| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - czujnik temperatury
aviator - |21 Kwi 2013|, 2013 08:54 Temat postu: czujnik temperatury Gdzie dokladnie w cossie jest czujnik temperatury silnika dajacy sygnał na licznik i jaki kupić na wymianę?
Gdzieś kiedyś czytałem (a nie mogę teraz tego znaleźć ) o zielonym i czerwonym i żeby kupować od innego silnika, bo ten oryginalny niby cos przeklamuje...
Wymienilem ostatnio termostat ale widzę ze niewiele to dało, bo według wskazań na zegarach silnik nadal bardzo długo się nagrzewa (ogrzewanie działa bez zarzutu): dopiero po jakichś 8-10km wcześniej wystarczały 2-4km
Jak juz złapie temp, to trzyma pieknie niezależnie od obciążenia i temp zewnętrznej - przed wymiana termostatu potrafil chwilowo "zmarznąć" w zimne dni ale po chwili wracał do normy.
DANEK1403 - |21 Kwi 2013|, 2013 11:26
Napisz do struny on ma temat opanowany ale mi to na czujnik nie wygląda
Jacek12 - |21 Kwi 2013|, 2013 16:23
nie możesz sprawdzić czy termostat otwiera sie wtedy kiedy trzeba?
jak chcesz znaleść czujnik temp to szukaj pojedynczego przewodu w okolicach termostatu lub przy głowicach.
WieSiu - |22 Kwi 2013|, 2013 08:47
stojac przed otwarta maska, od przodu silnika, po prawej stronie cewki,taki czujniczek na ktory nałożona jest gumowa fajka z 1 przewodem.
aviator - |22 Kwi 2013|, 2013 09:11
Ok dzięki WieSiu
Reader - |22 Kwi 2013|, 2013 10:11 Temat postu: Re: czujnik temperatury
| aviator napisał/a: | Gdzieś kiedyś czytałem (a nie mogę teraz tego znaleźć ) o zielonym i czerwonym i żeby kupować od innego silnika, bo ten oryginalny niby cos przeklamuje...
|
Ja miałem zielony, aczkolwiek w Twoim opisie nie widzę związku z czujnikiem.
Ponadto samo przekłamywanie też inaczej by się objawiało.
Jeśli masz ELM to podejrzyj sobie przez OBD2 co tam się z temperaturą dzieje podczas rozgrzewania.
aviator - |23 Kwi 2013|, 2013 20:00
Chciałem się przed chwilą podłączyć ale chyba ForScan coś mi namieszał w systemie bo mi się nie udało - rzekomo nie widać interfejsu a ForScan działa normalnie...
Tak czy inaczej odłączyłem i podłączyłem czujnik i chyba wszystko działa normalnie - stojąc w miejscu zagrzał się po ca. 10min?
Jutro przejadę się do pracy, to się wyjaśni czy nagrzewa się szybciej czyt. normalnie.
|
|