| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Układ kierowniczy
hleb23 - |31 Sie 2012|, 2012 22:46 Temat postu: Układ kierowniczy Temat wałkowany wiele razy ale ten jest troche innego typu a mianowicie:
Wymieniałem magiel na używkę w podobno dobrym staniem (allegro), później po miesiącu komfortowej jazdy nagle zaczęło się z powrotem stukanie jakby na sworzniu wahacza, okazuje się że luz na przekładni. Dobra, mówi się trudno, ale po czasie zauważyłem że od 80 do powiedzmy 120 pojawia się kolejny problem-przy hamowaniu telepie kierownicą. No ok, opony jak należy, winowajcą mogą być hamulce. Kupiłem tarcze używki(na próbę) w bardzo fajnym stanie od ford2fast i dalej kierownica drga choć może troche mniej. Przymierzam się do kolejnej wymiany magla. I teraz w reszcie pytanie: co jeszcze może powodować te drgania? luz na maglu ma wpływ na drgania przy hamowaniu? bo normalnie kierą nie telepie. Co może powodować rozwalanie magla oprócz luzów w zawieszeniu? Auto jest proste, nie ma cudów, z prawej strony była kiedyś jakaś niewielka kolizja ale raczej parkingowa, tylko jeden element lakierowany (prawy błotnik)
YaKuZ - |31 Sie 2012|, 2012 22:55
jasne że przez magiel może telepać...luzy na drążkach....obadaj końcówki kierownicze jak i same ramiona magla , na nich też może być luz a są wymienne możesz mieć też syf w układzie i magle padają...dawno płukałeś układ , wymieniałeś olej?
hleb23 - |31 Sie 2012|, 2012 23:01
syf w układzie? olej w przekładni był zmieniany po jej wymianie. Drążki włącznie z ich końcówkami są wymienione. Na maglu ewidentnie jest luz,na pewno nie na tym "jabłku" pod harmonijką. Czeka mnie wymiana magla jak sądze tylko właśnie chce zrobić tak żeby kolejny przeżył troche dłużej. Myślałem że może mam krzywe tarcze i jak sprawdzałem nowy magiel na trasie (S3 Szczecin-Gorzów) to powybijałem sobie magiel ale wygląda na to że to niemożliwe.
Zysio - |1 Wrz 2012|, 2012 00:05
zmień zatem magiel + porządna wymiana oleum - dokładnie wypłucz układ aż ATFik będzie płynąć czerwony
mnie pewnie niebawem podobny zabieg w szarym czeka niestety
JORZO - |1 Wrz 2012|, 2012 08:06
Słusznie Zysio prawi-miałem bardzo podobne objawy,zmieniłem magiel i wkońcu spokój
Larix - |1 Wrz 2012|, 2012 08:31 Temat postu: Re: Układ kierowniczy
| hleb23 napisał/a: | | luz na maglu ma wpływ na drgania przy hamowaniu? |
U mnie miał. Luz był nie na drążkach ale na wejściu wałka kierowniczego do magla. Telepało przy hamowaniu oraz przy pewnej prędkości (ale nie zawsze ).
hleb23 - |1 Wrz 2012|, 2012 11:00
Ok, to czeka mnie znowu zmiana magla. Dzieki za pomoc ;]
bingo - |2 Wrz 2012|, 2012 19:23
możesz jeszcze spróbować skasować luz, jak jesteś pewny, że tam jest. Krzywe tarcze i telepanie przy hamowaniu to efekt luzu, a nie przyczyna.
hleb23 - |7 Wrz 2012|, 2012 00:16
Luz na ile był możliwy jest skasowany ale na niewiele to się zdało, to niestety nie mercedes ;]
masa300789 - |7 Wrz 2012|, 2012 20:20
Ja tam nie wiem ,ale juz druga przekladnie z luzem lewostronnym ujezdzam i nigdy nie bylo efektu telepania kierownica a jedynie troche stekania przy ustawianiu zbierznosci i niekiedy slychac to jak sie przejezdza poprzeczne nierownosci
bingo - |9 Wrz 2012|, 2012 11:23
| masa300789 napisał/a: | | jedynie troche stekania przy ustawianiu zbierznosci | przy | masa300789 napisał/a: | | luzem lewostronnym | - po co robić zbierzność przy luzie? przeciesz to bez sensu iu żaden normalny mechanik nie powinien tego zrobić, jedynie naciągacz ...
pablo19 - |9 Wrz 2012|, 2012 18:05
| bingo napisał/a: | | masa300789 napisał/a: | | jedynie troche stekania przy ustawianiu zbierznosci | przy | masa300789 napisał/a: | | luzem lewostronnym | - po co robić zbierzność przy luzie? przeciesz to bez sensu iu żaden normalny mechanik nie powinien tego zrobić, jedynie naciągacz ... |
Dokładnie, moi ustawiacze zbieżności już raz mnie pogonili jak przyjechałem do nich renówką z luźną końcówką drążka.
pepi - |9 Wrz 2012|, 2012 18:27
tylko jak tarcze proste są to nawet przy rozwalonym zawiasie nie wali tak kierą wali ale nie zawsze
jeśli ro są tarcze to im bardziej hamujesz to autem telepie bardziej
masa300789 - |9 Wrz 2012|, 2012 20:08
A jednak sie da zrobic jakos ta zbieznosc przy tych "moich'luzach ani nie zbiera nierowno opon ,kierunku jazdy tez nie zmienia przy puszczonej kierownicy .A luz na wyjsciu z magla jest na 100% sam to widzialem listwa chodzi 1-2mm gora-dol . Jakie wartosci sa przenoszone na kolo to nie mam pojecia ,tylko sie zastanawiam ile z naszych aut tego luzu nie ma ?
pepi - |9 Wrz 2012|, 2012 20:17
wiesz co innego jest luz taki co ty piszesz
a co innego luz w poziomie
zbieżność to 2-3 milimetry a luzu potrafi być znacznie więcej to po co wtedy ustawiać ?
ford2fast - |9 Wrz 2012|, 2012 20:19
| masa300789 napisał/a: | | tylko sie zastanawiam ile z naszych aut tego luzu nie ma ? |
Moje
masa300789 - |9 Wrz 2012|, 2012 20:28
Jedno juz mamy :)Tam gdzie jezdze ustawiac ,to poprostu nie daje spac w nocy temu mechanikowi =mogloby byc lepiej.To jest luz w pionie ale to sie tez odzwierciedla napewno w poziomie,lecz widac nie na tyle zeby mnie wygonil z ustawienia .Juz nie raz, nie dwa ,kazal wymienic tamto i owamto i dopiero przyjechac ,zaufanie pelne do jego roboty mam,jezdze do niego z 10 lat moze i nigdy nie sknocil roboty
bingo - |10 Wrz 2012|, 2012 07:55
| pepicosi napisał/a: | tylko jak tarcze proste są to nawet przy rozwalonym zawiasie nie wali tak kierą wali ale nie zawsze
jeśli ro są tarcze to im bardziej hamujesz to autem telepie bardziej | - ale tarcze wyginają się włąśnie od luzów na zawieszeniu,
co do zbieżności - jak masz luzy, to nie ma sensu ustawiać zbierzności, to tak, jak byś kalibtował celownik na karabinie, a celownik miał zamonowany z luzem, np. za pomocą taśmy klejącej. a luz sprawdzasz na kole, a nie gdzie indziej.
[ Dodano: |10 Wrz 2012|, 2012 07:57 ]
| masa300789 napisał/a: | | nigdy nie sknocil roboty | choć piszesz wcześniej że ustawił zbieżność na aucie z luzem, a to jest sknocenie robooty lub nabijanie klienta w butelkę. moje żadne auto nie ma prawa mieć luzu.
masa300789 - |10 Wrz 2012|, 2012 19:34
Zainspirowales mnie do sprawdzenia tego luzu na kole , pozyczylem porzadny lewarek ,podnioslem ,sprawdzilem i niestety nie wyczulem zadnego luzu na tym kole ,a co do bezpieczenstwa to hamulce ,zawieszenie oraz uklad kierowniczy jest w moim aucie bardzo czesto sprawdzany i to na dwoch niezaleznych stacjach diagnostycznych i nie bede sie przekomarzal czy to jest sknocenie roboty czy tez nabijanie w butelke,wazne jest to ze oponki sz idealnie rowno zebrane i nie sciaga go w zadna strone a to jest dla mnie najwazniejsze i mnie w zupelnosci satysfakcjonuje
pepi - |10 Wrz 2012|, 2012 21:00
| bingo napisał/a: | | - ale tarcze wyginają się włąśnie od luzów na zawieszeniu, | -aniby dlaczego i jak ?
artur.k - |11 Wrz 2012|, 2012 17:41
na aucie z luzem nie ustawisz zbieżności, bo za każdym razem jak wiedziesz na płytę kontrolną będzie inny wynik.
|
|