Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - swiecąca kontrolka ABS

kat - |28 Lis 2012|, 2012 13:41
Temat postu: swiecąca kontrolka ABS
od jakiegos czasu mam taka przypadłosc w boa

swieci mi kontrolka abs,wszystkie czujki i kable posprawdzane,wtyczki rowniez

samych czujek nie wyciagalem z piast

co ciekawe ,kontrolka swieci tylko jak silnik jest zimny,jak zrobie kilka /kilkanascie kilometrow i sie nagrzeje ,kontrolka po ponownym odpaleniu gasnie( z reguly,bo rowniez zdarza sie jej jednak nie zgasnac)
w obu wypadkach gasniecia i niegasniecia slychac cykniecie

jakies wskazówki?

podmianka kompa absu?
pompa?
inne ewentualnosci?

YaKuZ - |28 Lis 2012|, 2012 13:42

może jakieś zimne luty w kompie?
kat - |28 Lis 2012|, 2012 13:43

nio wlasnie tez nam to z Guferem przychodzilo na mysl

wytargam wieczorem kompa z dohca i zamienie
no chyba,ze jest roznica w dohcowym i 2,9

Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 14:19
Temat postu: Re: swiecąca kontrolka ABS
kat napisał/a:
od jakiegos czasu mam taka przypadłosc w boa

swieci mi kontrolka abs,wszystkie czujki i kable posprawdzane,wtyczki rowniez

samych czujek nie wyciagalem z piast

co ciekawe ,kontrolka swieci tylko jak silnik jest zimny,jak zrobie kilka /kilkanascie kilometrow i sie nagrzeje ,kontrolka po ponownym odpaleniu gasnie( z reguly,bo rowniez zdarza sie jej jednak nie zgasnac)
w obu wypadkach gasniecia i niegasniecia slychac cykniecie

jakies wskazówki?

podmianka kompa absu?
pompa?
inne ewentualnosci?

Ja miałem 3 różne awarie, ale w BOB - moduł z ASR - tylko część problemów może być podobna:

1. Standardowe luty od pompy - wycina się kawałek plastiku, lutuje i zakleja specjalnym silikonem. Ten błąd się pojawia po odpaleniu i ruszeniu przy osiągnięciu bodajże 10 mph. Opis naprawy łatwo znaleźć.

2. Wtyczki od czujników, przednie. Bywa że się zabrudzą.

3. Najgorsze chyba - tylne czujniki. W plastiku jest tulejka, ze ZnAlu, koroduje na polskiej soli, i ceweczka dostaje upływności do masy. Omomierz pokazuje, ale DO MASY, nie na przejście. Da się jako tako naprawić, ale to paskudna zabawa. Poznać łatwo - plastik rozwalony przez te białe osady.

Zanim coś przetestujesz, odłącz aku żeby się stare błędy skasowały. Czasem pamięć się przepełnia i same się nie skasują.

Aha - niektórzy coś o zabrudzonych kółkach od czujników mówili - ale to tylko jakby opiłki były.

Aha - pogadamy jutro :-) !

Pzdrw.

kat - |28 Lis 2012|, 2012 14:24

wtyczki wszystkie wyczyszczone
kapturki z nakretki piasty zdjete i wydmuchane kompresorem
kable czujek posprawdzane
aku mialem odpiety na godzine

Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 14:32

kat napisał/a:
wtyczki wszystkie wyczyszczone
kapturki z nakretki piasty zdjete i wydmuchane kompresorem
kable czujek posprawdzane
aku mialem odpiety na godzine

Jaki dokładnie masz model agregatu ? Były co najmniej dwa zblokowane komp i zaworki + pompa. A kółka - problemy są z tyłu. Przód jest czysty ;-)

A kable - mierzyłeś upływność kabli z czujników do masy ? W obu kierunkach ? Cewki to chyba po 600 Omów mają. Oczywiście mierzymy na złączu kompa ABS !!!

No to jeszcze sprawdź czy się pompa włącza - 2 kabelki + żarówka i gazu. Aha - jak masz ASR to sprawdź siłownik ... Powinien lekko w pedał kopnąć, ale nie w każdym się to czuje. U mnie już nie.

Pzdrw.

kat - |28 Lis 2012|, 2012 14:34

nie mowimy o bobie i mk3

mam mk2,bylo kiedys 2,9,pompa nie jest elektryczna jak co jak mk1 czy coss boa

Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 17:43

kat napisał/a:
nie mowimy o bobie i mk3

mam mk2,bylo kiedys 2,9,pompa nie jest elektryczna jak co jak mk1 czy coss boa

Masz taki agregat jak w MK1 ? Komputer w środku auta ?

Tamten też miał pompę, mam jeszcze jeden taki agregat. Słabą jego stroną była właśnie pompa.

Ale w jakimś momencie włożyli ten kombajn na prawym błotniku. I każdy ABS ma pompę ...

To jutro zobaczymy.

Pzdrw.

kat - |28 Lis 2012|, 2012 19:27

ja nie mam modulatora osobno jak w mk1,mam mk2 tam jest to razem z pompa

podmienilem kompa i nadal to samo

VIK - |28 Lis 2012|, 2012 19:38

Po ile V dają czujniki w trakcie jazdy, jak świeci kontrolka?
kat - |28 Lis 2012|, 2012 19:39

do tego nie doszedłem jeszcze,w sobote dopiero bedziem mierzyc wszystko
Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:07

kat napisał/a:
ja nie mam modulatora osobno jak w mk1,mam mk2 tam jest to razem z pompa

podmienilem kompa i nadal to samo

Czyli masz mniej więcej to co ja ? Masz kompa ABS pod zespołem zaworów i serwo podciśnieniowe ? W MK2 było przejście na nowe ABSy, częściowo od 1992, ale cosworth i diesel od 1994. Tylko czy masz MK-IV czy MK-20 ? Są podobne.

Jeżeli na nowym komputerze masz to samo, to nie powinno być znowu tak trudno to wyszukać. Do pomiarów czujników potrzebny jest oscyloskop, upływ zmierzysz miernikiem. Pompę też się sprawdza na sucho. Niestety ja nie wiem jak kod błędu z tego cholerstwa odczytać. No i cewki zaworów trzeba przemierzyć, ale to bardzo rzadko wysiada.

Pzdrw.

[ Dodano: |28 Lis 2012|, 2012 20:10 ]
VIK napisał/a:
Po ile V dają czujniki w trakcie jazdy, jak świeci kontrolka?

Jak masz oscyloskop to możesz łatwo sprawdzić. Napięcie czujników komputer sprawdza dopiero po ruszeniu, ale ten błąd pamięta po wyłączeniu zasilania. Blędu pompy czasem nie pamięta - zależy ile razy się to powtórzyło. Ale statyczne błędy czujników (rezystancja, upływność) pokazuje od razu.

Woltomierzem (uniwersalnym) zmierzysz tylko orientacyjnie.

Pzdrw.

kat - |28 Lis 2012|, 2012 20:11

Grześ napisał/a:

Jeżeli na nowym komputerze masz to samo, to nie powinno być znowu tak trudno to wyszukać. Do pomiarów czujników potrzebny jest oscyloskop, upływ zmierzysz miernikiem. Pompę też się sprawdza na sucho. Niestety ja nie wiem jak kod błędu z tego cholerstwa odczytać. No i cewki zaworów trzeba przemierzyć, ale to bardzo rzadko wysiada.

Pzdrw.

mow mi jeszcze,jutro pogadamy i sie dogadamy,niestety bede drugim autem,ale co za problem podjechac na nastepny dzien w razie czego
Mysle,ze Guferowi wiecej to powie,co napisales

Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:13

kat napisał/a:
Grześ napisał/a:

Pzdrw.

mow mi jeszcze,jutro pogadamy i sie dogadamy,niestety bede drugim autem,ale co za problem podjechac na nastepny dzien w razie czego
Mysle,ze Guferowi wiecej to powie,co napisales

Coś pomyślimy. Aha - jest coś takiego jak Star Tester (Bosch chyba) - i on kod błędu odczytuje. Opis mam do tych kodów. Ale skąd ten star tester ??? Bo starego FDSa2000 to pewnie nigdzie już nie ma :-( .

Pewnie dałoby się przez OBD, ale nie znam programu który to czyta.

Cóż, ostatnio do naprawy autka bardziej oscyloskop niż gedory :-D !

pzdrw.

gufer-posepny - |28 Lis 2012|, 2012 20:14

zmaca sie wszystkie czujniki jeszcze raz . tam jest servo a nie pompa .
Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:18

gufer-posepny napisał/a:
zmaca sie wszystkie czujniki jeszcze raz . tam jest servo a nie pompa .

Serwo jest koło cylindra (podciśnieniowe) i pompka do ABSu chyba też być powinna - przypomina silnik od wycieraczek, na górze agregatu jak w MK20. Ta pompka działa tylko jak się ABS uaktywni. Inaczej by pedał wpadł szybko do podłogi. No i jak jest ASR.

A czujniki się łatwo mierzy. Tylko trzeba odpiąć złącze sterownika ABS. Aha - i podobno zakłócenia też są ważne, np. od kabli z Edisa ... a kawałek to chyba blisko siebie idą.

Aha - podobno ScanXL i ELM czytają kody ABS, ale u mnie ScanXL niestety nie działa.

Pzdrw.

kat - |28 Lis 2012|, 2012 20:20

czujki w razie czego posiadam,trudniej je wydlubac z piasty...
gufer-posepny - |28 Lis 2012|, 2012 20:21

zakłocenia nie obchodzą mnie . obejrzy się . chyba że dowali coś na minusie to bede siedział pod kołdrą .
Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:25

kat napisał/a:
czujki w razie czego posiadam,trudniej je wydlubac z piasty...

Z przedniej - tylko bez osłony. Ale te przednie bardzo rzadko wysiadają. Za to tylne często. Inna sprawa to złącza.

No nic, obadamy. Koło do góry, oscyloskop na złącze i pokręcimy. A tylne czujniki chyba dają więcej impulsów, mają 3 blaszki zamiast dwie - u mnie, z ASRem.

Pzdrw.

[ Dodano: |28 Lis 2012|, 2012 20:26 ]
gufer-posepny napisał/a:
zakłocenia nie obchodzą mnie . obejrzy się . chyba że dowali coś na minusie to bede siedział pod kołdrą .

He he - Ciebie nie, ale te sygnały są nieduże, i jak z zapłonu coś wejdzie, komp błąd wywali. Trzeba by z wyłączonym silnikiem sprawdzić.

Jeszcze coś wyszukałem - podobno ELMem tylko silnik, a resztę bada się VAG-iem ! Ciekawe czy to prawda, VAGa mam. Ale jakim programem ???

Pzdrw.

gufer-posepny - |28 Lis 2012|, 2012 20:34

szkoda ze wywala abs zanim wogóle silnik odpalę . a skoro działało ileś czasu to ma działać dalej .
Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:36

gufer-posepny napisał/a:
szkoda ze wywala abs zanim wogóle silnik odpalę . a skoro działało ileś czasu to ma działać dalej .

Czyli nie przechodzi PIERWSZEGO testu ? To albo czujniki albo sterownik. Pompa na pewno nie, i sygnały z czujników też nie. O ile masz to po resecie czyli odpięciu aku, zanim ruszysz pierwszy raz.

BTW, wszystko się psuje i zużywa, my powoli też ;-) !

Pzdrw.

gufer-posepny - |28 Lis 2012|, 2012 20:41

komp podmieniony już był albo jutro będzie . stawiam na kable czujników bo od czujników klocków to się rozsypały tak dla odmiany .
Grześ - |28 Lis 2012|, 2012 20:55

gufer-posepny napisał/a:
komp podmieniony już był albo jutro będzie . stawiam na kable czujników bo od czujników klocków to się rozsypały tak dla odmiany .

No to się pomierzy na złączu sterownika i wszystko będzie wiadomo. Rezystancja cewek znana, no i upływność. Potem oscyloskopem sygnał. Gdzieś czytałem, że to ok. 1 V przy 10 kmh czy jakoś tak. Zmierzy się.

Pzdrw.

pablo19 - |28 Lis 2012|, 2012 22:03

Grześ napisał/a:
... jest coś takiego jak Star Tester (Bosch chyba) - i on kod błędu odczytuje. Opis mam do tych kodów. Ale skąd ten star tester ???...

O to Ci chodzi?
KLIK
darmowa przesyłka :)
Tutaj taniej

Czy o TOO ?

kat - |28 Lis 2012|, 2012 22:20

gufer-posepny napisał/a:

no zmieniony dzisiaj po poludniu i dalej to samo

Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 07:18

pablo19 napisał/a:
Grześ napisał/a:
... jest coś takiego jak Star Tester (Bosch chyba) - i on kod błędu odczytuje. Opis mam do tych kodów. Ale skąd ten star tester ???...

O to Ci chodzi?
KLIK
darmowa przesyłka :)
Tutaj taniej

Czy o TOO ?

W sumie to obojętne który byłe czytał ABSa :-D ! Ale ... niektóre źródła podają że MK-IV i MK-20 nie da stię Startestem czytać.

No nic, pewnie chałupniczo coś trza zrobić.

Pzdrw.

JORZO - |29 Lis 2012|, 2012 07:49

Kat jak walczyłem kiedyś z czujami z przodu to na zębatkach był taki syf że kompresorem to nie dało rady nic zrobić.Wziąłem cyrkiel i każdy rowek dłubałem z osobna.No chwile schodzi,ale może u Ciebie dalej masz toto brudne i dlatego głupieje.
Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 07:59

JORZO napisał/a:
Kat jak walczyłem kiedyś z czujami z przodu to na zębatkach był taki syf że kompresorem to nie dało rady nic zrobić.Wziąłem cyrkiel i każdy rowek dłubałem z osobna.No chwile schodzi,ale może u Ciebie dalej masz toto brudne i dlatego głupieje.

Najszybciej wziąć oscyloskop i podejrzeć sygnał - od razu będzie widać. Ale problemem nie jest "zwykły" syf, tylko jakieś opiłki. Magnes jest w cewce czujnika.

Dla Kata dziś mały pokaz będzie ;-) !

Pzdrw.

kat - |29 Lis 2012|, 2012 07:59

jutro lub w sobote bede wlaczyl z czujnikami,wiec zobaczymy co wywalcze
Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 08:03

kat napisał/a:
jutro lub w sobote bede wlaczyl z czujnikami,wiec zobaczymy co wywalcze

Jak wspominałem - odpinasz kosktę od sterownika ABS, oscyloskop i ktoś kołem kręci. Do tego pomiar rezystancji (ok. 1 kOm) i upływności (minimum 10 MOmów). Pokażę ppo południu. I nie kombinuj z czujnikami tylko najpierw pomierz, być może masz wiązkę do dupy.

Pzdrw.

pzp1255 - |29 Lis 2012|, 2012 11:06
Temat postu: Problem z palaca sie kontolka ABS
Podepne sie pod temat, gdyz mam podobny problem.

U mnie mam problem z palaca sie kontrolka ABS i dodatkowo pali sie ta druga kontrolka, ona chyba jest od esp. Podpialem sie do kompa i wskazalo mi blad w prawym przednim kole.

Sprawdzilem ceny czujnikow ABS - wychodzi ok 270 zl , takze nie za tanio. Dlatego zaczne od kontroli wiazki i od oporu czujnika. Podobno ma byc 1 k ohm. Niestety oscyloskopu nie mam :-(

Dzis wieczorem biore sie do roboty , jutro dam jakis komentaz, co bylo nie tak.

Pozdrawiam.

Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 11:26
Temat postu: Re: Problem z palaca sie kontolka ABS
pzp1255 napisał/a:
U mnie mam problem z palaca sie kontrolka ABS i dodatkowo pali sie ta druga kontrolka, ona chyba jest od esp. Podpialem sie do kompa i wskazalo mi blad w prawym przednim kole.

Sprawdzilem ceny czujnikow ABS - wychodzi ok 270 zl , takze nie za tanio. Dlatego zaczne od kontroli wiazki i od oporu czujnika. Podobno ma byc 1 k ohm. Niestety oscyloskopu nie mam :-(

Jak masz ASR to przy błędzie obie się zapalają ...

O - a czym odczytałeś kod błędu ? Jaki program, jaki interfejs ? To BARDZO cenna informacja !!!!!

Jak przednie koło to albo złącze - trzeba poruszać a potem przeczyścić. Miałem ze 20 razy. Albo kabel do dupy - wtedy naprawić. Albo problem z wiązką - wtedy obejście.

Problem przy naprawie/wymianie czujnika jest taki, że obudowa jest nie do wyjęcia, chyba że brutalnie. Czujniki używane są na ogół bez tej osłony za ok. stówę max.

Rezystancja rzeczywiście ok. 1 kOm. Ale sprawdź też do masy - musi być powyżej 10 Megaomów !!!

Ale jeżeli kontrolki się zapalają nie od razu tylko w chwilę po ruszeniu, to być może wystarczy przeczyścić - czasem się napcha jakiegoś magnetycznego syfu i sygnał jest mniejszy.

Multimetrem też się da trochę zmierzyć, na napięciu zmiennym. Najlepiej porównać lewe i prawe koło, ale mierz TYLKO na złączu sterownika ABS !!!

Pzdrw.

pzp1255 - |29 Lis 2012|, 2012 11:35
Grześ napisał/a:
pzp1255 napisał/a:

Jak masz ASR to przy błędzie obie się zapalają ...

O - a czym odczytałeś kod błędu ? Jaki program, jaki interfejs ? To BARDZO cenna informacja !!!!!

Pojechalem do mechanika, mial jakis interfejs , rozpoznal moje auto jako Renault Megane i odczytal blad w prawym przednim kole. Coz to za interfejs - nie pamietam.

Jak przednie koło to albo złącze - trzeba poruszać a potem przeczyścić. Miałem ze 20 razy. Albo kabel do dupy - wtedy naprawić. Albo problem z wiązką - wtedy obejście.

Wiazka podluznicy byla cala robiona, takze tutaj nie podejrzewam problemow.

Problem przy naprawie/wymianie czujnika jest taki, że obudowa jest nie do wyjęcia, chyba że brutalnie. Czujniki używane są na ogół bez tej osłony za ok. stówę max.

Rezystancja rzeczywiście ok. 1 kOm. Ale sprawdź też do masy - musi być powyżej 10 Megaomów !!!

Ale jeżeli kontrolki się zapalają nie od razu tylko w chwilę po ruszeniu, to być może wystarczy przeczyścić - czasem się napcha jakiegoś magnetycznego syfu i sygnał jest mniejszy.

Kontrolki zapalaja sie od razu :-(

Multimetrem też się da trochę zmierzyć, na napięciu zmiennym. Najlepiej porównać lewe i prawe koło, ale mierz TYLKO na złączu sterownika ABS !!!

Tylko musialbym wiedziec ktore piny. Sterownik ma duza kostke :-)
Pzdrw.

Pozdrawiam

VIK - |29 Lis 2012|, 2012 11:37

Rezystancja se może być, a czujnik nie dawać napięcia zmiennego i tyle. Miernik w rękę i na drogę.
Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 11:39
pzp1255 napisał/a:

Pojechalem do mechanika, mial jakis interfejs , rozpoznal moje auto jako Renault Megane i odczytal blad w prawym przednim kole. Coz to za interfejs - nie pamietam.

O to ciekawe ...

Wiazka podluznicy byla cala robiona, takze tutaj nie podejrzewam problemow.

Uważaj - w tej samej wiązce idą przewody od cewek ...

Kontrolki zapalaja sie od razu :-(

Tylko musialbym wiedziec ktore piny. Sterownik ma duza kostke :-)

Schemat jest w paru miejscach, mogę Ci na PW wysłać - ale na realny PW bo tu chyba załączniki nie przechodzą.

Pozdrawiam

[ Dodano: |29 Lis 2012|, 2012 11:48 ]
VIK napisał/a:
Rezystancja se może być, a czujnik nie dawać V napięcia zmiennego i tyle. Miernik w rękę i na drogę.

Niezupełnie .... Sterownik ABSu mierzy w pierwszym teście rezystancję czujnika i ew. upływność do masy. Napięcie dopiero później - ale jak cewka jest OK to tylko czasami z uwagi na zasyfione kółko pomiarowe napięcie jest mniejsze albo np. jednego impulsu brakuje.

Ciekawe by było zaobserwować co jest po odłączeniu zasilania - resecie. Czy kontrolki zapalają się od razu czy dopiero po ruszeniu.

Pzdrw.

pzp1255 - |30 Lis 2012|, 2012 10:49
Ciekawe by było zaobserwować co jest po odłączeniu zasilania - resecie. Czy kontrolki zapalają się od razu czy dopiero po ruszeniu.

Pzdrw.[/quote]

Sprawdze to , ale w Jeleniej Gorze spadl snieg :-( i nie chce mi sie grzebac przy aucie :-(

Garaz mam, ale na malucha :-(

Pozdrawiam

ford2fast - |30 Lis 2012|, 2012 11:13

Cytat:
Jak masz ASR

W Scorpio jest TCS :)

pzp1255 - |30 Lis 2012|, 2012 11:28

ford2fast napisał/a:
Cytat:
Jak masz ASR

powinno byc ABS

Grześ - |30 Lis 2012|, 2012 13:16

ford2fast napisał/a:
Cytat:
Jak masz ASR

Jak zwał tak zwał - i tak działa niezbyt dobrze :-D !

Ale w systemie jest różnica - sam ABS był 3-kanałowy, a z ASR/TCS już 4-kanałowy ...

pzdrw

Struna - |30 Lis 2012|, 2012 13:18

Grześ napisał/a:
a z ASR/TCS już 4-kanałowy ...
mylisz się, nadal jest 3-kanałowy tylko dochodzi jeden przewód więcej właśnie do TCS, który bodaj do 40 km/h oprócz limitowania wychyłu przepustnicy również hamuje tylnymi kołami.
Grześ napisał/a:
i tak działa niezbyt dobrze
dołoż szperę to zacznie działać w kosie jak należy.
Grześ - |30 Lis 2012|, 2012 13:29

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
a z ASR/TCS już 4-kanałowy ...
mylisz się, nadal jest 3-kanałowy tylko dochodzi jeden przewód więcej właśnie do TCS, który bodaj do 40 km/h oprócz limitowania wychyłu przepustnicy również hamuje tylnymi kołami.

Jak jest ASR to MUSZĄ być 4 kanały - do selektywnego blokowania tylnych kół. Przynajmniej u mnie hamuje tak do 50 kmh tylko to koło co się ślizga. Najłatwiej sprawdzić ruszając z jednym na lodzie - przyhamowuje i drugie ciągnie. Inaczej to by bez sensu było.

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
i tak działa niezbyt dobrze
dołoż szperę to zacznie działać w kosie jak należy.

To załatw dyfer ze szperą na duże przeguby ;-) ! Na małe nie chcę, za szybko padają.

Pzdrw,

VIK - |30 Lis 2012|, 2012 15:35
Grześ napisał/a:

Niezupełnie .... Sterownik ABSu mierzy w pierwszym teście rezystancję czujnika i ew. upływność do masy. Napięcie dopiero później - ale jak cewka jest OK to tylko czasami z uwagi na zasyfione kółko pomiarowe napięcie jest mniejsze albo np. jednego impulsu brakuje.

Dokładnie o to mi chodziło.
Grześ - |8 Gru 2012|, 2012 18:37
Jeszcze jedna mała informacja .

Napięcie na czujniku (przednim) przy ok. 3 obr/sek piasty to ok. 1 V pp (peak-peak) - najlepiej mierzyć oscyloskopem, kształt bardzo bliski sinusa. To ok. 300 mV wartości skutecznej - to pokaże miernik. Ale nie taki byłejaki, to kilkaset Hz !

Pzdrw.

Adam_2000 - |8 Gru 2012|, 2012 18:50

Grześ napisał/a:

Napięcie na czujniku (przednim) przy ok. 3 obr/sek piasty to ok. 1 V pp (peak-peak)

Nie chce mi się liczyć, ale przy 60 obr/min (1 obr/s) koła, na wyjściach czujników (odłączonych od ECU) powinno być 0.4V dla przednich i 0.2V dla tylnych (AC).
Co do mierników - teraz chyba najtańsze potrafią mierzyć do 50KHz, więc to nie problem.

Grześ - |8 Gru 2012|, 2012 19:04

Adam_2000 napisał/a:
Nie chce mi się liczyć, ale przy 60 obr/min (1 obr/s) koła, na wyjściach czujników (odłączonych od ECU) powinno być 0.4V dla przednich i 0.2V dla tylnych (AC).

Mniej więcej się zgadza - ale pamiętaj to wartość peak-peak !!! Czyli międzyszczytowa. Podzielone przez 2 pierw. z 2 da skuteczną - a to zazwyczaj pokazuje tani miernik. Czyli przez ok. 2,82.

I nie ECU a sterownika ABS ;-) !

Adam_2000 napisał/a:
Co do mierników - teraz chyba najtańsze potrafią mierzyć do 50KHz, więc to nie problem.

Teoretycznie ... Ale obserwując oscyloskopem widać więcej - np. czy nie brakuje jakiegoś impulsu, czy amplituda w miarę jednakowa.

Aha - to napięcie rośnie z szybkością obrotową nieco wolniej niż liniowo ! Z uwagi choćby na straty w osłonie - jest pełna i są prądy wirowe - to dla przednich czujników !

Pzdrw.

Adam_2000 - |8 Gru 2012|, 2012 19:09

Grześ napisał/a:
I nie ECU a sterownika ABS

Sterownik ABS to też ECU (Electronic Control Unit) ;)

Grześ - |8 Gru 2012|, 2012 19:29

Adam_2000 napisał/a:
Grześ napisał/a:
I nie ECU a sterownika ABS

Sterownik ABS to też ECU (Electronic Control Unit) ;)

Niby racja ;-) ! Engine czy Electronic ... ważne żeby działało !!!

Pzdrw.

Vikinger - |8 Gru 2012|, 2012 20:41

U mnie kontrolka ABS świeciła non stop przez rok. Dziś po odpaleniu nie świeciła. Po przekroczeniu 30 kmh znów się zapaliła. Czy mogę zatem podejrzewać, że czujniki są OK, a nie domaga np moduł?
Grześ - |8 Gru 2012|, 2012 20:47

Vikinger napisał/a:
U mnie kontrolka ABS świeciła non stop przez rok. Dziś po odpaleniu nie świeciła. Po przekroczeniu 30 kmh znów się zapaliła. Czy mogę zatem podejrzewać, że czujniki są OK, a nie domaga np moduł?

Moim zdaniem problem jest w czujnikach - jeżeli w czasie jazdy któryś daje niższe napięcie (choćby z powodu zabrudzenia wtyczek), to wywali błąd.

Sterownik i pompa raczej OK - sterownik się testuje zaraz po włączeniu. Pompa po przekroczeniu 10 mph.

Odepnij wtyczkę, pomierz czujniki (rezystancję i upływ do masy omomierzem w obu kierunkach !!!), podłącz oscyloskop i popatrz co dają ... Inaczej będziesz zgadywał. No chyba że ktoś Ci kod błędu odczyta. Podobno jakoś się da, autko rozpoznawane jako Meganka. Ktoś o tym pisał.

Powodzenia !

gufer-posepny - |9 Gru 2012|, 2012 08:53

Vikinger napisał/a:

błąd testu dynamicznego , obejrzyj tylne czujniki , przeważnie pęknięta obudowa przy śrubie i zaczynają odstawać stąd i sygnał z nich słaby . możliwe też że jest na nich sporo opiłków . to pamiątka po uszkodzonych łożyskach na przykład .

pepi - |9 Gru 2012|, 2012 09:28

bardziej modulator
gufer-posepny - |9 Gru 2012|, 2012 09:45

u mnie był czujnik . ale fakt . modulator a dokładniej ta 2 pinowa wtyczka jak najbardziej możliwa .
Piotr - |9 Gru 2012|, 2012 10:11

na 100 procent modulator.. tam przy pinach są cienkie Ściezki które trzeba umiejętnie polutować..... te śmieżki przepalają się (to nie jest zimny lut ) -spełniają rolę bezpiecznika.
Grześ - |9 Gru 2012|, 2012 10:59

gufer-posepny napisał/a:
u mnie był czujnik . ale fakt . modulator a dokładniej ta 2 pinowa wtyczka jak najbardziej możliwa .

Po mojemu to pompa ..... Luty puszczają, ale ten test jest wykonywany po przekroczeniu 10 mph - na liczniku ok. 20 kmh. Miałem, naprawa prosta, jakaś godzinka : suszenie specjalnego silikonu.

[ Dodano: |9 Gru 2012|, 2012 11:00 ]
Piotr napisał/a:
na 100 procent modulator.. tam przy pinach są cienkie Ściezki które trzeba umiejętnie polutować..... te śmieżki przepalają się (to nie jest zimny lut ) -spełniają rolę bezpiecznika.

W jakim ABS-ie ? W MK-IV po prostu luty puszczają - to sterowanie pompy, bierze do kilkunastu A. A rolę modulatora ciśnienia spełnia zestaw zawodów, 8 lub 6 - jak nie ma ASR. Chcesz opis Tevesa ? To wyślij mi PW z normalnym mailem, 1/4 MB. Fajnie opisane, po angielsku choć Teves do Niemcy.

[ Dodano: |9 Gru 2012|, 2012 11:03 ]
gufer-posepny napisał/a:
błąd testu dynamicznego , obejrzyj tylne czujniki , przeważnie pęknięta obudowa przy śrubie i zaczynają odstawać stąd i sygnał z nich słaby . możliwe też że jest na nich sporo opiłków . to pamiątka po uszkodzonych łożyskach na przykład .

Jak pęka obudowa to zazwyczaj pojawia się upływ do masy, szczególnie po deszczu albo soli. I ten test jest wykonywany też po ruszeniu, a nie w czasie jazdy !!!! Miałem oba tak uszkodzone, co ciekawe przy pomiarze na czujnikach pojawia się niewielkie napięcie względem masy - efekt ogniwa jak sól wejdzie. Da się naprawić. Pomiar prosty - omomierz do masy i zależnie od kierunku włączenia pokazuje różne wartości !

Opiłki - może, ale one się przecież lepią do magnesu - czyli do czujnika. Tylne czujniki są nieco innej budowy, bardziej czułe na syf.

W sumie najlepiej po prostu pomierzyć - pół godziny roboty i wiesz więcej.

pzdrw.

gufer-posepny - |9 Gru 2012|, 2012 12:32

pęka obudowa wokół tulejki śrubki . aluminium rdzewieje i rozsadza . sam czujnik jest sprawny . podłożona podkładka z brzegu i działa bez zarzutu .
Grześ - |9 Gru 2012|, 2012 13:10

gufer-posepny napisał/a:
pęka obudowa wokół tulejki śrubki . aluminium rdzewieje i rozsadza . sam czujnik jest sprawny . podłożona podkładka z brzegu i działa bez zarzutu .

Już dwa takie naprawiałem ...

Koroduje tulejka ze ZnAl-u. Pod wpływem soli. I te sole rozsadzają obudowę - czujnik się nie wysuwa, ale plastik pęka. Potem woda ze solą wchodzi w okolice cewki, i tworzy się upływność, a raczej małe ogniwo. Czujnik się nie wysuwa, daje impulsy, ma odpowiednią rezystancję, ale jest upływ do masy - i to sterownik rozpoznaje.

Jeżeli drut w cewce nie skorodował, to łatwo naprawić - trzeba dokładnie oczyścić, umyć w wodzie (sole !!!), potem spirytus, zabezpieczyć cewkę lakierem elektroizolacyjnym. Potem już tylko sklejenie żywicą (Distal czy Poxipol) obudowy i tulejki.

Jak wspominałem - oba tylne tak naprawiłem. Jeden 2 lata temu, drugi rok temu. Jak jest sucho to błąd potrafi na jakiś czas zniknąć. Tak samo jak ciecz zamarznie przy dobrym mrozie - lód nie przewodzi. Ale to zależy ile tam soli jest.

Żeby się przed tym zabezpieczyć - wystarczy psikać od czasu środkiem do konserwacji zamkniętych profili na czujnik - zabezpieczy choć trochę tulejkę przed solą.

Pzdrw.

Vikinger - |9 Gru 2012|, 2012 22:04

Hm, sól solą, ale przez całe lato też świecił ABS. OK, tak czy siak, mierzyć czujniki zdejmując każde koło i rozpinając wtyczki, czy jakoś w komorze silnika od pompy?
Jankes - |9 Gru 2012|, 2012 22:12

na wtyczce pompy mozna mierzyć, wtedy tez wiazke sprawdzasz.

Grześ jest opis Rafałowy który pin do czego

Reader - |9 Gru 2012|, 2012 22:14

Vikinger napisał/a:
OK, tak czy siak, mierzyć czujniki zdejmując każde koło i rozpinając wtyczki, czy jakoś w komorze silnika od pompy?
Zdejmując wtyczkę z modułu ABS, pod maska silnika.
Grześ - |10 Gru 2012|, 2012 07:37

Reader napisał/a:
Vikinger napisał/a:
OK, tak czy siak, mierzyć czujniki zdejmując każde koło i rozpinając wtyczki, czy jakoś w komorze silnika od pompy?
Zdejmując wtyczkę z modułu ABS, pod maska silnika.

Zdecydowanie tak - bo jak koledzy pisali, wiązki też mogą być uszkodzone.

[ Dodano: |10 Gru 2012|, 2012 07:40 ]
Jankes napisał/a:
na wtyczce pompy mozna mierzyć, wtedy tez wiazke sprawdzasz.

Ja to robiłem chyba ze 3 lata temu - z TISa sobie wydrukowałem. I przyznam że na początku wydawało się OK, wszystkie czujniki około 1,1 kOma, bo nie sprawdziłem upływności do masy.

Ale przez przypadek włączyłem na woltomierz i pokazało mi na którymś czujniku kilkaset mV - i to wzbudziło moje podejrzenia.

A potem dokładne oczyszczenie, zaizolowanie i żywica. Wytrzymały prawie stówę, i chyba nadal jest OK. Ale np. wtyczkę od prawego przedniego to tak raz na rok muszę przeczyścić - syf włazi. Znaczy musiałem - teraz mam kolejnego wieloryba :-) !

Pzdrw.

Jankes - |10 Gru 2012|, 2012 08:05

Ja sie tu podepne, nie bede robił kolejnego tematu o tym samym.

Czy w czujnikach jest rożnica plus i masa, to znaczy jest rożnica jak je podepniemy??

W MKI przewód do czujek absu to kabel w ekranie, a wielorybowe czujniki maja poprostu wtyczke i dwa kabelki, jak to podpiac, po prostu metodą prób i bledów czy czymś sie kierowac??

Grześ - |10 Gru 2012|, 2012 08:09

Jankes napisał/a:
Ja sie tu podepne, nie bede robił kolejnego tematu o tym samym.

Czy w czujnikach jest rożnica plus i masa, to znaczy jest rożnica jak je podepniemy??

W MKI przewód do czujek absu to kabel w ekranie, a wielorybowe czujniki maja poprostu wtyczke i dwa kabelki, jak to podpiac, po prostu metodą prób i bledów czy czymś sie kierowac??

Dla sterownika to bez znaczenia jaki kabelek do aktywnego podłączysz - żaden do masy podpięty nie jest !!!

Jeżeli jest ekranowany kabelek to zazwyczaj do ekranu podłącza się ten koniec cewki który jest bliżej korpusu. Ale tak naprawdę - to praktycznie bez znaczenia. Podepnij jak leci i powinno zadziałać. Sygnał z czujnika jest symetryczny !

Pzdrw.

Vikinger - |10 Gru 2012|, 2012 09:02

Jankes napisał/a:

Ma ktoś linka, jpg lub cokolwiek? Wydrukuję sobie i będę sprawdzał. Można posłać na [email protected]

Grześ - |10 Gru 2012|, 2012 09:14

Vikinger napisał/a:
Jankes napisał/a:

Ma ktoś linka, jpg lub cokolwiek? Wydrukuję sobie i będę sprawdzał. Można posłać na [email protected]

Idzie na prv.

Pamiętaj były 3 wersje - rozpoznasz łatwo po wtyczce.

Rezystancja czujnika - 1,05 kOma +- 20%, upływ do masy powyżej 1 MOma - i mierzymy w obu kierunkach bo słona woda potrafi ładne ogniwo utworzyć.

Jak masz możliwość to pokręć kołem i sprawdź przebieg - niestety miernikiem da to dość przybliżony obraz.

Pzdrw.

Vikinger - |10 Gru 2012|, 2012 12:14

Dzięki Grześ. Już podrukowałem sobie schematy, może w weekend z tym ruszę.
Grześ - |10 Gru 2012|, 2012 12:15

Vikinger napisał/a:
Dzięki Grześ. Już podrukowałem sobie schematy, może w weekend z tym ruszę.

Powinno się udać. No chyba że luty do złącza pompy padły, ale to też proste - wycina się kawałek plastiku i poprawia. Jeż robiłem ...

Powodzenia !

Struna - |10 Gru 2012|, 2012 12:25

Grześ, te schematy to masz kawałki TIS-a czy coś innego ?
pablo19 - |11 Gru 2012|, 2012 14:16

Struna napisał/a:
Mnie też to interesuje.
Adam_2000 - |11 Gru 2012|, 2012 14:36

Przecie schematy są od dawna tutej
pablo19 - |11 Gru 2012|, 2012 14:42

No dobra, ale my pytamy co ma kolega, może narysował coś innego :)
Struna - |11 Gru 2012|, 2012 15:04

Adam_2000, wiesz jakie są schematy w TIS-ie, nieco zawiłe i wymagają skakania co i rusz po wielu stronach z odnośnikami do innych obwodów, a może akurat kolega ma jakiś fajny kumulacyjny schemat a'la AutoData.
Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 15:34

Struna napisał/a:

Niestety ....

Mam gdzieś dużo papierowych ale do MK2, nie do MK3.

Te z TISa są w wielu miejscach, ale trzeba się trochę przez nie przegryźć. Ale wydruk do PDFa trwa minutkę ;-) !

pzdrw.

Adam_2000 - |11 Gru 2012|, 2012 16:11

Struna napisał/a:
schematy w TIS-ie

Ale te, co zamieściłem, nie są z TIS-a, tylko z AD.

Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 17:20

Adam_2000 napisał/a:
Przecie schematy są od dawna tutej

Ale mnie pisze że forum nie znaleziono. Ale je z tableta teraz się łączę,,

Pzdrw,,

Struna - |11 Gru 2012|, 2012 17:28

a fucktycznie :) nawet fajne.

A nie brakuje czasem jednej wersji z mk3 ?

U mnie od dłuższego czasu nie działa ABS i TCS, kiedyś zdarzało się to sporadycznie, ale wracało do działania. W końcu zarzuciło pracę całkiem, no ok - wiązki.

Wiązki zrobione ( faktycznie jeden gruby plus do modulatora był zeżarty ) ale systemy nie powróciły do życia.

Z racji że mam dostęp do IDS-a to sobie myślałem, że fajnie się zdiagnozuje, ale muka.
Wygląda jakby nie rozpoznawało plusa po stacyjce, bo każe wyłączyć zapłon, potem włączyć i po włączeniu tego nie "dostrzega" i każe się upewnić czy włączono i tak w kółko.

Kiedyś mierzyłem czy są prądy na złączu - no są, nawet da się nimi zaświecić żarówkę 50W, więc luzik.

Natomiast głowy nie dam, czy aby pin 15 nie powinien mieć plusa po stacyjce ?
Może tu mam coś skopane i np. jest podany stały plus.

Objaw jest taki, że kontrolki nigdy nie gasną ( w sensie po zapłonie nie ma tego że chwilę świeci po czym gaśnie, u mnie świeci i nie gaśnie )

Grześ napisał/a:
są, są dokładnie w tym temacie -> http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=9609
Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 18:49

Struna napisał/a:
Kiedyś mierzyłem czy są prądy na złączu - no są, nawet da się nimi zaświecić żarówkę 50W, więc luzik.

Natomiast głowy nie dam, czy aby pin 15 nie powinien mieć plusa po stacyjce ?
Może tu mam coś skopane i np. jest podany stały plus.

Objaw jest taki, że kontrolki nigdy nie gasną ( w sensie po zapłonie nie ma tego że chwilę świeci po czym gaśnie, u mnie świeci i nie gaśnie )

Czyli pierwszy test.

Masz jakąś zapasową wtyczkę do agregatu ABS ? Można by zasymulować czujniki.

Ale jeżeli komunikacji nie ma - sprawdzałeś połączenia między złączem OBD i sterownikiem ABS ?

Cóż, pomierzyć będzie trzeba, ale na wszelki wypadek zmierz tylne czujniki, ich upływ do masy.

Pzdrw.

[ Dodano: |11 Gru 2012|, 2012 18:50 ]
Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
są, są dokładnie w tym temacie -> http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=9609

Chyba było ...

"Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie" albo "Nie znaleziono forum"

Wrzuć jeszcze raz, jak ładne te schematy to na pewno się przydadzą.

Pzdrw.

Adam_2000 - |11 Gru 2012|, 2012 19:37

Grześ napisał/a:
"Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie" albo "Nie znaleziono forum"

A... bo dostęp tylko dla Połer_Juzer ;/

Struna - |11 Gru 2012|, 2012 19:39

Grześ napisał/a:
Masz jakąś zapasową wtyczkę do agregatu ABS ?
coś by się znalazło, aaaa podmieniłem również modulator na wyjęty z auta ze sprawnym ABS - też nie pomogło.
Grześ napisał/a:
Ale jeżeli komunikacji nie ma - sprawdzałeś połączenia między złączem OBD i sterownikiem ABS ?
nie, ale tez nic tam nie było grzebane.
Grześ napisał/a:
ale na wszelki wypadek zmierz tylne czujniki, ich upływ do masy.
no ale to by chyba przeszedł pierwszy test i wysypał sie dopiero na dynamicznym
Reader - |11 Gru 2012|, 2012 19:45

Adam_2000 napisał/a:
Grześ napisał/a:

A... bo dostęp tylko dla Połer_Juzer ;/
A nie można by tego odblokować dla ogółu? Też bym zetknął chętnie.
gufer-posepny - |11 Gru 2012|, 2012 20:07

ostatnio podobną usterkę mszwajnoch usunął po przez wymianę całości , elektronika plus całe to alu badziewie .
Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 20:10

gufer-posepny napisał/a:
ostatnio podobną usterkę mszwajnoch usunął po przez wymianę całości , elektronika plus całe to alu badziewie .

To jak określiłeś "badziewie" to zespół elektrozaworów, pompa hydrauliczna podwójna i dwa małe akumulatory ciśnienia.

Jeżeli błąd był na starcie, to być może cewka strzeliła. Da się pomierzyć. Tyle że one chyba są zblokowane ze sterownikiem, oidp.

Pzdrw.

Reader - |11 Gru 2012|, 2012 20:13

Struna, niesprawdzales po schematach POWER DISTRIBUTION jakie gdzie zasilania powinny iść?
Chyba od tego trzebabyloby zacząć skoro IDS sugeruje brak "15".

Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 20:43

Reader napisał/a:
Struna, niesprawdzales po schematach POWER DISTRIBUTION jakie gdzie zasilania powinny iść?

Pisał że mierzył te napięcia - zakładam na wszystkich zasilaniach.

Aha - jak nie ma sprawnego silniczka od TCS, też może coś głupieć, choć na logikę wywali błąd.

Ja bym koniecznie sprawdził kable do komunikacji z OBD.

Ale najpierw pomiar czujników. Komunikacja nie jest potrzebna do działania ABSu :-D

Pzdrw.

gufer-posepny - |11 Gru 2012|, 2012 21:05

przy awarii tcs abs działa dalej .
Grześ - |11 Gru 2012|, 2012 21:07

gufer-posepny napisał/a:
przy awarii tcs abs działa dalej .

Sprawdzałeś ?

Mam wrażenie, że komunikacji nie ma z uwagi na jakieś problemy w kablach. Ale to nie zmienia faktu, że jest jakiś błąd. I trzeba go namierzyć.

Jutro popatrzę co parę dni temu wyszukałem, nie wszystko mam na laptopie.

Pzdrw.

gufer-posepny - |11 Gru 2012|, 2012 21:32

sprawdzałem , tak mi wiązka podłużnicy umarła .
Struna - |11 Gru 2012|, 2012 22:55

u mnie obydwa obwody działały i obydwa razem zdechły
Adam_2000 - |11 Gru 2012|, 2012 23:16

Dla tych, co nie mają dostępu - Teves
Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 07:22

Adam_2000 napisał/a:
Dla tych, co nie mają dostępu - Teves

Dzięki, ale to g...o po zassaniu pierwszego pliku melduje że więcej nie udźwignie .... a nie mam ochoty na zmiany IP. Trzeba dobrych parę minut czekać - o tym oczywiście nie informuje.

W końcu zassałem ...

Aha - ale to sposób sprawdzania, nie ma schematu podłączenia do instalacji.

Pzdrw.

Reader - |12 Gru 2012|, 2012 08:55

Grześ napisał/a:
Reader napisał/a:

Nie.
Pisał, że nie jest pewien czy na pinie15 powinno być zasilanie "15"(po zapłonie) czy zasilanie "30"(stałe).
A to można znaleźć w schematach aby mieć pewność.

[ Dodano: |12 Gru 2012|, 2012 09:06 ]
Rzuciłem okiem, pin15 to zasilanie po stacyjce, obwód zabezpieczony F27 (10A).
U mnie szedł on do czarnej prostokątnej wtyczki (pin4) nad schowkiem, przewód 0,75mm2 fiolet/żółty.

Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 09:09

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Reader napisał/a:

Nie.
Pisał, że nie jest pewien czy na pinie15 powinno być zasilanie "15"(po zapłonie) czy zasilanie "30"(stałe).
A to można znaleźć w schematach aby mieć pewność.

[ Dodano: |12 Gru 2012|, 2012 09:06 ]
Rzuciłem okiem, pin15 to zasilanie po stacyjce, obwód zabezpieczony F27 (10A).
U mnie szedł on do czarnej prostokątnej wtyczki (pin4) nad schowkiem, przewód 0,75mm2 fiolet/żółty.

Fakt ...

Ale jeżeli zaświecają się kontroli, to układ na pewno dostaje to zasilanie - inaczej nie wystartuje.

Z drugiej strony - gdy nie ma głównego zasilania to wykaże błąd. A to główne to chyba załącza przekaźnik ? Muszę z TISa odrysować pełny schemat, co gdzie idzie. W prawej skrzynce bywały po zawilgoceniu problemy z przejściem różnych sygnałów.

Pzdrw.

Reader - |12 Gru 2012|, 2012 09:11

Grześ napisał/a:
Ale jeżeli zaświecają się kontroli, to układ na pewno dostaje to zasilanie - inaczej nie wystartuje.
Czasem kontrolki żyją swoim życiem, to są zegary MK3. ;) Zimne luty dość często się zdarzają. Pozatym wszystkie kontrolki diodowe w zegarach sterowane są z procka i nawet jak nic (z sygnałowych) nie podpięte do zegarów to i tak test przechodzą.

[ Dodano: |12 Gru 2012|, 2012 09:15 ]
Grześ napisał/a:
Z drugiej strony - gdy nie ma głównego zasilania to wykaże błąd. A to główne to chyba załącza przekaźnik ? Muszę z TISa odrysować pełny schemat, co gdzie idzie. W prawej skrzynce bywały po zawilgoceniu problemy z przejściem różnych sygnałów.

Główne zasilanie to pin1 - F47(30A) , pin2 - F46(30A) , ale to chyba sprawdzał i jest ok.
Natomiast ten pin15 który podejrzewał najprawdopodobniej "szmaci".
Niewykluczone, że coś jeszcze ale trzeba do tego podejść systematycznie a nie chaotycznie. ;D

[ Dodano: |12 Gru 2012|, 2012 09:25 ]
Co do schematów to tu są ładnie posegregowane:

Kod:
https://skydrive.live.com/?cid=EB36F845EA9B8FB6&id=EB36F845EA9B8FB6!146

Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 09:34

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Czasem kontrolki żyją swoim życiem, to są zegary MK3. ;) Zimne luty dość często się zdarzają. Pozatym wszystkie kontrolki diodowe w zegarach sterowane są z procka i nawet jak nic (z sygnałowych) nie podpięte do zegarów to i tak test przechodzą.

Ale te idą raczej bezpośrednio ze sterownika. Co innego te "filtrowane" jak wskaźniki płynów itp.

Reader napisał/a:
Niewykluczone, że coś jeszcze ale trzeba do tego podejść systematycznie a nie chaotycznie. ;D

Czyli oscyloskop, pod obciążeniem. Ale - to się rzadko zdarza.

Reader napisał/a:
Co do schematów to tu są ładnie posegregowane:

Toż to z TISa. Też wielostronicowa kaszana niestety.

Ja sobie drukuję widok złącza i opisuję niestety ręcznie co gdzie jest.

Jeszcze jedno - połączenie masy. Dla takich prądów musi być naprawdę dobre. Już nawet przy EDISie marna masa daje kilkaset mV zakłóceń na liniach. A ta chyba przez wiązkę idzie o ile wierzyć TISowi.

Pzdrw.

Reader - |12 Gru 2012|, 2012 09:48

Grześ napisał/a:
Ale te idą raczej bezpośrednio ze sterownika. Co innego te "filtrowane" jak wskaźniki płynów itp.
No to może mieć sygnałowy zwarty do masy i też świeciłaby non stop.

Grześ napisał/a:

Wszystkie potrzebne informacje na kilku stronach.
Czego Wy poszukujecie, animacji 3D i Dolby Surround ? ;)

Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 09:53

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
No to może mieć sygnałowy zwarty do masy i też świeciłaby non stop.

Ale to nie to - nie działa ani komunikacja ani ABS.

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:

Wszystkie potrzebne informacje na kilku stronach.
Czego Wy poszukujecie, animacji 3D i Dolby Surround ? ;)

Nie - jednej kartki co mierzyć jak wisisz nad złączem.

Po przestudiowaniu tych dobrych kilku stron mam mały rysunek.

Piny 1 i 2 - stałe 12V, zawsze jest.

Pin 15 - 12V po stacyjce.

Ale inne ciekawe sygnały - tylłko JEDEN do diagnozy - pin 28.

I połączenie do ECU - pin 3. Wyłączanie SpeedControl - pin 4.

Lampki na 18 i 23. Sygnał od hamulca - 20. Itd ... Miernik do łapy i mierzymy.

Pzdrw.

Struna - |12 Gru 2012|, 2012 10:50

Reader napisał/a:
pin15 to zasilanie po stacyjce, obwód zabezpieczony F27 (10A).
no a u mnie chyba tam jest na stałe napięcie, może coś przy robieniu wiązki pomyliłem.

Reader napisał/a:
Główne zasilanie to pin1 - F47(30A) , pin2 - F46(30A) , ale to chyba sprawdzał i jest ok.

tak, na tym zaświeciłem żarówę 50W więc nie ma bata - to jest ok

Reader napisał/a:
też własnie to najbardziej bym podejrzewał.

Grześ napisał/a:
Jeszcze jedno - połączenie masy.

jak piny prądowe po spięciu z pinami masowymi przez żarówę 50W powodują jej piekne zaświecenie, to raczej masa jest ok :)

Grześ napisał/a:

pytanie czy z innym działającym w scorpio ABS by się połączyło...

Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 11:13

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
pin15 to zasilanie po stacyjce, obwód zabezpieczony F27 (10A).
no a u mnie chyba tam jest na stałe napięcie, może coś przy robieniu wiązki pomyliłem.

Być może i coś innego .... Trzeba sprawdzić.

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:

pytanie czy z innym działającym w scorpio ABS by się połączyło...

A to jest pytanie .....
Struna napisał/a:
Reader napisał/a:

tak, na tym zaświeciłem żarówę 50W więc nie ma bata - to jest ok

Niekoniecznie. 50 W - ok. 4 A. Solenoidy po ok. 2 A każdy, pompa naście A ... trzeba sprawdzić napięcie na tych masowych pinach względem blachy.

Pzdrw.

Struna - |12 Gru 2012|, 2012 11:54

Grześ napisał/a:
pompa naście A ..
pompa w rozruchu pod 9 A, podczas pracy już około 7. Testowałem i to :)
Grześ napisał/a:
Niekoniecznie. 50 W - ok. 4 A.
nie przesadzaj - po prostu widać, że jest zasilanie i nie wisi on na włoskach :)
Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 11:56

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
Niekoniecznie. 50 W - ok. 4 A.
nie przesadzaj - po prostu widać, że jest zasilanie i nie wisi on na włoskach :)

Problem w tym że szmaty na masie kilkaset mV mogą czujniki zakłócić ...

Pzdrw.

Struna - |12 Gru 2012|, 2012 12:29

wiesz, ale to są nowe przewody, ja mam caluteńkie wiązki pociągnięte od nowa na nowych przewodach, tam nie bardzo ma się skądś upływność pojawiać.
Grześ - |12 Gru 2012|, 2012 12:45

Struna napisał/a:
wiesz, ale to są nowe przewody, ja mam caluteńkie wiązki pociągnięte od nowa na nowych przewodach, tam nie bardzo ma się skądś upływność pojawiać.

Upływność jest na samym czujniku ....

Pzdrw.

gufer-posepny - |12 Gru 2012|, 2012 20:18

jak Strunie zaświeciło żarówkę 50 W to uznajmy że to działa . jak chcecie mieć pewną masę to sobie plecionkę miedzianą szeroką na 1 cm przyczepcie i będzie spokoj . posprawdzać napięcia zasilające ale to już było , sprawdzić we wtyku obecność czujników . potem pozostaje moduł . kontrolki w zegarach od ABS i TCS to rzadkosć jeśli chodzi o awarie . najczęściej tempomat i poduszki .

wszystkie auta są do dupy na inny sposób . jakoś nie kumam jak się można spuszczać nad astrą 1 czy clio . tępy hebel i tyle .

Reader - |26 Lut 2013|, 2013 08:55

Dotyczy Scorpio 2.0 (bez TCS).

Dzieje się tak od kilku lat - bardzo powtarzalnie.
W temperaturach jedynie około -5 - +5'C ABS nie przechodzi testu po
uruchomieniu i nie działa podczas jazdy.
1/100 jak uruchomi się (chodzi o zgaśnięcie kontrolki) podczas jazdy .
Ale zawsze jeśli podczas jazdy wyłączę zapłon i po chwili (1-3s)
włączę ABS załączy się zawsze.
I działa już do następnego wyłączenia zapłonu.
Wniosek: czujniki nie przechodzą testu statycznego.

Zasilania, rezystancje czujników - OK.

W lecie i przy dużym mrozie powyższy problem nie występuje.

Zaciekawiła mnie sugestia kolegi Grześ, który opisał w tym temacie o tym, że czujniki mogą stać się ogniwami.

Wczoraj zrobiłem na szybko pomiary:

Rezystancje i napięcia względem styków masowych wtyczki modułu :
LP - 1090Ω - 20mV
PP - 1064Ω - 330mV
LT - 1202Ω - 10mV
PT - 1079Ω - 400mv

Grześ - |26 Lut 2013|, 2013 10:07

Reader napisał/a:
Dzieje się tak od kilku lat - bardzo powtarzalnie.
W temperaturach jedynie około -5 - +5'C ABS nie przechodzi testu po
uruchomieniu i nie działa podczas jazdy.

W lecie i przy dużym mrozie powyższy problem nie występuje.

Rezystancje i napięcia względem styków masowych wtyczki modułu :
LP - 1090Ω - 20mV
PP - 1064Ω - 330mV
LT - 1202Ω - 10mV
PT - 1079Ω - 400mv

Ja to miałem chyba ze 3 lata temu, zaczęło się od lewego tyłu, potem prawy tył - oczywiście korozja tulejki ze ZnAl-u. Umycie, lakier i sklejenie pomogło.

Z przodu tego nie miałem - albo ktoś majstrował i rozhermetyzował czujnik albo złącze (słaby punkt !!) w soli, ale chyba to sprawdzałeś.

Warto to dość szybko zrobić bo korozja zeźre druty i będą czujniki do wymiany. A naprawa nie jest trudna.

Reader - |26 Lut 2013|, 2013 10:30

Patrzyłeś po akcji naprawiania jakie jest napięcie stałe na czujnikach?
Spadało do zera?

Grześ - |26 Lut 2013|, 2013 10:56

Reader napisał/a:
Patrzyłeś po akcji naprawiania jakie jest napięcie stałe na czujnikach?
Spadało do zera?

Tak, a rezystancja powyżej 2 Megaomy. No i ABS działa :-) !

Najciekawsze przy pomiarze omomierzem było, że zależnie od kierunku pokazywał albo dodatnią albo ujemną rezystancję :-D ! To zrozumiałe - bo to małe ogniwo. Ale jak ktoś nie wie to przy jednej polaryzacji pokazuje max a czujnik ma upływ. Trzeba sprawdzać oba kierunki i woltomierzem też.

Reader - |26 Lut 2013|, 2013 11:06

Grześ napisał/a:

Najciekawsze przy pomiarze omomierzem było, że zależnie od kierunku pokazywał albo dodatnią albo ujemną rezystancję :-D ! To zrozumiałe - bo to małe ogniwo. Ale jak ktoś nie wie to przy jednej polaryzacji pokazuje max a czujnik ma upływ. Trzeba sprawdzać oba kierunki i woltomierzem też.

Zgadza się, ogniwo się robi.
Jednak u mnie te 10 - 20 mV nie rzutuje zbytnio - rezystancja powyżej 10MΩ do masy.
Natomiast 300 - 400 mV potrafi wskazania z 5 MΩ zrobić -5MΩ przy pomiarze w drugim kierunku. :)

Grześ - |26 Lut 2013|, 2013 11:09

Reader napisał/a:
Natomiast 300 - 400 mV potrafi wskazania z 5 MΩ zrobić -5MΩ przy pomiarze w drugim kierunku. :)

Dokładnie !!!! A na niektórych miernikach pokazuje nieskończoność, co myli. Te 10 mV co masz na innych to w sumie błąd pomiaru. No i sam też coś indukujesz :-D , i na kablach też.

Vikinger - |1 Lip 2013|, 2013 21:17

Panowie, pomierzone czujniki, wszędzie około 1130. Pompa podłączona na krótko, najpierw chwilę piszczała, ale się rozkręciła i kręciła ładnie. Wszystko z osobna działa, a ABS wciąż świeci.
Jankes - |1 Lip 2013|, 2013 21:25

Modulator
Grześ - |1 Lip 2013|, 2013 21:59

Jankes napisał/a:
Modulator

A jaki Ty masz tam modulator ????? Toż ten ABS ma zespół zaworów. U mnie bodajże jest ich 7. Jak płyn nie był wymieniany to mogło też nieźle wszystko zasyfić. No i może słynne luty puściły -ważne aby pompa zadziałała przez ok. 1 sekundę po przekroczeniu 16 kmh.

Pompa jak piszczała - to bardzo niedobry objaw. Ale jak ruszyła - pamiętaj że kontroler ABSu pewne błędy pamięta aż do reseta. I że się rozkręciła - to niczego jeszcze nie oznacza - może nie tłoczyć, choć akurat ten układ czujnika ciśnienia nie ma, ma tylko mały akumulator ciśnienia.

A przede wszystkim za dużo tu gdybania - trza po prostu podpiąć OBD i wiadomym Forscanem kody odczytać.

@Vikinger, a mierzyłeś upływność do masy ??? Jak nie to sprawdź. Jak będziesz w Katowicach to mogę Ci tego Forscana zapuścić - tylko daj wcześniej znać. To naprawdę super program !

Vikinger - |1 Lip 2013|, 2013 22:12

Nie mierzyłem upływności masy. Zastanawiam się jeszcze, czy to, że po wymianie płynu lekko poci mi się odpowietrznik w tylnym lewym kole ma jakiś wpływ na ABS. Ale ABS już wcześniej nie działał, przed wymianą płynu. Forscana mam na lapku, tylko mój kabel do OBD coś kiepsko działa(choć na Forscanie nie próbowałem).
Reader - |1 Lip 2013|, 2013 22:39

Pomierz upływności, albo zerknij jak wyglądają tylne czujniki ABS.
U mnie wyglądały tak:

Odpowietrznik dokręć.

Vikinger - |1 Lip 2013|, 2013 22:45

Ostatnio jak oglądałem(bez wykręcania) czujniki, to źle nie wyglądały. Odpowietrznik chciałem dokręcić, ale ojciec mnie przestraszył mówiąc, że lubią się urywać odpowietrzniki i wtedy są jaja, więc olałem temat, gdyż za tydzień jadę 650 km nad morze i nie chciałbym teraz nic sobie zepsuć. Może po powrocie się skuszę, albo dam mechanikowi, żeby dokręcił. Będzie na niego :)

[ Dodano: |1 Lip 2013|, 2013 22:46 ]
A w PCM scanie wyskakuje błąd 104, jeśli idzie o połączenie OBDII. Z kolei w Forscanie znajduje OBD, i wywala błąd każąc włączyć zapłon, podczas gdy mam włączony.

Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 07:27

Vikinger napisał/a:
Odpowietrznik chciałem dokręcić, ale ojciec mnie przestraszył mówiąc, że lubią się urywać

Oj to Twój ojciec pamięta czasy Polskiego Fiata !!!

W Scorpio się nie ukręcają, a najpierw ZAWSZE się je lekko odkręca a potem dokręca, i tak kilka razy - wtedy dotrze się i będzie szczelne.

Vikinger napisał/a:
A w PCM scanie wyskakuje błąd 104, jeśli idzie o połączenie OBDII. Z kolei w Forscanie znajduje OBD, i wywala błąd każąc włączyć zapłon, podczas gdy mam włączony.

To faktycznie coś masz nie tak ... Jak możesz do Katowic podjechać to na moim działa na 100%. Aha - w Forscanie zawsze wywala jakiś błąd ale nie ten co opisałeś.

Vikinger napisał/a:
Ostatnio jak oglądałem(bez wykręcania) czujniki, to źle nie wyglądały.

Ale to trzeba pomierzyć, i to na wtyczce od sterownika ABS.

A jesteś pewien że nie masz uszkodzonego połączenia złącza pompy ? Ja to miałem w obu autach, naprawa to ok pół godziny. Tyle że wtedy kontrolka zapala się dopiero po uzyskaniu prędkości 16 kmh.

Jak Ci się kontrolka zapala od razu po włączeniu zapłonu, to test statyczny nie przechodzi. Czyli : czujniki, a także cewki zaworków i ich drivery.

Cytat:
Ale ABS już wcześniej nie działał, przed wymianą płynu

A jak wymieniałeś płyn ? Przepuściłeś chociaż setkę-dwie przez wszystkie rurki i agregat ABS ? Jaki wyleciał z zacisków ?

W razie czego jakbyś chciał użyć innego ELMa czy też laptopa (to też niestety ma znaczenie) daj znać na PW. A może znajdziesz coś bliżej.

Powodzenia !

kat - |2 Lip 2013|, 2013 08:00

Grześ napisał/a:
Vikinger napisał/a:
Odpowietrznik chciałem dokręcić, ale ojciec mnie przestraszył mówiąc, że lubią się urywać

Oj to Twój ojciec pamięta czasy Polskiego Fiata !!!

W Scorpio się nie ukręcają, a najpierw ZAWSZE się je lekko odkręca a potem dokręca, i tak kilka razy - wtedy dotrze się i będzie szczelne.

ciekawe dlaczego jednak u mnie sie udało

Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 08:08

kat napisał/a:

Przy odkręcaniu czy dokręcaniu ?

Ja na 12 fordowskich zacisków w żadnym problemów nie miałem. Owszem, najczęściej podlewałem (naftą) przy pierwszym odkręcaniu, ale wszystkie szły raczej lekko. Pewnie nikt na szczęście na chama nie dokręcał. W każdym razie poszło o wiele lepiej niż we fiatowskich czy polonezowskich.

A jak się ukręci przy odkręcaniu - to i tak zacisk do wymiany. To samo przy dokręcaniu - pogorszyć się nie da, można tylko poprawić. I bez odpowietrznika też da się odpowietrzyć tyle że to trochę zabawy - jeżeli oczywiście da się odkręcić przewód elastyczny.

kat - |2 Lip 2013|, 2013 08:16

Grześ napisał/a:
kat napisał/a:

Przy odkręcaniu czy dokręcaniu ?

przy odkrecaniu

Grześ napisał/a:
A jak się ukręci przy odkręcaniu - to i tak zacisk do wymiany.

tez sie nie zgodzę,wykrecilem tą resztkę i zacisk nadal był sprawny

Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 09:32

kat napisał/a:
Grześ napisał/a:
A jak się ukręci przy odkręcaniu - to i tak zacisk do wymiany.

tez sie nie zgodzę,wykrecilem tą resztkę i zacisk nadal był sprawny

Jak dobrze zwierciłeś ... Ale dobra używka jest niedroga.

Cóż, może nie "podlałeś" ;-) !

Vikinger - |2 Lip 2013|, 2013 20:10

Płyn wymieniał mechanik, więc nie wiem w jaki sposób to zrobił. W każdym razie powiedział, że jak ABS niesprawny to możliwe, że nie da się dobrze odpowietrzyć hamulców, bo nie pompuje płynu przez pompę ABSu.
Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 20:30

Vikinger napisał/a:
Płyn wymieniał mechanik, więc nie wiem w jaki sposób to zrobił. W każdym razie powiedział, że jak ABS niesprawny to możliwe, że nie da się dobrze odpowietrzyć hamulców, bo nie pompuje płynu przez pompę ABSu.

Moim zdaniem zmień mechanika. Choćby z uwagi na cieknący odpowietrznik.

Tylko w starym ABSie w MK1 była pompa która pracowała na serwo. A nowych MK20 i MK-IV pompa pracuje wyłącznie w czasie działania ABSu oraz po uruchomieniu i przekroczeniu 10 mph.

Cały płyn z pompy do zacisków i z powrotem idzie przez normalnie otwarte zaworki. A odpowietrzenie ... jak ktoś zapowietrzył ABS (płyn wymienia się tak aby tego nie zrobić) to układ może być zapowietrzony - i to byś poczuł jako miękki pedał hamulca. A o tym nie wspominałeś.

Ale jak wspomniałem - najpierw odczyt kodów błędów a potem pomyślimy. I koniecznie upływność czujników do masy zmierz.

I napisz w końcu kiedy Ci się kontrolka awarii włącza - ale po resecie sterownika, czyli po odpięciu akumulatora. Czy od razu (nie gaśnie) czy po ruszeniu.

Vikinger - |2 Lip 2013|, 2013 21:24

W chwili obecnej świeci się zaraz po włączeniu zapłonu. Ale zrobię reset i napiszę co się dzieje. A co do pedału hamulca, to na postoju jak nacisnę, to pedał wchodzi powoli tak mniej więcej do połowy, może trochę bardziej i się zatrzymuje. Miękki jest. Nie wchodzi całkiem do deski, ale wchodzi w dół.
Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 21:30

Vikinger napisał/a:
W chwili obecnej świeci się zaraz po włączeniu zapłonu. Ale zrobię reset i napiszę co się dzieje. A co do pedału hamulca, to na postoju jak nacisnę, to pedał wchodzi powoli tak mniej więcej do połowy, może trochę bardziej i się zatrzymuje. Miękki jest. Nie wchodzi całkiem do deski, ale wchodzi w dół.

No to zobacz po resecie, a jak by co to zapraszam do Katowic na odczyt OBD - ale po weekendzie. Mam ELMa 327, u mnie działa.

Aha - jak masz np. nowe klocki hamulcowe, to pedał też potrafi być bardziej miękki. Ważne aby przy hamowaniu na suchym asfalcie blokowało koła tak max w 50-70% skoku hamulca.

A pedał - sprawdzać należy raczej na pracującym silniku, jak działa serwo. Na niepracującym bez serwa wchodzi pomału tak do połowy jak mocno naciśniesz. Z serwem - normalne hamowanie tak 1/3, mocne - do połowy, a jak z całej siły wsiądziesz na pedał przy włączonym silniku - to tak na 3/4, prawie do dechy. Ale to tylko dla testu czy coś nie pęknie, "normalnie" ABS na to nie pozwoli. Ew. porównaj z innymi autkami ze sprawnymi hamulcami.

Vikinger - |2 Lip 2013|, 2013 21:32

Mój opis hamulca był na pracującym silniku.
Grześ - |2 Lip 2013|, 2013 21:34

Vikinger napisał/a:
Mój opis hamulca był na pracującym silniku.

To OK. Ale jak po naciśnięciu jak trzymasz nogę i dalej pomalutku wpada ... to niedobrze, albo nieszczelność (np odpowietrznik) albo pompa albo może i zapowietrzony ABS.

To daj znać co po resecie i ew. potem odczyt błędów - szkoda czasu na gdybanie i pomiary. Może to coś prostego.

Vikinger - |2 Lip 2013|, 2013 23:15

Po odłączeniu aku i podłączeniu kontrolka świeci cały czas.
trzypion - |2 Lip 2013|, 2013 23:25

Zmień mechanika?
Vikinger - |2 Lip 2013|, 2013 23:47

A z bardziej konstruktywnych wypowiedzi?
Grześ - |3 Lip 2013|, 2013 07:49

Vikinger napisał/a:
Po odłączeniu aku i podłączeniu kontrolka świeci cały czas.

Czyli test statyczny - albo wewnętrzna awaria sterownika, albo test czujników w tym upływność, albo test cewek - najlepiej odczytać OBD. Forscan to na szczęście umożliwia (pierwszy mnie znany z tych "darmowych") nawet jeżeli opis błędów jest dość lakoniczny.

Możesz jeszcze poszukać gdzieś tanio cały sterownik albo lepiej cały agregat ABS - jaki masz dokładnie model ? Bo były dwa różne.

Zakładam że zasilanie dochodzi jak należy - to można na wtyczce łatwo sprawdzić.

Vikinger - |3 Lip 2013|, 2013 20:23

Jak wygląda wymianą pompy z modulatorem? Trzeba odkręcić tych 5 sztywnych przewodów, wtyczkę odpiąć to wiem. A jak to wyciągnąć z tego uchwytu na nadkolu? I druga sprawa, rozumiem, że przez te przewody poleci płyn hamulcowy? Wtedy trzeba odpowietrzać cały układ? każde koło po kolei itp?
Grześ - |3 Lip 2013|, 2013 20:41

Vikinger napisał/a:
Jak wygląda wymianą pompy z modulatorem? Trzeba odkręcić tych 5 sztywnych przewodów, wtyczkę odpiąć to wiem. A jak to wyciągnąć z tego uchwytu na nadkolu? I druga sprawa, rozumiem, że przez te przewody poleci płyn hamulcowy? Wtedy trzeba odpowietrzać cały układ? każde koło po kolei itp?

Całość siedzi na kilku śrubach na gumowych amortyzatorach - odkręca się łatwo. Chyba trzy.

Oczywiście wszystkie przewody stalowe trzeba odkręcić - chyba nie masz ASR czyli do tyłu jeden.

Odpowietrzenie - na to są sposoby, nie trzeba odpowietrzać zacisków, wystarczy cofnąć tłoczki tak aby wypchnęły płyn w kierunku zbiorniczka. Ale jako że nie wyjmowałem całego zespołu zaworów - nie wiem czy to wystarczy. Być może jest jakaś specjalna procedura odpowietrzania ABSu, trzeba by poszukać.

Tyle że ... ja wątpię aby przyczyna była w tym tzw. modulatorze ! To tylko kilka zaworków, i co ważniejsze, kontroler ich nie testuje w teście statycznym ! Testuje tylko cewki, a te są częścią kontrolera - sam kontroler z cewkami wyjmuje się bez odpinania rurek, wystarczy je tylko lekko wygiąć.

Pompę można zapewne wymienić bez wyjmowania całości, odpowietrzyć i tak trzeba.

Ale - moim zdaniem NIC NIE RÓB zanim nie ustalisz przyczyny niedziałania !!!!! To jak macanie na ślepo, strata czasu, kasy, i można coś spaprać. Być może padnięty jest kontroler, to się czasem zdarza. Np. puściły jakieś luty od cewek - tak jak puszczają od pompy.

No chyba że lubisz niepotrzebne kłopoty, szczególnie przed wyjazdem :-D !

Mam kilka opisów do różnych układów ABS, także to tych Tevesa, choć opisu rozbierania na kawałki nie ma - pewnie naprawa przez wymianę. Tylko co tam się może poza pompą zepsuć ? Zabrudzić - tak, ale zużyć nie za bardzo.

Vikinger - |3 Lip 2013|, 2013 20:56

Właśnie nie wiem jak to ugryźć. Mam wyciągnąć kontroler(czarne plastikowe pudełko jak mniemam?), rozebrać i luty poprawić? A samej pompy nie ruszać?
Grześ - |3 Lip 2013|, 2013 21:03

Vikinger napisał/a:
Właśnie nie wiem jak to ugryźć. Mam wyciągnąć kontroler(czarne plastikowe pudełko jak mniemam?), rozebrać i luty poprawić? A samej pompy nie ruszać?

Na razie NIC nie ruszaj !!!!!

Dopiero po odczytaniu kodów cokolwiek rób. Nie wiadomo co jest, może to być głupstwo albo i cały kontroler. A jego się wyciąga bez odkręcania przewodów hydraulicznych.

Właśnie coś znalazłem o odpowietrzaniu układów z ABSem - zazwyczaj zespół zaworów + pompa są fabrycznie odpowietrzone. Czyli - jak nie musisz to nie ruszaj.

A jaki masz model ABSa ? Taki gdzie rurki do kół idą znad wtyczki, od pompy od góry, a silnik pompy czarny jest poziomo ? To MK-IV. Ale były i MK-20, tam silnik był prostopadle do zespołu zaworów.

I poważnie - nie grzeb sam za wiele bo możesz łatwo coś spaprać. Jak chcesz to spróbujemy moim OBD kody odczytać i potem się zobaczy co dalej. Sam nie naprawiaj elektroniki jak nie masz wprawy i narzędzi. Luty od pompy się naprawia przez małą dziurę - jeżeli to MK-IV. A układ jest hermetycznie zamknięty .... A Forscan testuje także i pompę hydrauliczną ABSu !

Reader - |3 Lip 2013|, 2013 21:05

Vikinger, zmierz multimetrem napięcia na wtyczce piny od czujników względem masy nadwozia.
Zakres ustawiony na 200mV.
Następnie napięcia zasilania - pod obciążeniem 55W miedzy stykami 1,2 (12V) a stykami 13,14 (masa).

Grześ - |3 Lip 2013|, 2013 21:09

Reader napisał/a:
zmierz multimetrem napięcia na wtyczce piny od czujników względem masy nadwozia.
Zakres ustawiony na 200mV.

Oidp po resecie ten błąd od upływności znikał, pojawiał się dopiero po ruszeniu. Ale głowy nie dam, może to też zależy jaka ta upływność.

Napięcie pod obciążeniem - jak najbardziej. No i OBD ... ja bez odczytów błędów to chyba bym się pochlastał ;-) ! Bo to jak macanie po ciemku i przez ubranko ;-)

Vikinger - |3 Lip 2013|, 2013 21:10

Mój ABS wygląda tak: http://allegro.pl/pompa-a...3329499304.html Chyba będziemy musieli się umówić na odczyt OBD Grzegorz. Okolice weekendu byłyby dla mnie OK.
Grześ - |3 Lip 2013|, 2013 21:17

Vikinger napisał/a:
Mój ABS wygląda tak: http://allegro.pl/pompa-a...3329499304.html Chyba będziemy musieli się umówić na odczyt OBD Grzegorz. Okolice weekendu byłyby dla mnie OK.

No to masz MK-20. Ja w obu Cossach mam MK-IV. Nie rozbierałem ani nie gmeralem w MK-20 :-( . MK-IV to ten : http://allegro.pl/scorpio...3354516587.html

Ale za 50 zł to bym to najpierw rozkręcił, obadał jak toto działa, umył i złożył ;-) ! Oczywiście test wszystkich zaworów !

W piątek jestem w Tarnowie, sobotę jestem raczej w domu, okolice Sosnowsi ;-) . Niedzielę planuję w górach, poniedziałek normalnie w Katowicach. Daj znać na PW, jakoś się zgadamy.

Jak masz czas to odepnij wtyczkę i zmierz te upływności. Ja dwa lata temu z tym walczyłem, oporności czujników były OK a błędy były. Ale nie miałem wtedy Forscana ! I coś mnie natknęło żeby do masy zmierzyć - i omomierz pokazał .... minus ileśtam :-D ! Jak wyglądały czujniki - pokazał Reader, niestety aluminiowa tulejka koroduje i rozsadza plastik. U mnie w odstępie roku oba były do naprawy, do dziś działają.

Vikinger - |5 Lip 2013|, 2013 20:59

Wczoraj o dziwo po przekręceniu kluczyka ABS zgasł. Ale po rozpędzeniu się powyżej 20 km/h zapalił się i świeci do dziś.
Grześ - |5 Lip 2013|, 2013 21:13

Vikinger napisał/a:
Wczoraj o dziwo po przekręceniu kluczyka ABS zgasł. Ale po rozpędzeniu się powyżej 20 km/h zapalił się i świeci do dziś.

A to już znaczny postęp :-) !!!

Teraz zgaśnie chyba dopiero po resecie, albo jak awarię usuniesz. Czyli - test dynamiczny. Albo sygnał z czujników albo test pompy. No to jesteś o duży krok bliżej ! I być może test statyczny też coś szwankował, ale np. podeschły kable albo odwrotnie - zamokły ...

Czujniki najlepiej sprawdzić oscyloskopem. Niestety do tego trzeba koło podnieść. Ale to nam kod błędu pokaże.

Aha - spróbuj wyłączyć zapłon w czasie jazdy (powyżej 30 kmh !!!) i włącz - czy wtedy kontrolka się zaświeci.

Daj znać kiedy chciałbyś te błędy odczytać. Może nawet lepiej tu w tym wątku, bo niestety powiadomienie o PW jest traktowane jako spam i nie mam powiadomienia na komórkę.

Vikinger - |6 Lip 2013|, 2013 12:50

Moze w nadchodzacym tygodniu, ale po 16:00.
Grześ - |6 Lip 2013|, 2013 13:36

Vikinger napisał/a:
Moze w nadchodzacym tygodniu, ale po 16:00.

OK, po 16 zazwyczaj jestem w domu, w Czeladzi. Jak by co, mam duży garaż z dużym kanałem :-) !

Jacek12 - |7 Lip 2013|, 2013 10:49

teraz już wiem czemu jak loguje się na forum to pokazuje 1000 nieprzeczytanych postów w ciągu 3dni :-d
Grześ - |7 Lip 2013|, 2013 20:55

Jacek12 napisał/a:
teraz już wiem czemu jak loguje się na forum to pokazuje 1000 nieprzeczytanych postów w ciągu 3dni :-d

Mnie pokazuje czasami (nie zawsze) jakieś kilkanaście tysięcy - ale kolejne logowanie już OK.