Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - silnik 2 dohc rok 93

cichy - |5 Cze 2005|, 2005 20:19
Temat postu: silnik 2 dohc rok 93
Proszę o pomoc.Mam scorpiak rok 93 2 litry dohc automat.Zwiększa mi się stan oleju i pali 13 litrów benzyny.Silnik chodzi równiutko pali na dotyk na zimnym i ciepłym.Wymieniłem wczoraj olej przejechałem 100km i znów przybyło około pół litra oleju.Olej czuć benzyną.Co może być przyczyną że benzyna dostaje się do oleju.POMOCY
Pershing - |5 Cze 2005|, 2005 23:20

Zeby benzyna sie przedostawala do oleju to raczej mało prawdopodobne. A czy przypadkiem nie jest to plyn chłodzący i nie ubywa go ?
monter - |5 Cze 2005|, 2005 23:59

No raczej niemozliwe zeby benzyna sie dostawala do oleju. Jesli jednak go przybywa rowniez obstawiam na plyn chlodzacy. Zajrzyj do zbiorniczka wyrownawczego czy plyn jest czysty (czy nie ma tam oleju) i na bagnet - czy olej czysty i czy nie pojawia sie bezowa sybstancja.
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 00:17

nic z niczego sie nie bierze. Ile oleju wlałes i jak maja sieinne płyny ( chłodzacy, olej w automacie)

Z benzyną to mało mozliwe, pompa jest elektryczna nie ma jak zeby sie dostało.

Aro - |6 Cze 2005|, 2005 08:09

No a jakby na jednym garze były zapieczone pierścienie lub dziura w tłoku, zero, lub prawie zero kompresji, to paliwo nie pójdzie w dół?
Swojego pierwszego kupiłem od pewnego posła z Wawy i ledwo dojechałem do Łomży. Wał sięgał mieszanki olejowo-benzynowej - dziurawy tłok.

cichy - |6 Cze 2005|, 2005 08:47

Witam .Z płynem chłodzącym jest ok.Silnik pali równiutko bez zastrzeżeń ,ale dolewam oleju do skrzyni gdyż mi ubywa a nie mam wycieków.Może przedostawać się olej ze skrzyni?
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 11:14

speddo jesteś pewien?
Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 11:51

w manualu było uszczelnienie wyjscia wału na skrzynie/sprzegło, tak ze tamtedy ciekl olej. domniemywam ze w automacie tez jakos musi byc wyjscie wału na skrzynie, a ze nie ma klasycznego suchego sprzęła tylko całosc sie tapla w oleju to moze jest tam połaczenie ?
cichy - |6 Cze 2005|, 2005 12:01

no ale niestety tak mam.nie wiem gdzie szukać przyczyn,olej w misce przybywa a w skrzyni ubywa po100km jakieś 0,5litra a brak wycieków
Adam_2000 - |6 Cze 2005|, 2005 15:05

Cichy, a nie masz przypadkiem dodatkowej chłodnicy oleju ?
Bo wtedy byłaby możliwość, że ktoś coć popieprzył przy montażu i połączył obieg skrzyni z obiegiem silnika... może to głupie, ale jakoś nie widzę innej możliwości :)

Rafał A.(antek) - |6 Cze 2005|, 2005 16:14

hmm
no automat ma chłodzenie skrzyni w chcłodnicy głownej, ale jak to połączyc z silnikiem to nie mama pojecia, ukłąd smarowania silnika jest w zasadzie azmkniety przeciez, nie ma zadnych wezy gupomych, chłodnicy oleju w silniku tez chyba nigdy nie było

Adam_2000 - |6 Cze 2005|, 2005 21:31

Były wersje z dodatkową chłodnicą oleju (pewnie do ciepłych krajów :) ).
Ponieważ przewody olejowe do tej chłodnicy są prawie takie same, jak przewody od skrzyni, to cholera wie, czy komuś się coś nie popieprzyło...
Uważam to za mało prawdopodobne, ale nie takie rzecczy ludzie robili :mrgreen:
Jeżeli znika olej ze skrzyni, to możliwe jeszcze, że rozpruty jest modulator (pęknięta membrana) i przez niego silnik wciąga olej. Z drugiej strony jednak, ten olej byłby spalony a nie "pochłonięty" przez układ smarowania silnika...
Cichy, odepnij wężyk od modulatora (przy przepustnicy), i sprawdź, czy nie ma tam śladów oleju...

Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 16:59

Dodatkowa chłodnica? była ale od wspomagania, do chłodzenia oleju nie slyszalem.
cichy - |8 Cze 2005|, 2005 14:17

odpiąłem wężyk z przy przepustnicy jest trochę zaolejony i co dalej??
Adam_2000 - |8 Cze 2005|, 2005 16:07

no to teraz musisz zakupić nowy modulator podciśnieniowy, zamontować i po bólu :))
cichy - |9 Cze 2005|, 2005 10:44

Adam_2000 napisał/a:
Były wersje z dodatkową chłodnicą oleju (pewnie do ciepłych krajów :) ).
Ponieważ przewody olejowe do tej chłodnicy są prawie takie same, jak przewody od skrzyni, to cholera wie, czy komuś się coś nie popieprzyło...
Uważam to za mało prawdopodobne, ale nie takie rzecczy ludzie robili :mrgreen:
Jeżeli znika olej ze skrzyni, to możliwe jeszcze, że rozpruty jest modulator (pęknięta membrana) i przez niego silnik wciąga olej. Z drugiej strony jednak, ten olej byłby spalony a nie "pochłonięty" przez układ smarowania silnika...
Cichy, odepnij wężyk od modulatora (przy przepustnicy), i sprawdź, czy nie ma tam śladów oleju...
.Jest już ok z olejem w silniku.Byłem na komputerze w fordzie i miałem tyle błedów w komputerze że powiedzieli mi że tak długo to jeszcze nie widzieli żeby komputer ściągał błedy az 15 min.Była zbyt bogata mieszanka i nie spalał wszystkiego.Natomiast olej w ASB dalej się traci a nie ma wycieków??????
cichy - |9 Cze 2005|, 2005 10:56

Adam_2000 napisał/a:
no to teraz musisz zakupić nowy modulator podciśnieniowy, zamontować i po bólu :))
Jak on wygląda ??To jest ta czarna kostka przy pompie wtryskowej?Patrząc z przodu po lewej stronie???
Adam_2000 - |9 Cze 2005|, 2005 11:17

Nie, on jest przykręcony do skrzynki po prawej stronie (dojdziesz po przewodzie podciśnieniowym :) ). Na załączonym rysunku jest oznaczony nr-em 12.

cichy - |9 Cze 2005|, 2005 11:26

Adam_2000 napisał/a:
Nie, on jest przykręcony do skrzynki po prawej stronie (dojdziesz po przewodzie podciśnieniowym :) ). Na załączonym rysunku jest oznaczony nr-em 12.
[url=http://img291.echo.c....th.jpg]Obrazek[/URL]
Dzięki sliczne teraz to mi wymalowałeś czarne na białym.Pozdrawiam Cichy.
cichy - |9 Cze 2005|, 2005 12:37

Adam_2000 napisał/a:
[url=http://img291.echo.c....th.jpg]Obrazek[/URL]
Adam powiedz mi jeszcze jak odkręcić ten modulator tam nie idzie wsadzić ręki?im jeszcze jedno przy modulatorze jak wyciągnąłem węzyk to olej wali jak wścieły tam przy samej skrzyni ten wężyk znaczy że to jest to i dlatego mi się traci olej ze skrzyni?
Adam_2000 - |9 Cze 2005|, 2005 12:40

no dokładnie ! :) - znaczy diagnoza była trafna :)
Olej ze skrzyni idzie w rurę :))
Jak odkręcisz podporę skrzyni i ją trochę opuścisz, to będziesz miał dostęp do tego gada... :))
Tyko kup nowy modulator, najlepiej kompet z zaworkiem, kosztuje kilkadziesąt złotych. Nie pakuj jakiegoś szmecu, bo szkoda roboty.

cichy - |9 Cze 2005|, 2005 12:44

Adam_2000 napisał/a:
Jak odkręcisz podporę skrzyni i ją trochę opuścisz, to będziesz miał dostęp do tego gada... :))
Tyko kup nowy modulator, kosztuje kilkadziesąt złotych. Nie pakuj jakiegoś szmecu, bo szkoda roboty.
Super dzięki bo Ci mechanicy co ja znam to same głąby nikt nie wie na temat tych skrzyń.Proszę mi powiedzieć ile to może kosztować i czy kupić nową czy używaną ?
cichy - |9 Cze 2005|, 2005 12:45

Adam_2000 napisał/a:
Tyko kup nowy modulator, najlepiej kompet z zaworkiem, kosztuje kilkadziesąt złotych. Nie pakuj jakiegoś szmecu, bo szkoda roboty.
Ok już wszystko wiem Dzięki pozdrawiam