| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - asb problem z R
marco - |3 Lut 2013|, 2013 00:09 Temat postu: asb problem z R witam.mam pytanie odnośnie dziwnego zachowania się ASB,mianowicie po porannym odpaleniu i wrzuceniu na R następuje szarpniecie silnik się dławi i nie chce ni cholery jechać ewentualnie bardzo powolne pełzanie jak by na 3 garach po zarzuceniu D auto rusza normalnie i gdy się rozgrzeje R powraca jak by niby nic.czy to już agonia ASB miał ktoś coś podobnego?olej sprawdzany stan ok wymieniany jakieś 30tysi temu.ale coś mi mówi ze czas zamieścić ogłoszenie typu kupie skrzynie do cosiarki
bingo - |3 Lut 2013|, 2013 14:54
mi tak się czasem też załaczy, nie zależnie od tego, czy silnik ciepły czy nie. przejechane z tym problemem (i późnym załaczaniu R na zimnej skrzyni) ponad 120 tys.
gufer-posepny - |3 Lut 2013|, 2013 15:29
raz tak miałem po swapie oleju . zlałem temat .
marco - |3 Lut 2013|, 2013 22:54
trochę mnie pocieszyliście,i fakt przeczyściłem dziś MAF ,sprawdziłem kabelki od TPS , przeczyściłem główne kostki na podłożnicy i tych objawów nie było oby do wiosny pohulała ta skrzynia bo wiosna i tak planuje jej wymianę ze względu na problemy jazda na 4 biegu na którym po przejechaniu ok 50km mruga OD/OFF a na jeździe w trybie 3 biegowym ten problem nie występuje wiec i tak pachnie agonią ta skrzynia prawdopodobnie.
Reader - |4 Lut 2013|, 2013 09:03
Lock-Up załącza Ci się prawidłowo?
Grześ - |4 Lut 2013|, 2013 19:31
| marco napisał/a: | | fakt przeczyściłem dziś MAF |
ECU bierze info o obciążeniu silnika właśnie z MAFa - i odpowiednio reguluje ciśnienie w głównym układzie sterowania skrzyni. To ono załącza biegi, w końcu przy dużym obciążeniu siły są dużo wyższe.
Jak odepniesz MAFa to zobaczysz jak szarpać potrafi ! Ja kiedyś zapomniałem i całe 20 km myślałem co to może być i - zwyczajnie wtyczka. Poza tym autko (cosworth) ciągnęło niemal normalnie.
Ale na wszelki wypadek sprawdź kody błędów w ECU.
I zakładam, że nie masz problemów z kablami.
marco - |5 Lut 2013|, 2013 23:28
no i dzisiaj znów troszkę ASB powariowała na zimnym,ze MAF ma duży wpływ na prace skrzynki to wiem ale myślę ze to nie to ale podepnę typa pod ELM-a i sprawdzę parametry MAF-a choć całkiem niedawno go podpinałem i było ok 4g wiec chyba dobrze choć mógł w międzyczasie się skiepscic no a ze skrzynki nic nie sczytam ELM-em niestety.
A co do działania lock-Up to poproszę jakaś pewna wskazówkę jak to najpewniej go sprawdzić?
[ Dodano: |5 Lut 2013|, 2013 23:31 ]
a co do kablowni w 95% sprawna bo w 100% nikt w tych autach nie jest pewny
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 07:19
| marco napisał/a: | | sprawdzę parametry MAF-a choć całkiem niedawno go podpinałem i było ok 4g |
Na jałowym ? Na N albo P ? Na ciepłym to ja mam ok. 3.
| marco napisał/a: | A co do działania lock-Up to poproszę jakaś pewna wskazówkę jak to najpewniej go sprawdzić?
|
Po załączeniu lock-up jest blokowane sprzęgło hydrokinetyczne. Jak jedziesz lekko przyspieszając to na 3 biegu włącza się ok. 60 kmh - widać spadek obrotów o ok. 300-600.
Albo inaczej - jedziesz na trasie ok. 90 kmh. Na chwilę zdejmujesz nogę z gazu, i potem znowu lekko dodajesz. Obrotomierz powinien wejść na jakieś 2700 a potem spaść na jakeiś 2200 około - nie pamiętam dokładnych wartości.
I najważniejsze pytanie - wymieniałeś olej w ASB wraz z filtrem ? Jak nie to wymień. Ja się w tym wypadku przychylam do opinii tych co wymieniają na fordowski - drogi ale skrzynia nie fiksuje.
O - byłbym zapomniał. Opisz dokładnie to fiksowanie. Czy to może niekontrolowane przełączanie biegów, nagle przy 50 włącza 1, potem nie chce przełączyć wyżej ?
No to proponuję umyć złącze od czujnika położenia dźwigni - to na skrzyni. A najlepiej oba. Myjemy UWAGA wodą destylowaną, potem suszymy sprężonym powietrzem, potem KONTAKT-spray i zamykamy. Ja coś takiego miałem, w złączach była taka fajna słona ciecz ... Dojście jest (za 10 pkt ! ) szczególnie do złącza tego dużego potencjometru, trzeba mieś zagiętą rurkę ale inaczej nie da rady.
[ Dodano: |6 Lut 2013|, 2013 07:26 ]
| marco napisał/a: | | problemy jazda na 4 biegu na którym po przejechaniu ok 50km mruga OD/OFF |
Przegrzewanie się skrzyni ??? Na OD i lock-up nie działa chłodnica oleju. Jeżeli tak to albo coś się ślizga albo olej stary albo filtr zatkany ... Ja bym jednak od wymiany oleju zaczął. A przynajmniej zrzucenia michy.
Struna - |6 Lut 2013|, 2013 10:58
Jak to nie działa chlodnica na OD i Lock-up ?
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 11:31
| Struna napisał/a: | | Jak to nie działa chlodnica na OD i Lock-up ? |
Na lock-up nie działa, czyli 3 albo 4 (OD). Ale nie przypuszczam aby na bezpośrednim biegu kolega jechał aż tak długo - może przetestuje.
Obwód chłodzenia idzie przez sprzęgło hydrokinetyczne. I na lock-up ten przepływ jest odwracany - jeżeli coś tam przepływa to na pewno dużo mniej.
Struna - |6 Lut 2013|, 2013 11:33
nadmiar ciśnienia idzie na obieg chłodnicy z tego co mi wiadomo
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 11:36
| Struna napisał/a: | | nadmiar ciśnienia idzie na obieg chłodnicy z tego co mi wiadomo |
Nie testowałem tego w realu, ale sądząc po schemacie układu skrzyni - nie idzie . Ale jeszcze sprawdzę, opis mam w domu.
Struna - |6 Lut 2013|, 2013 11:37
całe chłodzenie jest na nadmiarze ciśnienia o ile mi wiadomo, a nadmiaru będziesz miał najwięcej właśnie na lock-up'ie
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 11:47
| Struna napisał/a: | | całe chłodzenie jest na nadmiarze ciśnienia o ile mi wiadomo, a nadmiaru będziesz miał najwięcej właśnie na lock-up'ie |
W domu popatrzę, na pewno był schemat jak działa układ oleju z i bez lock-up. Trochę mnie to zaskoczyło, ale tak jest. W sumie chłodzić to trzeba głównie przekładnię hydrokinetyczną, planetarki się nie grzeją. Chyba że się sprzęgła ślizgają. No i grzeje się olej od pompy również.
Struna - |6 Lut 2013|, 2013 11:48
chlodzic to trzeba głównie olej
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 11:50
| Struna napisał/a: | chlodzic to trzeba głównie olej |
A ja myślałem że miejsca które wytwarzają ciepło !
W zwykłych skrzyniach o podobnej sprawności niczego się nie chłodzi (poza opływającym powietrzem nie ma chłodzenia) i jest OK !
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 11:57
| Speedo napisał/a: | | a ten olej w srodku to myslisz, ze tylko do lozysk? dali by lozyska z wlasnym smarem i obudowe z balchy zeby sie nie kurzylo jakby nie wymagaly chlodzenia a nie olej w aluminium zebrowanym |
...(za 10 pkt) Ty mnie naprawdę za kompletnego głupka masz ? Czy zapomniałeś dać ?
Przecież pisałem że mam opis skrzyni, czytałem nie tylko ten i wiem jak automat działa. To że nie wymieniałem całej skrzyni ani jeszcze jej nie naprawiałem (oby tak dalej) nie oznacza że nie wiem co w niej siedzi.
Skrzynia jak by co to nie tylko łożyska ! Niestety przede wszystkim to bardzo czuły na zabrudzenie zespół zaworków i innych elementów regulacji hydraulicznej. I najczęściej zabrudzenie jest właśnie powodem niewłaściwego działania ASB, potem dopiero się sprzęgła ślizgają, całość przegrzewa i do wymiany. Cóż, olej nie jest wieczny, jak ktoś wierzy w opis w instrukcji, to ma potem problemy.
Grześ - |6 Lut 2013|, 2013 12:06
| Speedo napisał/a: | teraz juz mam, odniosłem się do skrzyni manualnej i tej treści
| Grześ napisał/a: | | W zwykłych skrzyniach o podobnej sprawności niczego się nie chłodzi |
jak mniemam "zwykłe" skrzynie to te manualne |
Aha - czyli uważasz mnie za głupka ... Niech będzie. Skróty myślowe ... cóż, czasami można stosować, ale nie zawsze.
@ ZOMO - co się należy za obrażanie na forum ?
[ Dodano: |6 Lut 2013|, 2013 17:43 ]
| Struna napisał/a: | | całe chłodzenie jest na nadmiarze ciśnienia o ile mi wiadomo, a nadmiaru będziesz miał najwięcej właśnie na lock-up'ie |
Hmmm, oglądałem ten schemat hydrauliczny i szczerze mówiąc niewiele mądrzejszy jestem. Jak byk widać że bypass idzie od razu do miski. Widać też że na wyłączonym lock-upie przepływ przez sprzęgło hydrokinetyczne idzie dalej na chłodnicę - i to logiczne. Ale na załączonym lock-up też coś leci przez zawór regulacyjny do chłodnicy. Ale to nie bypass.
Może ktoś się w tej hydraulice lepiej wyzna :
www.complex.org.pl/asb1.jpg - to tylko opis
www.complex.org.pl/asb2.jpg - schemat
Opisy po niemiecku ale to raczej proste słowa.
Inna sprawa że w opisie stoi że jak OD miga to może być przegrzanie ew. jakaś awaria, u mnie było parę razy na starym BOBie jak zamokło porządnie.
gufer-posepny - |8 Lut 2013|, 2013 08:24
Olej asb jest lifetime . Niewymienny .
Tylko po cichu dodają że lifetime to około 200-250 tyś km albo 10 lat . Proste założenie dajemy 100 tyś km gwarancji albo 5 lat to drobny zapas zeby przypadkiem do ineresu złotówki nie dołożyć a potem to już niech spłonie byle gdzie .
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 08:30
| gufer-posepny napisał/a: | Olej asb jest lifetime . Niewymienny .
Tylko po cichu dodają że lifetime to około 200-250 tyś km albo 10 lat . Proste założenie dajemy 100 tyś km gwarancji albo 5 lat to drobny zapas zeby przypadkiem do ineresu złotówki nie dołożyć a potem to już niech spłonie byle gdzie . |
Lifetime ... Cóż, w zasadzie tak. Jak padnie skrzynia, oleju już nie wymieniać !
Po 200-250 kkm to zazwyczaj już nie ma sensu oleju zmieniać. O wiele za dużo, szczególnie w jeździe miejskiej czy z przyczepą.
Kiedyś wyszukałem, że optymalny interwał wymiany to 100 do 150 tys km, zależnie od stylu jazdy. Jak z przyczepą to nawet 80 tys km. Ja wymieniałem co 150 tys km.
Ja już kilka razy wymieniałem, nie jest to aż takie trudne. Niby syfu w misce niewiele, ale filtr na pewno był lekko przytkany - a jak się przytka, wiadomo, koniec skrzyni bardzo szybki.
Ja wymieniam tylko na fordowskie - żeby innym kilkakrotnie tańszym też olejem nie zniszczyć uszczelek. Amerykańce piszą, że czasami wysuwa się uszczelka gdzieś w okolicach siłowników taśm i gubi się główne ciśnienie. Wtedy też się wszystko ślizga i pada.
Cóż, jak na razie mogę się pochwalić tylko tym że skrzynia po prawie 400 tys chodzi tak samo jak przy 150 tys. A wymiana na drogi fordowski olej jest o wiele tańsza od jakiejkolwiek naprawy ASB.
Boni - |8 Lut 2013|, 2013 09:38
| gufer-posepny napisał/a: | Olej asb jest lifetime . Niewymienny .
Tylko po cichu dodają że lifetime to około 200-250 tyś km albo 10 lat. |
To chyba w telewizji, bo telewizja kłamie. W ori instrukcji mk1 1990 jest na przykład wymiana co 4 lata lub 45000km, zależnie co pierwsze.
| Grześ napisał/a: | | W domu popatrzę, na pewno był schemat jak działa układ oleju z i bez lock-up. (...) Przecież pisałem że mam opis skrzyni, czytałem nie tylko ten i wiem jak automat działa. |
Sugerowałbym więcej pokory i nie branie się za doradztwo w sprawach, które znasz z paru obrazków i opisów, bo mam silne wrażenie, że nawet te pare obrazków i opisów nie za bardzo rozumiesz.
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 09:59
| Boni napisał/a: | Grześ napisał/a:
W domu popatrzę, na pewno był schemat jak działa układ oleju z i bez lock-up. (...) Przecież pisałem że mam opis skrzyni, czytałem nie tylko ten i wiem jak automat działa.
Sugerowałbym więcej pokory i nie branie się za doradztwo w sprawach, które znasz z paru obrazków i opisów, bo mam silne wrażenie, że nawet te pare obrazków i opisów nie za bardzo rozumiesz. |
A konkretnie ?
Wiem że na tym forum niedozwolone jest używanie wulgaryzmów, ale już np. używanie mniej lub więcej obraźliwych słów wobec innych osób - nie jest zabronione.
Jeżeli coś źle napisałem - popraw mnie. I napisz dokładnie jak to działa. Bo to co napisałeś - to zwykłe bicie piany. Poza tym manipulujesz informacjami, nie cytując mojej późniejszej wypowiedzi.
Jeżeli jednak nie potrafisz napisać dokładnie jak działa układ sterowania lock-up i jaki jest przepływ oleju w skrzyni - to bądź uprzejmy się powstrzymać od takich uwag. Zakładam jednak że wiesz - i czekam na opis.
Reader - |8 Lut 2013|, 2013 10:04
| Speedo napisał/a: | | ... dali by lozyska z wlasnym smarem i obudowe z balchy zeby sie nie kurzylo jakby nie wymagaly chlodzenia a nie olej w aluminium zebrowanym |
Jakby wymagały chłodzenia to MT-75 a zwłaszcza dyfry miały by pompy i zewnętrzne chłodnice oleju.
Boni - |8 Lut 2013|, 2013 10:17
| Grześ napisał/a: | | czekam na opis. |
Nie widzę takiej potrzeby, żebym ci miał opisywać jak coś działa. Widzę potrzebę, żebyś nie prowadzał ludzi w błąd co do chłodzenia ATF, wymian ATF po 250tys czy po padzie skrzyni, wymian co 150tys, przyczyn i skutków usterek dla hydrauliki skrzyni, przyczyn grzania i przegrzewania oleju, czy że "czasami wysuwa się uszczelka gdzieś w okolicach siłowników taśm i gubi się główne ciśnienie" itd. itp. opowiastki.
Mówiąc po prostu - dział "ASO - serwis, usterki / Problem" to nie jest dobre miejsce na twoje teoretyzowanie, docent.
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 10:24
| Boni napisał/a: | | Nie widzę takiej potrzeby, żebym ci miał opisywać jak coś działa. |
Nie mnie. Tym co czytają forum. Jako cenne informacje - jeżeli te moje uważasz za złe.
Wiesz, jeżeli coś poddajemy krytyce, trzeba podać konkrety. Jeżeli tylko piszesz co jest złe, bez wyjaśnienia DLACZEGO, to taka informacja jest brakiem informacji. Bo tak naprawdę dalej nie wiem co napisałem źle, i co gorsza, inni czytający ten wątek być może także nie wiedzą. Wiem tylko tyle że moje auta jeżdżą i skrzynia nie pada.
Boni - |8 Lut 2013|, 2013 10:31
| Reader napisał/a: | | Speedo napisał/a: | | ... dali by lozyska z wlasnym smarem i obudowe z balchy zeby sie nie kurzylo jakby nie wymagaly chlodzenia a nie olej w aluminium zebrowanym |
Jakby wymagały chłodzenia to MT-75 a zwłaszcza dyfry miały by pompy i zewnętrzne chłodnice oleju. |
Jeśli uważasz, że manuale czy dyfry są żebrowane tylko z powodów wytrzymałościowych, to się mylisz.
[ Dodano: |8 Lut 2013|, 2013 10:43 ]
| Grześ napisał/a: |
Wiesz, jeżeli coś poddajemy krytyce, trzeba podać konkrety. Jeżeli tylko piszesz co jest złe, bez wyjaśnienia DLACZEGO, to taka informacja jest brakiem informacji. |
Ogólnie tu nic nie "trzeba", a szczególniej skoro ty nie musisz wykazywać wiedzy czy doświadczenia, żeby "doradzać" o ASB, to ja nie muszę i nie mam zamiaru wykazywać wiedzy czy doświadczenia, żeby twoje "doradzanie" krytykować. A brak informacji jest często lepszy niż fałszywa informacja, w ogóle milczenie bywa lepsze niż paplanie, także w necie. Generalnie starczy, EOT, bo chyba nie mam ochoty i czasu na twoje charakterystyczno-erystyczne przepychanki.
Reader - |8 Lut 2013|, 2013 10:43
| Boni napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Speedo napisał/a: | | ... dali by lozyska z wlasnym smarem i obudowe z balchy zeby sie nie kurzylo jakby nie wymagaly chlodzenia a nie olej w aluminium zebrowanym |
Jakby wymagały chłodzenia to MT-75 a zwłaszcza dyfry miały by pompy i zewnętrzne chłodnice oleju. |
Jeśli uważasz, że manuale czy dyfry są żebrowane tylko z powodów wytrzymałościowych, to się mylisz. |
Wiem jakie zadanie ma olej w przekładni i wiem jak wygląda żebrowanie zwiększające wytrzymałość a jak żebrowanie chłodzące.
Wracając do A4LD, to faktycznie mógłbyś opisać działanie obwodu chłodzącego na LockUp bo z tego co pisałeś na forum - naprawiałeś ASB w explo , która co prawda po jakimś czasie znowu Ci padła , ale z tego grzebania jakaś wiedza też płynie.
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 10:50
Może jeszcze jedno, do ew. krytyki.
Przy wymianie oleju a ASB najpierw spuszczam conieco żeby sobie klaty nie oblać . I co ciekawe, na P i N praktycznie nie ma przepływu przez chłodnicę. Niby nie musi być, ale jeżeli nadmiar z zaworu regulacyjnego miałby tam iść, to by szedł. Na dowolnym biegu już leci pięknym strumieniem.
Aha - w obwodzie lock-up i bypass widziałem jakiś zawór termostatyczny - ma zapobiegać chłodzeniu gdy skrzynia jest zimna. Ktoś wie coś więcej o tym zaworze ?
Struna - |8 Lut 2013|, 2013 10:52
w opisie działania jest wzmianka że skrzynia nie zapnie lock-up dopóki olej nie uzyska jakiejś tsm temperatury i faktycznie nie raz w spory mróz miałem okazję obserwować takie zjawisko, a dlaczego nie zapina ? ano żeby dodatkowo nadmiernie nie chlodzic i tak zimnego oleju.
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 11:00
| Struna napisał/a: | | w opisie działania jest wzmianka że skrzynia nie zapnie lock-up dopóki olej nie uzyska jakiejś tsm temperatury i faktycznie nie raz w spory mróz miałem okazję obserwować takie zjawisko, a dlaczego nie zapina ? ano żeby dodatkowo nadmiernie nie chlodzic i tak zimnego oleju. |
Hmmm, ostatnio jak po 3 dniach na -10 autko na lotnisku odpaliłem, to po wyjechaniu na drogę po jakiś 2 km na pewno mi lock-up zapięło. Może to jeszcze za mały mróz ? W sumie największe straty w skrzyni generuje sprzęgło hydrokinetyczne.
Struna - |8 Lut 2013|, 2013 11:05
mi nie zapinalo jak było po 20 st mrozu i więcej , trzeba było trochę przejechać żeby był lock-up
WieSiu - |8 Lut 2013|, 2013 11:13
| Struna napisał/a: | | mi nie zapinalo jak było po 20 st mrozu i więcej , trzeba było trochę przejechać żeby był lock-up |
moze tryb zimowy na wybieraku ?
Struna - |8 Lut 2013|, 2013 11:16
a gdzie tam, pełny ogień, na każdym biegu
WieSiu - |8 Lut 2013|, 2013 11:22
| Struna napisał/a: | | a gdzie tam, pełny ogień, na każdym biegu |
moze nie w takich ekstremalnych warunkach testowalem,ale przy ok -15 -:- -10 i w tym przedzialem na zimnym oleju lockup mi sie dosc szybko zalaczal. Ale rzeczywiscie nie wiem jak jest przy wiekszych mrozach,bo nie pamietam
Grześ - |8 Lut 2013|, 2013 11:29
| Struna napisał/a: | a gdzie tam, pełny ogień, na każdym biegu |
A potem pstryk ... i na 3 garach do domciu !
Trzeba by może zamiast czujnika temperatury dać potencjometr i obadać kiedy załączy.
Struna - |8 Lut 2013|, 2013 11:35
zaraz tam do domciu, ot taka parafraza grafiki z Clarksonem
ale swoją drogą to auto jest dla mnie a nie ja dla niego
Boni - |8 Lut 2013|, 2013 11:54
Lockup ma kilkanaście blokad, w tym blokadę NA DZIAŁANIE w zakresie poniżej 60 i powyżej 115 stopni (na chłodziwie silnika, blokada via EEC), o ile pamiętam dla A4LDe, bo dla waszych nowomodnych to nie wiem, ale pewnie podobnie. To nie jest blokada "na olej", szczególnie do chłodnicy, do tego to w zalezności od płyty były zaworki upustowe, sterujące, takie i owakie, ze trzy czy cztery wersje dla samej A4LD/A4LDe, chyba każda wersja płyty miała ten kawałek nieco inaczej. A w A4LDE to pewnie dodatkowo przez elektrozawór to popsuli znaczy, puścili, jak wszystko.
Struna - |8 Lut 2013|, 2013 13:10
o właśnie o tą od temp. mi chodziło
gufer-posepny - |8 Lut 2013|, 2013 20:41
może kwesia softu znów .
Boni - |8 Lut 2013|, 2013 21:53
Też prawda. M.in. dlatego nie dyskutuję i nie doradzam o ASB na forum (tak, do Grzesia piję), bo co "ciekawsze" kawałki i usterki, jak lockup czy 4 w A4LDe czy wszystko w A4LDE to jest temat na studia i doktorat a nie rozmówki na forum, szczególnie jak ktoś ma naprawdę problem w 15-20 letniej ASB.
Poza standardowe "sprawdź olej, wymień, poszukaj skrzyni" ew. dla wieloryba "kody? wiązka?" IMO nie ma sensu wychodzić, przecież np. problem tytułowy w niniejszym temacie może mieć ze 20 przyczyn od strony elektryki i elektroniki, z 10 od hydrauliki i na deser ze 3 od samego przeniesienia napędu w ASB. No to chyba trza być nieco nieogarniętym, żeby brać się za jego diagnostykę przez forum.
[edit] jak przeczytałem, to się wstydzę, że marudzę, jakbym jakiś expierd był. Ale po zastanowieniu, te 5szt ASB w wózkach i 5szt. automatów walających się, niektóre w kawałkach, po obejściu, daje jakieś podstawy marudzeniu... bo właśnie policzyłem na palcach i sam się zdziwiłem...
marco - |10 Lut 2013|, 2013 23:57
po probie która proponował Grześ jest tak, przy spokojnej jezdzie 2 bieg przy ok 20km/h,3 przy ok +/- 50 i 4 bieg ok 80km wszystkie przekłada w okolicach 2200-2600 obrotów a miedzy 3 a 4 biegiem nie ma żadnych spadków obrotów wiec jak ta próba jest miarodajna to luckUp w takim razie się u mnie prawdopodobnie nie załancza.co prawda w ostatnich dniach z R nie miałem problemów lecz problem migania OD/OFF podczas jazdy powyżej 100km/h przez kilkadziesiąt km pozostał ,po podłąnczeniu do ELM jedyny błąd to błąd sondy tej za katem po prawej stronie ale to raczej nie ma znaczenia? TPS OK,MAF ok 4g choć jego nie jestem pewny mimo odczytów bo na poprzednim który został przypadkiem uszkodzony jak by lepiej ta cosiarka jeździła jakoś tak płynniej i cała reszta odczytów np temp płynu czy powietrza zasysanego OK wiec raczej pachnie mi zakupem w pierwszej kolejności sprawnego MAF-a,a następnym mym wydatkiem niestety będzie raczej ASB wraz z konwerterem,chyba ze ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co by tu można jeszcze sprawdzic?.z góry dzięki za pomoc
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 07:29
| marco napisał/a: | | a miedzy 3 a 4 biegiem nie ma żadnych spadków obrotów wiec jak ta próba jest miarodajna to luckUp w takim razie się u mnie prawdopodobnie nie załancza. |
Przy włączonym lock-up napęd jest "sztywny" - jak w manualu. Jak dodajesz i odejmujesz lekko gazu to nie ma charakterystycznego pływania obrotów.
| marco napisał/a: | | problem migania OD/OFF podczas jazdy powyżej 100km/h przez kilkadziesiąt km pozostał |
Sprawdzałeś temperaturę oleju ? I jeszcze jedno - TSS (turbine speed sensor) - obawiam się że tego przez typowe OBD nie sprawdzisz - możesz podpiąć oscyloskop do odpowiedniej linii ECU ? Niestety w czasie jazdy ...
| marco napisał/a: | | zakupem w pierwszej kolejności sprawnego MAF-a |
To możliwe, przy odpiętym MAFie autko jeździ, ale "inaczej"
| marco napisał/a: | | następnym mym wydatkiem niestety będzie raczej ASB wraz z konwerterem |
A olej z filtrem wymieniałeś ? Jak wygląda olej na bagnecie ? I koniecznie temperaturę skrzyni w czasie jazdy sprawdź, jak się to OD włącza.
[ Dodano: |11 Lut 2013|, 2013 07:30 ]
| Boni napisał/a: | | te 5szt ASB w wózkach |
Wszystkie naprawiałeś sam ??? Jeżeli tak to może jednak coś opowiesz ?
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 07:34
marco, polecam ten temat: http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=lock-up
niestety u mnie pomogla dopiero wymiana skrzyni,ale lepiej byc najpierw pewnym ze to skrzynia. Polecam test kabla co idzie z komputera do zaworka lockup tak jak to robilem w w/w temacie.
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 07:46
| WieSiu napisał/a: | | niestety u mnie pomogla dopiero wymiana skrzyni,ale lepiej byc najpierw pewnym ze to skrzynia. |
Cenne wskazówki.
Ale jak przeczytałem :
"Jakos wsiadajac do manualnych aut nigdy nie mysle w czasie jazdy o tym ze moze sie cos rozpasc. " to mi się przypomniało coś innego - mój stary MK1 i manual, N-ka. Prawie się rozpadła, poszły 4 zęby na pierwszym kółku atakującym., przy 360.000 na liczniku. Może mam za ciężką nogę ???
Na marginesie - jednak autka sprowadzana z Niemiec czy innych krajów starej UE są w jakby nieco lepszym stanie.
pablo19 - |11 Lut 2013|, 2013 07:50
Oj czepiasz się Grześ-u w tym zacytowanym tekście powinno być dopisane, że chodzi o MT75
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 08:01
| pablo19 napisał/a: | Oj czepiasz się Grześ-u w tym zacytowanym tekście powinno być dopisane, że chodzi o MT75 |
! To MT75 jeszcze gorsza niż N-ka czy A4LDE ???
To było ewidentnie o automacie. Cóż, też się bałem o tą skrzynkę, ale po 380 tys km - chyba nie jest tak źle (w tym ok. 10.000 z przyczepą). Jak kupowałem - miała 150.000. Teraz mam nowsze autko, miało 97500 i mam nadzieję że pojeździ też tyle co poprzednie.
Cóż - jeżeli wyjątek potwierdza regułę to moja A4LDE nim jest. I niech tak zostanie ! A ja i tak grzecznie olej i filtr wymieniał będę, na te potwornie drogie Fordowskie.
Reader - |11 Lut 2013|, 2013 08:34
| marco napisał/a: | | przy spokojnej jezdzie 2 bieg przy ok 20km/h,3 przy ok +/- 50 i 4 bieg ok 80km wszystkie przekłada w okolicach 2200-2600 obrotów a miedzy 3 a 4 biegiem nie ma żadnych spadków obrotów wiec jak ta próba jest miarodajna to luckUp w takim razie się u mnie prawdopodobnie nie załancza |
Prawdopodobnie tak.
U mnie przy spokojnym przyspieszaniu punkty zmiany "biegów" to ~ 20 (2) , 40 (3) , 60 (LockUp) , 80 (4) km/h licznikowe.
To by mogło tłumaczyć u Ciebie mignie kontrolki O/D off - przegrzewanie się oleju.
Pozostaje pytanie gdzie leży problem, w konwerterze , hydraulice czy elektryce?
Adam_2000 - |11 Lut 2013|, 2013 09:03
| marco napisał/a: | | problem migania OD/OFF podczas jazdy powyżej 100km/h przez kilkadziesiąt km pozostał |
Jak nie załącza lock-upa, to zgłasza błąd.
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 09:20
| Adam_2000 napisał/a: | | marco napisał/a: | | problem migania OD/OFF podczas jazdy powyżej 100km/h przez kilkadziesiąt km pozostał |
Jak nie załącza lock-upa, to zgłasza błąd. |
Ale to się pojawia po kilkudziesięciu km - jak napisał Marco. Gdyby nie załączył lock-upa to przy pierwszej próbie by kontrolka migać zaczęła. Czyli coś się dzieje po tych kilkudzieciu km.
Jeszcze jedno - w moim starym BOBie miga OD w czasie jazdy, ale po włączeniu 4 i lock--upa przestaje. Podejrzewam wiązki, być może przekłamuje jakiś czujnik, w po włączeniu zaworu upływności zmieniają sygnał. Ale on i tak na żyletki !
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 09:26
| Grześ napisał/a: | | Ale to się pojawia po kilkudziesięciu km - jak napisał Marco. Gdyby nie załączył lock-upa to przy pierwszej próbie by kontrolka migać zaczęła. Czyli coś się dzieje po tych kilkudzieciu km. |
brednie... przeczytaj uważnie watek ktory podalem to zrozumiesz dlaczego tak pisze.
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 09:31
Ja się odniosłem TYLKO do tego co tu Marco napisał. A więcej cytować nie mogę po już połajankę dostałem !
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 09:36
Grześ, odniosles sie do tego co cytowalem,wiec wiem co napisalem. Zrozum ze moze byc tak jak u mnie (i potem sie okazalo ze nie tylko ja tak mam),ze sam zawor od lockupa dla kompa wydaje sie sprawny (bo parametry elektryczne ma ok),a lockup jednak nie dziala (albo dziala bardzo kiepsko). I nie wiem co bys nie robil ale np w miescie blad nie wyskakuje, tak samo w trasie jak ciagle inna predkoscia jedziesz, dopiero jak zaczniesz jechac dluzszy czas jednostajnie to komputer wychwytuje ze jednak cos jest nie tak. Wtedy na migajace OD/OFF pomaga wlaczenie na nowo silnika,ale niestety skrzynia chodzi bardzo "ostro", na "ostrą" prace skrzyni pomaga odpiecie akumulatora lub skasowanie bledow. I od nowa sobie jezdzisz az nie wyjedziesz w trase gdzie jedziesz w miare z rowna predkoscia.
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 09:41
Może być także i to co opisałeś.
W instrukcji jest podana jedna z podstawowych czynności kontrolnych - pomiar ciśnienia w układzie (coś pomiędzy 5 i 22 bary). Od tego ciśnienia zależy szybkość przełączania biegów jak i poślizg na sprzęgłach - czyli mniejsze lub większe szarpnięcia.
Coś było w opisach które na szybko kopiowałem. Może warto by podpiąć manometr i sprawdzić ? Są tu tacy co naprawiali ASB więc na pewno wiedzą gdzie ten manometr podpiąć. Jak nie - poszukam opisu (po niemiecku).
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 09:46
po co te pomiary komu kolwiek ? lepiej czas zmarnowany na takie badania poswiecic na wymiane skrzyni.
Sprawdzic tylko elektronike czy jest sprawna,czy steruje zaworkiem lockup tak jak powinna, jak jest wszystko ok, to zmienic skrzynie i jezdzic do nastepnej awarii
Grześ - |11 Lut 2013|, 2013 10:10
| WieSiu napisał/a: | | zmienic skrzynie |
Dobra skrzynia = ??? zł o ile takie są.
Wymiana = ???
Owszem, sygnały łatwo sprawdzić, ew. kontrolki podpiąć równolegle do tych 4 + 2 (PWM !!) zaworków, tak samo VSS, TSS i OTS (temp. oleju). I jeszcze napięcie z zadajnika od wajchy - u mnie wlazła woda z solą i wariowało jak nigdy.
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 10:13
| Grześ napisał/a: | | Dobra skrzynia = ??? zł o ile takie są. |
400zl
| Grześ napisał/a: | | Wymiana = ??? |
to juz zalezy gdzie,kto i jak ale mysle ze w granicach 0-400zl.
Boni - |11 Lut 2013|, 2013 11:28
Przy włączonym lock-up napęd jest "sztywny" - jak w manualu. Jak dodajesz i odejmujesz lekko gazu to nie ma charakterystycznego pływania obrotów.
|
Bez dużego doświadczenia nie oceni(sz) tego, moim zdaniem. Szczególniej w wieolrybie i podobnie "zelektonizowanch", jeśli coś jest zwalone w elektryce/elektronice, wystarczy np. że MAF i TPS oszukują nieco i będzie rozłączało lockup jak od zamkniętej przepustnicy albo od WOT, chociaż wcale nie jest zamknięta albo nie jest WOT.
| Grześ napisał/a: | | Boni napisał/a: | | te 5szt ASB w wózkach |
Wszystkie naprawiałeś sam ??? Jeżeli tak to może jednak coś opowiesz ? |
Nie, życia by mi nie starczyło, jakbym kupował tylko zepsute automaty, no ale parę się zdarzyło.
Owszem, sygnały łatwo sprawdzić, ew. kontrolki podpiąć równolegle do tych 4 + 2 (PWM !!) zaworków, tak samo VSS, TSS i OTS (temp. oleju). |
Znowu teoretyzujesz docent - z takiej dyskoteki tylko zgłupiejesz inie wyciągniesz wniosków lepszych niż komputer, czyli z kodów
I jeszcze napięcie z zadajnika od wajchy
|
To jest zawsze dobra rada, ale raczej nie wtedy jak zastawienie biegu powoduje zgaszenie silnika. Zresztą, dyskusja o lockupie jest też nieco nieadekwatna.
WieSiu - |11 Lut 2013|, 2013 11:31
| Boni napisał/a: | | Szczególniej w wieolrybie i podobnie "zelektonizowanch", jeśli coś jest zwalone w elektryce/elektronice, wystarczy np. że MAF i TPS oszukują nieco i będzie rozłączało lockup jak od zamkniętej przepustnicy albo od WOT, chociaż wcale nie jest zamknięta albo nie jest WOT. |
wpiac sie miernikiem w kabelek z kompa do lockupa i bedzie wiadomo czy komp w ogole chce sterowac zaworkiem. Jak steruje,to mozna wykluczyc MAF, TPS itp.
Boni - |11 Lut 2013|, 2013 11:36
| WieSiu napisał/a: | | Boni napisał/a: | | będzie rozłączało lockup jak od zamkniętej przepustnicy albo od WOT, chociaż wcale nie jest zamknięta albo nie jest WOT. |
wpiac sie miernikiem w kabelek z kompa do lockupa i bedzie wiadomo czy komp w ogole chce sterowac zaworkiem. Jak steruje,to mozna wykluczyc MAF, TPS itp. |
Niekoniecznie, ale jw. napisałem - przy dużej blokadzie na R ze zdławienie silnika, to nie wiem czy zastanawiałbym się w ogóle nad lockupem. Tak w ogóle to ten samochód ma porządnie zrobione wiązki (aż do ASB) i skrzynki?
marco - |11 Lut 2013|, 2013 21:46
Boni co do kablowni to jestem pewien na 95% bo całkiem niedawno przeglądana.
dzisiaj zrobiłem trasę ok 200 km jadąc bardzo spokojnie max 110 i nic się nie działo żadnego mrugania OD/OFF wiec bardzo mnie to zdziwiło bo jeżdżę ta trasa często i zawsze co najmniej 2razy musiałem robić operacje odpinania klemy by przestało mrugać i by skrzynia wracała do normy z tym ze zawsze jechałem momentami deko szybciej i problem występował a teraz przy spokojnej jeździe spokój. w sprawie ASB jestem laik wiec me pytanie może być tendencyjne ale chciałbym zapytać czy jest możliwe ze u mnie spadek obrotów przy ok 70-80 km/h o ok 600obr. to jest zapięcie luckap i cały czas na nim ciągnie i nie wrzuca 4 i jak jadę spokojnie do 110km/h to sie nie grzeje i komp nie wywala błedów wszystko jest ok jak tylko szybciej to po niedługim czasie ASB głupieje?
i o jeszcze jedno chciałbym zapytać na którym pinie na kostce podłużnica- ASB mogę pomierzyć napięcie i ewentualnie podać masę by sprawdzić elektozawór luckap?bo jak by to on był sprawca to mam takowy sprawny.
z tego co czytałem to mam bardzo podobne objawy jak WieSiu
gufer-posepny - |11 Lut 2013|, 2013 21:58
po zapięciu 4 trzyma już sztywno napęd czy lekkie dodanie gazu i obroty podnoszą się ?
może się skrzynia przegrzewa bo chłodzenie zatkane ? ewentualnie interfejs i odczytać błędy jak mruga . może coś podpowie .
marco - |11 Lut 2013|, 2013 22:23
sprawdzę jutro to na 100% ale wydaje mi się że obroty idą do góry po nawet muśnięciach gazu a po gwałtownych redukuje w dół normalnie albo o jeden lub oporowo,a chłodzenie drożne odpinałem chłodniczke i przelewa przez nią równomiernie,a interfejs mam ale tylko elm wiec raczej marne szanse by coś ze skrzynki sczytało.
gufer-posepny - |11 Lut 2013|, 2013 22:44
a nóż widelec .... będzie .
marco - |11 Lut 2013|, 2013 23:21
dobrze by było jak by sie rypło o co tej ASB chodzi bo sporo jeżdżę taka mam prace przy wystawach i targach wiec wiecznie w trasie i mi ta cosiarka potrzebna sprawna a wkładać 3 ASB to po pierwsze czasu na to za bardzo nie mam a najważniejsze nie ma za bardzo gdzie kupić by była pewna i sprawna to najtrudniejsze z tego wszystkiego
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 07:27
| marco napisał/a: | | chciałbym zapytać czy jest możliwe ze u mnie spadek obrotów przy ok 70-80 km/h o ok 600obr. to jest zapięcie luckap i |
To raczej jest wrzucenie "4".
Możesz to łatwo sprawdzić, jak nastąpi ten spadek obrotów o 600rpm przy 70-80 km/h , nie zwalniając pstryknij przycisk O/D OFF na dźwigni.
Jeśli po chwili obroty z powrotem skoczą o te ~600rpm to znaczy, że była to "4".
| marco napisał/a: | | cały czas na nim ciągnie i nie wrzuca 4 i jak jadę spokojnie do 110km/h to sie nie grzeje |
Jak jest LockUp załączony to nie będzie się grzała, przynajmniej nie z tego powodu.
Poza tym jak pisałem wcześniej, przy spokojnym przyspieszaniu, trybie E-meryt na skrzyni, obserwuj co się dziej przy licznikowych prędkościach 20 - 40 - 60 - 80.
Przy 60 powinien być LockUp, może być słabo wyczuwalny.
WieSiu - |12 Lut 2013|, 2013 07:43
marco, tez tak mialem ze raz w trasie wywalalo blad a raz nie,nawet autostrade 150km przejechalem z predksocia 140 bez migania,a czasem jak wolniej jezdzilem to zglaszalo blad. Chyba na to nie ma reguly kiedy blad sie odzywa,ale pewne jest ze zawsze w trasie I nie sadze ze to wina przegrzewania bo u mnie czy cieplo na dworze czy nie to blad sie pojawial
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 11:36
| Reader napisał/a: | To raczej jest wrzucenie "4".
Możesz to łatwo sprawdzić, jak nastąpi ten spadek obrotów o 600rpm przy 70-80 km/h , nie zwalniając pstryknij przycisk O/D OFF na dźwigni.
Jeśli po chwili obroty z powrotem skoczą o te ~600rpm to znaczy, że była to "4". | troszkę za mały spadek obrotów jak na 4-kę
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 12:38
OD ma przełożenie 0,75 - czyli obroty mają spaść o dokładnie 25%. Ale przy zapiętym LU - jak nie działa to spadnie o mniej.
Na marginesie - teoretycznie na 2 powinien się też LU załączyć, ale ja tego nigdy nie widziałem.
[ Dodano: |12 Lut 2013|, 2013 12:45 ]
| marco napisał/a: | | gdzie kupić by była pewna i sprawna |
Tylko z auta na chodzie, po jeździe próbnej. Czasami bywają takie auta, ostatnie chyba w Chełmie śl, ale to parę miesięcy temu. Albo kupić w Niemczech autko za 600 Eur, ASB wyjąć resztę sprzedać !
Jak będę miał chwilkę to pstryknę fotki z jazdy, na różnych biegach. Zapięcie LU przy spokojnej jeździe na 3 to około 60 kmh (pablo19 właśnie skanuje tabele) i obroty spadają o 200-300 rpm. Albo zrób filmik komórką ze spokojnego przyspieszania od 40 do 90 kmh (licznikowo) - i sprawdzimy. OD załącza się na E przy 72 kmh (na liczniku 79) przy * nieco wcześniej. Tabele będą jak pablo19 zeskanuje !
Przycisk OD na dźwigni tylko blokuje OD i jedno ze sprzęgieł jednokierunkowych w skrzyni, z LU nie ma nic wspólnego.
Jeszcze jedno - jak możesz sprawdź przebiegi z TSS - to czujnik indukcyjny, łatwo go zakłócić. Jako przykład - u mnie kable między EDISem a cewką zakłócały sygnał sondy lambda. Jak zrobiłem obejście - spokój.
A szybkościomierz to Ci czasem nie wariuje lekko ???
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 13:07
| Struna napisał/a: | | troszkę za mały spadek obrotów jak na 4-kę | U mnie tak mniej więcej jest.
O ile konkretnie powinno spaść to zależy od prędkości obrotowej silnika bo to jest procentowo.
Przykładowo
2300rpm * 0.75 = 1725rpm - czyli spadek o 575rpm i tak jest u mnie.
| Grześ napisał/a: | | Przycisk OD na dźwigni tylko blokuje OD i jedno ze sprzęgieł jednokierunkowych w skrzyni, z LU nie ma nic wspólnego. |
I dlatego da się tym sprawdzić czy to co "wskoczyło" to jest "4" czy LU.
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 13:13
| Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Przycisk OD na dźwigni tylko blokuje OD i jedno ze sprzęgieł jednokierunkowych w skrzyni, z LU nie ma nic wspólnego.
I dlatego da się tym sprawdzić czy to co "wskoczyło" to jest "4" czy LU. |
4 wskakuje jak pisałem przy 72 kmh, a LU już przy 60 - przy bardzo łagodnym przyspieszaniu. Chyba najlepiej przyspieszać przy wyłączonym OD - wtedy coś się powinno na obrotomierzu pojawić.
Coś mi się przypomniało - przy problemach z VSS też nieźle skrzynia wariuje, właśnie z LU i OD. U mnie było słono we wtyczce.
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 13:21
Grześ, ale zdajesz sobie sprawę że są co najmniej dwa softy do kosy, z czego oba inaczej sterują skrzynią i to, że Tobie działa tak nie oznacza, że tak samo musi być na innym sofcie.
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 13:23
| Struna napisał/a: | | Grześ, ale zdajesz sobie sprawę że są co najmniej dwa softy do kosy, z czego oba inaczej sterują skrzynią i to, że Tobie działa tak nie oznacza, że tak samo musi być na innym sofcie. |
Ja bazuję na oficjalnych danych of Forda - jak pablo19 zeskanuje, sam przeczytasz. Mogą być różnice, ale przecież nie jakieś bardzo duże - sterowanie skrzynią jest dopasowane do silnika.
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 13:23
| Grześ napisał/a: | | Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
I dlatego da się tym sprawdzić czy to co "wskoczyło" to jest "4" czy LU. |
4 wskakuje jak pisałem przy 72 kmh, a LU już przy 60 - przy bardzo łagodnym przyspieszaniu. ... |
Dlatego mój opis był do tego:
| marco napisał/a: | | chciałbym zapytać czy jest możliwe ze u mnie spadek obrotów przy ok 70-80 km/h o ok 600obr. to jest zapięcie luckap i |
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 13:25
| Grześ napisał/a: | | Mogą być różnice, ale przecież nie jakieś bardzo duże - sterowanie skrzynią jest dopasowane do silnika. | inaczej jest obsługiwany lockup, to na pewno, w sensie - nowszy soft więcej używa lock-up'a, własnie nawet sporadycznie się potrafi na 2-ce uaktywnić.
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 13:26
| Reader napisał/a: | Dlatego mój opis był do tego:
marco napisał/a:
chciałbym zapytać czy jest możliwe ze u mnie spadek obrotów przy ok 70-80 km/h o ok 600obr. to jest zapięcie luckap i |
Jeżeli jedziesz tak na ok. pół gazu, to chyba jest możliwe ... ale na 3 biegu.
[ Dodano: |12 Lut 2013|, 2013 13:27 ]
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Mogą być różnice, ale przecież nie jakieś bardzo duże - sterowanie skrzynią jest dopasowane do silnika. | inaczej jest obsługiwany lockup, to na pewno, w sensie - nowszy soft więcej używa lock-up'a, własnie nawet sporadycznie się potrafi na 2-ce uaktywnić. |
Możliwe, ja miałem najnowszą wersję VC. Może coś później przerabiali. Ale generalnie to problem czy w ogóle LU włącza ...
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 13:30
| Grześ napisał/a: | | 4 wskakuje jak pisałem przy 72 kmh, a LU już przy 60 |
Jak sam wiesz, przy jakiej prędkości "co" wskakuje, mocno zależy od intensywności przyspieszania.
LU może wskoczyć najwcześniej przy 48.3 km/h najpóźniej przy 128.8 km/h
"4" odpowiednio od 67.6 do 185.1 km/h
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 13:40
| Reader napisał/a: | | "4" odpowiednio od 67.6 do 185.1 km/h | hmm... na liczniku wychodzi bardziej 195 km/h
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 13:43
| Struna napisał/a: | | Reader napisał/a: | | "4" odpowiednio od 67.6 do 185.1 km/h | hmm... na liczniku wychodzi bardziej 195 km/h |
Nie czepiaj się.
To z tabeli serwisowych.
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 13:52
nie czepiam się tak wygląda na liczniku jak się ciśnie bardzo możliwe że realna prędkość wynosi własnie około 185
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 14:05
W sumie to niepotrzebnie w tym temacie jest roztrząsany problem migającej kontroli i braku (ewentualnego) LockUp'a skoro w temacie który WieSiu zalinkował było już to poruszane.
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=35446
I 1Bodzio, wpisał tam parę ciekawych informacji na temat.
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 16:08
| Reader napisał/a: | LU może wskoczyć najwcześniej przy 48.3 km/h najpóźniej przy 128.8 km/h
"4" odpowiednio od 67.6 do 185.1 km/h |
Zależy od silnika, ja podawałem dla Cossa. A dla pełnej dechy Coss chyba na 3 jedzie, nie włącza IV !
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 16:12
| Grześ napisał/a: | | dla pełnej dechy Coss chyba na 3 jedzie, nie włącza IV ! | to Ty już lepiej może nic nie pisz, bo jakąś mega zaćmę chyba masz
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 16:22
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | dla pełnej dechy Coss chyba na 3 jedzie, nie włącza IV ! | to Ty już lepiej może nic nie pisz, bo jakąś mega zaćmę chyba masz |
Na S podają włączenie 4 przy 210,8, a maksymalna katalogowa jest nieco niższa. To na liczniku dobre 230 ! Zaćma jak zaćma, ale liczby jeszcze przeczytam, po niemiecku też conieco kumam !
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 16:29
pieprzenie o szopenie, czy S czy E nie ma znaczenia jak jedziesz na WOT to tak czy siak zmieni biegi w granicznych obrotach, co daje licznikowe 195 km/h gdy zmieni z 3 na 4.
Katalogowa jaka jest to w sumie nawet nie wiem, ale wiem że swoim leciałem nie raz licznikowe 240 i gdyby było więcej drogi to by jeszcze kilka km/h dociągnął.
gufer-posepny - |12 Lut 2013|, 2013 16:58
dobrze piszą 3 do 185 km/h co oznacza wskazanie na liczniku 195 bo zapomnieliśta że zegary specjalnie przekłamują . E czy S nie ma tu na to wpływu . na pełnym bucie zawsze 4 wejdzie . testowane . 240 osiągnięte w sumie . z racji braku placu nie stestowane więcej .
Struna - |12 Lut 2013|, 2013 17:12
| gufer-posepny napisał/a: | | 240 osiągnięte w sumie . z racji braku placu nie stestowane więcej . | dokładnie jak u mnie.
Reader - |12 Lut 2013|, 2013 19:18
| Grześ napisał/a: | | Reader napisał/a: | LU może wskoczyć najwcześniej przy 48.3 km/h najpóźniej przy 128.8 km/h
"4" odpowiednio od 67.6 do 185.1 km/h |
Zależy od silnika, ja podawałem dla Cossa. A dla pełnej dechy Coss chyba na 3 jedzie, nie włącza IV ! |
Ja też dla Cossa.
W końcu o tym temat.
W praktyce jeszcze nie miałem gdzie testować.
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 19:23
| Reader napisał/a: | | W praktyce jeszcze nie miałem gdzie testować. |
Ja porównując z GPSem zauważyłem że przy prawdziwych 200 na liczniku było ładne 220 ...
A te punkty przełączania - sam popatrz (masz tą tabelę), tak podali. Ja nie sprawdzałem, szkoda silnika, no i w Niemczech nie ryzykowałem lawety !
gufer-posepny - |12 Lut 2013|, 2013 19:32
expresówka sosnowiec - katowice dobrze zbadasz . w dzień tylko problem z v-max
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 19:37
| gufer-posepny napisał/a: | expresówka sosnowiec - katowice dobrze zbadasz . w dzień tylko problem z v-max |
O w mordę ... jeżdżę tą trasą palantów codziennie i zazwyczaj wężykiem omijając zawalidrogi na lewym i środkowym - no chyba że w nocy o 2-giej (co mnie kiedyś xxx kosztowało). Ale żeby vmax sprawdzić to niestety te parę km trzeba. Do 200 to sekundy i zaraz hamowanie ! Tyle że przy 225 na liczniku ledwo 200 jest na GPSie.
gufer-posepny - |12 Lut 2013|, 2013 19:41
jak tyle km robisz to zaraz masz a4 i 3 pasy i pełne pole do popisu . ale działa tak jak pisałem . przeca na 3 max 200 dobijesz potem rev-limiter atakuje i po zabawie .
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 19:48
| gufer-posepny napisał/a: | | jak tyle km robisz to zaraz masz a4 i 3 pasy i pełne pole do popisu . ale działa tak jak pisałem . przeca na 3 max 200 dobijesz potem rev-limiter atakuje i po zabawie . |
Ja nie jestem miszczem prostej ! Wolę ładne kręte drogi, dużo przyjemniejsza jazda. A obroty - 6250 to ile na budziku ?
6250 / 3.64 * 1,98 m * 60 min = 204,35 kmh. Wskazówka pewnie na 230. Dla opon 225/50R16.
gufer-posepny - |12 Lut 2013|, 2013 19:59
a 3 bieg to przełożenie 1:1 ?
Grześ - |12 Lut 2013|, 2013 20:08
| gufer-posepny napisał/a: | | a 3 bieg to przełożenie 1:1 ? |
W skrzyni ? No tak ... A dyfer 3,64 w kosiarce ... koła 225/50 16 cali to się da policzyć.
Skrzynia ma 2,47 - 1,47 - 1,00 - 0,75 i na R coś nieco ponad 2. Pablo19 chyba się już pastwi nad skanerem
Inna sprawa że rzeczywiście ECU mogły mieć różne programy.
Waski - |12 Lut 2013|, 2013 21:35
ja tylko tak z ciekawości z racji sprawowanej funkcji na tym forum - wy długo tak możecie jeszcze ?
marco - |13 Lut 2013|, 2013 21:21
wiec dzisiaj parę dokładnych prób i wyniki następujące
2bieg 1800obr-20km/h
3bieg 2200obr-40km/h i potem równo ciągnie do góry bez żadnych spadków obr do 2800 i przy 80km/h wrzuca prawdopodobnie 4 bieg i obroty spadają do 2300 wiec raczej po luckup ani śladu po naciśnięciu guziora następuje jak by redukcja i obroty do góry.
łapę sie wszystkiego wiec lece na dział kupie i zaczne od MAF-a bo nie jestem jego pewny a wiem ze ma spore znaczenie w pracy ASB
i jeszcze mam dwa pytania
1 na który pin złącza ASB na podłużnicy mogę podać masę i go ewentualnie pomierzyć i sprawdzić na sucho elektrozawór luckup?
2 jak prawidłowo sprawdzić tss jego przebieg i zależne jego połączenia?
z góry dzieki
Grześ - |13 Lut 2013|, 2013 21:41
| marco napisał/a: | | wiec raczej po luckup ani śladu |
Zgadza się niestety.
| marco napisał/a: | | zaczne od MAF-a |
Lepiej spróbuj przez OBD poczytać czy korekty fuel trim są w sensownym zakresie - jeżeli tak to MAF jest OK. Zresztą bez MAFa też ASB działa tylko trochę inaczej ! Odepnij, zobaczysz.
Sprawdź też napięcie na czujniku temperatury oleju - pin 25. O ile wiem, wszystkie czujniki w MK3 są takie same-NTC.
| marco napisał/a: | | 1 na który pin złącza ASB na podłużnicy mogę podać masę i go ewentualnie pomierzyć i sprawdzić na sucho elektrozawór luckup? |
Ja znalazłem że 33. Ale zanim podasz tam masę, podepnij kabelek i pomierz napięcie w czasie jazdy. Niestety schematy nie są 100% a ja tego nie sprawdzałem.
| marco napisał/a: | | jak prawidłowo sprawdzić tss jego przebieg |
Hmmm, ja nie mierzyłem, niektóre źródła podają że zbliżony do sinusoidy, sprawdzić najlepiej na PCM. Tak samo VSS, ale jak poprawnie włącza biegi to on raczej jest OK. No i ten sam sygnał idzie na szybkościomierz : licznik. Opis ma Pablo19, jak zeskanuje to będą i przebiegi - chyba w tych opisach były.
Popatrz http://www.fordscorpio.co.uk/ccmonitor.htm - VSS to Hall, na pewno, ale TSS - hmmm Niemcy podają że indukcyjny. I teoretycznie wszystkie w razie awarii generują błędy.
gufer-posepny - |13 Lut 2013|, 2013 21:58
można jeszcze sprawdzić z OD wyłączonym czy na 3 biegu powyżej 60 załączy locka . to by wykluczyło ewentualnie samo ślizganie się 4 biegu . ewentualnie można sprawdzić , na4 biegu tak dla pewności zdjęcie nogi z gazu obroty nieco może spadną ale nie powinny wrócić do rejonó 1000 .
ewentualnie ręcznie zasterować locka . albo chociaż multimetrem przemierzyć czy obwód cewki jest sprawny . można też w stronę ECU multimetrem przemierzyć czy jest obwód sprawny na teście diody lub typowo piszczku .
no albo błedy czytać .
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 07:20
| gufer-posepny napisał/a: | | ewentualnie można sprawdzić , na4 biegu tak dla pewności zdjęcie nogi z gazu obroty nieco może spadną ale nie powinny wrócić do rejonó 1000 |
Oj Gufer, obawiam się że za ten spadek jest odpowiedzialny inny element skrzyni - na pewno nie LockUp. Przy hamowaniu silnikiem niestety LU jest rozłączany o ile wiem.
Nie wiem ile błędów ASB rozpoznaje PCM i odczyt ELMem, ale błąd selektora (te przełączane rezystory na skrzyni) rozpoznał. I błąd VSS też.
WieSiu - |14 Lut 2013|, 2013 07:33
marco, http://ford-scorpio.pl/fo...p=578813#578813 opis na ktorym pinie mierzyc i podac mase.
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 07:37
| marco napisał/a: | wiec dzisiaj parę dokładnych prób i wyniki następujące
2bieg 1800obr-20km/h
3bieg 2200obr-40km/h i potem równo ciągnie do góry bez żadnych spadków obr do 2800 i przy 80km/h wrzuca prawdopodobnie 4 bieg i obroty spadają do 2300 wiec raczej po luckup ani śladu po naciśnięciu guziora następuje jak by redukcja i obroty do góry. |
Jak dla mnie brak LU.
| marco napisał/a: | łapę sie wszystkiego wiec lece na dział kupie i zaczne od MAF-a bo nie jestem jego pewny a wiem ze ma spore znaczenie w pracy ASB
i jeszcze mam dwa pytania
1 na który pin złącza ASB na podłużnicy mogę podać masę i go ewentualnie pomierzyć i sprawdzić na sucho elektrozawór luckup?
2 jak prawidłowo sprawdzić tss jego przebieg i zależne jego połączenia?
z góry dzieki |
Zajrzyj tu:
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=35446
Są tam informacje jak sprawdzić od strony elektrycznej, WieSiu opisywał co nieco.
Ja bym sobie na tym etapie szukania przyczyny MAF darował.
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 09:43
| Grześ napisał/a: | | Przy hamowaniu silnikiem niestety LU jest rozłączany o ile wiem. | a ja mam odmienne wrażenie | Grześ napisał/a: | | Zresztą bez MAFa też ASB działa tylko trochę inaczej | napierdziela po plecach z deka
WieSiu - |14 Lut 2013|, 2013 09:46
| Struna napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | Przy hamowaniu silnikiem niestety LU jest rozłączany o ile wiem. | a ja mam odmienne wrażenie |
Wydaje mi sie ze jednak rozłącza, u mnie kazde puszczenie gazu to rozlaczenie LU, gwaltowne ale nie do konca puszczenie to rozlaczenie LU. Ale ja mam chyba najstarsza wersje kompa,wiec moze u mnie jest inaczej.
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 09:49
| WieSiu napisał/a: | | u mnie kazde puszczenie gazu to rozlaczenie LU, | odpuszczenie i dodanie, samo odpuszczenie raczej nie - ale jak wspomniałeś, może jeden soft ma tak a drugi inaczej. Nowszy soft zdecydowanie więcej używa lock-up'a.
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 09:51
Przy hamowaniu silnikiem lokap rozłączany jest dopiero wtedy, kiedy obroty silnika spadną do ok 2000rpm.
Widać to wyraźnie na obrotomierzu przy silnikach 16V.
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 09:57
ano własnie w kosie też widać, natomiast ja to wiążę ewidentnie z prędkością a nie z obrotami.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 10:20
| WieSiu napisał/a: | | Wydaje mi sie ze jednak rozłącza, u mnie kazde puszczenie gazu to rozlaczenie LU |
Mam tak samo, wersje koniec 1996 i listopad 1997.
[ Dodano: |14 Lut 2013|, 2013 10:23 ]
| Adam_2000 napisał/a: | | Przy hamowaniu silnikiem lokap rozłączany jest dopiero wtedy, kiedy obroty silnika spadną do ok 2000rpm. |
Rozłączenie lockupa to spadek obrotów o 300-500 max. Poniżej tych ok. 60 kmh rozłączane jest sprzęgło blokujące jeden z wolnobiegów w skrzyni. chyba ten pierwszy od silnika oidp. Oba moje BOBy tak mają.
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 10:29
| Grześ napisał/a: | | Rozłączenie lockupa to spadek obrotów o 300-500 max. |
Przy rozłączeniu to raczej wzrost
Ale nie to to chodzi, chyba źle mnie zrozumiałeś. Nieważne.
Może macie jakiś stary soft ECU. U mnie jest ostatni, jaki wypuścili. Sam go apgrejtowałem.
W tym najnowszym lokap załącza się już po 2-ce (przy delikatnym przyśpieszaniu).
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 10:30
| Grześ napisał/a: | | Poniżej tych ok. 60 kmh | u mnie to jest ciut poniżej 80 km/h licznikowe.
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 10:38
| Grześ napisał/a: | | Poniżej tych ok. 60 kmh rozłączane jest sprzęgło blokujące jeden z wolnobiegów w skrzyni. chyba ten pierwszy od silnika oidp. |
Ale to jedynie w trybie 3-biegowym, że tak powiem.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 10:41
| Adam_2000 napisał/a: | Grześ napisał/a:
Rozłączenie lockupa to spadek obrotów o 300-500 max.
Przy rozłączeniu to raczej wzrost |
Hmmm, Tobie po zdjęciu nogi z gazu obroty rosną ??? !
[ Dodano: |14 Lut 2013|, 2013 10:41 ]
| Adam_2000 napisał/a: | | Sam go apgrejtowałem. |
Jak toto zrobić ? W czym siedzi ?
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 10:41
| Adam_2000 napisał/a: | Przy rozłączeniu to raczej wzrost
|
Powiedziałbym, że to zależy czy przyspieszamy czy hamujemy silnikiem.
| Adam_2000 napisał/a: | | Nieważne. |
Dokładnie, wiadomo o co chodzi.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 10:43
| Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Poniżej tych ok. 60 kmh rozłączane jest sprzęgło blokujące jeden z wolnobiegów w skrzyni. chyba ten pierwszy od silnika oidp.
Ale to jedynie w trybie 3-biegowym, że tak powiem. |
W każdym ... Jak zapniesz manualnie OD to nie rozłącza żadnego wolnobiegu bo inaczej nie byłoby hamowania. Popatrz na opisy - tam jest co jest inaczej załączanie w trybie blokady OD. Oczywiście mówimy o A4LDE.
Jak dla mnie szkoda że nie włącza LU przy hamowaniu silnikiem - ale jest jak jest.
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 10:45
| Cytat: | | Jak toto zrobić ? W czym siedzi ? |
FDS/WDS... ja robiłem naszym FDS-em.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 10:46
| Adam_2000 napisał/a: | | Cytat: | | Jak toto zrobić ? W czym siedzi ? |
FDS/WDS... ja robiłem naszym FDS-em. |
Masz FDSa ? Hmmm, a w ogóle jak oceniasz wyższość nowego nad starym ? Warto się w to bawić ?
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 10:52
FDS-a kupilim na spółę (nawet nie wiem, gdzie teraz jest ).
WDS-a nie używałem, ale to nowsze, więc pewnie lepsze.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 10:56
A w ogóle warto się bawić w ten upgrade ???
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 10:57
Myślę, że tak.
W TIS-ie są wyszczególnione zmiany w sofcie.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 11:01
| Adam_2000 napisał/a: | | Myślę, że tak. |
No to poproszę o info kto w pd Polsce by taki upgrade mógł zrobić, i za ile
| Adam_2000 napisał/a: |
W TIS-ie są wyszczególnione zmiany w sofcie. |
Mój niestety nic nie podaje, chyba że źle szukam. Podpowiesz ?
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 11:04
Chyba w TBS, ale mogę się mylić. Jak mi wieczorem przypomnisz, to Ci poszukam.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 11:07
| Adam_2000 napisał/a: | | Chyba w TBS, ale mogę się mylić. Jak mi wieczorem przypomnisz, to Ci poszukam. |
Mam TSBs ale nie znalazłem, może za stary TIS. OK, przypomnę. Dzięki.
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 11:10
| Grześ napisał/a: | No to poproszę o info kto w pd Polsce by taki upgrade mógł zrobić, i za ile
| Struna swego czasu pisał ,że ma możliwość.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 11:12
| Reader napisał/a: | | Struna swego czasu pisał ,że ma możliwość. |
Wiem że ma sprzęt - napiszę na PW, to nie tak daleko, jak by co tylko 100 km lawetą !!!
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 11:24
| Adam_2000 napisał/a: | | FDS/WDS... | obecnie jest też IDS i też można nim wgrać soft do ECU | Adam_2000 napisał/a: | | WDS-a nie używałem, ale to nowsze, więc pewnie lepsze. | IDS jest jeszcze nowszy
Akurat IDS-a posiadam więc to i owo sobie można dłubnąć, ale u mnie i tak już siedział najnowszy soft, więc w tej kwestii nic nie mogłem sobie "polepszyć"
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 16:55
| Grześ napisał/a: | | Reader napisał/a: | Grześ napisał/a:
Poniżej tych ok. 60 kmh rozłączane jest sprzęgło blokujące jeden z wolnobiegów w skrzyni. chyba ten pierwszy od silnika oidp.
Ale to jedynie w trybie 3-biegowym, że tak powiem. |
W każdym ... Jak zapniesz manualnie OD to nie rozłącza żadnego wolnobiegu bo inaczej nie byłoby hamowania. Popatrz na opisy - tam jest co jest inaczej załączanie w trybie blokady OD. | U mnie tak jest, ze przy włączonym trybie z O/D mam "wolne koło" a w trybie 3-biegowym nie mam.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 16:58
| Reader napisał/a: | | U mnie tak jest, ze przy włączonym trybie z O/D mam "wolne koło" a w trybie 3-biegowym nie mam. |
Ja w trybie 4-biegowym mam hamowanie silnikiem tak od max do ok. 70 kmh (wtedy chwilowe zużycie paliwa siada na 0, silnik hamuje "za darmo") - poniżej włącza się wolnobieg. W trybie wyłączonego OD (3-biegowy) nie mam wolnobiegu wcale ale hydrokinetyk jest aktywny - nie ma lockupa.
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 17:05
| Grześ napisał/a: | | Ja w trybie 4-biegowym mam hamowanie silnikiem tak od max do ok. 70 kmh | u mnie to jest ciut mniej niż 80 km/h | Grześ napisał/a: | | W trybie wyłączonego OD (3-biegowy) nie mam wolnobiegu wcale ale hydrokinetyk jest aktywny - nie ma lockupa. | a to to bym musiał zweryfikować w sensie czy jest "wolnobieg" ale jesli chodzi o lockup to u mnie w tym trybie jest.
Reader - |14 Lut 2013|, 2013 17:05
Zgadza się, odniosłem się do zakresu prędkości jazdy miejskiej.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 17:18
| Struna napisał/a: | Grześ napisał/a:
W trybie wyłączonego OD (3-biegowy) nie mam wolnobiegu wcale ale hydrokinetyk jest aktywny - nie ma lockupa.
a to to bym musiał zweryfikować w sensie czy jest "wolnobieg" ale jesli chodzi o lockup to u mnie w tym trybie jest. |
Ten tryb jest przewidziany m.in. do hamowania silnikiem (poza pozycjami 2 i 1 gdzie na pewno wolnobiegu nie ma) - zresztą jak włączysz zwalniając tak ok. 60 kmh to obroty lekko podskoczą. Na S to zjawisko jest odrobinkę lepiej widoczne z uwagi na szybsze redukcje.
Jak masz zapięty lockup - to przy np. 60 kmh, OD wyłączony (kontrolka świeci) nie powinno być różnicy w obrotach między lekkim przyspieszaniem i hamowaniem silnika. W sumie ja bym wolał takie zachowanie od tego co mam teraz.
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 17:26
będę wracał z roboty to sprawdzę dokładnie jak to u mnie jest na OD/OFF
gufer-posepny - |14 Lut 2013|, 2013 18:12
mnie na OD łapie locka . powiem lepiej , przy kickdownie w drugiej połowie 3 biegu też zauważam locka .
Struna - |14 Lut 2013|, 2013 18:15
to coś własnie jak u mnie, jedynie tego OD/OFF nie jestem do końca pewien, bo bardzo mało tego używam.
gufer-posepny - |14 Lut 2013|, 2013 18:19
bo to w zakresie 70-100 jakiś sens ma . średni .
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 18:38
| Struna napisał/a: | | to coś własnie jak u mnie, jedynie tego OD/OFF nie jestem do końca pewien, bo bardzo mało tego używam. |
Fakt, rzadko ale używam. Np. jadąc z przyczepą żeby mi skrzynia co chwila nie przełączała (bo nie ma innego trybu włączenia 3), albo lekko hamując silnikiem.
[ Dodano: |14 Lut 2013|, 2013 18:40 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | mnie na OD łapie locka . powiem lepiej , przy kickdownie w drugiej połowie 3 biegu też zauważam locka . |
Przy hamowaniu silnikiem nie spada Co obrotomiesz o te 200-300 rpm ?
A na 3 powyżej 4000 lock-up jest i u mnie - i to nawet logiczne, zresztą przekładnia hydrokinetyczna przy tak wysokich obrotach nic na + nie daje, tylko na -.
gufer-posepny - |14 Lut 2013|, 2013 20:44
spadają owszem o te 200 . tak czy siak zawsze jest jakiś ciąg w stronę silnika to obetnie spalanie o te 2 L mniej . nie jest to to co w manualu niestety .
a u autora problemu to na razie nie wiadomo . mógł paproch się dostać albo kawałek tarczki . przy obecnej pogodzie i braku czasu to pozostaje tak jezdzić .
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 21:06
| gufer-posepny napisał/a: | | mógł paproch się dostać albo kawałek tarczki . przy obecnej pogodzie |
Bez garażu niestety niewiele da się zrobić. Ale fakt - może wyjęcie całego sterowania i dokładne wymycie + przy okazji kontrola zużycia zaworków - coś by dało ? O ile da się z powrotem te same uszczelki założyć.
gufer-posepny - |14 Lut 2013|, 2013 21:33
ja bym się tego nie podjął .... szybciej wsadził kolejną skrzynię .
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 21:38
| gufer-posepny napisał/a: | | ja bym się tego nie podjął .... szybciej wsadził kolejną skrzynię . |
Kolejna - czyli kot w worku. Ja bym to rozebrał na części, dokładnie umył, sprawdził wszystkie zaworki czy nie brudne albo zatarte albo zużyte. Trzeba tylko złożyć tak jak było przed demontażem - reszta jest na rysunkach. Nawet to gdzie mają być kulki. Byle tylko uszczelki się nie zniszczyły.
Jakiś czas temu wkładałem używane części ot tak - jak kupiłem. Później zacząłem je przed wkładaniem rozbierać, czyścić, parę poszło do kosza - ale nic nie wysiadło zaraz po włożeniu. Jak na razie - dobrze na tym wychodzę. Ale każdy robi co chce.
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 21:48
| gufer-posepny napisał/a: | | ja bym się tego nie podjął .... |
Bez przesady, zrzucenie sterownika, to żadna wielka robota.
Kupić od razu kpl. uszczelek (których uszkodzenia są przyczyną większości awarii) i po herbacie.
Trzeba tylko uważać, żeby nie pozamieniać śrub mocujących sterownik.
Grześ - |14 Lut 2013|, 2013 21:52
| Adam_2000 napisał/a: | | Kupić od razu kpl. uszczelek (których uszkodzenia są przyczyną większości awarii) i po herbacie. |
Czytałem o tym na jakimś amerykańskim forum - spotkałeś się z tym problemem ? Bo w sumie ten sterownik to xx części tyle że trzeba złożyć jak było. Jak by wydrukować duży schemat to można ładnie odkładać na bok, umyć toto i złożyć. A jak wytarte - to ew. wymienić sterownik. Na pewno mniej roboty niż wyciąganie skrzyni.
Aha - a ile za komplet uszczelek ? Bo ta do michy + filtr to masakrycznie drogie. A filtr też w zasadzie od razu do wymiany. Wszystko z kanału ładnie dostępne, tylko sondy trzeba wyjąć w V-ce.
Adam_2000 - |14 Lut 2013|, 2013 21:56
| Grześ napisał/a: | | ... spotkałeś się z tym problemem ? |
Jak nie, jak tak
Tutaj opisałem http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=27040
Uszczelki są w Samko. Komplet cos koło 200,-
O, proszę bardzo - 4R44E
Struna - |15 Lut 2013|, 2013 01:50
sprawdziłem - na od-off też mam lock-up, jest też wolne koło.
Grześ - |15 Lut 2013|, 2013 07:14
| Struna napisał/a: | | sprawdziłem - na od-off też mam lock-up, jest też wolne koło. |
Przy hamowaniu silnikiem powyżej 80 kmh masz LU ? Obrotomierz nie spada ?
[ Dodano: |15 Lut 2013|, 2013 07:17 ]
Coś mi umknął wtedy ten wątek - ale informacje cenne !!!
Ale ... jakoś podejrzanie tanie i te uszczelki i filtr ... Ja za uszczelkę michy i filtr dawałem oidp dobre 200 jak nie więcej !
Struna - |15 Lut 2013|, 2013 09:06
obrotek "rozsynchronizowuje" się z predkosciomierzem w dwóch przypadkach.
1. wyjście z cut-off, czyli jakieś 1250rpm co daje okolice minimalnej prędkości zmiany biegu na wyższy
2. jak się jedzie poniżej 2krpm i odpusci gaz to już nie wchodzi zazwyczaj w cut-off tylko leci na wolnym kole.
Reader - |21 Lut 2013|, 2013 08:53
| Grześ napisał/a: | | W trybie wyłączonego OD (3-biegowy) nie mam wolnobiegu wcale ale hydrokinetyk jest aktywny - nie ma lockupa. |
Ja w trybie 3-biegowym mam LockUp.
| Struna napisał/a: | | jedynie tego OD/OFF nie jestem do końca pewien, bo bardzo mało tego używam. |
A ja używam bardzo często w jeździe miejskiej.
- usztywnia napęd - lepsze hamowanie silnikiem
- nie miesza bez sensu biegami 3-4-3 w zakresach prędkości jazdy miejskiej
- mniej obciążone jest sprzęgło jednokierunkowe
- częściej łapie CUT-OFF
- skrzynia na bezpośrednim ma wyższą sprawność.
Struna - |21 Lut 2013|, 2013 12:28
ja mało po mieście jeżdżę, a jak nawet to tak że nie miesza mi 3-4-3 tylko raczej trzyma 4 sporadycznie używam, ale zdecydowanie częściej używam manualnego wybieraka. Dojazd do krzyżówki czy ronda, zbicie na 1 ruszam i ognia boczek przez rondo czy tam krzyżówkę
jaroz - |21 Lut 2013|, 2013 13:32
Ja też mieszam lewarkiem kiedy tylko jest ku temu okazja
|
|