Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Czasami resetują się zegary, pomocy.

Spawacz - |4 Sie 2012|, 2012 10:46
Temat postu: Czasami resetują się zegary, pomocy.
Witajcie, od pewnego czasu mam taki problem, że po włączeniu zapłonu i odpalaniu silnika zresetują się zegary, nie zawsze ale tak się dzieje. Wymieniłem już licznik na inny i problem nadal jest ten sam, a denerwujące jest to bo licznik przebiegu dziennego także się kasuje. ;/ Akumulator na pewno nie jest winny bo silnik kręci bardzo dobrze, a czasem po kilkugodzinnym postoju z włączonym radiem się nie zresetują, a czasem wystarczy wyłączyć i włączyć powiedzmy po 5 minutowej pauzie i już reset. Może nie łapie gdzieś masy?
lukas2 - |4 Sie 2012|, 2012 10:49

Mam ten sam problem.
http://ford-scorpio.pl/fo...reset+zegar%F3w

gufer-posepny - |4 Sie 2012|, 2012 12:26

może być baterien umierające , obejrzałbym też przyłącza do akumulatora .
lukas2 - |4 Sie 2012|, 2012 12:45

gufer-posepny napisał/a:
może być baterien umierające , obejrzałbym też przyłącza do akumulatora .

Może być. U mnie jeszcze motorcraft siedzi ale kręci żwawo od 6 lat

WieSiu - |4 Sie 2012|, 2012 17:31

ja zmienilem akumulator i problem ustal, a wlasciwie akumulator mnie do tego zmusil ktoregos dnia po prostu nie dzialajac.
VIK - |4 Sie 2012|, 2012 17:43

jak nie aku, to kondensator w zegarach i zimne luty tamże do posprawdzania
bingo - |6 Sie 2012|, 2012 09:10

raczej akumulator, po prostu w czasie rozruchu daje bardzo duży prąd rozruchowy (dobre aku to mają do siebie), ale napięcie juz jednak spada, więc jest restart zegarów. Jeśli chcesz mieć 100% pewności, podłącz miernik pod aku i w czasie odpalenia zobacz, do ilu ci spada napięcie. to, ze kręci nie znaczy, że sie nie kończy.

Jeżeli masz jednak klemy w nieciekawym stanie, to j na początek wyczyść, bo one też mogą stanowić problem.