Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - TCS i Pamięć foteli

mass44 - |26 Cze 2013|, 2013 15:51
Temat postu: TCS i Pamięć foteli
Znalazłem fajnie wyposażone scorpio na części i teraz mam pytanie co dokładnie wchodzi w skłąd TCS i elektryki foteli z pamięcią, chciałbym sobie to wymontować tylko nie wiem dokładnie co i skąd :[
Jankes - |26 Cze 2013|, 2013 17:36

Jak wezmiesz wszystkie kabelki z auta, to myśle ze bedziesz w stanie dolozyc w swoim ;)

Do tego pompe z modulatorem i siłownik z linką gazu

bingo - |26 Cze 2013|, 2013 18:11

elektryka foteli z pamiecią to moduły pot fotelami + moduły w drzwiach kierowcy + właczniki na drzwiach kierowcy
mass44 - |26 Cze 2013|, 2013 19:30

Jankes napisał/a:
Jak wezmiesz wszystkie kabelki z auta, to myśle ze bedziesz w stanie dolozyc w swoim ;)

Do tego pompe z modulatorem i siłownik z linką gazu

co rozumiesz mówiąc wszystkie kable?? chyba nie całą instalację :] raz już przerabiałem ten temat w golasie mkII i już mi się nie chce tyle kabli drzeć :D

pompa i modlator to to sama co w scorku bez tsc-a tak?? jest do tego jakiś sterownik ew. gdzie?

bardzo by była pomocna taka informacja z wykazem w punktach części składowych tych dwóch układów, a jeszcze lepiej z P.N modułów i sterowników (96GBXXXXX)
jest szansa? do n iedawna byłem posiadaczem micro Cata to sam bym sobie sprawdził, ale ostatnio coś nie działa bo płytę chce :[[ nigdy tak nie było

w aucie jest wszystko prócz foteli... tak że pewnie już nie zmontuję pamieci bo brakuje sterownika z pod fotela...

a jeszcze dwa pytania przy okazji zauważyłem, że nie ma regulacji wysokości świateł więc jest samopoziomujące zawieszenie to to samo co w kombi jest?? też bym wziął na zapas :]

grzana szyba przód jak to jest zrobione?, swoją mam pękniętą a tamta w ładnym stanie to może i to bym przeszczepił razem z grzanymi spryskami szyby.

Jankes - |26 Cze 2013|, 2013 20:47

Chcesz dokładac TCS, to są dodatkowe kable w wiazce podluźnicy i wiazka ta z duzej skrzynki co zasila swiatła też jest inna, TCSem steruje modulator absu, pompa też jest inna, no i dochodzi jeszcze dodatkowy przewód hamulcowy.

Co do pamieci to wiazka wnetrza musi zrobic wypad z auta.

Ja mowie o wariancie bez ciecia kabli i lutowania, wiadomo jesli sie ma wiedze to mozna to dolozyc za pomocą kilku kabli...

bingo - |27 Cze 2013|, 2013 08:54

mass44 napisał/a:
a jeszcze dwa pytania przy okazji zauważyłem, że nie ma regulacji wysokości świateł więc jest samopoziomujące zawieszenie to to samo co w kombi jest?? też bym wziął na zapas :]
- brak regulacji świateł nie oznacza pnęmatyki tylnich amorów. i jest to zupełnie co innego niż w kombi - sedany mają sprężarkę i pompowane amory, a w kombi (każdym w orginale) nivomaty,
Jak ma sprężarkę i dobre amory, to jest to dosyć prosty element do dołożenia,

mass44 napisał/a:
grzana szyba przód jak to jest zrobione?, swoją mam pękniętą a tamta w ładnym stanie to może i to bym przeszczepił razem z grzanymi spryskami szyby.
- szyba ma dwa obwody, wszysko jest w małej skrzynce. Temat też prosty do zrobienia, pomijając wklejenie przedniej szyby (jak dla mnie) i kwestię sprawności używki. spryski nie są załaczane z przednią szybą, tylko raem z silnikiem.
Reader - |27 Cze 2013|, 2013 09:01

mass44 napisał/a:
grzana szyba przód jak to jest zrobione?,

Jest oddzielna wiązka, dość łatwo to dołożyć. Nie trzeba kokpitu ściągać ale drewno tak.
U siebie dokładałem, wiązka idzie w poprzek auta na podszybiu, zahacza o małą skrzynkę i biegnie do włącznika w panelu.

pepi - |27 Cze 2013|, 2013 11:43

podstawowe pytanie czy masz teraz cztery szyby w elektryce jak tak to rozbudowa jest prosta
jak nie to całą wiązkę potrzeba zmienić

bingo - |28 Cze 2013|, 2013 09:30

pepi napisał/a:
podstawowe pytanie czy masz teraz cztery szyby w elektryce jak tak to rozbudowa jest prosta
jak nie to całą wiązkę potrzeba zmienić
v- by nie było wątpliwości - chodzi o pamięć foteli.
pepi - |28 Cze 2013|, 2013 12:51

bingo napisał/a:
elektryka foteli z pamiecią to moduły pot fotelami + moduły w drzwiach kierowcy + właczniki na drzwiach kierowcy
- no tak tylko jeśli ma 4 szyby
to modułu drzwiowe są takie same
i wtedy tylko kablownie zmienia i lusterka
doczepia 3 kabelki do komunikacji fotele
i ma wypas
a jak ma 2 szyby to kupa bo wiązki inne
przerabiałem ten temat nie jednokrotnie to wiem o czym mówię

bingo - |28 Cze 2013|, 2013 14:44

pepi, nie pisałe do ciebie, dałem jedynie informacje, o co tobie chodzi, bo z tekstu to nie wynikało.
kamilgd - |9 Sie 2013|, 2013 19:19

A ja mam podobne pytanie to się podepnę.Chciałbym dołożyć TCS.Zakupiłem ostatnio pompę ABS/TCS z6 przewodami ,jednak różni się zewnętrznie od tej którą mam w aucie.Inna chyba też jest wtyczka, w tunelu środkowym mam wolną kostkę na przycisk a auto posiada tempomat.
Czy czeka mnie tylko dołożenie jednego przewodu hamulcowego i polutowanie wtyczki od pompy?

artur.k - |9 Sie 2013|, 2013 21:12

kamilgd przewód hamulcowy, rzeźbienie instalacji el... itp...sporo roboty...
Jankes - |9 Sie 2013|, 2013 22:03

plus linka gazu i silownik
pandy - |6 Wrz 2013|, 2013 11:20

no i czworniczek w ukladzie hamulcowym, bez TCS masz 3 obwody z modulatora w TCS 4 obwody hydrauliczne z modulatora (wiec i modulator inny).