Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - 2.0 DOHC, gaśnie na wolnych obrotach.

wojtekrobert - |2 Mar 2013|, 2013 22:11
Temat postu: 2.0 DOHC, gaśnie na wolnych obrotach.
Witam, znów mam problem z samochodem, mimo, że niedawno wrócił od mechanika.
Od zakupu samochodu występowało takie zjawisko: odpalam silnik, pracuje 1 lub 2 sekundy i gaśnie, odpalam drugi raz i pracuje już dobrze. Nie przeszkadzało mi to raczej, chciałem się tym zająć ale nie była to sprawa priorytetowa. Dodam, że od zakupu nie działa wskaźnik temperatury. Od początku też odczuwam względnie duże spalanie samochodu (nie mierzyłem nigdy, bo nie jeździłem dużo, czerpię informacje z komputera który wyświetla mi ile przejadę kilometrów, np. przejechałem 5 kilometrów, według komputera przejadę 30km mniej)Kilka dni temu pojechałem na stację benzynową, zatankowałem, wsiadam do samochodu, nie pali.. próbuję 10 razy, nic... czekam 10 minut, odpalił. Od tamtego czasu zaczęło się dziać coś dziwnego, otóż silnik zaczął sam gasnąć, gdy dojeżdżałem do skrzyżowania, gdy parkowałem (nie zdążyłem wyłączyć silnika, sam zgasł...), a teraz ma problemy z pracą na biegu jałowym, włączam silnik, obroty wzrastają i spadają, wzrastają i spadają itd, i na końcu gaśnie, podobna sytuacja jest gdy dam mu mocno gazu i odpuszczę, wtedy obroty spadają do końca i silnik prawie gaśnie, kręci się jeszcze chwilę i pada. Puki co sprawdziłem filtr powietrza, był przybrudzony na czarno ale generalnie wyglądał na okej.. chciałem wymienić czujnik temperatury, ale NAGLE zaczął działać gdy zaczęły dziać się te dziwności..(z tym że działanie było zaskakujące, niby wskazywał temperaturę, ale gdy dodawałem mocno gazu wskaźnik spadał, gdy obroty wracały do niskich, wskaźnik wzrastał..) Puki co nic więcej nie sprawdzałem, nie wiem w jakim stanie jest wiązka silnika.
Proszę o pomoc lub poradę.

Julek - |2 Mar 2013|, 2013 22:20

Sam sobie udzieliłeś porady, pisząc

wojtekrobert napisał/a:
nie wiem w jakim stanie jest wiązka silnika

Oczywiście możesz spróbować wymienić sam zawór biegu jałowego, bo być może on jest uszkodzony i powoduje problemy z wolnymi obrotami, aaaale.... ja obstawiam wiązkę