| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
MK 3 - Ford Scorpio mkIII
wojtekrobert - |10 Mar 2013|, 2013 13:44 Temat postu: Ford Scorpio mkIII Witajcie, chciałbym przedstawić swojego Scorpio. Kupiłem go na początku listopada ubiegłego roku z komisu w Opolu, za 4100 PLN. Jest to sedan (tylko taki wchodził w grę przy zakupie Scorpio, no i tylko Scorpio jeśli chodzi o zakup samochodu), z 2 litrowym silnikiem 8V, MSB. Rok produkcji samochodu 1995, prawdopodobnie 100% bezwypadkowy, wszystkie szyby oryginalne, blachy proste. Przebieg w chwili zakupu 204100 km.
Wersja wyposażeniowa Ghia, a w wyposażeniu:
-oświetlenie wnętrza "Ghia"
-elektrycznie sterowany szyberdach
-elektryczne lusterka
-2x elektryczne szyby przednie
-fotochromatyczne lusterko wsteczne
-podgrzewana tylna szyba
-chyba podgrzewana przednia szyba
-klimatyzacja manualna
-"manualnie" pompowane fotele
-elektrycznie sterowany fotel kierowcy
-ABS
-2x poduszka powietrzna
-centralny zamek
-komputer, ale to chyba w każdym Scorpio.
-czujnik cofania
no i to wszystko o czym pamiętam w chwili obecnej.
Blacharka jest ogólnie w dobrym stanie, do remontu na pewno są nadkola z tyłu, drzwi przód i tył z lewej strony, na klapie bagażnika wyskakuje mi rdza, progi są w dobrym stanie. Kierunkowskaz prawy z tyłu jest zbity lekko, ale na dniach planuję go wymienić na używany, ale cały
Z samochodem, przyznam się, od początku mam problemy, nie był to idealny zakup, ale zabrałem się już za wymianę i naprawę. Do chwili obecnej wymieniłem:
-olej w skrzyni biegów (co nie było dobrym ruchem,bo skrzynia będzie wymieniana, w tej padają synchronizatory)
-wymieniłem kable WN
-uszczelka pod pokrywą głowicy
-sprzęgło na nowe
-wymiana uszczelek na wale korbowym
-został zaspawany układ wydechowy
-wypalony kolektor wylotowy
-wymieniony tłumi drgań skrętnych wału, stary się rozpadł
-wymieniony wysprzęglik hydrauliczny sprzęgła
-niedawno zakupiłem nowy akumulator Bosch S4004
Obecnie mam problemy z pracą silnika, mocno dymi na biało, po nagrzaniu ciężko trzyma obroty i gaśnie (nie da się go czasem zapalić...) dławi się.. generalnie nie jest fajnie, zacznę od regeneracji wiązki silnika, którą już prawie wyciągnąłem, zakupię nowy czujnik temperatury (stary szaleje, raz pokazuje temperaturę, raz nie, w ogóle to przez 3 miesiące od zakupu nie działał..), i możliwe że przeczyszczę przepustnicę jak znajdę czas.
Jak dalej będzie coś nie tak, to pomyślę nad innym rozwiązaniem
Puki co to na tyle, dodam parę fotek.
http://imageshack.us/phot...2602131457.jpg/
http://imageshack.us/phot...0211121316.jpg/
http://imageshack.us/phot...0211121315.jpg/
http://imageshack.us/phot...1112131401.jpg/
http://imageshack.us/phot...0211121313.jpg/
http://imageshack.us/phot...0211121312.jpg/
JORZO - |10 Mar 2013|, 2013 14:14
hmm jak dymi na biało to wiązka to to nie jest
lukas2 - |10 Mar 2013|, 2013 14:24
| wojtekrobert napisał/a: | | mocno dymi na biało |
Pierścienie i uszczelniacze a nie wiązka
| wojtekrobert napisał/a: | | (stary szaleje, raz pokazuje temperaturę, raz nie, w ogóle to przez 3 miesiące od zakupu nie działał. |
Przyczyna dymienia - możliwe przegrzanie i głowica powiedziała papa
wojtekrobert - |10 Mar 2013|, 2013 14:31
podałem tylko przykładowe objawy, nie mówię, że dymienie jest akurat przez wiązkę, ale silnik ma problemy z pracą na biegu jałowym itp. z resztą wiązka jest pocharatana, musze coś z tym zrobić. a możliwe, ze po zimie woda jest w zbiorniku i dlatego tak dymi, bo po zakupie tego nie było, a przez 2 miesiące samochód stał na mrozie.
lukas2 - |10 Mar 2013|, 2013 16:34
Najprościej powąchać po prostu dym z rury. Olej wyczujesz. Poobserwować tez poziom płynu chłodzącego w zbiorniczku
Jankes - |10 Mar 2013|, 2013 16:35
a nie prosciej zrobic test na CO2??
lukas2 - |10 Mar 2013|, 2013 16:36
Zależy ile policzą. W Szczecinie za takowy chcieli 140zł
Jankes - |10 Mar 2013|, 2013 16:38
O jezu, widac szczecin drogie miasto...ja zawsze place 20zł i mam jako taką pewnosc co do silnika który poźniej sprzedaje.
masa300789 - |10 Mar 2013|, 2013 18:53
Moze tez byc wiele innych przyczyn tego dymienia na bialo u mnie wiazka i dziurawy wydech takie objawy dawal
wojtekrobert - |21 Mar 2013|, 2013 23:18
dziś wyczyściłem przepustnicę przy okazji wymontowania wiązki z auta. czekam jeszcze na przewody i zabieram się za regenerację, a jak po tym temperatura nie będzie się wyświetlała to kupię nowy czujnik, wtedy powinno być dobrze przynajmniej ze spalaniem. liczę na to że obroty będą już dobre, i że nie będzie mi gasł, zobaczymy.
A poziom płynu jest w porządku, myślę, że dymienie na biało jest spowodowane długim staniem samochodu, bo przez moje naprawy rzadko jeździ. jak wszystko zrobię to pojeżdżę i się przekonam jak to wygląda, nie skazywał bym głowicy jeszcze, bo po zakupie wszystko fajnie pracowało.
lukas2 - |21 Mar 2013|, 2013 23:20
| wojtekrobert napisał/a: | | wymontowania wiązki z auta. |
Jedna tylko czy kompleksowo obydwie?
wojtekrobert - |21 Mar 2013|, 2013 23:21
| lukas2 napisał/a: | | wojtekrobert napisał/a: | | wymontowania wiązki z auta. |
Jedna tylko czy kompleksowo obydwie? |
W chwili obecnej tylko silnikowa, jak rozumiem masz na myśli jeszcze wiązkę skrzyni?
lukas2 - |22 Mar 2013|, 2013 00:29
podłużnicy raczej
masa300789 - |22 Mar 2013|, 2013 18:54
Ja po regeneracji silnikowej i tak auta nie odpalilem ,dopiero ingerencja w podluznice pozwolila sie cieszyc jazda
wojtekrobert - |23 Mar 2013|, 2013 13:33
ja też się obawiam w głębi serca czy silnik w ogóle zapali po mojej ingerencji, no ale cóż, będzie tylko śmiesznie jak nie ale myślę że wszystko będzie dobrze, napiszę jak będzie po sprawie
masa300789 - |23 Mar 2013|, 2013 17:53
Mi tam do smiechu wcale nie bylo Powodzenia!
wojtekrobert - |17 Kwi 2013|, 2013 00:27
Wiązka silnika zrobiona, mimo to wciąż mam problem z silniczkiem, tutaj link do tematu:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=36733
wychodzi na to że to wiązka podłużnicy, nie mam już innego pomysłu.
Auto się przemieszcza, dziś wymieniłem olej w silniku, ściągnąłem osłony na szyby (te chroniące przed wiatrem przy jeździe z uchylonymi szybami), bo coś bardzo huczało przy jeździe >100 km/h, no i się okazało, że teraz huczy jeszcze bardziej, nie wiem, uszczelki? wyglądają na dobre... W najbliższym czasie wymieniona zostanie skrzynia biegów, kilka pierdół we wnętrzu, muszę się zająć wiązką podłużnicy, bo silniczek się dusi, będą nowe felgi 16 cali, i muszę koniecznie zabrać się za rdzę, bo zaczyna już działać no to auto.
zrobiłem ostatnio kilka ładnych zdjęć, ale zamieszczę je za jakiś czas.
Pozdrawiam, Wojtek
pandy - |17 Kwi 2013|, 2013 10:52
| wojtekrobert napisał/a: | | ściągnąłem osłony na szyby (te chroniące przed wiatrem przy jeździe z uchylonymi szybami), bo coś bardzo huczało przy jeździe >100 km/h, no i się okazało, że teraz huczy jeszcze bardziej, nie wiem, uszczelki? wyglądają na dobre... |
Sprawdz listwy ozdobne na drzwiach wokol szyb - mi polamali zaczepy partacze lakiernicy i teraz szumi - zastanawiam sie czy odtwarzac orginalne mocowanie czy moze dac to na niezasychajacy klej zeby mozna bylo to demontowac.
wojtekrobert - |17 Kwi 2013|, 2013 13:23
Hm, sprawdziłem listwy, wszystkie sztywno przylegają, nie ma żadnych nadłamań itp, wygląda na to, że są w porządku. obejrzałem jeszcze raz uszczelki, widać, że są stare, ale wydają się szczelne i nie pogryzione..
Dla pewności poszedłem jeszcze raz zobaczyć te listwy, i faktycznie troszkę są luźne nad szybą ( z tej okolicy dochodzą szumy), luźne tzn można nimi poruszać i lekko odchodzą od drzwi, w okolicy lusterka jak listwa zakręca pod szybę, tam można ją całkiem odgiąć od drzwi.
wojtekrobert - |18 Kwi 2013|, 2013 11:10
dwa zdjęcia mojego auta
http://imageshack.us/phot.../dsc04968v.jpg/
http://imageshack.us/phot.../dsc04947t.jpg/
Adam_2000 - |18 Kwi 2013|, 2013 11:18
Zmniejsz te foty, albo wklej linki/miniatury ! ;/
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 01:06
Zrobiłem wiązkę podłużnicy, zajęło mi to 4 dni w tym dwa dni pracowałem ponad 12 godzin. Po odpaleniu działo się to samo, gasł mi silnik na jałowym, musiałem dodawać gazu lecz... okazało się, że po zamontowaniu wszystkiego nie dokręciłem rury od filtra powietrza do przepustnicy, gdy to zrobiłem, działa jak nowy nie gaśnie, ładnie pracuje i trzyma obroty, już nie szarpie tak mocno.
Kevin Xy - |20 Cze 2013|, 2013 01:23
dobra robota !!
WieSiu - |20 Cze 2013|, 2013 07:35
wojtekrobert, super po nakladzie pracy jestem w stanie uwierzyc ze dobrze to wykonales. Teraz 1 powazny problem tych aut prawdopodobnie na zawsze zostal rozwiazany.
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 12:37
Starałem się to zrobić tak aby drugi raz nie było potrzeby ingerowania w tą wiązkę, bo to na prawdę męczące. Bardzo pomogły mi rady kolegi Reader'a, jestem mu bardzo wdzięczny. Zdziwiło mnie również to, że zdecydowana większość przewodów była w bardzo dobrym stanie, mimo to te najważniejsze i tak wymieniłem
W chwili obecnej wymieniłem czujnik temperatury na deskę, może w końcu zacznie działać wskaźnik, zmieniam również płyn chłodniczy, bo pękła mi osłona termostatu i dużo go ubyło, a skoro już musiałem dolać to postanowiłem cały wymienić, bo nie robiłem tego od zakupu auta.
Reader - |20 Cze 2013|, 2013 13:27
Spoko.
A obrotomierz wrócił do świata żywych?
A tak przy okazji to chciałeś takiego kwadrata na zderzaku czy Ci wcisnęli?
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 13:41
Obrotomierz nie działa, wymienię czujnik odpowiedzialny za to i powinno wszystko być dobrze , na razie muszę trochę wstrzymać się z inwestowaniem w auto, bo to wciąga
a kwadrata chciałem, zderzak tylny idzie pod przeróbkę tzn. zrobię mu nową wytłoczkę pod kwadratową tablicę i podetnę go trochę z drugiej strony aby można było wystawić drugi tłumik końcowy. Według mnie samochody lepiej się prezentują z kwadratową tablicą, bardziej "amerykańsko" to wygląda
Reader - |20 Cze 2013|, 2013 13:57
Jeśli silnik pracuje poprawnie to żadna wymiana czujnika nic nie zmieni bo to z EDISa idzie.
Sprawdź test zegarów - parametr PULSES (przy pracującym silniku).
Jak będzie wskazywał impulsy jakieś tam wartości to zegary do wyrzutu/naprawy.
Jak będzie 0 to kable/wtyczki, itp. .
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 14:23
Śmiem twierdzić, że się mylisz teraz bo... wskaźnik temperatury również mi nie działał i bywało (tak jak z obrotami) że nagle zaczął świrować i wskazywał temperaturę ale wskaźnik latał sobie bezładnie... po wymianie czujnika temperatura działa cieszę się właśnie widokiem działającego wskaźnika
Reader - |20 Cze 2013|, 2013 14:27
No ale czujnik temp. to sugerowałem wymienić bo miałem podobnie, zresztą mówiłem Ci o tym.
Natomiast niema czegoś takiego jak czujnik prędkości obrotowej dający sygnał na zegary.
Jeżeli czujnik położenia wału korbowego by coś niedomagał to byś miał problem z poprawną pracą silnika.
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 14:44
A jakie mogły by być objawy nieprawidłowej pracy silnika jeśli czujnik położenia wału korbowego byłby niesprawny?
Niestety, przed wymianą płynu chłodzącego i czujnika wszystko działało poprawnie. Właśnie skończyłem wymianę płynu chłodzącego, grzałem silnik i w pewnym momencie sobie odpuściłem spadł na jałowe i zgasł. od razu się przeraziłem, nie wiem czemu ale znowu gaśnie, znowu nie trzyma obrotów.
Ja już nie wiem co z tym autem zrobić...
konar - |20 Cze 2013|, 2013 15:10
Np. nieodpalałby wcale - od tego czujnika zależy "taktowanie" całej elektroniki pracy silnika.
wojtekrobert - |20 Cze 2013|, 2013 17:42
No aż tak źle nie jest, generalnie to na jałowym gaśnie, jak dodam gazu nawet leciutko (zwiększę przepływ powietrza [przepustnica była czyszczona]) to utrzymuje obroty i nie gaśnie. Śmierdzi wyczuwalnie paliwem w środku i w okolicy silnika i wydechu, za dużo paliwa za mało powietrza dostaje. Byłem u mechanika i wszystko było ok jak jeździłem, nie gasł nawet na jałowym, zamknęliśmy klapę silnika i zaczął się samoczynnie dusić... mechanik stuknął ręką w MAF i to samo, generalnie gdy stuknie się ręką w MAF bądź rury przed przepustnicą, silnik się dusi. Co to może być?
pablo19 - |22 Cze 2013|, 2013 10:53
| wojtekrobert napisał/a: | Starałem się to zrobić tak aby drugi raz nie było potrzeby ingerowania w tą wiązkę, bo to na prawdę męczące. Bardzo pomogły mi rady kolegi Reader'a, jestem mu bardzo wdzięczny. Zdziwiło mnie również to, że zdecydowana większość przewodów była w bardzo dobrym stanie, mimo to te najważniejsze i tak wymieniłem
... | Czyli wymieniłeś wszystkie, czy tylko te, które są "najważniejsze"?
wojtekrobert - |23 Cze 2013|, 2013 00:57
Wymieniałem wszystkie przewody z uszkodzoną izolacją i te w których izolacja nie wyglądała za dobrze. a przewody które były "najważniejsze" wymieniałem nawet gdy izolacja nie była uszkodzona.
WieSiu - |23 Cze 2013|, 2013 07:44
a wymienia sie wszystko bez zastanowienia
Jankes - |23 Cze 2013|, 2013 09:59
Nie skomentuje, ale odwaliłeś kawał bezsensownej roboty...
pablo19 - |23 Cze 2013|, 2013 11:08
To teraz poświęć kolejne 4 dni i zrób wszystko jak trzeba.
Jankes - |23 Cze 2013|, 2013 11:14
Rozumiem, ze wyjąłeś deskę rozdzielcza i wyjąłeś całą wiązkę z auta??
wojtekrobert - |23 Cze 2013|, 2013 12:14
Nie, nie ściągałem deski, całą pracę wykonałem gdy wiązka była na samochodzie.
Nie będę robił tego jeszcze raz, bo nie ma to najmniejszego sensu. miejsce w którym przewody najczęściej pękają zostało przeze mnie dokładnie prześwietlone i to co chociaż w najmniejszym stopniu wymagało wymiany, zostało wymienione. A co do części wiązki znajdującej się wewnątrz samochodu pod deską, zajmę się tym gdy będę wymieniał deskę rozdzielczą w samochodzie.
Zysio - |23 Cze 2013|, 2013 16:39
Znając życie - po tak wykonanej robocie coś wyjdzie w najmniej oczekiwanym momencie.
pablo19 - |23 Cze 2013|, 2013 20:20
Znaczy się kolego wiesz lepiej od kilku-kilkunastu bardziej doświadczonych użytkowników co i jak się naprawia w tym aucie? Złe podejście masz.
Pytanie pomocnicze, czy naprawiając przewody, które były ekranowane też zastosowałeś w nich ekranowanie? Chyba występują tam przewody splecione ze sobą.
wojtekrobert - |23 Cze 2013|, 2013 23:50
Nie chcę się z nikim kłócić, ale to Ty masz złe podejście co do tego co ja napisałem. Ja nie mówię, że wiem lepiej od tego i siamtego, wielu rzeczy jeszcze nie wiem. Ale robotę już wykonałem, to gdzie zdecydowałem, że kable zostawię a gdzie zmienię to była moja świadoma decyzja i jeżeli wiązka się posypie to zrobię to jeszcze raz, ale nie będę się za to zabierał teraz, bo nie ma takiej potrzeby. Zresztą pewnie nie jestem pierwszym który nie wymieniał wszystkich przewodów Liczę się z tym, że coś się może posypać znowu, ale zaryzykowałem.
Co do przewodu który był ekranowany, tak wymieniałem go całego od EDIS'a do komputera, zastosowałem ekranowanie zgodnie z zaleceniami jednego z użytkowników
Troszkę niemiło, że mówicie jaką to złą robotę wykonałem, bo wydaje mi się, że wszystko będzie jeszcze długo jeździło i zrobiłem to solidnie i obstawiam, że mam rację.
WieSiu - |24 Cze 2013|, 2013 11:11
| wojtekrobert napisał/a: | | zrobiłem to solidnie i obstawiam, że mam rację. |
solidnie to na pewno nie. Ale dobrze wiedziec gdybys auto kiedys sprzedawal,ze wiazka nie jest kompletnie zregenerowana, na pewno taka wiedza przyda sie przyszlemu nabywcy.
wojtekrobert - |24 Cze 2013|, 2013 14:59
Nie mam zamiaru auta sprzedawać, więc się nie obawiam, że ta wiedza komuś się przyda, a najlepiej jeśli została by już tylko dla mnie.
wojtekrobert - |15 Lip 2013|, 2013 18:09
Wczoraj o mało nie przegrzał mi się silnik... prawdopodobnie padła uszczelka pod głowicą, i gdzieś "podziało" cały płyn z układu. z mojej winy częściowo bo ktoś na forum mi podpowiedział, a ja zbagatelizowałem. auto w warsztacie stoi jakiś czas a potrzebne do dojazdów do pracy eh
wojtekrobert - |28 Wrz 2013|, 2013 16:38
no więc zmieniłem uszczelkę pod głowicą, w międzyczasie kilka innych części w silniku. po wszystkim okazało się że silnik dalej kuśtyka na jeden cylinder, poza tym woda wlewa się do oleju, auto stało przez tydzień i okazało się że w jednym cylindrze jest woda, tuleja cylindra musi być pęknięta. zdecydowałem że wymienię silnik na nowy a tego rozbiorę, część części sprzedam a to co może mi się przydać to zabiorę a reszta na złom. kupiłem też jasne wnętrze do autka, oddam do szorowania a potem montaż, będzie świeżutko
VIK - |28 Wrz 2013|, 2013 16:56
Głowica jest pęknięta, prędzej niż tuleja. Sprawdzana była na szczelność płaszcza?
wojtekrobert - |28 Wrz 2013|, 2013 16:58
Była sprawdzona
VIK - |28 Wrz 2013|, 2013 17:16
Zimną wodą czy rentgenem?
wojtekrobert - |28 Wrz 2013|, 2013 18:01
powiedzieli mi w zakładzie że sprawdzili głowicę ciśnieniowo, ja też podkreśliłem to przed oddaniem jej. więcej ciężko mi powiedzieć bo nie specjalizuję się w tym i nie wiem jak to zrobili.
Julek - |29 Wrz 2013|, 2013 13:30
no jak ciśnieniowo to jasne że wodą
wojtekrobert - |19 Paź 2013|, 2013 15:34
Dziś wyciągnąłem silnik wraz ze skrzynią biegów, skrzynia biegów leci na złom, silnik rozbieram na części, a do auta poszukuję nowego, skrzynię już mam. od razu planuję wygłuszyć sobie komorę silnika, zregeneruję wiązkę skrzyni (pozostałe dwie już są), i kilka innych pierdół.
Jankes - |19 Paź 2013|, 2013 15:36
Wyklej auto do srodka, ja tak zrobiłem w 4x4 i chyba ciszej jest
Ale jak sciagniesz to wygłuszenie ze sciany grodziowej i nakleisz pod nia i kawałek podłogi to też wiele da, a później załóż to oryginalne.
wojtekrobert - |19 Paź 2013|, 2013 16:42
tak zrobię, a od wewnątrz również ale to później gdy będę zmieniał wnętrze z ciemnego na jasne, to wtedy od razu okleję.
wojtekrobert - |29 Lis 2013|, 2013 01:06
małe uaktualnienie dotyczące mojego samochodu. stoi u mnie pod domem, zabrałem go z warsztatu aby mi łatwiej się przy nim pracowało
http://imageshack.us/photo/my-images/823/zgs3.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/853/16ya.jpg/
apropo tych zdjęć to za zderzaki zamierzam również się zabrać w najbliższym czasie, są popękane i źle pomalowane, z tylnego wyrzucam czujniki cofania oraz chcę zmodyfikować wytłoczenie na tylnym zderzaku aby w końcu ładnie siedziała tablica kwadratowa. no i wytnę drugie półkole na drugą rurę wydechową, planuję mieć dwie pojedyncze z obu stron. no i nie działają mi halogeny przednie, nie wiem czy nie są podłączone, będę próbował znaleźć przyczynę.
http://imageshack.us/photo/my-images/191/95t3.jpg/
tutaj zdjęcie wnętrza samochodu. wygląda tak gdyż będę wyciągał wiązkę podłużnicy, muszę zmienić nagrzewnicę, oraz zmieniam deskę rozdzielczą, boczki na drzwi oraz tunel środkowy na takie w kolorze beżowym. przed zamontowaniem zamierzam wszystkie te elementy okleić matą wygłuszającą, aby wygłuszyć wnętrze samochodu. zmienię również zegary, bo od zakupu nie działał mi obrotomierz (raz w lecie tylko wskazywał obroty ale wskazówka latała po wskaźniku, po naprawie wiązki nic się nie zmieniło) możliwe że to wina zegarów a skoro wszystko robię to wymienię i je.
http://imageshack.us/photo/my-images/15/zzlx.jpg/
Tutaj komora silnika, większość elementów wyciągnąłem, co tu dużo mówić dużo pracy przede mną, silnik wstawiam inny również 2.0 8V.
http://imageshack.us/photo/my-images/163/wx7q.jpg/
Tutaj zdjęcie wiązki silnika, zregenerowanej po raz drugi, od pina do pina nowe przewody oraz nowe wtyczki. wiązka skrzyni biegów również zregenerowana, jak wyciągnę wiązkę podłużnicy to otwieram to co robiłem w czerwcu, i zabieram się za wymianę przewodów na nowe, wszystkich, oprócz tych które są pod deską rozdzielczą. w międzyczasie planuję zregenerować również skrzynki bezpieczników.
Chciałbym również przerobić lampy przednie na "poliftowe" (lepiej będą się prezentowaly na ciemnym samochodzie).
Blacharką niestety zajmę się innym razem, puki co to troszkę go zżera na nadkolach, w dwóch/trzech miejscach są nieduże wypryski, ale progi i podłoga wyglądają na dobre. w każdym razie będę kiedyś robił całą blacharkę, na razie sprawy mechaniczne aby auto mi jeździło
Btw, mam takie alufelgi na samochodzie, 15 cali, tu zdjęcie: http://imageshack.us/photo/my-images/824/wdo1.jpg/
mam tylko trzy kołpaczki, czwarty był połamany jeżeli ktoś by może chciał kupić to chętnie odsprzedam tanio, w innym wypadku oddam na złom.
Reader - |29 Lis 2013|, 2013 07:42
| wojtekrobert napisał/a: | | wygląda tak gdyż będę wyciągał wiązkę podłużnicy, muszę zmienić nagrzewnicę, oraz zmieniam deskę rozdzielczą |
Zwróć uwagę czy deska nie rozkleja się w okolicy listwy nawiewów na szybę.
U mnie obydwie to miały.
Warto to przy okazji wyjmowania/zmiany podkleić + dawałem dodatkowo alumniowe nity zrywalne.
wojtekrobert - |4 Gru 2013|, 2013 23:09
| Reader napisał/a: | | wojtekrobert napisał/a: | | wygląda tak gdyż będę wyciągał wiązkę podłużnicy, muszę zmienić nagrzewnicę, oraz zmieniam deskę rozdzielczą |
Zwróć uwagę czy deska nie rozkleja się w okolicy listwy nawiewów na szybę.
U mnie obydwie to miały.
Warto to przy okazji wyjmowania/zmiany podkleić + dawałem dodatkowo alumniowe nity zrywalne. |
sprawdziłem, u mnie tego nie ma, akurat w tamtej okolicy deska się nie rozklejała.
muszę dorobić kilka zatrzasków bo były połamane.
edit. mimo to podkleiłem, nity też dam. + to że z przodu przy panelu drewnianym również muszę troszkę pokombinować, na razie podkleiłem, walne nity też, problem jest taki że ta deska jest trochę uszkodzona i między nią a panelem jest widoczna szpara, przeszkadza mi to, będę musiał coś z tym zrobić, wstępnie planuję tam nakleić jakąś sztywną watę a na nią kupić taką okleinę w kolorze tapicerki, taką imitację sztucznej skóry aby jak najmniej odbiegała od deski. no i na końcu będę musiał to jakoś umiejętnie przykleić aby ładnie wyglądało.
wojtekrobert - |8 Mar 2014|, 2014 23:43
dawno już nie pisałem, ale Scorpiowi coraz bliżej do powrotu na drogę. tutaj zdjęcie
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro
środek samochodu, otóż kończę zabawę z wiązką podłużnicy, po raz drugi ale teraz wszystkie przewody wychodzące za gumę w ścianie grodziowej zostały wycięte i zamienione na nowe, wtyczki jpt wymieniłem na nowe, pozostałe wtyczki zostały w miarę możliwości rozebrane i przewody wymienione od pinu, znalazły się też wtyczki których nie chciałem rozbierać bo bałem się połamać, ale w tym wypadku ponakładałem rurki termokurczliwe od gumek wzdłuż przewodu. jak skończę wszystko to czyszczę komorę silnika, wsadzam wiązkę do środka i izoluję taśmą i rurkami plastikowymi i koniec. zrobiłem również wiązkę silnika, tam większość wtyczek nowych oraz wszystkie przewody nowe bezwzględnie, to samo z wiązką skrzyni biegów, te dwie leżą już gotowe... gotowe jest również beżowe wnętrze, zostanie tylko wyczyszczone dokładnie przed montażem i wsadzam do auta, oraz welury zamieniam na skórzane czarne fotele i kanapę w skórze.
będę pisał na bierząco
WieSiu - |9 Mar 2014|, 2014 08:41
Ale masz fajnie mało kabelkow,u mnie to była masakra jednak. Ekstra ze kolejny skorup będzie żył bez problemów elektrycznych
Jankes - |9 Mar 2014|, 2014 09:52
Ale leń z Ciebie, jak juz nie miałeś deski, to nie mogłes odpiac tych czterech wtyczek i odpiac od skrzynki bezpieczników, wciagnac do srodka, do tego dwie na słupku i dwie pod tylna kanapa i masz wiazke w całości wyjeta, a tak siedziałeś i kleiłeś w kucki na progu. Zdrowy masz kregosłup widac
Wszystkie kable jednej srednicy dałeś??
wojtekrobert - |9 Mar 2014|, 2014 12:56
zgadza się to z lenistwa, ale z drugiej strony w piwnicy mam taką graciarnie, że to co mogę to staram się robić na aucie aby jak najmniej z niego wyciągać aha, apropo skrzynek bezpieczników to je też zamierzam od razu zregenerować, małą wyciągnę bez problemu ale podchodziłem już raz do dużej i sobie odpuściłem, nie potrafiłem jej wyciągnąć jest tam tak mało miejsca i widoczności. z modelu 94 mkIII wyciągnąłem w pół godziny byłem zdziwiony że tam jest po prostu na widoku tylko odkręć i odczep nic nie przeszkadzało.
kable dałem 0,75mm2 w zamian za te węższe, niektóre były minimalnie grubsze to też dałem 0,75mm2. było z 10-15 takich 2.5mm2 to tam wrzuciłem grubszy przewód, też około tej średnicy
wojtekrobert - |9 Mar 2014|, 2014 20:44
Wyciągnąłem dużą skrzynkę bezpieczników przed chwilą, poszło gładko tym razem wyrobiłem się w godzinę. Wydaje mi się że w tamtym poprzednim Scorpio które rozbierałem ktoś już robił skrzynkę, zresztą chyba YGH wspominał mi że ona była robiona dlatego było mi tak łatwo ją wyciągnąć ktoś już wcześniej o to zadbał
wojtekrobert - |15 Mar 2014|, 2014 22:06
Reanimacja wiązki podłużnicy zakończona sukcesem, zrobiłem nieco porządku w samochodzie. Tak jak mówiłem wszystkie przewody zostały wymienione na nowe, więc proszę mnie nie besztać tak jak poprzednio Jak znajdę czas to odkurzę wnętrze samochodu, włożę nową nagrzewnicę na miejsce i dokręcę z powrotem wiązkę wnętrza do ściany grodziowej, przygotuję się powoli do montażu deski rozdzielczej. Kupiłem również płyn do czyszczenia silnika itp, wyczyszczę całą komorę silnika i wrzucę na miejsce wiązkę podłużnicy a tam już ją ostatecznie zaizoluję taśmami oraz taką plastikową żeberkowaną osłoną. W przyszłym miesiącu montaż silnika wraz z nową skrzynią biegów (zregenerowałem VSS'a), w międzyczasie będę wymieniał wnętrze (deska, boczki i tunel środkowy)
Jankes - |15 Mar 2014|, 2014 22:11
Owiń wiazke przed przełozeniem przez sciane grodziowa, bedzie Ci wygodniej.
wojtekrobert - |15 Mar 2014|, 2014 22:16
poskręcałem w kilku miejscach taśmą przewody każdej wtyczki aby były rozdzielone i poukładane, nie owijam jeszcze całości bo może potem powstać różnica w długościach przewodów i będę musiał rozklejać aby wyrównać długości, bo inaczej przewody się pozaginają jakoś to tam będzie, jak będzie pogoda to wkleje jakąś fotkę, zadowolony jestem z wykonanej roboty ale masę czasu na to poświęciłem, mam nadzieję że zda egzamin
wojtekrobert - |1 Kwi 2014|, 2014 17:55
Już w warsztacie czeka w kolejce.
Wstawiony zostanie silnik, a wymienione w nim zostaną
-zimmeringi na wale
-uszczelka pokrywy rozrządu
razem z silnikiem sprzęgło na którym zrobiłem jakieś 2000 km, skrzynia biegów która już od dawna czeka na wstawienie, w stanie bardzo dobrym z tego co wiem, zregenerowana wiązka skrzyni, tłumik drgań na wale, nowa poduszka pod silnik.
wojtekrobert - |19 Maj 2014|, 2014 15:15
tak wygląda
Jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny, to do założenia nowe felgi czekają (muszę kupić opony) 12 ramienne 16cali, muszę doprowadzić zderzaki do porządku, oraz zbierać pieniądze na remont blachy, błotniki całe do zrobienia, zaczyna łapać progi oraz podłogę, postaram się zrobić to za jednym zamachem, no i podłużnice jak pieniądze pozwolą
WieSiu - |19 Maj 2014|, 2014 15:34
Ale baloniasta opona z tyłu
wojtekrobert - |19 Maj 2014|, 2014 15:37
| WieSiu napisał/a: | Ale baloniasta opona z tyłu |
są jakieś takie spuchnięte (napompowałem 2,1 bara), a za to przednie ciągle tracą ciśnienie, pewnie zaworek, ale tym się już nie martwię, bieżnika już tam prawie nie ma, a felgi lecą na złom i zakładam 16 na nowych oponach
wojtekrobert - |27 Lip 2014|, 2014 20:52
dziś zamontowałem halogeny przednie, działają podziękowanie dla lukas2 za pomoc i dokładny opis co i jak. dodatkowo wskoczył czujnik domknięcia maski.
plany na przyszły miesiąc - felgi z oponkami 16 cali, oraz dokończenie tylnego zderzaka (pod kwadratową tablicę) oraz posklejanie przedniego i pomalowanie obu, + regulacja przedniego, następnie... blacha.
a tutaj w ramach ciekawostki Scorpio mojego brata, 2.3 manual
lukas2 - |27 Lip 2014|, 2014 23:58
Proszę bardzo. Jak będę mógł to jeszcze pomogę. Ładnie się prezenci
Olej blachę bo cię z kopytami zeżre.... mk2 właśnie mi się naprawia
wojtekrobert - |28 Lip 2014|, 2014 16:01
jeżeli miałbym olać blachę to powinienem już zacząć zbierać na inne auto żeby za te 2 lata kupić. a jak zrobię blachę to powinien jeszcze długo żyć, w sumie mam dylemat.
lukas2 - |28 Lip 2014|, 2014 18:56
To szykuj kilka tysięcy... na pewno przekroczysz wartosc auta albo zbliżysz się do niej dość blisko jak będziesz chciał mieć zrobione dobrze
wojtekrobert - |28 Lip 2014|, 2014 19:30
chcę mieć zrobione dobrze, i wiem że wydam na to od 3 do 5 tys. z drugiej strony jak zachowam te pieniądze i sprzedałbym swojego to mógłbym kupić w bardzo ładnym stanie Scorpio. a z kolei jak pozbieram jeszcze dłużej to będę mógł kupić docelowe dla mnie auto, ale szczerze mówiąc za każdym razem jak wsiadam do Scora, to odechciewa mi się go sprzedawać.
pepi - |28 Lip 2014|, 2014 21:00
daj foto spodu to ci powiem czy jest sens to robić
wojtekrobert - |28 Lip 2014|, 2014 21:28
| pepi napisał/a: | daj foto spodu to ci powiem czy jest sens to robić |
zrobię fotki w takim razie, jutro po pracy
konrad85 - |28 Lip 2014|, 2014 22:08
| wojtekrobert napisał/a: | | z drugiej strony jak zachowam te pieniądze i sprzedałbym swojego to mógłbym kupić w bardzo ładnym stanie Scorpio |
tylko że jak tak zrobisz to i tak na dzień dobry po kupnie następnego trzeba konserwację zrobić bo dwie zimy i zacznie chrupać
wojtekrobert - |29 Lip 2014|, 2014 15:27
| konrad85 napisał/a: | | wojtekrobert napisał/a: | | z drugiej strony jak zachowam te pieniądze i sprzedałbym swojego to mógłbym kupić w bardzo ładnym stanie Scorpio |
tylko że jak tak zrobisz to i tak na dzień dobry po kupnie następnego trzeba konserwację zrobić bo dwie zimy i zacznie chrupać |
konserwacja =/= remont
wojtekrobert - |29 Lip 2014|, 2014 19:14
tutaj fotki połogi oraz podłużnic, jakość taka sobie przepraszam, ale kanał dla liliputów
jak na moje oko to bardzo słabo wygląda, czekam na opinie
pepi - |1 Sie 2014|, 2014 07:27
bardziej pasuje na polifta takie zjedzenie
ale można to zabezpieczyć i parę lat wytrzyma ale dobrze nie jest
zibi8556 - |1 Sie 2014|, 2014 09:26
| pepi napisał/a: | | ale można to zabezpieczyć i parę lat wytrzyma ale dobrze nie jest |
też wydaje mi się że jeszcze trochę pojezdzi, a konserwacja trochę to przedłuży
konrad85 - |1 Sie 2014|, 2014 10:02
jak nie odłazi płatami i nie puchnie to nie jest tak źle,jeszcze nim pośmigasz
wojtekrobert - |2 Sie 2014|, 2014 23:51
płatami nie, takiej tragedii nie ma
ale jak remont, to będzie to grubsza sprawa.. a opłacalność raczej żadna
będę nim jeździł jeszcze długo, ale z remontu blachy raczej zrezygnowałem
wojtekrobert - |6 Sie 2014|, 2014 21:09
postanowiłem że sam zabiorę się za wyczyszczenie całego podwozia z konserwacji brudu i tyle ile dam radę - rdzy. potem też sam zabezpieczę wszystko i nałożę konserwację.
nadkola też sam sobie zrobie, poza tym jakieś inne ogniska rdzy postaram się załatwić i zakonserwować w miarę solidnie.
w ten weekend planuję posklejać przedni zderzak, oraz przygotować tylny już do ostatecznego malowania. przy okazji jak ściągnę tylny zderzak to muszę zająć się tą belką za nim, bo też było tam trochę rudej, a nie chcę by jak w dwóch poprzednich które rozbierałem dało się wyrwać tą belkę ręką
tutaj fotki zderzaka jakieś dwa miesiące temu, w chwili obecnej już jest zalaminowany, no i w fazie nakładania ostatniej warstwy szpachli a potem już dokładny szlif i malowanie. Jest też zdjęcie wnętrza mojego samochodu po przeróbce.
rafalski - |6 Sie 2014|, 2014 22:54
| wojtekrobert napisał/a: | | przy okazji jak ściągnę tylny zderzak to muszę zająć się tą belką za nim, bo też było tam trochę rudej, a nie chcę by jak w dwóch poprzednich które rozbierałem dało się wyrwać tą belkę ręką |
Wnoszę z tego, że nie był bity z tyłu skoro masz jeszcze coś po zderzakiem. Ja boję się tam zaglądać w szarym A środek w dwóch kolorach to chyba pierwszy w Polsce.
wojtekrobert - |6 Sie 2014|, 2014 23:11
lepiej się wcześniej przemóc i coś jeszcze zobaczyć bo potem może być za późno.
musiałem trochę improwizować jeżeli chodzi o środek, ale nie wygląda to fatalnie, mimo to chciałbym mieć całość jasną ale pewnie pierwszy
pablo19 - |7 Sie 2014|, 2014 07:49
Jasny środek, a nawet sama deska robi miłe wrażenie
Jasna prawa kratka jest oryginalna, czy malowana?
Jankes - |7 Sie 2014|, 2014 08:50
| pablo19 napisał/a: | Jasny środek, a nawet sama deska robi miłe wrażenie
Jasna prawa kratka jest oryginalna, czy malowana? |
Kratka nawiewowa w desce to oryginał.
Jasny srodek w dwóch kolorach, miał fajnie zrobiony GW21 w zielonym, gdzieś powinienem miec fotki.
wojtekrobert - |7 Sie 2014|, 2014 15:58
kratka w desce oryginał, tak jak Jankes mówi.
z perspektywy kierowcy nie widać jakoś ekstra różnicy kolorów, a z perspektywy pasażerów już to nie przeszkadza bo zachwycają się wygodą
Julek - |7 Sie 2014|, 2014 19:00
Grzesiek - GW21 miał fajnie to połączone, bo założył jasną deskę, ale listwę na podszybiu, schowek i chyba zaślepkę poduszki dał czarne. Do tego pasowałaby też czarna kratka nawiewu po prawej. Nie myślałeś o takim połączeniu?
wojtekrobert - |7 Sie 2014|, 2014 20:50
nie myślałem o tym, schowek i zaślepka poduszki... nie widziałem, ale gdy sobie to wyobrażam to mi osobiście tak średnio pasuje (tzn bardzo się będzie rzucało w oczy na tle deski), ale przyznam że listwa na podszybiu to niezły pomysł, może dałbym taką, ale chyba nie mam żadnej bez złamanych zatrzasków
Jankes - |7 Sie 2014|, 2014 21:00
A do tego jasne boczki z ciemnymi raczkami
wojtekrobert - |7 Sie 2014|, 2014 22:02
| Jankes napisał/a: | | A do tego jasne boczki z ciemnymi raczkami |
hm hm, brzmi ciekawie nad tym mogę popracować bo rączki czarne mam
kupiłem dwie ostatnie opony, w przyszłym tygodniu może założę 16'' aluski a słoneczka na złom.
wojtekrobert - |16 Sie 2014|, 2014 15:30
Zderzak tylny, gotowy do malowania.
pablo19 - |16 Sie 2014|, 2014 16:19
Rozumiem, że nie zdejmujesz tablicy do malowania? Ma to swoje plusy i minusy
wojtekrobert - |16 Sie 2014|, 2014 18:35
minusów jest więcej, dlatego chyba się pokuszę i ściągnę
sprawdzałem czy wszystko dobrze spasowane
Jankes - |16 Sie 2014|, 2014 19:28
To spawane czy tylko klejone??
wojtekrobert - |17 Sie 2014|, 2014 15:53
całość wyciąłem szlifierką w zderzaku. potem stworzyłem formę i wszystko zalaminowałem matą szklaną, potem wszystko zostało wykończone szpachlówką
pepi - |17 Sie 2014|, 2014 16:58
popęka
pablo19 - |17 Sie 2014|, 2014 17:01
Dopiero zajarzyłem że wyrzeźbiłeś coś nowego w zderzaku. Czemu na taką tablicę?
wojtekrobert - |17 Sie 2014|, 2014 17:46
| pepi napisał/a: | popęka |
nie popęka, tam nie ma żadnych naprężeń. zresztą okaże się.
jeżeli chodzi o szpachlę to zostanie dobrze zabezpieczona solidnym podkładem, potem baza i lakier bezbarwny, więc też nie spuchnie.
taki mój kaprys, wieloryb mi się bardziej podoba z kwadratową tablicą z tyłu, bardziej amerykańsko zobaczymy jak wyjdzie.
no i jest też wcięcie na drugą rurę wydechową po drugiej stronie zderzaka jeżeli ktoś nie zauważył na foto, będzie miał dwa pojedyncze wydechy z obu stron
pablo19 - |17 Sie 2014|, 2014 17:48
No to jeszcze pomarańczowe obrysówki i będzie hameryka.
wojtekrobert - |17 Sie 2014|, 2014 17:51
| pablo19 napisał/a: | | No to jeszcze pomarańczowe obrysówki i będzie hameryka. |
nie chcę robić "do przesady", bo może już potem wyglądać śmiesznie, a to nie wypada Scorpiakowi. myślę że będzie ładnie wyglądał, jak założę to wrzucę fotki
od razu maluję na kolor czarny oba zderzaki przód/tył, a potem pomaluję całe auto na czarno.
myślałem o kolorze błękitnym, ale chyba zostanę przy czerni.
pablo19 - |17 Sie 2014|, 2014 17:53
Oglądałem kiedyś sedana MKII z obrysówkami w zderzakach i fajnie wyglądał
Kevin Xy - |17 Sie 2014|, 2014 17:54
a jak z podwietleniem tablicy ??
wojtekrobert - |17 Sie 2014|, 2014 17:56
| Kevin Xy napisał/a: | | a jak z podwietleniem tablicy ?? |
jest na trzecim foto, przykręcana i przytrzymywana przez tablicę lampa ledowa biała, specjalnie na nią zostawiłem tam miejsce + wyciąłem otwór na przewody. od dwóch lampek zlutuję kable, do nich dolutuję ledówkę i już.
zdjęcie po założeniu nowych felg (zderzak jest po szlifowaniu, jeszcze nie pomalowany )
wojtekrobert - |27 Sie 2014|, 2014 16:36
zderzaki połatane, pomalowane i zamontowane wczoraj
konrad85 - |27 Sie 2014|, 2014 23:30
eeeeeee a czemu zderzak z przodu nie polift
wojtekrobert - |28 Sie 2014|, 2014 15:37
za drogi, nie warto kupować tym bardziej że ten był do odratowania jak widać
Kevin Xy - |1 Wrz 2014|, 2014 12:42
ide i ja zakladac grilla polifta, bo widze ze zmiana wizualna duza
bedziemy miec blizniacze przody
wojtekrobert - |1 Wrz 2014|, 2014 16:59
wklej fotkę, bo chyba Twojego Scorpio jeszcze nie widziałem
rafalski - |1 Wrz 2014|, 2014 20:36
Obejrzyj galerię zlotową to go odnajdziesz
Kevin Xy - |21 Wrz 2014|, 2014 19:51
tak wyszlo:
https://imageshack.com/i/id7SmEEgj
artur.k - |21 Wrz 2014|, 2014 21:35
świetny kolor auta..egh...
wojtekrobert - |21 Wrz 2014|, 2014 22:08
kolor auta super, zgadzaa się
ale nie taki bliźniak do mojego bo ma zaślepki na spryski
Kevin Xy - |22 Wrz 2014|, 2014 00:56
| wojtekrobert napisał/a: | | ma zaślepki na spryski |
ma spryski
a zaslepki byly w komplecie
Jankes - |22 Wrz 2014|, 2014 08:13
I nawet sie podnosza zaslepki i sikaja
Zysio - |24 Wrz 2014|, 2014 09:32
Nurcjuszu Kevinie - aż się prosi o poliftowy zderzak.
Kevin Xy - |25 Wrz 2014|, 2014 01:41
nic z tego
|
|