Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - błąd czujnik wałka rozrządu P0340

WieSiu - |1 Paź 2012|, 2012 09:51
Temat postu: błąd czujnik wałka rozrządu P0340
co jakis czas glownie w trasie wyskakuje mi taki blad: P0340 Obwod czujnika położenia wałka rozrzadku - wadliwe dzialanie. Najczesciej tez jest to powiazane z migajaca kontrolka OD/OFF i bardziej agresywna praca automatu. Czujnik polozenia walku zmienialem na inny - bez zmian. Ktos podpowie co to moze sie w moim aucie dziac ?
Reader - |1 Paź 2012|, 2012 11:29
Temat postu: Re: błąd czujnik wałka rozrządu P0340
Trzeba by sprawdzić czy wałek rozrządu nie jest przestawiony.
Może w pewnych sytuacjach wychodzi poza dopuszczalny zakres i sygnał z czujnika położenia wałka względem sygnału z czujnika położenia wału.

Struna - |1 Paź 2012|, 2012 14:08

a okablowanie w jakim stanie ?
WieSiu - |1 Paź 2012|, 2012 15:44

wiazka silnika byla wymieniana przez kogos innego, stan wydaje sie byc dobry, bo nawet miedzy glowinami ktos dal silikonowy przewod, wiazka podluznicy juz prze mnie robiona wiec na pewno dobra.
ford2fast - |1 Paź 2012|, 2012 15:49

To zrób na próbę dodatkowy kabelek pomiędzy czujnikiem a wtyczką wiązki silnikowej odłączając tamte druty , nie zapomnij tylko dobrze skręcić te dwa przewody :)
Może wiązkę silnika robił jakiś oszołom o słabym pojęciu w tym temacie :)

Struna - |1 Paź 2012|, 2012 15:55

ja bym dla pewności zerknął na kabelki do tegoż czujnika, może być pierdoła typu rozgięte piny we wtyczce.
Reader - |1 Paź 2012|, 2012 16:35

WieSiu, jakoś można to powiązać z temperaturą albo obrotami czy raczej losowo?
WieSiu - |2 Paź 2012|, 2012 09:33

ciekzka sprawa wywolac ten blad i testowac bo on nie pojawia sie przy jezdzie po miescie, pojawia sie po wyjechaniu na trase i to tez nie zawsze :( I najczesciej umiem to powiazac z tym ze zaczyna mi migac OD/off,bo z regoly wtedy pojawia sie tez blad czujnika położenia wałka. Zreszta w sobote prawdopodobnie bede zmienial skrzynie,wiec moze wtedy od/off sie juz nie bedzie pojawial,bo moze lockup zacznie dzialac.

Ten przewod powinien byc skrecony w wiazce silnika ?

Reader - |2 Paź 2012|, 2012 09:45

On jest skręcony lewostronnie od czujnika do samego ECU.
ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 09:48

Reader napisał/a:
On jest skręcony lewostronnie od czujnika do samego ECU.

Nie ma najmniejszego znaczenia , w którą stronę jest skręcony :)

WieSiu napisał/a:
Ten przewod powinien byc skrecony w wiazce silnika ?

Te dwa przewody powinny być ze sobą skręcone :)

WieSiu - |2 Paź 2012|, 2012 09:51

ford2fast napisał/a:
Te dwa

no no, wiadomo ze dwa, taki skrót myslowy ;)

ok,dzieki, sprawdze czy mi to ktos skrecil,bo w wiazce podluznicy na pewno jest wszystko tak jak powinno byc, nawet ciut mocniej skrecone

Reader - |2 Paź 2012|, 2012 09:52

Ma znaczenie jeśli ktoś chce mieć zgodnie z oryginałem.
Oryginalnie wszystkie są jednakowo, od ABS też.

ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 09:54

Cytat:
Ma znaczenie jeśli ktoś chce mieć zgodnie z oryginałem.

Przewodem silikonowym ? :):

WieSiu - |2 Paź 2012|, 2012 10:02

ford2fast napisał/a:
Przewodem silikonowym ?

a co w nim jest zlego ? bo wydaje mi sie ze jestes jego przeciwnikiem, wg mnie on ma wiecej zalet niz wad

ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 10:16

WieSiu napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Przewodem silikonowym ?

a co w nim jest zlego ? bo wydaje mi sie ze jestes jego przeciwnikiem, wg mnie on ma wiecej zalet niz wad
Za wyjątkiem tego , że na ogół dłubacz wykorzystuje tylko jeden kolor , jeden przekrój i rzadko zachowuje wymagane przekroje niektórych połączeń innych wad nie znam :)
Wspomniałem powyżej o silikonowym ponieważ Reader pisał o zachowaniu oryginalności w Twojej instalacji , która jest wykonana przewodem silikonowym :):
Moim znaniem bizonowanie ma tyle wspólnego z oryginałem co Scorpio z Ałdi :):

ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 11:07

pablo19 napisał/a:
Po raz kolejny jestem pod wrażeniem.

I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? :)

pablo19 - |2 Paź 2012|, 2012 11:41

ford2fast napisał/a:
pablo19 napisał/a:

I z wrażenia zapomniałeś doczytać , że nie istnieje coś takiego jak prawidłowość w kierunku skręcenia tych przewodów ? :)
Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty?
ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 11:45

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
pablo19 napisał/a:

Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny. Ta "nuta" jest wywołana tym, że z tego co pamiętam to linie sił pola magnetycznego wytwarzanego przez przepływ prądu w przewodniku zostały dawno temu opisane i może jednak ten sposób skręcenia ma mikroskopijny wpływ na sygnał idący tym przewodem, nie wiem, nie znam się, bo do mądrych nie należę, a Ty?

Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia :)

pablo19 napisał/a:
nie wiem, nie znam się

To najprościej jest nie wypowiadać się w temacie , o którym nawet bladego pojęcia brak :)

ford2fast - |2 Paź 2012|, 2012 11:55

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
...
Jestem pewien na 1000% , że w tym przypadku kierunek skręcenia przewodów nie ma najmniejszego znaczenia :)
...
Skąd ta pewność?

Poparta wiedzą :)
Jeżeli nie wierzysz zawsze możesz sobie puścić ten sygnał na oscyloskop przy skręcie w prawo lub w lewo :)
Tylko uważaj na zakrętach i nie pisz za szybko :):

Reader - |3 Paź 2012|, 2012 09:21

pablo19 napisał/a:
Na moje oko to jemu chodziło o prawidłowość skręcenia przewodów
... na zgodność z oryginałem. Dość wyraźnie to napisałem.

pablo19 napisał/a:
Na razie przeczytałem powyżej, że "wszystkie przewody są skręcone w tę samą stronę". Po pierwsze nie wiem, czy kolega widział wszystkie wszyściuteńkie w Scorpio, po drugie nie wiem czy się nie myli, ale mam pewną nutę niepewności czy kierunek skręcenia jest ważny.
Sami sobie generujecie zagadki.
Chodziło mi o wszystkie wszyściusieńkie fabrycznie skręcone przewody w wiązce silnika, podłużnicy , zarówno czujnikowe, EDIS czy ABS, itd. są zrobione jednakowo.
Mi osobiście nie przeszkadza że ktoś u siebie nie skręca, skręca w inną stronę , kierunek skręcenia zmienia co 33cm czy na odcinku od ECU do złącza robi w jednym kierunku a od złącza do czujnika w drugą.
Dla mnie nie ma problemu zrobić to tak jak fabrycznie jest i tak robię.

ford2fast - |3 Paź 2012|, 2012 09:42

pablo19 napisał/a:
Kolega f2f czasem stoi murem za inżynierami z fabryki, a czasem nie. Jakieś to takie niejednoznaczne stanowisko.

A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów :):
Uważam za zwykłą głupotę skręcanie bizońskich drutów w jakimś tam określonym kierunku :)
Tym bardziej , że kierunek skrętu nie ma ŻADNEGO znaczenia :)
I nigdy nie stałem murem za inżynierami z fabryki , tylko twierdzę , że projektanci zawsze mają jakiś określony cel w takim a nie innym wykonaniu :roll:
I zawsze twierdziłem , że Ci z Siemensa odpowiedzialni za instalacje w MkII i emkaczy popełnili kolosalną głupotę projektując skrzynki bezpiecznikowe umieszczone w podszybiu :)
Że o ekologicznym materiale na wiązki nie wspomnę :):

ford2fast - |3 Paź 2012|, 2012 10:18

pablo19 napisał/a:
ford2fast napisał/a:
...
A kolega pablo19 nie może się powstrzymać przed OT bo nabija licznik swoich postów :):
...
Moje "nabijanie postów" przy Twoim "zawiłym" sposobie wypowiedzi to mały pikuś. Pozdrawiam.
EOT z mojej strony.

Nigdy nie dorównam Ci w ilości OT i nawet nie zamierzam próbować :):

WieSiu napisał/a:
sprawdze czy mi to ktos skrecil

Sprawdzian przeprowadzony ? :)

gw21 - |7 Paź 2012|, 2012 10:26

Czujnik wałka jest "umasowiony" wspólnie z czujnikiem obrotowym skrzyni. Dlatego miga ci OD. W jakim stanie masz wiązkę skrzyni? Może łapie jakieś przepięcia z elektrozaworów. Ewentualnie ktoś pomylił biegunowość któregoś z czujników.