Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Klopoty z hamulcami

masa300789 - |29 Gru 2012|, 2012 19:54
Temat postu: Klopoty z hamulcami
Witam,pojawily sie jakies dziwne zachowania hamulcow tzn.czasami sa jakby duzo slabsze a dziac sie to zaczelo od chwili dluzszych postoi ,wyjezdzam na caly tydzien i uzytkuje pletfala tylko w wekendy ,plyn jest tylko nie pamietam kiedy wymieniany(2-3 lata wstecz),tarcze i klocki z przodu ok,tylu nie ogladalem,doczytalem ze moze to byc wina przewodu idacego do serwa -czy to jest ten przewod wychodzacy z tylu kolektora ssacego i majacy jakis zaworek w polowie?Jak nalezaloby go sprawdzic ? Za wszelkie sugestie dzieki :)
artur.k - |29 Gru 2012|, 2012 19:55

a pedał hamulca jak słabe do podłogi leci czy twardy?
masa300789 - |29 Gru 2012|, 2012 19:59

Raczej twardy-nie odbiegajacy zbytnio od normy i po porzadnym docisnieciu jakby brakowalo wspomagania a dodam ze dzieje sie to sporadycznie -przez dwa wekendy przy np przy 50 hamowaniach tak sie stalo 2-4 razy
aviator - |29 Gru 2012|, 2012 21:19

Miałem coś podobnego i znikło dopiero jak wymieniłem ten wężyk na nowy. Pewnie na krótkich odcinkach w mieście nie zdąży się wspomaganie "naładować" a po trasie jak rzadziej hamujesz to jest wszystko ok?
pepi - |29 Gru 2012|, 2012 21:41

wężyk -zaworek -może serwo
gufer-posepny - |29 Gru 2012|, 2012 21:50

zaworek łatwo sprawdzić . odpal silnik na 20 zekund , zgaś wyciągnij wężyk z serva . jak będzie syczeć to trzyma podciśnienie jak nie to się zepsuł albo zawrek albo samo servo . zaworek da się sprawdzić dmuchając w rurkę . powinno się dać tylko w jedną stronę .
masa300789 - |30 Gru 2012|, 2012 08:37

Na trasie tez to sie dzialo,dzis sprobuje to posprawdzac.kiedys slyszalem ze albo serwo albo cos innego sprawdza sie przy odpalaniu =jesli trzymasz hamulec nacisniety i pedal sie lekko zapada podczas rozruchu to jest to "cos" sprawne i u mnie tak sie dzieje tylko nie pamietam czego to dotyczy :)
Reader - |30 Gru 2012|, 2012 11:38

Serwo tak się sprawdza, ale cały układ podciśnienia serwa też.
masa300789 - |30 Gru 2012|, 2012 11:53

Wlasnie probowalem sciagnac ten wezyk i lipa :neutral: trzyma tak mocno ze nie chcialbym niczego dzis zniszczyc bo jeszcze pare razy musze wyjechac a w niedziele to raczej nic nie zrobie.Ale podczas prob to przy serwie jak mocniej ruszalem wezykiem to dalo sie sluszec krotkie syczenie =ruszalo sie to gumowe uszczelnienie co jest wcisniete w serwo nie wiem czy moge to wyciagnac ? moze bedzie to latwiej zrobic niz wyciagnac ten wezyk ? I wedlug sugestii Gufera to oznaczaloby ze cisnienie trzyma
gufer-posepny - |1 Sty 2013|, 2013 19:36

no to trzyma
masa300789 - |1 Sty 2013|, 2013 20:32

Juz i tak w tym tygodniu nie bede mial jak sprawdzic dopiero moze w sobote ,najprosciej byloby sciagnac te wezyki ale chyba trzeba je podgrzac (byle nie za mocno)????moze czasami w tym zaworku jakis syf sie blokuje???
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 17:12

masa300789 napisał/a:
Juz i tak w tym tygodniu nie bede mial jak sprawdzic dopiero moze w sobote ,najprosciej byloby sciagnac te wezyki ale chyba trzeba je podgrzac (byle nie za mocno)????moze czasami w tym zaworku jakis syf sie blokuje???

Nie kombinuj za dużo.

Na wyłączonym silniku naciśnij kilka razy hamulec - aż będzie całkiem twardy. Wtedy z naciśniętym odpal - powinien od razu wpaść głębiej. Jeżeli nie - to coś masz zatkane.

A to hamowanie - wiele zależy od klocków, i niestety syfu na drodze i tarczach (np. sól, rdza na tarczach itd.). Czasem też tak mam, mimo nówek klocków i tarcz.

Wężyk w niektórych modelach z kolektora wyciąga się naciskając tą tulejkę naokoło rurki.

masa300789 - |5 Sty 2013|, 2013 18:29

Narazie nic nie sprawdzilem bo auto stoi nie uzywane i jeszcze tydzien tak bedzie (tylko likend jezdze) i teraz wszystko jest w porzadku ,chyba raz wydawalo sie ze powtorzyla sie sytuacja z slabymi hamulcami a to potrzeba troszke kilometrow i sytuacji zeby zaobserwowac co sie dokladnie dzieje .Nie chcialbym aby kiedys ich braklo jak bedzie trzeba -to zbyt powazna sprawa ,jeszcze wymienie klocki tyl bo moze byc tak ze tloczek juz dalej nie wyjdzie i nic nie hamulcuje ,choc tam jest nie wiem 30-40% calej sily hamowania?Jedno jest pewne jak auto jest uzywane codziennie to smiga jak trzeba a jak postoi to zaczynaja sie jakies niedomowienia ;)
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 18:34

masa300789 napisał/a:
Narazie nic nie sprawdzilem bo auto stoi nie uzywane i jeszcze tydzien tak bedzie (tylko likend jezdze) i teraz wszystko jest w porzadku ,chyba raz wydawalo sie ze powtorzyla sie sytuacja z slabymi hamulcami a to potrzeba troszke kilometrow i sytuacji zeby zaobserwowac co sie dokladnie dzieje .Nie chcialbym aby kiedys ich braklo jak bedzie trzeba -to zbyt powazna sprawa ,jeszcze wymienie klocki tyl bo moze byc tak ze tloczek juz dalej nie wyjdzie i nic nie hamulcuje ,choc tam jest nie wiem 30-40% calej sily hamowania?Jedno jest pewne jak auto jest uzywane codziennie to smiga jak trzeba a jak postoi to zaczynaja sie jakies niedomowienia ;)

Tłoczek z tyłu (jak i z przodu) wychodzi do oporu, że drze stal po tarczy.

Ale sprawdź wszystko dokładnie, czy aby coś nie jest zapieczone. I może jakaś próba hamowania na max ze 120 na zero - to bardzo duże obciążenie dla hamulców. Tylko się potem nie zatrzymuj !!!! Taki test, jak by się coś na trasie stało.

A rdza z modą skutecznie utrudnia hamowanie - znika tak po nastu km w mieście, na trasie dłużej.

A autko ... pewnie lubi jak jeździ :-D !!!

masa300789 - |5 Sty 2013|, 2013 18:38

Moze i ta rdza ? A moje wszystkie autka wrecz uwielbiaja spijac 95

[ Dodano: |5 Sty 2013|, 2013 18:38 ]
:690:

Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 18:48

masa300789 napisał/a:
Moze i ta rdza ? A moje wszystkie autka wrecz uwielbiaja spijac 95

[ Dodano: |5 Sty 2013|, 2013 18:38 ]
:690:

Zależy dużo od klocków hamulcowych. Niektóre są słabe, inne dobrze hamują od razu - ale zazwyczaj są droższe.