| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Opis pinów wskaźnika paliwa MKI
Jankes - |16 Cze 2012|, 2012 23:59 Temat postu: Opis pinów wskaźnika paliwa MKI Cześć. Potrzebuje opis pinów do wskaźnika paliwa w MKI, piny na wtyczce przy baku.
Z góry dziku za wszelkie info.
pepi - |17 Cze 2012|, 2012 09:33
tam nie ma co opisywać
Boni - |17 Cze 2012|, 2012 09:53
Od strony budy brązowy kabelek masa, brązowo-czarny zegary; jak podłączasz się z bakiem i pompą z wieloryba, to chyba i tak więcej na baku nie znajdziesz (o ile pamiętam, ja nie znalazłem ostatnio) - masę na baku ze znajdziesz, a to drugie to zegary
Jankes - |17 Cze 2012|, 2012 10:00
w MKI ida trzy kable do wtyczki pływaka a w MKIII jeden.
pompkę paliwa podłączyłem, mase ta co w MKI jest podczepiana osobnym pinem do wkładu baku, podpiąłem z żółtym kablem na wkładzie MKIII, pozostaja trzy kable w jeden
ford2fast - |17 Cze 2012|, 2012 10:03
Yyyyyyyyyyyyy , a po jakiego diabła komplikować sobie życie ?
A tak przy okazji , to żaden z przewodów nie jest podłączony do pływaka
On jest zrobiony z tworzywa
Jankes - |17 Cze 2012|, 2012 10:11
| ford2fast napisał/a: | Yyyyyyyyyyyyy , a po jakiego diabła komplikować sobie życie ? |
Bo tak lubie drogi Romanie....
| ford2fast napisał/a: | A tak przy okazji , to żaden z przewodów nie jest podłączony do pływaka
On jest zrobiony z tworzywa |
Dziękuję za słuszną uwagę, a czy mógłbyś napisać jak si nazywa to coś co odpowiada za sygnały przekazywane na wskaźnik paliwa w liczniku. Bo ja niestety jeszcze nie skończyłem żadnej polibudy...
Boni - |17 Cze 2012|, 2012 10:56
| Jankes napisał/a: | w MKI ida trzy kable do wtyczki pływaka a w MKIII jeden.
pompkę paliwa podłączyłem, mase ta co w MKI jest podczepiana osobnym pinem do wkładu baku, podpiąłem z żółtym kablem na wkładzie MKIII, pozostaja trzy kable w jeden |
Brązowo-czarny (zegary) podłączasz na ten co masz pojedynczy od mk3, pozostałe mk1 to styk rezerwy (mk3 nie ma), i w twojej wersji ten trzeci to nie pamiętam, druga ścieżka potencjometru pływaka dla kompa spalania? Zabij, nie pamiętam, u mnie nie było problemu, bo w okolicach 91 to już chyba nie było podwójnego potencjometru pływaka, miałem jeden przewód mniej.
Jankes - |17 Cze 2012|, 2012 13:09
Dzieki wielkie Boni
pablo19 - |17 Cze 2012|, 2012 22:59
Niestety Jankesie, jak założysz taki pływak to trip Ci nie zaabla. W miarę jak pływak się podnosi to na jednym pinie rezystancja maleje, a na drugim rośnie, przynajmniej tak jest w przedliftach i na pewno w polifcie '90. Myślę, że nie zmieniali tego do końca MKI. Do tego jeżeli w MKIII nie ma styku rezerwy to kolejna lipa, aczkolwiek możliwe, że dało by się to rozwiązać.
ford2fast - |17 Cze 2012|, 2012 23:46
| Jankes napisał/a: | | a czy mógłbyś napisać jak si nazywa to coś co odpowiada za sygnały przekazywane na wskaźnik paliwa w liczniku |
Czujnik poziomu paliwa
| Jankes napisał/a: | ford2fast napisał/a:
Yyyyyyyyyyyyy , a po jakiego diabła komplikować sobie życie ?
Bo tak lubie |
Tylko , że z tego lubienia nie będzie działać rezerwa , komputerek spalania i wskazania poziomu paliwa mogą być bardzo dziwne
Dziwny rodzaj masochizmu
Boni - |18 Cze 2012|, 2012 01:07
| pablo19 napisał/a: | | Niestety Jankesie, jak założysz taki pływak to trip Ci nie zaabla. W miarę jak pływak się podnosi to na jednym pinie rezystancja maleje, a na drugim rośnie, przynajmniej tak jest w przedliftach i na pewno w polifcie '90. Myślę, że nie zmieniali tego do końca MKI. Do tego jeżeli w MKIII nie ma styku rezerwy to kolejna lipa, aczkolwiek możliwe, że dało by się to rozwiązać. |
Styku nie ma, OIMW zegary mk3 udają kontrolkę, no ale to jest do odrobienia na byle tranzystorku itd. Natomiast mam teraz zagadkę, bo nie pamiętam jak to w końcu było i czy coś zmotałem, ale u mnie w UFO trip na kompletnym baniaku z mk3 działa (nie mówię, że dokładnie działa, bo nie zwracam uwagi wielkiej, jednak po mieście 15-16, w trasie schodził do 11-12)... byłbym tak cfany, że coś tam poprzepinałem, czy może wystarczyło spiąć do kupy obie nitki z budy, czy może '91 miał jednak pojedynczy czujnik? Ubijcie, nie wiem, nie pamiętam. Nawet nie pamiętam, czy wskaźnik na zegarach pokazywał od razu dobrze, czy wskazóweczkę się naciągnęło jak ma się tyle szrotwagenów co ja, to człowiek po prostu nie pamięta, co i jak zdrutował w którym...
pablo19 - |18 Cze 2012|, 2012 08:17
Boni, przeto to jak podłączysz, czy nawet wsadzisz pompę do kanistra z benzyną nijak się ma do tego czy trip Ci pokaże dobre, czy złe spalanie chwilowe/średnie. Dzięki pływakowi trip ma tylko pokazać ile rzekomo masz jeszcze km do przejechania.
Jankes - |18 Cze 2012|, 2012 08:20
oj tam oj tam, to wloze zegary z MKIII i będzie po problemie
ford2fast - |18 Cze 2012|, 2012 08:29
A nie prościej jest przełożyć czujnik poziomu paliwa z MkI ?
Jankes - |18 Cze 2012|, 2012 08:31
| ford2fast napisał/a: | A nie prościej jest przełożyć czujnik poziomu paliwa z MkI ? |
pewnie tak, ale nie posiadam takiego sprawnego, a za to mam 4 szt wskaźników paliwa z MKIII
ford2fast - |18 Cze 2012|, 2012 09:02
Ten z emkaczy i tak będzie działał jak niesprawny
Boni - |18 Cze 2012|, 2012 10:18
| pablo19 napisał/a: | | Dzięki pływakowi trip ma tylko pokazać ile rzekomo masz jeszcze km do przejechania. |
No tak, pomroczność jakąś miałem, pewnie w nocy
|
|