| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Problem z wolnymi obrotami
Vikinger - |16 Sty 2013|, 2013 07:18 Temat postu: Problem z wolnymi obrotami Panowie, problem gdzieś się przewijał, ale odświeżę.
Otóż skorup zaczął mi gubić wolne obroty. Zaczęło się tak, że raz na tydzień po odpaleniu zgasł. Zapaliłem, przygazowałem, potrzymałem tak kilka sekund na gazie, puściłem gaz i zgasł. Nie mając czasu na zastanawianie zapalałem i jechałem. I przechodziło po kilku kilometrach. I jeździł normalnie tydzień, dwa. Po czym znów to samo. Z tym, że wydłużał się czas oczekiwania na normalne wolne obroty. A teraz właściwie w ogóle nie załapuje wolnych. Nie jest to zależne od benzyny czy gazu. Na obu paliwach to samo. Ogólnie jest tak, że jak jest zimny to gaśnie praktycznie od razu, jak jest ciepły to chwilę kuleje w okolicach 300 obrotów i czasem wytrzyma 20 sekund i zgaśnie, czasem zgaśnie po 5 sekundach.
Wyprzedzę faky, bo pewnie ktoś napisze: czujnik wolnych obrotów przeczyścić. OK, zrobie tak, jak go namierzę. Gdzie on jest i jak wygląda?
jaawor - |16 Sty 2013|, 2013 07:24
Ebj masz na środku kolektora ssacego, po lewej od listwy wtrysków. Z moich doświadczeń jednak powiem a Ci że to czyszczenie niewiele daje...
Jankes - |16 Sty 2013|, 2013 07:24
Czujnik wolnych obrotów jak napisałeś czyli EBJ zwany też silniczkiem krokowym jest na samej górze kolektora ssącego, na samym srodku, takie podłużne urzadzenie na wtyczke dwu pinową
A tak wygląda http://allegro.pl/ford-sc...2952235890.html
Vikinger - |16 Sty 2013|, 2013 07:28
Dzięki Panowie. Jeszcze biorę ewentualność, że wiązka się może sypać i nie ma kontaktu dobrego do tego EBJ.
Aha, a widać to ustrojstwo od góry i da się to jakoś normalnie łątwo wymontować?
Jankes - |16 Sty 2013|, 2013 07:31
spokojnie odkrecasz dwie srubki na klucz 10 i wyjmujesz
Vikinger - |16 Sty 2013|, 2013 07:33
OK, wielkie dzięki. Jeśli to czyszczenie nie pomoże to może zmusi mnie to w końcu do wymiany wiązki, choć chciałem to zostawić na cieplejsze dni.
[ Dodano: |19 Sty 2013|, 2013 19:32 ]
Dwie śrubki na klucz 8 odkręcone, EBJ wyciągnięty, przemyty 10 min. benzyną, założony spowrotem. Auto odpaliło i ma wolne obroty Dzięki Panowie. Mam nadzieję, że pomoże na dłużej.
|
|