Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Wymiana amorków+sprężyn tył kombi

Spawacz - |21 Lip 2013|, 2013 09:49
Temat postu: Wymiana amorków+sprężyn tył kombi
Witam, jak w temacie czy wymiana tylnych amorków + sprężyn wiąże się z wykręcaniem czy luzowaniem pół osi? Bo z tego co wiem wystarczy chyba tylko wykrecić jedną śrubę z amorka na dole i jedną na górze, no i całość powinna po podniesieniu auta wyjść, nie?
pepi - |21 Lip 2013|, 2013 09:54

masz kombi
nie jest tak łatwo :)

jaawor - |27 Mar 2014|, 2014 11:07

Może trochę nie w temacie, ale nie chciałem zakładać nowego wątku. Ktoś próbował zakładać sprężyny na tył do sedana mk3 2.3 sprężyny firmy monroe? Warte to swojej ceny? Klasycznie po wstawieniu butli gazowej siadł zad w wielorybie, zastanawiam się jakie sprężyny kupić, tak żeby opona nie chowała się pod nadkole gdy z tyłu siedzą 2 osoby.
ford2fast - |27 Mar 2014|, 2014 11:54

Po wymianie sprężyn na sprawne można założyć taki chytre dodatkowe sprężynki dzięki którym fabryczne nie będą już siadały :)
jaawor - |27 Mar 2014|, 2014 12:47

Dodatkowe sprężyny? Gdzie to dostać i gdzie założyć ;)
konrad85 - |28 Mar 2014|, 2014 00:08

zapewne o tym mowa
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=37773

jaawor - |28 Mar 2014|, 2014 07:56

Tylko gdzie to można dostać? I co jest potrzebne poza sprężynami do wstawienia takiego zestawu do samochodu które fabrycznie nie miało takich bajerów?
ford2fast - |28 Mar 2014|, 2014 10:36

jaawor napisał/a:
Tylko gdzie to można dostać?

W każdym DOBRYM sklepie motoryzacyjnym :)
Niestety mało takich jest :roll:
Z tego co mi wiadomo produkuje je tylko jedna holenderska firma
Ford dopuszcza ich montaż nawet w samochodach na gwarancji i często gdy instalacja gazowa była montowana w Holandii z przydziału montowano takie dodatkowe sprężynki :)
Mają tylko jedną wadę - nie są tanie :roll:
Znajomy sprzedaje takie w przystępniejszej cenie

jaawor napisał/a:
I co jest potrzebne poza sprężynami do wstawienia takiego zestawu do samochodu które fabrycznie nie miało takich bajerów?

Dwie ręce do założenia :)

trzypion - |28 Mar 2014|, 2014 11:02

Sprężyny można zamówić gdzieś na śląsku - nie pomne już, sam zamawiałem jako dodatkowe do Sierry (holenderski gaz). A gniazda na nie to juz trzeba samemu wyrzeźbić.