| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Nie odpala na benzynie.
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 09:13 Temat postu: Nie odpala na benzynie. Jak w tytule. Od zawsze mój Fordzik palił na dotyk na beni. Dziś rano odpalił i po 2-3 sek. zgasł i już nie udało mi się go uruchomić na benzynie. Pojechałam na stację bo myślałam, że nie mam paliwa (kontrolka żyda padła). Zalałam 7 litrów i wskazówkę mam do połowy czyli coś w baku było (o ile pływak sprawny). Dodam, że około miesiąc temu miałam identyczną sytuację ale po zatankowaniu samochód normalnie do dziś odpalał bez problemu. Pierwsze podejrzenie to pompa paliwa do wymiany. Po dojechaniu do pracy chciałam sprawdzić czy coś się zmieniło i przełączyłam na benzynę bez wyłączania silnika i nic. Zgasł i zaśmierdziało paliwem. Trochę Go pod domem męczyłam żeby go odpalić i później po dolaniu benzyny też Go męczyliśmy.
Co jeszcze sprawdzić oprócz pompy? Filtr? Przewody? Może paliwo zamarzło????
Stoper - |16 Lis 2012|, 2012 09:21
Moim zdaniem powinnaś właśnie sprawdzanie zacząć od pompy czy pracuje i czy filterek nie jest zapchany.
To jeszcze nie te temperatury żeby paliwo zamarzło, a zwłaszcza benia.
WieSiu - |16 Lis 2012|, 2012 09:22
mysle ze pierwsze co to filtr (wymienic jesli to nie bylo nigdy robione) i cisnienie pompy paliwowej.
kat - |16 Lis 2012|, 2012 09:30
a slychac pompe w baku?
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 09:45
Filtr to sprawdzę dla zasady bo na wiosnę był wymieniony na nowy oryginalny. No chyba, że już się zasyfił . Czyli zostaje jednak ta nieszczęsna pompa do sprawdzenia.
[ Dodano: |16 Lis 2012|, 2012 09:47 ]
| kat napisał/a: | | a slychac pompe w baku? |
Hmmm jakby to powiedzieć, nie bardzo coś słychać ale to dlatego, że wydech mam do wymiany więc teraz trochę buczy mi i w środku i na zewnątrz. Ehhh....
kat - |16 Lis 2012|, 2012 09:47
filtr nie sądzę,szczegolnie ,ze nowy
sprawdz czy dziala wogole pompa ,czy ja slychac
ford2fast - |16 Lis 2012|, 2012 09:48
Sprawdź najpierw pompę , później regulator ciśnienia paliwa a na koniec wtryski
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 09:49
| kat napisał/a: |
sprawdz czy dziala wogole pompa ,czy ja slychac |
Ok. A jest jakieś takie miejsce gdzie będzie słychać ją najlepiej? Głupie pytanie ale ciężko przy tym buczeniu wydechu coś "wyłuskać"...
ford2fast - |16 Lis 2012|, 2012 09:50
I nie zapomnij o wyłączniku uderzeniowym na tylnym pasie
| Kasia napisał/a: | | kat napisał/a: |
sprawdz czy dziala wogole pompa ,czy ja slychac |
Ok. A jest jakieś takie miejsce gdzie będzie słychać ją najlepiej? Głupie pytanie ale ciężko przy tym buczeniu wydechu coś "wyłuskać"... |
Najprościej schylić się i posłuchać poniżej wlewu paliwa
Po włączeniu stacyjki powinna przez kilka sekund pracować ( bez zapalania silnika )
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 09:52
| ford2fast napisał/a: | a na koniec wtryski |
Dodaję do beni od czasu do czasu tego "szuwaksa" do czyszczenia. Mimo to mogły polecieć? Może teraz doleję znowu i zobaczę czy pójdzie? Dodam, że w tym okresie (jesienno-zimowym) długo jadę na beni zanim przełączę na gaz, aż silnik dobrze mi się zagrzeje.
[ Dodano: |16 Lis 2012|, 2012 09:54 ]
| ford2fast napisał/a: | Po włączeniu stacyjki powinna przez kilka sekund pracować ( bez zapalania silnika ) |
Ok. Jakoś dobiegnę .
Stoper - |16 Lis 2012|, 2012 09:55
Pompę powinno być słychać jeszcze przed odpaleniem silnika jak tylko przekręcisz kluczyk na zapłon. Powinnaś usłyszeć takie brzęczenie jeśli jest sprawna. Jak masz kogoś do pomocy to albo niech usiądzie z tyłu i słucha, albo niech wsadzi głowę pod auto w okolice zbiornika paliwa.
No i sprawdź też ten włącznik jak F2F napisał. Powinien być wciśnięty żeby było OK.
ford2fast - |16 Lis 2012|, 2012 09:55
| Kasia napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | a na koniec wtryski |
Dodaję do beni od czasu do czasu tego "szuwaksa" do czyszczenia. Mimo to mogły polecieć? Może teraz doleję znowu i zobaczę czy pójdzie? Dodam, że w tym okresie (jesienno-zimowym) długo jadę na beni zanim przełączę na gaz, aż silnik dobrze mi się zagrzeje. |
Czyli postępujesz prawidłowo
Jednak pomimo tych zabiegów może zdarzyć się zapaść
Jednak w tym przypadku jest najmniej prawdopodobna
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 10:00
| ford2fast napisał/a: |
Jednak pomimo tych zabiegów może zdarzyć się zapaść |
Toteż sprawdzim wszystko :].
Reader - |16 Lis 2012|, 2012 11:39
| Kasia napisał/a: | Ok. Jakoś dobiegnę . | Możesz też ciszę włączyć w aucie i powinnaś usłyszeć.
Stoper - |16 Lis 2012|, 2012 11:44
| Reader napisał/a: | | Kasia napisał/a: | Ok. Jakoś dobiegnę . | Możesz też ciszę włączyć w aucie i powinnaś usłyszeć. |
Jeśli parkuje przy ruchliwej ulicy to niestety może nie usłyszeć nawet przy ciszy podkręconej do max.
Kasia - |16 Lis 2012|, 2012 12:21
No zobaczymy. Na parkingu pod pracą jest w miarę cicho. Zaraz zejdę i posłucham co Mu tam w "duszy" gra...czy nie gra...
[ Dodano: |18 Lis 2012|, 2012 18:09 ]
Problem rozwiązany. Problemem nie była pompa paliwa chociaż wszystko na nią wskazywało bo faktycznie się nie załączała a ... zaśniedziałe styki przy lampie. Trzeba było tylko przeczyścić i wszystko już działa odpukać:]. Ukłon dla Tomka. Dzięki wszystkim za podpowiedzi .
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 15:03
No i dzisiaj mnie dopadło. Nie jeździłem na benzynie ze dwa miesiące może dłużej. Ale w zbiorniku było dobre 10L paliwa. Dzisiaj dolałem znów 10L bo zapowiadają mróz, przełączam na benzynę i auto staje. Pompa pracuje, słychać ją chwilę przed uruchomieniem i potem jak silnik już działa na gazie. Co sprawdzić ?
Kasia - |29 Lis 2012|, 2012 15:09
Co sprawdzić? No na pewno oprócz tego, że pompa pracuje i to odpada, to to co chłopaki napisali Mi wcześniej. Sprawdź sobie też to co u Mnie zaniemogło czyli te styki.
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 15:56
OK.
Czy regulator to taka gruszka jak pół pięści która jest na listwie wtryskowej ? Jak go sprawdzić czy jest OK ? Mierząc ciśnienie ?
Czy żeby wyjąć listwę i wtryskiwacze trzeba zdejmować kolektor ssący czy nie jest to konieczne ?
Aha. Zrzuciłem przewód który wychodzi z "regulatora". Założyłem inny wężyk i wsadziłem do butelki, paliwo leci dość obficie i dość szybko Czyli co ? Zapieczone wtryski ?
lukas2 - |29 Lis 2012|, 2012 16:37
Regulator to to ufo z napisem Weber z góry wężyk do przepustncy z tego wychodzi.
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 16:55
| lukas2 napisał/a: | | Regulator to to ufo z napisem Weber z góry wężyk do przepustncy z tego wychodzi. |
No to dobrze wiedziałem
Odkręciłem jeszcze przewód zasilający od listwy, wsadziłem do bańki, po 30 sekundach na wolnych obrotach w bańce były 2 litry paliwa.
Z weżą od regulatora do bańki też po około 30 sekundach wypłynęło pół litra paliwa.
Samo paliwo czyste i klarowne, czyli raczej to nie woda w baku.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że przy zdejmowaniu przepustnicy mogłem zamienić wężyki od podciśnienia, pomiędzy tym który idzie do MAP sensora a tym do regulatora. Ale to chyba jest bez znaczenia ? Bo MAP sensor raczej działa.
Wtyczki od wtrysków na swoich miejscach.
Na benzynie, silnik przy kręceniu nawet nie próbuje "załapać"
Odpinałem też akumulator na chwilę, ale to również nic nie dało.
lukas2 - |29 Lis 2012|, 2012 18:13
Do mapa idzie wężyk z kolektora ssącego, króciec od strony silnika najbliżej kabiny. Do przepustnicy idzie w manualu tylko jeden wężyk właśnie ten z rwgulatora ciśnienia. Nie wiem jak mogłeś zamienić te wężyki chociażby pod względem ich długości...
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 18:33
Może źle prześledziłem jego drogę.
Ale na bank mam przy przepustnicy od dołu dwa cienkie wężyki podciśnienia.
Jeden na bank idzie do regulatora.
A drugi na 90% do MAP-a
VIK - |29 Lis 2012|, 2012 19:05
Spod przepustnicy jeden do regulatora a drugi do obiegu zamkniętego klimy, tak fabrycznie było.
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 19:31
No to widocznie coś źle popatrzyłem
Poza tym, sprawdziłem jeszcze powrót do baku- drożny.
Grześ - |29 Lis 2012|, 2012 21:56
| PiotrekGran napisał/a: | No to widocznie coś źle popatrzyłem
Poza tym, sprawdziłem jeszcze powrót do baku- drożny. |
Ciśnienie paliwa w listwie wtryskowej sprawdza się ciśnieniomierzem do opon - gdzieś powinien być zaworek do testu - regulator potrafi się przywiesić, wtedy na zimnym ledwo odpali jak ciśnienia nie daje. Kolejny test to czy daje impulsy na wtryski - np. żarówką. Potem trza popatrzeć czy wtryski się otwierają - a przede wszystkim czy na wtyczkach jest +12V - nie pamiętam jak w tym silniku, ale w niektórych przez przekaźnik idzie. I to chyba tyle ... Aha - warto też na zimnym silniku sprawdzić.
Nie napisałeś jaką masz instalkę gazu. Bo na pewno nie sekwencję - ta startuje na benzynie, choćby po to aby nie zakleić wtrysków - łatwo w ten sposób załatwić cały komplet na gorszym paliwie. Jak mikser czy blos - to teoretycznie nawet bez sygnału PIP też może zapalić ale muli auto. Wtedy kable do przeglądu.
Pzdrw.
ford2fast - |29 Lis 2012|, 2012 22:03
| VIK napisał/a: | | drugi do obiegu zamkniętego klimy, tak fabrycznie było |
A jak auto bez klimy ?
| PiotrekGran napisał/a: | | przy zdejmowaniu przepustnicy mogłem zamienić wężyki od podciśnienia, pomiędzy tym który idzie do MAP sensora a tym do regulatora. Ale to chyba jest bez znaczenia ? |
Bez znaczenia
Sprawdź też czy wężykiem podciśnieniowym nie leci paliwo z regulatora ciśnienia
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 22:19
| Grześ napisał/a: | | Ciśnienie paliwa w listwie wtryskowej sprawdza się ciśnieniomierzem do opon - gdzieś powinien być zaworek do testu |
Nic takiego nie zauważyłem, a obejrzałem listwę dokładnie.
| Grześ napisał/a: | | Kolejny test to czy daje impulsy na wtryski - np. żarówką. |
Jutro sprawdzę
| Grześ napisał/a: | | Nie napisałeś jaką masz instalkę gazu. Bo na pewno nie sekwencję - ta startuje na benzynie, choćby po to aby nie zakleić wtrysków - łatwo w ten sposób załatwić cały komplet na gorszym paliwie. |
Sterownik siedzi od II gen. Ale nie ma krokowca na wężu tylko register zwykły. Po przełączeniu na PB, LPG odcina, na razie tylko tyle wiem.
| ford2fast napisał/a: | | Sprawdź też czy wężykiem podciśnieniowym nie leci paliwo z regulatora ciśnienia |
Nie leci
Od góry na listwie wtryskowej jest wkręcony jakiś czujnik chyba, idzie do niego wtyczka z dwoma przewodami. Czy to czujnik ciśnienia paliwa ? Może mieć jakiś wpływ na tę sytuację ?
trzypion - |29 Lis 2012|, 2012 22:29
Nie, to temperatura paliwa i nie ma wpływu. Ja bym sprawdził, czy czasem się nie zawiesił przekaźnik odcinający wtryski.
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 22:37
| trzypion napisał/a: | | Ja bym sprawdził, czy czasem się nie zawiesił przekaźnik odcinający wtryski. |
Ja może i tez bym sprawdził
Ale gdzie mam go szukać ?
Vaux - |29 Lis 2012|, 2012 22:45
To moze być dobry trop który u mnie się sprawdził gdy auto nie chciało bardzo często palić na benie albo gasło bez powodu, przekaźnik (z upalonymi/zaśniedziałymi stykami) w moim mk2 był ukryty na kablach za tą blachą na przegrodze za którą idzie przewód podciśnieniowy do serwa hamulcowego
PiotrekGran - |29 Lis 2012|, 2012 22:47
Oooo. Teraz mi się przypomniało, ze mam koło parownika taki słabo wyglądający przekaźnik. Może to on
edit:
Hahahaha To on. Wysunęła się jedna wsuwka. Podłączyłem i pali od strzała
Dzięki Panowie
Grześ - |30 Lis 2012|, 2012 07:34
| PiotrekGran napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Ja bym sprawdził, czy czasem się nie zawiesił przekaźnik odcinający wtryski. |
Ja może i tez bym sprawdził
Ale gdzie mam go szukać ? |
No to już wiesz - pewnie odcina zupełnie 12V na wtryski. Przy okazji sprawdź i inne styki !
Pzdrw.
PiotrekGran - |11 Gru 2012|, 2012 18:18
| VIK napisał/a: | | Spod przepustnicy jeden do regulatora a drugi do obiegu zamkniętego klimy, tak fabrycznie było. |
Ostatnio coś grzebałem i mi się przypomniał temat z wężykami. Sprawdziłem dwa razy
Jeden wężyk biegnie od przepustnicy do regulatora paliwa, a drugi od przepustnicy do MAP sensora
toomcat - |20 Maj 2014|, 2014 01:06
No i chyba już po sprawie u Kasi. Na początku znalazłem zdrutowany pin na zasilaniu pompy.
Jakiś mistrz wsadził tam kawałek drutu miedzianego 1,5 kwadrat, jak się troszkę przybrudził stał się nie do odróżnienia .
Zmieniłem na prawdziwy i działało ... z tydzień. Ale znowu zdechło. Pompe zmieniłem na taką, którą słychać więc mam pewność, że się nie rozłącza.
W międzyczasie wymieniłem pierdzący wydech , wywierciłem dziurę w listwie pod czujnikiem temp. paliwa i potwierdziłem manometrem, że na listwie ciśnienie jest wysokie.
Zabrałem się za porządki w kablowni koło akumulatora i nagle usłyszałem wtryski. Wyczyściłem przekażnik od wtrysków i przestało go telepać na gazie i przestał gasnąć bez powodu na beni.
Mam nadzieję, że to już koniec problemów z paliwem
Dzięki za pomoc
Vaux - |22 Maj 2014|, 2014 12:11
Czyli kolejny raz problem z kiepskim przekaznikiem chyba za male zakladają dlatego u siebie założyłem duży obecnie i jest git
toomcat - |22 Maj 2014|, 2014 17:34
Bardzo delikatnie przetarłem 2 styki papierem 2200 i śmiga , ale go dziada wymienie pewnie, bo ten jest jakiś dziwny.
Ma jedną nogę uciętą diaksem teraz mam 2,5 pompy paliwa na zapas
ford2fast - |22 Maj 2014|, 2014 17:51
| toomcat napisał/a: | Bardzo delikatnie przetarłem 2 styki papierem 2200 i śmiga , ale go dziada wymienie pewnie, bo ten jest jakiś dziwny.
Ma jedną nogę uciętą diaksem teraz mam 2,5 pompy paliwa na zapas |
Przekaźnik oryginalny czy dołożony przez gaziarza ?
toomcat - |26 Maj 2014|, 2014 23:22
Dokładany
ford2fast - |27 Maj 2014|, 2014 09:29
| toomcat napisał/a: | | Dokładany |
Niestety gazery montują przeważnie przekaźniki marnej jakości
Znam tylko jednego montującego fordowskie gdyż twierdzi , że są bezawaryjne
Kasia - |11 Cze 2014|, 2014 09:33
Udało się i nadal działa odpukać.
I ja dziękuję za pomoc
KubusWariat - |12 Cze 2014|, 2014 19:33
I co było przyczyną Kasiu?
Kasia - |13 Cze 2014|, 2014 08:40
Przekaźnik od wtrysków szalał.
ramanujan - |21 Lip 2014|, 2014 22:18
Szanowni, mam problem z benzynką, dołączam do klubu..
Od czasów zmiany wtrysków od VIKa trochę śmigałem na benzynce, zdarzyło się tak że pożyczyłem auto teściowej (niestety ;-] ) i w trasie na mazury odkręcił im się aparat zapłonowy
(musiał się rozkręcić od wibracji, więc wina moja) tłumaczenie przez fona blondynce jak ze strobem który był w bagażniku ustawić zapłon = BEZCENNE
nie dała rady bez pomocy, mechanior stwierdził że moje kable WN są niedopuszczalne, wymienił więc kable (za moją zgodą, kable uciąłem z metra, nie zarobiłem nawet końcówek - były na chwilę).
Wiedziałem że po eskapadach nie jedzie na benzynie, jak odebrałem auto to na jałowych się jakoś utrzymywało, ale po dodaniu gazu krztusił się i gasł. Kilka razy i w końcu w ogóle mi się nie trzymał na benzie.
Dziś regulowałem mu kąt na lampe/ucho i na gazie chodzi świetnie, na benzynie gaśnie po tych 10-12 sekundach. Jak się podpompuje lekko gazem to przedłuża lekko jego agonię.
wisi 1000, potem 800, czasami wejdzie na 1200, ale i tak pada po chwili... Na ucho za mało soku - taki dźwięk poznaje jak miałem koniec gazu na mikserze i silnik głucho warkotał, na blosie wiadomo że jest inaczej. Pompa pracuje, dokładnego ciśnienia na listwie nie mogę teraz sprawdzić, tylko stwierdziłem że "jest".
Jakie macie uwagi - co sprawdzić w pierwszej kolejności, ponieważ układ pracował wykluczam zapchany filtr, niepracujące pompy, MAPy, wężyki itp. Nie słyszałem lewego. Zdjąłem klemę, reset map jest podobnie. Podejrzewam brak sygnału na wtryskach, nieodpowiednie ciśnienie na listwie (przycięty regulator).. Więcej pomysłów? Ktoś ma? Proszę proszę proszę..
PiotrekGran - |21 Lip 2014|, 2014 22:33
| ramanujan napisał/a: | | Pompa pracuje, dokładnego ciśnienia na listwie nie mogę teraz sprawdzić, tylko stwierdziłem że "jest". |
No tak, i może pompa jest już w takim stanie, że jak silnik chodzi na gazie to nabije trochę ciśnienia w przewody i filtr, po przełączeniu na PB paliwo znika z układu, pompa nie jest w stanie podać odpowiedniej ilości i gaśnie.
Sprawdź jak się należy a potem kombinuj.
Vaux - |22 Lip 2014|, 2014 01:08
| ramanujan napisał/a: | | co sprawdzić w pierwszej kolejności, |
Ilość paliwa w baku Jak ostatnio wymieniłem pompę w voyagerku to mnie to niezle zaskoczyło jak nie chciał zapalić albo łapał tak właśnie żeby chwilę pochodzić coraz wolniej aż do zgaśnięcia (bo myślałem że "jeszcze jest wystarczająca ilość na test odpału " )
Mogłas się też pompa zsunąć (od tych wibracji ) z króćca jak u Yakuza i ciśnienie było ale tylko z zbiorniku
ford2fast - |22 Lip 2014|, 2014 09:38
| ramanujan napisał/a: | | co sprawdzić w pierwszej kolejności |
Ciśnienie paliwa
|
|