Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - elektryka szyb tył MKIII po raz setny :)

artur.k - |15 Cze 2012|, 2012 16:17
Temat postu: elektryka szyb tył MKIII po raz setny :)
koledzy czy wie ktoś które piny z wiązki drzwi kier. i pasażera odpowiadają za komunikację między multiplexami. jeśli ktoś miałby schemat tisowy el. drzwi,byłbym bardzo wdzięczny.
marco - |17 Cze 2012|, 2012 12:30

rozumiem ze dołożyłeś elek szyb na tylne drzwi + moduły w drzwi przednie i zamieniłeś wiązki we wszystkich drzwiach?powiedz czy totalnie żadna szyba nie chodzi czy tylko tył?ile masz kabli w przednich słupkach do których wpinasz drzwi przednie i w środkowych słupkach do drzwi tylnych?
artur.k - |19 Cze 2012|, 2012 08:03

tak dokładałem tył. moduły są wiązki pod elektryke w drzwiach też, bo miałem całe komplety.żadna szyba nie chodzi...kabli nie liczyłem bo chce najpierw ustalić, które są do komunikacji z multiplexami... :( ciężki to orzech do zgryzienia... ale się nie poddaje :) jak ogarnę to wysyłam na warsztat dla potomnych :)
pepi - |19 Cze 2012|, 2012 11:42

coś tam chłopak robi
bo był u mnie i se brał zabawki :-d
i jedno mi porozkręcał :533:

artur.k - |19 Cze 2012|, 2012 14:21

jak porozkręcał to i poskłada :) a tak na poważnie, to poczekam jak ktoś będzie miał całą kablownię na sprzedaż, bo nic z tego mojego rzeźbienia nie wyjdzie :(
lukas2 - |19 Cze 2012|, 2012 14:34

artur.k napisał/a:
będzie miał całą kablownię na sprzedaż, bo nic z tego mojego rzeźbienia nie wyjdzi

Tak jest najpewniej i najprościej. Nawet na wzór obok położyć i wtedy kleić.

marco - |19 Cze 2012|, 2012 23:56

powiem tak walczyłem z 4 szybkami i nie było to aż takie straszne fakt pracochłonne ale do zrobienia 3 dni mi to zajęło z pomocą forumowiczów.a czekanie na cała wiązkę nie wiem czy ma sens jak kto woli,ja tez miałem cała druga wiąchę z której wykorzystałem bodajże 5 przewodów których brakowało mi na aucie a mianowicie 4 do zasilania tylnych szyb po dwa na stronę i jednego który leci do modułu nad nogami pasażera plus zworka w dużej skrzynce i to tyle przeróbek dlatego pytałem ile masz kabli na słupkach bo może się okazać ze masz tylko małe braki jak u mnie i wystarczy dołożyć 5 kabli i z głowy a podmiana całej wiązki el szyb w aucie wiąże się z dużo większym pruciem środka o robocie i czasie nie wspominając ale jak pisałem jak kto woli i lubi.
lukas2 - |20 Cze 2012|, 2012 05:24

Psikus moze być jeszcze z kompatybilnością wiązek. Miałem całą kompletną drugą wiązkę pod pełną elektrykę w mk2 i niby wszystko takie same, ale jak przyszło do podłączenia różniła się jedna wtyczką do wiązki na której są min zegary i nie szło tego podłączyć. Przy wymianie całej wiązki prujesz całe wnętrze łącznie z fotelami i wykładziną co by to poukładać jak bóg przykazał.
bingo - |20 Cze 2012|, 2012 08:06

artur.k napisał/a:
tak dokładałem tył. moduły są wiązki pod elektryke w drzwiach też, bo miałem całe komplety.żadna szyba nie chodzi...kabli nie liczyłem bo chce najpierw ustalić, które są do komunikacji z multiplexami... ciężki to orzech do zgryzienia... ale się nie poddaje jak ogarnę to wysyłam na warsztat dla potomnych
- jak miałeś przód bez tyłu, to nie miałeś pewnie modułów w drzwiach. A jak dokładasz teraz tył, to i przód musisz zmienić. Chyba że zrobisz na wiązkach od MK2, tam nie miałeś Multi, tylko normalne kabelki.

[ Dodano: |20 Cze 2012|, 2012 08:06 ]
Zacznij może od początku: co masz teraz w przednich drzwiach założone?

artur.k - |20 Cze 2012|, 2012 09:23

w oryginale miałem sam przód bez tyłu.aby nie rozwaleć wszystkiego przed sprawdzeniem czy działa jak należ,.ułożyłem w garażu inst. pod 4 szyby z guzioram,i multiplexami i silnikami szyb włącznie .korzystając ze schematu z tisa podł. zasilanie między wiązkami.nie znalazłem kabla który biegnie do modułu nad pasażerem...i może w tym tkwi problem

[ Dodano: |20 Cze 2012|, 2012 09:27 ]
co do rozbiórki auta to jestem dość obeznany, bo parę angoli się w życiu rozebrało (dla mnie 2 dni do gołej blachy bez kanału) więc rwania wnętrz się nie boje :) ale przyznam że wizja podłożenia 5 kabelków wygląda ciekawiej :)

marco - |20 Cze 2012|, 2012 21:17

o ile dobrze zapisałem i dobrze pamiętam ten kabel idzie od okrągłego głównego wtyku drzwi w słupku przednim strona kierowcy pin nr.16 do modułu pod kompem wtyczka 16 pinowa pin nr 16 i warto sprawdzić z pinu nr17 ten sam wtyk drzwi do pinu nr8 ta sama wtyczka modułu,jak i ważna jest zworka gniazdo bodajże r13 duża skrzynka są dwie opcje mostka, i czy jest zasilanie po zapłonie na pinie 7 wtyków tylnych drzwi,samo połączenie przednich modułów z tylnymi szybkami odbywa się poprzez pin nr 9przód do pinu nr2 tył i pin nr11 przód do pinu nr3 tył ,prawa i lewa strona auta tak samo o ile dobrze pamiętam.
bingo - |23 Cze 2012|, 2012 12:53

artur.k napisał/a:
zasilanie między wiązkami.nie znalazłem kabla który biegnie do modułu nad pasażerem...i może w tym tkwi problem
- brak podpietej komunikacji z samochodem nie pozwoli ci na uruchomienie sterowania szyb. W MK1 i MK2 zasilanie na szyby było podawane przez przekaźnik, a ten załaczany ze stacyjka lub przez otarcie drzwi kierowcy. W MK3 z przednimi szybami była już zwora zamiast przekaźnika, ale podawała ona prąd tylko ze stacyjką. W MK3 z multi masz podawane napięcie non stop (inna zwora w dużej skrzynce), ale zezwolenie na sterowanie dostaniesz dopiero wtedy, gdy masz stacyjke przekręconą i odpowidni sygnał pójdzie po multi (nie wiem, czy od sterownka kompa, czy też od PATS). zasilanie powinneś mieć na pinach 1 każdego ze sterowników, a gdy masz zgode na sterowanie dostaniesz zasilanie na pinach 14.
lukas2 - |23 Cze 2012|, 2012 13:59

bingo napisał/a:
W MK3 z przednimi szybami była już zwora zamiast przekaźnika

Piszesz o zworze - przekaźniku w użej skrzynce R13? Jeżeli tak to powiem ci ciekawostkę. W mk2 w to gniazdo oryginalnie jest zwora. Wiem bo rozebrałem auto ze Szwecji sprowadzone. U siebie jak grzebałem na początku dałem przekaźnik do tego gniazda zielony i szyby działały z tym że ten przekaźnik jakiś ciepły się robił. Wziąłem z tego szweda tą zworę i na próbę tez wsadziłem w to gniazdo i szybki działają. W instrukcji też jest napisane że gniazdo R13 - mostek. W skrzynce dawcy zwarte były dwa piny i dodatkowo w górnej pokrywie skrzynki jest dodatkowa dziura jakby prowadnica do tego mostka co by go inaczej nie wetknąć. U siebie nie miałem takiej dziurki a nie chce mi się skrzynki wyciągać więc po prostu upitoliłem tą stopkę i wsadziłem bez niej. Szyby działają i nic się nie dzieje.

bingo - |24 Cze 2012|, 2012 16:56

w ubogich MK2 był zworki, ale wtedy nie masz otwierania szyb przy otwartych drzwiach kierowcy (chyba, że zworka od bogatej wersji MK3 i szyby chodzą non stop).
lukas2 - |25 Cze 2012|, 2012 10:19

Taka uboga to ona nie była bo tylko foteli ruszanych elektrycznie nie miała.
bingo - |25 Cze 2012|, 2012 12:48

lukas2 napisał/a:
bo tylko foteli ruszanych elektrycznie nie miała.
- jak sam napisałeś wcześniej, nie tylko foteli.