Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - PYTANKO O KOMPATYBILNOSC AMORTYZATOROW

janczi - |28 Lip 2004|, 2004 16:26
Temat postu: PYTANKO O KOMPATYBILNOSC AMORTYZATOROW
Witam wszystkich. mam ptyanko czy amortyzatory z noewgo modelu kombi '95 beda pasowac do przejsciowki kombi '94r ?????
pozdrawiam.
m.janczi

wegus - |28 Lip 2004|, 2004 19:48

Wg. tego co widac na www.automotosklep.pl to nie.
Do takiego jak moj i Twoj kosztuje 1642 zł sztuka a do wieloryba "tylko" 1450 zł
bodajze. Jak bedziesz cos wiedzial na temat jakichs amorkow uzywek czy jakiegos sposobu regeneracji to daj znac, moje na razie sa ok ale moze sie przydac info na przyszlosc. Czy przed zakupem scorpio wiedziales ze ta czesc tyle kosztuje ? Ja wiedzialem.....ale i tak kupilem :-)

wegus - |28 Lip 2004|, 2004 19:50

aha, widzialem kiedys tanie na e-bayu, musialbys poszukac
janczi - |28 Lip 2004|, 2004 21:06

nie wiedzialem:) scorpio mam od 7 lat, sporo przejechalem na oryginalach, teraz mi jeden wyciekl i mam problema:(
wegus - |28 Lip 2004|, 2004 22:56

Ja mam go w sumie krotko i jeszce wlasciwie nic nie wiem na temat tych Nivomatow. Wiem tyle ze jest to elektronicznie sterowane i auto zawsze trzyma poziom, stad brak regulacji reflektorow. Piszesz ze wyciekl ci olej - to dobra wiadomosc ze sa one olejowe :-) . W Obornikach (70 km od Piły) od Ciebie tez blisko jest gosc ktory regeneruje amortyzatory, nie jest to napewno super metoda ale kumpel jezdzil do niego z Golfem ( tfu! - takie przyzwyczajenie z www.sierrafan.pl :-) i to mu pomoglo. Postaram sie zdobyc telefon i zadzwonie do goscia z pytaniem co on wie na temat tych amorow i czy jest w stanie cos z nimi zrobic.
Struna - |29 Lip 2004|, 2004 09:35

Jeżeli ma Nivomaty to mu nic nie pomoże. Albo wymiana na nowe albo pożegnać się z Nivo na niekorzyść olejowych.
wegus - |29 Lip 2004|, 2004 12:49

Struna napisał/a:
Jeżeli ma Nivomaty to mu nic nie pomoże. Albo wymiana na nowe albo pożegnać się z Nivo na niekorzyść olejowych.

To Nivomaty sa gazowe ? W takim razie jezeli piszesz ze wyciekl olej to masz zwykle olejowe. To CO - zamiast Nivo mozna zalozyc zwykłe ? Bez zadnego problemu ?

Struna - |29 Lip 2004|, 2004 13:17

Nivomaty są gazowo olejowe, więc mogł mu wyciec olej. Jeżeli samoczynnie poziomowało Ci się tylne zawieszenie bez sprężarki to miałeś NIVO - jeśli nie to były normalne.
wegus - |29 Lip 2004|, 2004 13:30

ok, ale z tego co ja sie orientowalem (na ewentualna czarna przyszlosc:-) to nie ma w handlu olejowych do kombi przejsciowki, trzeba chyba to wyjac i porownac z amorem od hb albo sedana.
Struna - |29 Lip 2004|, 2004 13:45

To od razu rozwieje twe płonne nadzieje porównawcze - za cholerę nie spasuje. Mocowanie do wachacza nie dość, że jest w innym miejscu to ma zupełnie inny uchwyt.
wegus - |29 Lip 2004|, 2004 14:33

Czyli nie było wersji bez NIVO ? Jak to padnie to tylko nówki / używki lub szorowanie dupą po ziemi i swiecenie reflektorami w niebo ..... Mozna wziac kredyt i kupic 2 amory.......
Dobrze ze chociaz czynnik chłodzacy w klimie mam ten nowy !
pzdr. wegus

Rafał A.(antek) - |29 Lip 2004|, 2004 14:34

nivo nie sa elektryczne tak pozatym tyklo gazowo oilejowe, samo pompujace sie. regulacja elektryczna to inna bajka, jak i poziomowanie sprezarka.
janczi - |29 Lip 2004|, 2004 15:18
Temat postu: PYTANKO O ROZNICE RAZ JESZCZE!!!
w dalszym ciagu nie wiem czy i czym sie roznia amorki do wieloryba kombi od przejsciowki kombi. mocowania maja takie same.
Rafał A.(antek) - |30 Lip 2004|, 2004 02:11

a co na en temat mowi XXXXXXX? sprawdzałeś?
VIK - |30 Lip 2004|, 2004 07:43

nie wiem, czy scorpio do 1994 i od 1995 kombi pasują, pewnie nie. NIVO to nivo, a amory z regulacją ma skomplikowaną instalację ze sprężarką, itd, jak ktoś wyzej wspomniał, i wiem, ze są amortyzatory ZWYKŁE do scorpio kombi, które można tam zalożyć.
wegus - |30 Lip 2004|, 2004 08:48

Dzieki VIK, ja na razie na szczescie nie potrzebuje a Ty janczi musisz szukac.......w dobrych sklepach gdzie sprzedawca wykaze troche checi.[/b]
Rafał A.(antek) - |30 Lip 2004|, 2004 14:55

chhhwilka, o ile sie orientuje to nivomaty nie maja sprezarki!!! to są samopompujące amortyzatory, ktore same wyrownują opziom tylu, i nivomaty sa tylk w kombi i tylko na tyle i jest to co innego niz samopoziomowanie calego nadwozia systemem amortyzatorow powietrznych z ukłądem sprezarki!!! czy ja sie myle?
lancer - |30 Lip 2004|, 2004 17:49

chyba się mylisz ale nie do końca sprężarka (widziałem w XXXXXXX) czy tam jakieś użądzenie jest montowane w kombi ale nie ma czegoś takiego jak w citroenie BX czyli unoszenie i opuszczanie podwozia. Natomiast W scorpio jest to na zasadzie zwiąkszania i obniżania ciśnienia w amorkach celem wyrównanie właściwości jezdnych z obciążeniem i bez
Rafał A.(antek) - |30 Lip 2004|, 2004 18:44

hmm o ile pamietam, to w prospekcie forda ktory posiadam zasada dzialania nivomatow jest opisana (i pokazana) w ten sposob ze ten amortyzator, po naladowaniu bagaznika normalnie usiada pod obciazaeniem, a w trakcie jazdy gdy kola chodza gora dol, i amortyzator tez, on sam siebie jakgdyby pompuje, poprostu jest tam taka konstrukcja ktora przelewa/nabija cisnienie az amortyzator dojdzie do zadanego poziomu, nie ma tam ingerencji zewnetrznej, czyli sprezarki - ale niech sie wypowiedza ci ci maja kombiaki z nivomatami - czy maja sprezarke czy nie co? a 2 sprawa to klasyczne poziomowanie całego nadwozie skorpio, wtedy sa czujniki obciazenia i z przodu i z tyłu, i owszem amortyzatory wtedy sa dopompowywane powietrzem ze sprezarki - ta konstrukcje widzialem na wlasne oczy, tyle ze w modelu do 92. U mnie natomiast w skrzynce jest cos od poziomowania nadwozia, ale czy jest to poziomowanie pneumatyczne ze sprezarka takie jak w starszym modelu, czy jakis specjalne amortyzatory - nie wiem, moze w cossich ktos ma? bo np w senatorze (oplu) mozna wybrac tryb pracy amorkow - komfortowy - sportowy moze w scorpiakach nowszych tez cos takiego bylo? tego nie wiem. Albo yla normalna sprezarka.
sierars1 - |31 Lip 2004|, 2004 00:44

Witam
Rafał A.(antek) w swoim nowy model combi posiadam nivomaty(samopoziomujące), a co do pompowanych to spotkałem się w przejściówce tylko tam sam sobie dopompowywałeś amorki.
A jeśli chodzi o poziomowanie całego samochodu to pierwszy raz słyszę że w scorpio coś takiego było bo nigdzie się z takim czymś nie spotkałem.

Pozdrawiam
Jacek M.
SIERARS1 2.9 24V COSWORTH

Rafał A.(antek) - |31 Lip 2004|, 2004 04:52

tzn moze nie caly, tył napewno, w starym modelu był poprzez pompowane amorki i sprezarke, ale kombi mial nivomaty ( tak reklamuje prospekt) nie sprezarke. a u mnie w skrzynce sa bezpieczniki od poziomowania nadwozia, tzn miejsca na nie wiec albo do sprezarki albo jeszcze do jakiegos innego wynalazku.

To ze sprezarka to mozliwe ze tylk tyl ma mozesz miec racje przodu dokladnie nie ogladalem ale wydawalo misie ze tez ma, XXXXXXX pod reka nie am wiec upierac sienie bede.
bede sie upierac ze sprezarka i nivomaty to 2 rozne rzeczy

Struna - |31 Lip 2004|, 2004 09:52

NIVO nie mają sprężarki, same się "pompują" od bujania nadwoziem :D
szamcio - |31 Lip 2004|, 2004 11:09
Temat postu: nivo
Z całym szacunkiem - NIVO nie ma żadnej sprężarki. To są amortyzatory olejowo-gazowe. Ciśnienie gazu powoduje wyciągnięcie tłoka amortyzatora do ustalonego, zadanego położenia. A co do zamienników - jak będziesz znał dokładnie, to wielu z nas (userów kombi scorpio) Cię ozłoci.
Szamcio
2,0kombi93

lancer - |31 Lip 2004|, 2004 12:28

jak chcecie to mogę poszukać tylko do przejściówki czy do wielorybnika
VIK - |31 Lip 2004|, 2004 14:19

no to-NIVO, gazówki, czy z regulacją w końcu??
z regulacją i sprężarką(nawiasem mówiąc-"troszkę" inna konstrukcja niż w BX), to nie nivo, a nivo, to nie zwykłe gazówki.
Powiadam: można założyć w miejsce NIVO-tych z rurką z boku-zwykłe amory gazowe.

sierars1 - |1 Sie 2004|, 2004 01:22

Panowie przestańmy śnić o czymś co i tak jest tylk w naszych mażeniach że ktoś specjalnie dla Forda wypuści nivo jest to nie opłacalne sami widzicie jaka jest cena tego ustrojstwa a skorupek tak dużo w nowej budzie nie wyszło żeby otwierać produkcje bo same koszta przestawienia maszyn sądze żeby się nie zwróciły.
Tak więc pozostają oryginały albo kombinować jak by tu wsadzić zwykłe.
To tak jak się pokażały wachacze w podróbce i szybko się z nich wycofano bo było wiele reklamacji i co ztego że były 0 50% tańsze niż w oryginale jak można było życie stracić.
Tak więc najpierw przemyśleć sytuacje czy warto ryzykować życiem i zdrowiem pasarzerów kosztem podróbek tym bardziej że mówimy o zawieszeniu a to najważniejsza rzecz w samochodzie bo tu chodzi o bezpieczeństwo.

Pozdrawiam
Jacek M.

VIK - |1 Sie 2004|, 2004 21:00

teraz, to nie trybię
kto się ma zabić, po wymianie amorów na NOWE?? tylko, że nie NIVO, i nie z regulacją, a zwykłe??
bez kitu

lancer - |2 Sie 2004|, 2004 19:37

tak jak mówiłem jest sprężarka do tych amorków jest w przejściówce i jest ta sama w wielorybniku sprawdzone na podstawie XXXXXXX znajduje się w sekcji poziomowania tylnego zawieszenia nr FINIS 6152370 a i specjalnie dla forda produkował zamienniki nivo Sachs innej firmy nie znalazłem
VIK - |2 Sie 2004|, 2004 21:25

Sorry, ale XXXXXXX się używa, jak się chce oryginał, i kogoś stać, a tu sie chłopy pytają, co zrobić, żeby nie bulić w tysiącach za amory i jeździć, i wszelkie świecidełka na ekranie z numerkami katalogowymi do danego modelu mogą iść spać, więc mówię:
WYJĄĆ AMOR ZE SCORPIO KOMBI, jechać z nim do sklepu, gdzie mają rozmaitości w materii amorów (nie do serwisu forda i nie do sklepu z częściami do forda, tylko do sklepu z amortyzatorami), pokazać amorek, powiedzieć, Panie, chcę amor z takimi mocowaniami, ale, nie NIVO, nie regulowany, ot, zwyczajny, byle mocowania miał takie jak ten. I NA BANK ZNAJDĄ(moze nawet od sierry combi :wink: ). Pal sześć, ze bedize powiedzmy o 1cm krótszy bądź dłuższy. Ucha mocujące mają pasować, no i w kieszeni zostanie trochę :arrow: Wszystko.

sierars1 - |3 Sie 2004|, 2004 02:41

Sądze że będzie duży problem ale może się mylę.
Może ktoś z kolegów już przerabiał na zwykłe amorki i może się wypowie bo gdzieś na forum jak się nie mylę był już poruszany ten temat i ktoś się chwalił że założył zwykłe.

Pozdrawiam
Jacek M.

VIK - |3 Sie 2004|, 2004 16:24

wiem, bo tak kiedyś gościowi zrobiłem w kombi bodaj 1992rok, to też piszę po raz kolejny-z amorem do sklepu i dobrać
Tom - |3 Sie 2004|, 2004 18:25

sierars1 napisał/a:

A jeśli chodzi o poziomowanie całego samochodu to pierwszy raz słyszę że w scorpio coś takiego było bo nigdzie się z takim czymś nie spotkałem.

Mam takie coś i to nie w przejściówce a w starej budzie z '90 i to sedanie. Układ składa się z sprężarki, wyłącznika kontrolującego położenie tylej ramy względem nadwozia i amotryzatorów z podłączeniem do układu sprężonego powietrza. Jak to działa nietrudno sobie dośpiewać - jak tyłek auta w dół to sprężarka się odpala i pompuje amotyzatory, które stają się dłuższe.... Tyle że u mnie na przykład amotryzatory nie żyją i mam kłopot co robić. Samopoziomowanie kosztuje około 1400 zł/szt oryginał, lub ok 1600 zł/szt Sachs. Nie znalazłem informacji czy i jakie zasotosować zwykłe zamienniki. Obawiam się że część funkcji elementów sprężystych realizują właśnie te pompowane amortyzatory, nie tylko funkcję tłumienia. Jeśli mam rację, to nawet po wymianie na zwykłe nowe tył auta będzie leżał na ziemi, tak jak w tej chwili. Obecnie ze "złożonymi" amortyzatorami koła chowają się kilka cm w błotniku, tak nisko leży.

Pozdrawiam

COSSY - |4 Sie 2004|, 2004 08:08

Ja aby wymieniałem w sedanie (przejściówka) stare tylne pompowane amory( działające ze sprężarką) na zwykłe od Coswortha. Co do kombi to nie wiem.
wegus - |4 Sie 2004|, 2004 15:51

SZPERAŁEM PO STARYM FORUM I NIE SPOTKALEM INFORMACJI ZE KTOZ ZALOZYL DO KOMBI ZWYKLE ZMIAST NIVOMATOW, kumpela ma sklep z czesciami i tez nie potrafila znalezc choc bardzo ja molestowalem o taka informacje, do sedana i hb sa dostepne bez problemu
VIK - |4 Sie 2004|, 2004 19:42

Wegus, NIE AM ZAMIENNIKÓW DO SCORPIO KOMBI, oficjalnie, ale weź i porównaj uchwyty ze sierrą kombi, na 99% spasuje :wink:
A co do sedana, jak pisla któryś z kolegów-jeśli założysz zwykłe, wszystko będzie OK, tyle, ze będziesz miał zwykłe. A do sedana to juz nie problem.

hryniak - |14 Sie 2004|, 2004 00:17

Święta prawda VIK. Zmianników nie ma w katalogach - przepytałem tak wielu speców od amorów, że to raczej pewne, każdy jednak mówił tak jak Ty: wymontuj swoje, przywieź i na 200% znajdziemy zamiennik.
MarcinK - |18 Sie 2004|, 2004 22:09

w nowym watku nie doczekalem sie odpowiedzi, wiec moze tu sie uda: Dzis od mojego mechanika dowiedzialem sie ze mozliwa jest regeneracja amortyzatorow Nivomat do kombi (2.9, 92r). Twierdzi on ze kosztuje to niecale 100zl od sztuki. Mnie wydaje sie natomiast ze Nivomaty sa zbyt skomplikowane do regeneracji (obym sie mylil). Moze ktos cos wie na ten temat, moze ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie?
VIK - |19 Sie 2004|, 2004 22:28

ja już swoje napisałem
zamienniki istnieją, zakładałem na 99% od sierry kombi

Maryba - |12 Mar 2005|, 2005 22:56

VIK napisał/a:
ja już swoje napisałem
zamienniki istnieją, zakładałem na 99% od sierry kombi

I wszycho - szukajcie a znajdziecie !! 8)

wegus - |13 Mar 2005|, 2005 09:09

wszystko dobrze, tylko reflektory przy obciazeniu tyłu beda swiecic w niebo, mam rację ? :lol:
Struna - |14 Mar 2005|, 2005 11:59

kurcze czepiasz się - jak to dla Ciebie problem to wywal po 1500 za sztue i nie będą albo doinwestuj w reflektory z elektryczną regulacją ( o wiele tańsza opcjaod NIVO ) i sobie w razie czego obniżysz :)
VIK - |15 Mar 2005|, 2005 16:34

dziwne, że w sierrce się ludzie o światła nie martwią :D
Struna - |15 Mar 2005|, 2005 16:36

Widzisz - bo jak się juz kombinuje to trzeb asię liczyć z pewnymi niedogodnościami :)