Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Problem z kolonią

yatta - |6 Maj 2012|, 2012 18:23
Temat postu: Problem z kolonią
Motor tylko na PB - wali benzyną w wydech, jałowych brak, zapłony wypadają jak głupie, przy gazowaniu efekt przerywania jakby nie palil na wszystkie cylindry.
Wymrygane statyczne 21 i 24 czyli czujniki temp wody i powietrza.
Po odpaleniu 18, 21 i 92.
92 - za bogato na 456
21 - temp wody
18 - dzialanie modulu zaplonowego.
Obwod 21 pomierzony na zlaczu kompa - daje -9V i 32kohm, wg manuala tu powinno byc 2.8V-3.3V.

Jakies porady co do bledu 18 ?

Struna - |6 Maj 2012|, 2012 18:45

a jak tam kabelkologia ?
yatta - |6 Maj 2012|, 2012 19:02

wiazka jest po regeneracji, ostatnio mu zaczelo odbijac - powoli dochodzilo do takiego stanu, ale ostatnia faza dosc gwaltowna, z normalnego odpalania do trupa.
gufer-posepny - |6 Maj 2012|, 2012 19:15

no to jednak kabelki .
yatta - |6 Maj 2012|, 2012 20:37

w sensie wiazka?
daras38 - |6 Maj 2012|, 2012 20:52

Widzę Yatta,że masz takie same objawy jak ja.Szukam rozwiązania przez ponad 6 miesięcy.Tylko u mnie jest nie zrobiona wiązka.Ale Ty masz po regeneracji wiązkę i objawy nie ustąpiły.To mnie ,martwi,że po regeneracji wiązki silnikowej mogą objawy nie ustąpić.
Piotr - |6 Maj 2012|, 2012 20:57

A może moduł zapłonu lub wzmacniacz inaczej nazywany ten na aparacie zapłonowym??
Kiedyś miałem z tym przygope......był przegrzany lub dostał strzałą jak wiązka w oczaku mi umierała....ciężko palił i przestawiał zapłon...

pepi - |6 Maj 2012|, 2012 21:05

zapłon nie w tym miejscu jest ;)
daras38 - |6 Maj 2012|, 2012 21:07

pepicosi napisał/a:
zapłon nie w tym miejscu jest ;)

Mam ustawiony na 15 stopni.Tylko PB.Jak sprawdzić kody błędów na uruchomionym silniku.Silnik BRF.

pepi - |6 Maj 2012|, 2012 21:25

a jak ty ustawiasz zapłon??
daras38 - |6 Maj 2012|, 2012 21:28

pepicosi napisał/a:
a jak ty ustawiasz zapłon??

Po przez rozcięcie kabelka i przy pomocy lampy stroboskopowej.

pepi - |6 Maj 2012|, 2012 21:31

a jak ustawiałeś to ci punkt bazowy nie falował ?
daras38 - |6 Maj 2012|, 2012 21:36

pepicosi napisał/a:
a jak ustawiałeś to ci punkt bazowy nie falował ?

To jest mi trudno stwierdzić.Ustawiałem dawno.Jutro po pracy zobaczę wieczorem.Mam też wkręconą śrubkę na przepustnicy aby obroty silnika były około 1000obr/min.Na zimnym silniku jak śrubka na przepustnicy jest wykręcona to po odpaleniu zaraz gasnie.

gufer-posepny - |6 Maj 2012|, 2012 21:39

plus na EBJ ( regulator biegu jałowego ) możliwe że odcięty przez LPG . jeśli nie , znów coś w kablach zamieszane , uszkodzone wyjście z kompa itd . coś sporo namotane .
daras38 - |6 Maj 2012|, 2012 21:42

gufer-posepny napisał/a:
plus na EBJ ( regulator biegu jałowego ) możliwe że odcięty przez LPG . jeśli nie , znów coś w kablach zamieszane , uszkodzone wyjście z kompa itd . coś sporo namotane .

Tylko PB.Spawdzałem rezystancję EBJ,TPS,czujnika temperatury wody i powietrza na wtyczce sterownika silnika.Jest OK!Mierzyłem rezystancję czujka temperatury wody względem temperatury i tez jest OK!!

yatta - |6 Maj 2012|, 2012 22:05

ale rezystancja czujnika temp wody moze nie miec znaczenia jezeli obwod czujnika zwalony.
YaKuZ - |6 Maj 2012|, 2012 23:10

podpinam się :P i mój mryga 42 i 92 na beni na bogato, niby na kompie ok mieszanka po dodaniu gazu, ale zalewa go czasem i telepie...
pablo19 - |7 Maj 2012|, 2012 00:09

gufer-posepny napisał/a:
plus na EBJ ( regulator biegu jałowego )...znów coś w kablach zamieszane , uszkodzone wyjście z kompa itd . coś sporo namotane .

daras38 napisał/a:
...
Tylko PB.Spawdzałem rezystancję EBJ,TPS,czujnika temperatury wody i powietrza na wtyczce sterownika silnika.Jest OK!Mierzyłem rezystancję czujka temperatury wody względem temperatury i tez jest OK!!
Rezystancja sprawdzona, ale czy EBJ-ot ma prund i masę cały czas po przekręceniu kluczyka na "zapłon"i podczas pracy silnika?
Struna - |7 Maj 2012|, 2012 00:29

ect może zalewać silnik
pepi - |7 Maj 2012|, 2012 07:33

zewrzyj ten czujnik co jest do temperatury na zimnym silniku i zaobserwuj czy obroty podniosą się o 200-300obr czyli na około 1200
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 08:55

pablo19 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
plus na EBJ ( regulator biegu jałowego )...znów coś w kablach zamieszane , uszkodzone wyjście z kompa itd . coś sporo namotane .

daras38 napisał/a:
...
Rezystancja sprawdzona, ale czy EBJ-ot ma prund i masę cały czas po przekręceniu kluczyka na "zapłon"i podczas pracy silnika?

Witam.Podłączyłem zarówkę pod wtyczkę EBJ.Po przekręceniu kluczyka żarówka się "świeciła"bardziej jażyła.Jak odłączę wtyczkę EBJ na pracującym silniku (zimny czy rozgrzany)to nie ma reakcji silnika na dłączenie wtyczki.

pepicosi napisał/a:
zewrzyj ten czujnik co jest do temperatury na zimnym silniku i zaobserwuj czy obroty podniosą się o 200-300obr czyli na około 1200

Czyli mam połączyć ze sobą piny czujnika?Czy piny wtyczki?

Struna napisał/a:
ect może zalewać silnik

Mam dwa czujniki.I jest bez zmian.

Aro - |7 Maj 2012|, 2012 09:46

daras38, chodzi żebyś dał zwarcie dla kompa na tym obwodzie czujnika, czyli piny wtyczki.
A tak w ogóle to już jakaś pandemia albo efekt wysokościowych wybuchów nuklearnych ;) Granatowy jak dwa tygodnie temu zgasiłem wieczorem (pb) to do dziś nie odpaliłem. Na lpg jest dobrze. Z kodów wymrugało TPS-a, zmieniłem, bo faktycznie zjechany. Poprawiło się tyle, że normalnie odpala, ale chodzi poprawnie tylko z 5 min i stopniowo zaczyna fiksować: telepać, przestawać wchodzić na obroty - tak jakby go przelewało, aż do zgaśnięcia. Pomyślałem o czujniku temp cieczy, na razie go tylko zmierzyłem i zachowuje się ok.
Wyszło mi jeszcze takie coś - już w czasie telepotu - jak zdejmę lewą sondę - gaśnie; jak zdejmę prawą nic się nie zmienia. Tylko że błyskadełko nic o sondach wcześniej nie mówiło. Może tak to się zachowywać przy uwalonej sondzie?
A wracając do pandemii, to zielony od początku na beni pieprzył, później po wymianie tps-a było lepiej a teraz znów do bani, więc nie mam nawet skąd brać 100%-owych części na podmiankę :evil:

pablo19 - |7 Maj 2012|, 2012 09:47

daras38 napisał/a:
...Jak odłączę wtyczkę EBJ na pracującym silniku (zimny czy rozgrzany)to nie ma reakcji silnika na dłączenie wtyczki.
...
Znaczy, silnik pracuje jakby nigdy nic?
daras38 napisał/a:
...Na zimnym silniku jak śrubka na przepustnicy jest wykręcona to po odpaleniu zaraz gasnie.
Rozumiem, że masz podparte przepustnice. Ciężko jest dochodzić pewnych przyczyn jeżeli korzystasz z rozwiązań, które nie są prawidłowe. Żeby coś diagnozować na odległość trzeba się opierać na standardowych rozwiązaniach do których podparcie przepustnic nie należy. Poustawiaj wszystko tak jak z fabryki wyszło i dopiero zacznij walczyć i obserwować co i jak i kiedy się zachowuje.
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 10:24

pablo19 napisał/a:
daras38 napisał/a:
...Jak odłączę wtyczkę EBJ na pracującym silniku (zimny czy rozgrzany)to nie ma reakcji silnika na dłączenie wtyczki.
...
Znaczy, silnik pracuje jakby nigdy nic?
daras38 napisał/a:
...Na zimnym silniku jak śrubka na przepustnicy jest wykręcona to po odpaleniu zaraz gasnie.
Rozumiem, że masz podparte przepustnice. Ciężko jest dochodzić pewnych przyczyn jeżeli korzystasz z rozwiązań, które nie są prawidłowe. Żeby coś diagnozować na odległość trzeba się opierać na standardowych rozwiązaniach do których podparcie przepustnic nie należy. Poustawiaj wszystko tak jak z fabryki wyszło i dopiero zacznij walczyć i obserwować co i jak i kiedy się zachowuje.

Nie ma reakcji silnika (zimny czy ciepły) na odłączenie wtyczki od EBJ.Jak wykręcę śrubkę na przepustnicy to zimny silnik ma bardzo niskie obroty.Postaram się nagrać filmik jak się zachowuję silnik.Filmik nagram telefonem nie mam kamery.

pablo19 - |7 Maj 2012|, 2012 10:34

Przy szczelnym dolocie, podczas pracy silnika odpięcie wtyczki skutkuje zgaszeniem silnika. Jeśli tak nie jest to szukaj lewego powietrza. Może sam EBJ-ot nie jest szczelny, a może któryś wężyk, a może uszczelka AIRBOX-a
yatta - |7 Maj 2012|, 2012 10:49

dobra, bo gadu gadu a moj problem lezy odlogiem. Moze ktos pomierzyc u siebie napiecie na wtyczce ect przy przekreconym zaplonie? Oraz przy podlaczonej wtyczce zmierzyc na zlaczu ecu ile ma - pin 1 i 7.
bingo - |7 Maj 2012|, 2012 11:51

przerabiałem to kiedyś. w tym przypadku do sprawdzenia:
- regulator obrotów
- sonda
- aparat zapłonowy / kopułka
- ustawienie zapłonu

Prawdopodobnie trzy z podanych czterach wystąpia. Warto sprawdzić , jakie spalanie na wolnych jest, po nagraniu silnika.

daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 13:20

Link do filmiku http://youtu.be/v_smbyTtSHc
Silnik zimny.Śrubka na przepustnicy wykręcona.
Link do filmiku http://youtu.be/903gjFmSoTM
Śrubka na przepustnicy trochę wkręcona.Silnik troszkę rozgrzany.

yatta - |7 Maj 2012|, 2012 14:19

a jak przegazujesz to plynnie na obroty wchodzi? zaplony nie wypadaja, nie kopci na czarno/szaro?
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 15:13

yatta napisał/a:
a jak przegazujesz to plynnie na obroty wchodzi? zaplony nie wypadaja, nie kopci na czarno/szaro?

Jak przygazuje to płynnie wchodzi na obroty.Zapłony wypadają jak jest zimny.Nie kopci.Zakopci jak ostro doda się gazu.Przy odpalaniu zimnego silnika czuć paliwo.

yatta - |7 Maj 2012|, 2012 15:30

Kurka, u mnie cos nie teges poszlo. Krece coby odpalic, nagle bum w silniku. Teraz jak krece, to metaliczne walenie slychac :| Myslalem ze scielo klin na rozrzadzie.
Ale zdjalem kopulke i kręce wałem - ustawiłem koło pasowe nacięciem na 12 stopni, palec rozdzielacza pokazuje prosto na sciane grodziowa. W czasie krecenia nie czuc specjalnego oporu oprocz sprezania.
Moze to tylko rozrusznik sie posypal. Ale w ogole nie odpala i to mnie niepokoi. Probuje załapywać ale bez efektu.

gufer-posepny - |7 Maj 2012|, 2012 18:16

ale bum że wystrzał od złego momentu zapłonu czy też benzyna w wydechu się spaliła czy inaczej ?
korba poszła bokiem ?

yatta - |7 Maj 2012|, 2012 18:53

no bardziej metaliczny bum, z pewnoscia nie od zlego zaplonu, chociaz moglem miec troche aparat przestawiony i byla najpierw lekka czkawka - dosc charakterystyczna przy kreceniu ze zle ustawionym zaplonem, jakby sie motor cofal, a potem juz metaliczne bum.
gufer-posepny - |7 Maj 2012|, 2012 18:59

jako że nie jest kolizyjny jeśli chodzi o zawory to zestaw możliwości jest niewielki już .
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 20:05

pablo19 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

daras38 napisał/a:
...

Sprawdziłem dzisiaj wtyczkę EBJ po przez podłączenie żaróweczki.Po przekręceniu kluczyka za pozycję "zapłon" żaróweczka zaświeciła się i zgasła.Po uruchomieniu silnika zaróweczka świeci.

gufer-posepny - |7 Maj 2012|, 2012 20:23

no to dobrze .

aa jeszcze jedna myśl : tps odwrotnie podpięty ? skrajne piny . bo też taka przygoda była na forum . co prawda wtyczki nie da sie odwrotnie podpiąć ale skrajne piny zamienione albo wogóle pomieszane albo z dohca wsadzony . trzeba by zmierzyć z środkowego pinu napięcie . jak będzie wysokie w rejonach 4,2 V to jest to jakiś trop .

daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 20:37

gufer-posepny napisał/a:
no to dobrze .

aa jeszcze jedna myśl : tps odwrotnie podpięty ? skrajne piny . bo też taka przygoda była na forum . co prawda wtyczki nie da sie odwrotnie podpiąć ale skrajne piny zamienione albo wogóle pomieszane albo z dohca wsadzony . trzeba by zmierzyć z środkowego pinu napięcie . jak będzie wysokie w rejonach 4,2 V to jest to jakiś trop .

TPS od V6 obraca się chyba w inną stronę niż TPS z DOHC?!Sprawdzę Twój trop.Muszę tylko naleść piny na wtyczce sterownika silnika odpowiadające za TPS.

gufer-posepny - |7 Maj 2012|, 2012 20:42

Aro jakieś 2 dni temu z tym walczył . W ecu nie zmieniaj nic . Tylko na wtyczce TPS .
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 20:55

gufer-posepny napisał/a:
Aro jakieś 2 dni temu z tym walczył . W ecu nie zmieniaj nic . Tylko na wtyczce TPS .

To trzeba rozebrać wtyczkę od TPS i przełożyć przewody skrajne?

gufer-posepny - |7 Maj 2012|, 2012 21:01

tak .
daras38 - |7 Maj 2012|, 2012 21:02

gufer-posepny napisał/a:
tak .

Będę prubować i dam znać.

Struna - |7 Maj 2012|, 2012 22:32

ja proponuję rozdzielić tematy obydwu panów bo tak to nie ma to ani ładu ani składu
Aro - |8 Maj 2012|, 2012 00:25

daras38 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
no to dobrze .

TPS od V6 obraca się chyba w inną stronę niż TPS z DOHC?!Sprawdzę Twój trop.Muszę tylko naleść piny na wtyczce sterownika silnika odpowiadające za TPS.

Można tak jak napisał gufer przełożyć skrajne kable we wtyczce, albo żeby nie zmieniać nic w instalacji spiłować na tpsie te ząbki: dwa z jednej i jeden z drugiej strony i wtyka wejdzie odwrotnie; nie spadnie bo będzie ją trzymać ta druciana zapadka. Ale to nie wszystko, bo:
- po pierwsze tps deohacowy rzeczywiście kręci się w drugą stronę; ja wywierciłem otwór na oś przepustnic z drugiej strony a tą oryginalną uszczelnię (po tej "nowej stronie też trzeba dać jakieś uszczelnienie)
- po drugie trzeba mocno przesunąć (wywiercić) otwory na śrubki w tps-ie (całkiem na brzegu obudowy u mnie wyszły, by tps dał się prawidłowo przykręcić i wstępnie naciągnąć jakby)
Generalnie robota dla kogoś, z dużą ilością czasu i cierpliwości lub nożem na gardle bez dostępu do oryginału. Ja musiałem coś wymodzić bo nie miałem nic innego pewnego na podmiankę akurat.

daras38 - |8 Maj 2012|, 2012 17:08

gufer-posepny napisał/a:
no to dobrze .

Można piny w TPS połączyć z wtyczką za pomocą żabki i przewodu?Nie wiem jak rozrbrać wtyczkę i czy wtyczka wytrzyma tą próbę.....TPSy mam 2 sprawne od V6.

[ Dodano: |8 Maj 2012|, 2012 17:08 ]
Struna napisał/a:
ja proponuję rozdzielić tematy obydwu panów bo tak to nie ma to ani ładu ani składu

Jestem za!

gufer-posepny - |8 Maj 2012|, 2012 18:30

Metoda dowolna , byleby pomogło .
daras38 - |8 Maj 2012|, 2012 20:35

gufer-posepny napisał/a:
Metoda dowolna , byleby pomogło .

Zamieniłem skrajne piny TPS.Silnik odpalił tak jak zawsze czyli licho. :sad: Po dodaniu gazu silnik się dusił i przygasał.Po zamianie pinów TPSa i dodaniu gazu silnik normalnie się wkręca.Zwarłem piny czujnika temperatury płynu do ECU żadnych zmian.Chciałem zmierzyć napięcie na sondach Lambda i wychodziły mi głupoty i się pogubiłem. :oops: Mam multimetr Hontek.Na ile musi być ustawiony multimetr czy na 200m DCV czy na 2DCV czy na 20DCV :?? Dostałem oczopląsów. :651:

gufer-posepny - |8 Maj 2012|, 2012 20:45

przez pierwsze 3 minuty sondy nie mają jakiegoś wpływu na pracę silnika bo i tak muszą się rozgrzać .
daras38 - |8 Maj 2012|, 2012 20:49

gufer-posepny napisał/a:
przez pierwsze 3 minuty sondy nie mają jakiegoś wpływu na pracę silnika bo i tak muszą się rozgrzać .

Silnik był rozgrzany i pracowal cały czas.Sondy Lambda w w 2.9 12V BRF ile powinny mieć przewodów?U mnie są 4-przewodowe.Na schemacie z forum "Capri.pl"są sondy Lambda 3-przewodowe.Może to mieć wpływ na pracę silnika :??

bingo - |9 Maj 2012|, 2012 09:08

daras38 napisał/a:
Silnik był rozgrzany i pacowal cały czas.Sondy Lambda w w 2.9 12V BRF ile powinny mieć przewodów?U mnie są 4-przewodowe.Na schemacie z forum "Capri.pl"są sondy Lambda 3-przewodowe.Może to mieć wpływ na pracę silni
- jak masz 4 przewody, to masz dodatkową masę bezpośrednio na sondę podaną, jak masz trzy przewody, to masę sonda bierze z koektora, a z tym czaem może być spory problem. Lepiej zapodać 4 przewody i masę podączyć pod nadwozie (np. śruby od łożyska amorów).
Sonda ma wpływ głównie na lanie paliwa lub , rzadziej, jego spory niedobór, ma znaczenie po nagrzaniu się silnika.

daras38 - |9 Maj 2012|, 2012 12:20

pablo19 napisał/a:
Przy szczelnym dolocie, podczas pracy silnika odpięcie wtyczki skutkuje zgaszeniem silnika. Jeśli tak nie jest to szukaj lewego powietrza. Może sam EBJ-ot nie jest szczelny, a może któryś wężyk, a może uszczelka AIRBOX-a

Witam.Na przepustnicy mam "zaślepione"rurki od podciśnień.Czym,jak prawidłowo je zaślepić :638:
pepicosi napisał/a:

Sprawdzę jeszcze to.

pablo19 - |9 Maj 2012|, 2012 14:45

daras38 napisał/a:
pablo19 napisał/a:

Witam.Na przepustnicy mam "zaślepione"rurki od podciśnień.Czym,jak prawidłowo je zaślepić :638:
...
Znaczy masz tam nieszczelność?
Aro - |9 Maj 2012|, 2012 17:21

A ja się zapytam jeśli można, czy wadliwie działające lub nie działające lambdy/lambdę migadełko wykaże na 100%? Bo w kodach mi nie wychodzi, AFR pokazuje dwie strony bardzo podobnie a te moje telepoty mogą być wynikiem przelewania.
yatta - |9 Maj 2012|, 2012 20:46

Wracajac do mojego problemu, bo sie burdel w temacie zrobil - GMP 1 tloka jest jak zawory sa zamkniete czy sie mijaja?

A i prosba do moda o rozdzielenie tematu mojego i Darasa38.

bingo - |9 Maj 2012|, 2012 22:31

yatta napisał/a:
GMP 1 tloka jest jak zawory sa zamkniete czy sie mijaja?
- a znasz silnik z otwartymi zaworami GMP?
yatta - |9 Maj 2012|, 2012 22:32

No tak, w sumie glupie pytanie, ale swira dostaje powoli chyba..
daras38 - |10 Maj 2012|, 2012 18:46

gufer-posepny napisał/a:
trzeba by zmierzyć z środkowego pinu napięcie . jak będzie wysokie w rejonach 4,2 V to jest to jakiś trop .

Poproszę o opis pomiaru :oops:
pablo19 napisał/a:
daras38 napisał/a:
pablo19 napisał/a:

...
Znaczy masz tam nieszczelność?

Szukam przyczyny.Chyba poszukiwania przyczyny skończą się regeneracją wiązki.Może ktoś z Was podejmie się regeneracji wiązki :??

gufer-posepny - |10 Maj 2012|, 2012 20:00

miernik na zakres 20V DC i jedno przytykasz do minusa akumulatora albo gdziekolwiek na silniku a drugie przytykasz do środkowego kabla TPS-a . Oczywiście przy włączonym zapłonie . I patrzysz .

Co do regeneracji to już widziałem rozlatującą się izolację na kablach od wtrysków . Może być zwarcie do masy i któreś wtryski leją ile się tylko da .

daras38 - |10 Maj 2012|, 2012 20:23

gufer-posepny napisał/a:
miernik na zakres 20V DC i jedno przytykasz do minusa akumulatora albo gdziekolwiek na silniku a drugie przytykasz do środkowego kabla TPS-a . Oczywiście przy włączonym zapłonie . I patrzysz .

Co do regeneracji to już widziałem rozlatującą się izolację na kablach od wtrysków . Może być zwarcie do masy i któreś wtryski leją ile się tylko da .

Hej.Zmierzyłam TPS ale nie brałem minusa z silnika tylko zmierzyłem pin środkowy i pin lewy.Pomiar wyszedł okolo .593 zakres 20V DC.Zmierzyłem EBJ na przewodach od jego wtyczki pomiar na wolnych obrotach 2V.po dodaniu gazu napięcie rośnie.Zmierzyłem też sondy Lambda zakres miernika 200m -> sonda prawa okolo 0.45V
zakres miernika 20V DC -> sonda lewa okolo .350 Nie dalo się zmierzyć na zakresie miernika 200m.Wynika z opisu gufera-posepnego,ze pomiar trzeba powtórzyć.Czy silnik musi być rozgrzany :??
Czy sondy Lambda muszą być tej samej firmy,producenta?

YaKuZ - |10 Maj 2012|, 2012 22:33

silnik na lambdy musi być rozgrzany, bo lambdy muszą się rozgrzać. Prawa sonda chyba ok, lambdy muszą być sprawne :P producent to inna para kaloszy.
pablo19 - |11 Maj 2012|, 2012 07:55

daras38 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

...

...Zmierzyłem też sondy Lambda zakres miernika 200m -> sonda prawa okolo 0.45V...Czy silnik musi być rozgrzany :??

To coś jakby jakaś anomalia, skoro masz zakres na 200mV (jak sądzę) i masz wynik 450mV to wychodzisz poza zakres, albo nie do końca wiesz jak się mierzy. Powtórz pomiar tak jak gufer opisał. Sondy mierzysz na zakresie większym niż 1 VDC.
Silnik musi być rozgrzany.
Sondy chyba nie muszą być jednego producenta, ja się na to nie oglądam.

daras38 - |11 Maj 2012|, 2012 08:58

pablo19 napisał/a:
daras38 napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

...

...Zmierzyłem też sondy Lambda zakres miernika 200m -> sonda prawa okolo 0.45V...Czy silnik musi być rozgrzany :??

To coś jakby jakaś anomalia, skoro masz zakres na 200mV (jak sądzę) i masz wynik 450mV to wychodzisz poza zakres, albo nie do końca wiesz jak się mierzy. Powtórz pomiar tak jak gufer opisał. Sondy mierzysz na zakresie większym niż 1 VDC.
Silnik musi być rozgrzany.
Sondy chyba nie muszą być jednego producenta, ja się na to nie oglądam.

Witam.Powtórzę pomiar sond.Miernik ustawię na 2 DCV.Mam sondę uniwersalną.Jak przekładam wtyczkę od starej sondy do nowej to czy można wtyczkę lutować do przewodów :638:

pablo19 - |11 Maj 2012|, 2012 09:07

daras38 napisał/a:
...Jak przekładam wtyczkę od starej sondy do nowej to czy można wtyczkę lutować do przewodów :638:
Tak, byle by sonda była "jednowoltowa".
daras38 - |11 Maj 2012|, 2012 09:47

pablo19 napisał/a:
daras38 napisał/a:
...Jak przekładam wtyczkę od starej sondy do nowej to czy można wtyczkę lutować do przewodów :638:

Tak wiem.

Struna - |11 Maj 2012|, 2012 10:42

pablo19 napisał/a:
i nie o odwróconej polaryzacji
daras38 - |11 Maj 2012|, 2012 19:15

Witam.Zrobiłem pomiary TPS według instrukcji gufera.
Miernik ustawiony na 20 DCV wynik 0.75V masa wzięta z silnika.
Natomiast pomiar sondy Lambda:
1.sonda Lambda prawa miernik 2 DCV -> .200-.700 miernik 20 DCV -> 0.20-0.70
2.sonda Lmbda lewa miernik 2DCV -> .180-.800 miernik 20 DCV -> 0.20-0.70
wyniki od min/max.Pomiar sondy Lambda mierzone na wtyczce sondy przewód czarny i szary.Jak pomiary są nie logiczne to jak zmierzyć poprawnie??
Czt sterownik silnika powinien być bardzo ciepły ale nie gorący :638: Kabel masowy gruby od akumulatora do silnika jest mocno ciepły.Pewno czyszczenie powierzchni styku mnie nie minie :!: :638:

przemoroxette - |11 Maj 2012|, 2012 21:12

daras38 napisał/a:
Jak przekładam wtyczkę od starej sondy do nowej to czy można wtyczkę lutować do przewodów

niech mnie ktoś poprawi jak się mylę ale długość przewodu od sondy do wtyczki musi być też taka sama

gufer-posepny - |11 Maj 2012|, 2012 21:30

nie musi . ciężko się lutuje ale da się .
Struna - |11 Maj 2012|, 2012 22:34

gufer-posepny napisał/a:
nie musi
powinna
gufer-posepny - |12 Maj 2012|, 2012 12:29

ale po co ? w 12V są różne długości i żyje .
daras38 - |12 Maj 2012|, 2012 17:05

Czy wyniki moich pomiarów są dobre nie dobre :??
bingo - |12 Maj 2012|, 2012 18:52

jeżeli pomiar faluje w podanym przez ciebie zakresie, to znaczy, że sonda raczej pracuje.
daras38 - |12 Maj 2012|, 2012 18:59

bingo napisał/a:
jeżeli pomiar faluje w podanym przez ciebie zakresie, to znaczy, że sonda raczej pracuje.

OK.To nie sprawność sond raczej można wylkuczyć.

"Zrobiłem pomiary TPS według instrukcji gufera.
Miernik ustawiony na 20 DCV wynik 0.75V masa wzięta z silnika" -> a wynik tego pomiaru jest prawidłowy?

Reader - |12 Maj 2012|, 2012 23:05

daras38 napisał/a:

Miernik ustawiony na 20 DCV wynik 0.75V masa wzięta z silnika" -> a wynik tego pomiaru jest prawidłowy?

To nie jest prawidłowy pomiar. TPS jest na separowanej (oddzielnej) masie i oddzielnym napięciu odniesienia 5V.
Pomiary napięć wykonywać wyłącznie na kablach do TPS ewentualnie na wejściu do ECU.

Struna - |12 Maj 2012|, 2012 23:28

gufer-posepny napisał/a:
ale po co ? w 12V są różne długości i żyje .
chodzi o to żeby długość przewodu zamiennika była mniej więcej równa przewodowi oryginału
gufer-posepny - |12 Maj 2012|, 2012 23:29

Reader napisał/a:
daras38 napisał/a:

To nie jest prawidłowy pomiar. TPS jest na separowanej (oddzielnej) masie i oddzielnym napięciu odniesienia 5V.
Pomiary napięć wykonywać wyłącznie na kablach do TPS ewentualnie na wejściu do ECU.

ii tam jak dla mnie wynik dobry .

daras38 - |13 Maj 2012|, 2012 08:33

Mam dwie nowe sondy wymienię je i dam znać jak się sprawje.Chyba wyślę wiązkę do regeneracji.
Reader - |13 Maj 2012|, 2012 22:05

gufer-posepny napisał/a:

Analiza wyników z nieprawidłowo przeprowadzonego pomiaru mija się z celem.
Lepiej sobie z piwem posiedzieć przed telewizorem niż brać się za diagnostykę. ;)

Przy pomiarze TPS, na włączonym zapłonie i podłączonym TPS szukamy miernikiem dwa przewody na których będzie pełne +5V.
Wówczas odłączamy sondę plusową (minusowej nie ruszamy) woltomierza i przykładamy ją do trzeciego przewodu.
Teraz obserwujemy wskazania miernika w funkcji obrotu przepustnicy.
Prawidłowe to od 0,6-0,9V na zamkniętej do ~4,5V na całkowicie otwartej.

daras38 - |14 Maj 2012|, 2012 18:00

Reader napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Lepiej sobie z piwem posiedzieć przed telewizorem niż brać się za diagnostykę. ;)

Przy pomiarze TPS, na włączonym zapłonie i podłączonym TPS szukamy miernikiem dwa przewody na których będzie pełne +5V.
Wówczas odłączamy sondę plusową (minusowej nie ruszamy) woltomierza i przykładamy ją do trzeciego przewodu.

Witam.Dzięki za opis.Czy pomiar można zrobić na zimnym silniku?

gufer-posepny - |14 Maj 2012|, 2012 18:57

ale tu chodziło o stwierdzenie czy nie jest odwrotnie podpięta , czyli zamiast 0,75V mielibyśmy 4,5V . Jakby to źle nie mierzyć z jakimkolwiek błędem pomiar by wyjaśnił .
daras38 - |16 Maj 2012|, 2012 18:54

Reader napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Witam.Zmierzyłem TPS według opisu.Nie zmierzyłem na żadnym przewodzie +5V.Na pinach skrajnych jest 4.99V.Na pinie środkowym i prawym jest 0.12V.Tem pomiar jest według instrukcji.Zmierzyłem tez pin środkowy i lewy jest wynik 0.18V.Miernik do pomiarów był ustawiony 20 DCV.Pojawił się jeszcze objaw szarpania podczas jazdy ze stałą prędkością.Pomiary TPS na rezystancję są dobre nie ma przerw pod czas odczytu.

YaKuZ - |16 Maj 2012|, 2012 20:39

daras38 napisał/a:
Pojawił się jeszcze objaw szarpania podczas jazdy ze stałą prędkością.

wyczyść kopułe :) mi pomogło

daras38 - |16 Maj 2012|, 2012 20:40

YaKuZ napisał/a:
daras38 napisał/a:
Pojawił się jeszcze objaw szarpania podczas jazdy ze stałą prędkością.

wyczyść kopułe :) mi pomogło

Czyściłem z miesiąc temu.

YaKuZ - |16 Maj 2012|, 2012 21:59

świece? przewody wn? dawno zmieniane? pogoda ostatnio brzydka, mokro i mogą stare kabelki przebijać...
pablo19 - |16 Maj 2012|, 2012 22:35

Jakie kable WN masz ?
daras38 - |17 Maj 2012|, 2012 15:27

pablo19 napisał/a:
Jakie kable WN masz ?

Przewody zapłonowe Motorcraft mają około roku.Świece zapłonowe zmieniane na początku maja NGK V-Line7.Szarpanie jest też przy delikatnym ujmowaniu gazu.
Reader pomierzyłem TPS według Twojej instrukcji.

Reader - |18 Maj 2012|, 2012 09:25

daras38 napisał/a:
Nie zmierzyłem na żadnym przewodzie +5V.Na pinach skrajnych jest 4.99V.Na pinie środkowym i prawym jest 0.12V.Tem pomiar jest według instrukcji.Zmierzyłem tez pin środkowy i lewy jest wynik 0.18V.Miernik do pomiarów był ustawiony 20 DCV.

No to jest coś nie tak.
4.99V jest ok, ale te 0.12V i 0.18V to jakiś błąd albo szkodzenia wiązki.
Spróbuj wypiąć środkowy przewód z wtyczki i pomierzyć napięcia na podłączonym TPS na jego środkowym wyprowadzeniu.

Wartości muszą być w zakresie jaki podałem kilka postów wyżej.

Struna - |18 Maj 2012|, 2012 13:15

Reader napisał/a:
te 0.12V i 0.18V to jakiś błąd albo szkodzenia wiązki.
albo po prostu wytarty TPS na początku.
daras38 - |18 Maj 2012|, 2012 17:13

Struna napisał/a:
Reader napisał/a:
te 0.12V i 0.18V to jakiś błąd albo szkodzenia wiązki.
albo po prostu wytarty TPS na początku.

TPS nie jest wytarty na początku.

Struna - |18 Maj 2012|, 2012 17:16

wskazania jakby temu nieco zaprzeczają.
daras38 - |18 Maj 2012|, 2012 17:23

Struna napisał/a:
wskazania jakby temu nieco zaprzeczają.

Mierzyłem rezystancję i nie ma przerw.Rezystancja rośnie płynnie i maleje płynnie.Zmierzę jeszcze raz.

Struna - |18 Maj 2012|, 2012 17:34

rezystancja i napięcie korespondują ze sobą
daras38 - |18 Maj 2012|, 2012 17:44

Struna napisał/a:
rezystancja i napięcie korespondują ze sobą

Zmierzę TPS jeszcze raz.Zauwarzyłem,że izolacja przewodów przy samej wtyczce TPSa jest wykruszona i widać żyły przewodów i tak zapewne jest z resztą przewodów.

Struna - |18 Maj 2012|, 2012 17:57

a tam gdzie masz te 0.12 to jak kręcisz przepustnicą to się zmienia napięcie ?
daras38 - |18 Maj 2012|, 2012 20:03

Struna napisał/a:
a tam gdzie masz te 0.12 to jak kręcisz przepustnicą to się zmienia napięcie ?

Napięcie rośnie do 4.98V.Zmierzyłem TPS.Pin środkowy i prawy początek pomiaru 0.18V do 3.98.Pin środkowy i lewy początek pomiaru 3.83V do 0.07/0.11 jest przeskok.

Reader - |19 Maj 2012|, 2012 09:14

daras38, mi to wygląda na przestawiony TPS względem przepustnicy, dlatego napięcie jest poza zakresem. Sprawdź to.
daras38 - |19 Maj 2012|, 2012 09:26

Reader napisał/a:
daras38, mi to wygląda na przestawiony TPS względem przepustnicy, dlatego napięcie jest poza zakresem. Sprawdź to.

TPS jest przykręcony do przepustnicy fabrycznymi otworami.Może wkręcona śrubka na przepustnicy daje "fałszywy" odczyt?Wykręcę śrubke i wtedy zmierzę.Jak śrubkę od przepustnicy mam wykręconą o silnik bardzo słabo odpala albo gaśnie.Podczas uruchamiania silnika jak długo trzeba kręcić rozrusznikiem?U mnie trzeba kręcić 3-4 sekundy.Pomiar TPS z wykręconą śrubką na przepustnicy 0.19V.

Struna - |20 Maj 2012|, 2012 14:08

śľrubk jak podeprzesz przepustnicę to odczyt początkowy masz sporo ponad 0,5 V a Ty masz jakiś mega niski odczyt. Jak dla mnie albo coś zwarte albo TPS do bani.
daras38 - |20 Maj 2012|, 2012 16:50

Struna napisał/a:
śľrubk jak podeprzesz przepustnicę to odczyt początkowy masz sporo ponad 0,5 V a Ty masz jakiś mega niski odczyt. Jak dla mnie albo coś zwarte albo TPS do bani.

Wykręciłem śrubkę na przepustnicy i wynik pomiaru 0.19V.TPSy ma 2 i na obu jest ten sam wynik.Coś mi mówi,że bez regeneracji wiązki się nie obejdzie. :evil:Ale chciał bym tego uniknąć.

Struna - |20 Maj 2012|, 2012 22:52

może masa coś nie teges w wiązce, a spróbuj zmierzyć ten pin względem masy z aku
Reader - |21 Maj 2012|, 2012 07:06

daras38 napisał/a:
Podczas uruchamiania silnika jak długo trzeba kręcić rozrusznikiem?U mnie trzeba kręcić 3-4 sekundy.

Z "obrotu" powinien palić, czyli poniżej sekundy.

Co do TPS to nadal jestem zdania, że powinieneś wypiąć kabel ze środkowego pinu wtyczki i na podłączonym zrobić pomiary napięcia na tym środkowym styku TPS wg. mojego wcześniejszego opisu.

daras38 - |21 Maj 2012|, 2012 08:28

Struna napisał/a:
może masa coś nie teges w wiązce, a spróbuj zmierzyć ten pin względem masy z aku

:-!!!
daras38 napisał/a:
Miernik ustawiony na 20 DCV wynik 0.75V masa wzięta z silnika."

Reader napisał/a:

Co do TPS to nadal jestem zdania, że powinieneś wypiąć kabel ze środkowego pinu wtyczki i na podłączonym zrobić pomiary napięcia na tym środkowym styku TPS wg. mojego wcześniejszego opisu.

Tylko nie wiem jak wypiąć kabel z wtyczki :oops:

Reader - |21 Maj 2012|, 2012 09:44

daras38 napisał/a:

Podważasz i wyjmujesz niebieski element blokujący.
Przyglądasz się wnikliwie końcówkom. ;)
Następnie, od strony styków, bardzo cienkimi wkrętakami, bądź szczypcami tudzież pincetą chwytasz z dwóch stron jednocześnie środkową końcówkę aby ścisnąć blaszki blokujące i wyciągasz za przewód w tył.

Wersja łatwiejsza:
Przecinasz kabel środkowego styku.
Wykonujesz pomiar.
Lutujesz i izolujesz np. koszulką termokurczliwą.

daras38 - |21 Maj 2012|, 2012 10:32

Reader napisał/a:
daras38 napisał/a:

Podważasz i wyjmujesz niebieski element blokujący.
Przyglądasz się wnikliwie końcówkom. ;)
Następnie, od strony styków, bardzo cienkimi wkrętakami, bądź szczypcami tudzież pincetą chwytasz z dwóch stron jednocześnie środkową końcówkę aby ścisnąć blaszki blokujące i wyciągasz za przewód w tył.

Wersja łatwiejsza:
Wykonujesz pomiar.

Ja użyłem "żabek" z przewodem do podłączenia.Podłączyłem skrajne piny TPSa do wtyczki TPSa za pomocą "żabki" i przewodu a środkowy pin pozostawilem nie podłączony do TPSa.4.98V mam na pinach skrajnych.Pomiar zrobilem według opisu Readera.Pin prawy i środkowy (nie podłączony) wynik pomiaru 0.14V.Zmierzylem też pin środkowy (nie podłączony) i masa z akumulatora wynik pomiaru 0.23V-0.24V.Kręcąc TPSem napęcie rośnie i spada równo bez przerw.

Reader - |21 Maj 2012|, 2012 11:08

daras38 napisał/a:
Pin prawy i środkowy (nie podłączony) wynik pomiaru 0.14V

Cytat:
Kręcąc TPSem napęcie rośnie i spada równo bez przerw.

Wygląda na TPS OK.
Jedynie tak jak pisałem przestawienie osi TPS względem osi przepustnicy.
Lub jakiś luz.
Trzeba się przyjrzeć dokładniej.

I w pierwszej kolejności ustawić zderzak przepustnicy zgodnie z zaleceniami fabrycznymi.

daras38 - |21 Maj 2012|, 2012 11:22

Reader napisał/a:
daras38 napisał/a:
Pin prawy i środkowy (nie podłączony) wynik pomiaru 0.14V

Cytat:
Kręcąc TPSem napęcie rośnie i spada równo bez przerw.

Wygląda na TPS OK.
Jedynie tak jak pisałem przestawienie osi TPS względem osi przepustnicy.
Lub jakiś luz.
Trzeba się przyjrzeć dokładniej.

I w pierwszej kolejności ustawić zderzak przepustnicy zgodnie z zaleceniami fabrycznymi.

Wytłumacz o co chodzi z "przestawienie osi TPS względem osi przepustnicy"i gdzie szukać luzu?Jak przestawię zderzak przepustnicy czyli wykręcę go to silnik ma poważne problemy z obrotami na jałowym biegu.Szczególnie jak jest zimny.

Reader - |21 Maj 2012|, 2012 11:37

Nie wiem jaka jest zasada ustawiania podparcia przepustnicy w Twoim silniku.
(czy całkowicie zamknięta tak aby się jedynie nie przycinała czy ileś tam otwarta).
To myślę zaraz ktoś znający podpowie.

Przestawienie bądź luz tam gdzie oś TPS sprzęga się z osią przepustnicy.
Po odkręceniu potencjometru widać.

Struna - |21 Maj 2012|, 2012 11:42

daras38 napisał/a:
Jak przestawię zderzak przepustnicy czyli wykręcę go to silnik ma poważne problemy z obrotami na jałowym biegu.Szczególnie jak jest zimny.
skręć, zresetuj ECU i zrób adaptację - wtedy się okaże co z obrotami. Jak nadal będą kuleć to może EBJ już niedomaga.

[ Dodano: Pon 21 Maj, 2012 ]
Reader napisał/a:
Przestawienie bądź luz tam gdzie oś TPS sprzęga się z osią przepustnicy.
w V-ce się nie da przestawić TPS-a, on pasuje tylko w jedno miejsce i nie ma fasolkowych otworów aby to regulować, no może jakiś minimalny luz konstrukcyjny, ale nie aż taki żeby napięcie było rzędu 0,2 V
daras38 - |21 Maj 2012|, 2012 12:22

--------------------------------------------------------------------------------

Link do filmiku http://youtu.be/v_smbyTtSHc
Silnik zimny.Śrubka na przepustnicy wykręcona.
Link do filmiku http://youtu.be/fhUkP_yhDPQ
Link do filmiku http://youtu.be/903gjFmSoTM
Śrubka na przepustnicy trochę wkręcona.Silnik troszkę rozgrzany.
To są filmiki pracy mojego silnika.
Robiłem reset sterownika.Tylko nie za bardzo wiem jak zrobić adaptację sterownika silnika :oops: :oops:

pablo19 - |21 Maj 2012|, 2012 23:26

daras38 napisał/a:
...
Robiłem reset sterownika.Tylko nie za bardzo wiem jak zrobić adaptację sterownika silnika :oops: :oops:
Odpalasz na benzin, dajesz mu popracować ze 3 min i udajesz się na przejażdżkę około 10 minutową. Trochę spokojnie, potem trochę ostrzej i powinno się nauczyć co i jak. Oczywiście pod warunkiem, że wszystko pracuje jak powinno. Zrób reset i adaptację z wykręconą śrubką, coby komp miał normalne wartości z TPS-a.
Struna - |22 Maj 2012|, 2012 12:44

pablo19 napisał/a:
Zrób reset i adaptację z wykręconą śrubką, coby komp miał normalne wartości z TPS-a.
tylko, że on nawet na podkręconaj ma wartości z dupy...
bingo - |22 Maj 2012|, 2012 20:54

Reader napisał/a:
Wersja łatwiejsza:
Wykonujesz pomiar.
- wersja najłatwiejsza - wbijasz cinką igłę w przewód i robisz pomiar, potem wyjmujesz i zapominasz o sprawie
pablo19 - |22 Maj 2012|, 2012 22:46

Struna napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Zrób reset i adaptację z wykręconą śrubką, coby komp miał normalne wartości z TPS-a.
tylko, że on nawet na podkręconaj ma wartości z dupy...
Od czegoś trzeba zacząć...
Reader - |22 Maj 2012|, 2012 23:25

bingo napisał/a:
Reader napisał/a:
Wersja łatwiejsza:
Wykonujesz pomiar.
- wersja najłatwiejsza - wbijasz cinką igłę w przewód i robisz pomiar, potem wyjmujesz i zapominasz o sprawie

bingo
, chyba nie doczytałeś o co chodziło w pomiarze.

daras38, jeśli chodzi o sygnał TPS to problem nie leży w wiązce.
Wymień potencjometr, przepustnicą kpl. czy tam cały dolot - co Ci wygodniej ale z TPS sygnał musi wychodzić prawidłowy dopiero podłączaj do wiązki.

Jeśli chodzi o filmiki, to ja na twoim miejscu w pierwszej kolejności przyjrzałbym się EBJ.
Na rozgrzanym silniku odłącz wtyczkę i sprawdź czy zgaśnie.
Jeśli tak to zostaw niepodłączoną, a wkrętem zderzaka przepustnicy podeprzyj ja tak aby silnik uzyskał prawidłowe obroty biegu jałowego.
Pojeździj trochę po okolicy, sprawdź jak się uruchamia, czy obroty stabilne itd.

Jeśli będzie jak "ręką odjął" - to masz winowajcę (w problemie z falowaniem obrotów).

daras38 - |22 Maj 2012|, 2012 23:30

Reader napisał/a:
bingo napisał/a:
Reader napisał/a:
Wersja łatwiejsza:
Wykonujesz pomiar.

bingo
, chyba nie doczytałeś o co chodziło w pomiarze.

daras38, jeśli chodzi o sygnał TPS to problem nie leży w wiązce.
Wymień potencjometr, przepustnicą kpl. czy tam cały dolot - co Ci wygodniej ale z TPS sygnał musi wychodzić prawidłowy dopiero podłączaj do wiązki.

Jeśli chodzi o filmiki, to ja na twoim miejscu w pierwszej kolejności przyjrzałbym się EBJ.
Na rozgrzanym silniku odłącz wtyczkę i sprawdź czy zgaśnie.
Jeśli tak to zostaw niepodłączoną, a wkrętem zderzaka przepustnicy podeprzyj ja tak aby silnik uzyskał prawidłowe obroty biegu jałowego.
Pojeździj trochę po okolicy, sprawdź jak się uruchamia, czy obroty stabilne itd.

Jeśli będzie jak "ręką odjął" - to masz winowajcę (w problemie z falowaniem obrotów).

Na rozgrzanym silniku jak odłączę wtyczkę EBJ to silnik nie gaśnie.Na zimnym też nie gasnie.Zakładałem różne EBJ i efekt ten sam.

Reader - |22 Maj 2012|, 2012 23:37

Nie gaśnie na podpartej czy odkręconej przepustnicy?
Jaka praca silnika na odłączonym EBJ?
Też niestabilna?

daras38 - |22 Maj 2012|, 2012 23:41

Reader napisał/a:
Nie gaśnie na podpartej czy odkręconej przepustnicy?
Jaka praca silnika na odłączonym EBJ?
Też niestabilna?

W sumie to nie wiem :oops: Długo silnik nie chodził z odpiętą wtyczką.Nie bylo żadnej reakcji silnika na odpięcie wtyczki i zaraz podpinałem.Jutro sie przyjrzę.Może uda mi sie nagrać filmik.

Struna - |23 Maj 2012|, 2012 13:16

Ci ktoś tego swapa nieźle wykonał.... same fuck-up'y
daras38 - |24 Maj 2012|, 2012 09:23

Struna napisał/a:
Ci ktoś tego swapa nieźle wykonał.... same fuck-up'y

Chyba się dopiero uczył na moim aucie. :evil:

yatta - |12 Lip 2012|, 2012 21:17

Z moim metalicznym bum okazalo sie ze rozrusznik odszedl.
Auto odpalilo, ale masakrycznie jest przelane. Depne ostrzej to czarno sie robi na podworzu. Komp nie pokazuje bledow, map wyglada ok, ect i temp powietrza tez niby ok, rezystancja na zimnym w normie, przy odpinaniu motor praktycznie gasnie. Sondy odpinam - bez zmiany.
Gdzie dalej szukac problemu? Wyglada to tak jakby naraz wszystkie wtryski lały.

YaKuZ - |12 Lip 2012|, 2012 21:47

yatta napisał/a:
przy odpinaniu motor praktycznie gasnie.

co to znaczy "praktycznie" gaśnie...albo gaśnie albo nie gaśnie :P

możę i leją, wyciągaj i sprawdzaj :)

yatta - |12 Lip 2012|, 2012 21:50

Zmienialem 2 komplety wtryskow - na obu to samo. Praktycznie gasnie - oznacza ze albo gasnie albo ledwo dyszy :) W sensie - roznica w pracy ogromna.

Maly hint w napiecu czujnika temperatury plyn i powietrza.
Odczyty z pinow 3 i 7 na ecu przy przekreconym zaplonie i nieodpalanym silniku pokazuja 8V.

YaKuZ - |12 Lip 2012|, 2012 23:06

na odłączonej wtyczce ebja musi zgasnąć....jak nie gaśnie lewizna....albo podniesiona przepustnica bardzo
Reader - |12 Lip 2012|, 2012 23:55

yatta napisał/a:

Maly hint w napiecu czujnika temperatury plyn i powietrza.
Odczyty z pinow 3 i 7 na ecu przy przekreconym zaplonie i nieodpalanym silniku pokazuja 8V.

Pin 3 to jest VSS.
ECT to 7 ECU a IAT to 25 ECU.

yatta - |13 Lip 2012|, 2012 08:54

Yy racja, mierzylem 7 i 25 - ale napiecie takie jak podalem.
Reader - |13 Lip 2012|, 2012 09:00

To jest napięcie mierzone względem masy?
Na 7 i 25 napięcia identyczne?

yatta - |13 Lip 2012|, 2012 09:02

Tak, wzgledem masy ECU - napiecia praktycznie takie same - rzedu 8,3-6 V
Reader - |13 Lip 2012|, 2012 09:07

Aby uściślić, względem 0V REF (pin 46 ECU) , innymi słowy "napięcia na czujnikach"?
bingo - |13 Lip 2012|, 2012 10:52

jak leje, to może sondy? zmierz ich parametry.
Reader - |13 Lip 2012|, 2012 11:15

Jeśli to zimne odpalanie to lambdy nie mają nic do gadania.

ECT, IAT, MAP, TPS

Jeśli to jest ok, to może któryś wtrysk przeciekać lub np. regulator ciśnienia.

yatta - |13 Lip 2012|, 2012 19:30

moj blad z pomiarami ect i iat - napiecia sa na nich ok. Tps jest ok, map tez.
Zostaja lejace sondy no i ewentualnie regulator - moze puszczac za duze cisnienie na wtryski?

PiotrekGran - |13 Lip 2012|, 2012 20:32

yatta napisał/a:
Zostaja lejace sondy

Wow ! ;)

Reader - |13 Lip 2012|, 2012 23:00

Jak już nawet sondy leją to ja odpadam bo mi się musk zagotuje.
:695:

yatta - |14 Lip 2012|, 2012 01:32

nie panuje nad klawiatura :)
a tak powaznie - jako ze posiadam mtx-l czyli szerokopasmowke, to zobacze co bedzie po zapieciu jej zamiast zwyklej sondy.

Reader - |16 Lip 2012|, 2012 07:22

Szrokopasmówka nie wskaże Ci przecież gdzie leży problem, pokaże to co ogólnie wiadomo czyli, że go zalewa.
yatta - |16 Lip 2012|, 2012 08:01

Zgadza sie, ale jak byla uwalona poprzednia sonda to cos juz bedzie widac. Czy uwalony regulator cisnienia moze dawac taki efekt?
Reader - |16 Lip 2012|, 2012 08:08

Hmm, nie bardzo rozumiem co masz na myśli z tą sondą.
Jakby była uszkodzona to by chyba w błędach wyszło.
Poza tym jak sondy nie nagrzeją się to ECU nie korzysta z nich a mimo to silnik powinien poprawnie pracować.
A na pewno bez takich oznak jakie opisałeś.

yatta - |16 Lip 2012|, 2012 08:15

Juz od kilku osob slyszalem, ze sonda byla uwalona a bledow brak. No ale teoria o pracy na zimnym silniku jest dobra - zatem skupic sie musze chyba na regulatorze i czujnikach.
bingo - |16 Lip 2012|, 2012 10:16

uwalona sonda może nie wskazać błędów (bo np. odczyt jakiś jest) i ma prawo lać silnik. na zimnym silnik i tak jest zalewany, a sonda bardzo szybko dostaje temperatury.
yatta - |16 Lip 2012|, 2012 11:21

pytanie dodatkowe - czy napinacz paska bob jest taki sam jak boa/kolonia wielorowek?
Mowa oczywiscie o napinaczu osprzetu.

Aha, i po zalozeniu kol na pompe wody i wspomy oraz zamontowaniu napinacza, widze, ze nie sa w linii - tzn napinacz jest nieco cofniety w kierunku silnika niz kolo pompy wody - roznica jest mniej wiecej 0.5 cm - czy to normalne i mozna mimo wszystko pasek zalozyc?

Struna - |16 Lip 2012|, 2012 13:58

yatta napisał/a:
Juz od kilku osob slyszalem, ze sonda byla uwalona a bledow brak.
to miernik w rękę i po prostu zmierzyć
yatta - |16 Lip 2012|, 2012 15:41

czy kolejnosc wtyczek wtryskow ma znaczenie?
podmienilem regulator cisnienia, iat i bez zmian.

Struna - |16 Lip 2012|, 2012 15:46

oczywiście że ma znaczenie, znaczy się bankami musi być dobrze spięte, w obrębie banku to już jeden pies.
yatta - |16 Lip 2012|, 2012 16:07

Kura, moze wtyczki pochrzanilem i pomieszane jest..
Struna - |16 Lip 2012|, 2012 16:48

to raczej dość prosto zweryfikować miernikiem
yatta - |16 Lip 2012|, 2012 21:59

Rozumiem ze miedzy kolejnymi bankami nie powinno byc przejscia przy dzwonieniu przewodu tak? Tzn miedzy prawa a lewa strona?
Wpialem miernik do pinu 59, a z 2 strony do obu pinow kostki wtryskow - dzwonilo na obu.. Na roznych kostkach.

pepi - |16 Lip 2012|, 2012 22:15

odepnij z jednej strony i obacz czy one są z tej samej strony
bo na jednym masz plus na drugim pinie sterowanie
to sterowanie sprawdzasz

yatta - |16 Lip 2012|, 2012 22:18

Odpialem 3 wtyczki z 1,2,3. Dzwonilo na kazdym pinie, tj . oba piny wtyczki dzwonily, rozne piny wtyczek razem dzwonily. Tak jakby zwarlo cos?
Reader - |16 Lip 2012|, 2012 22:58

yatta, odpinasz ECU , odpinasz wszystkie wtyczki wtrysków.
Pin 58 ECU powinien mieć przejście do pinu nr1 każdej z wtyczki wtrysków 1,2,3
Pin 59 ECU powinien mieć przejście do pinu nr1 każdej z wtyczki wtrysków 4,5,6

Pin 1 wtyczki wtrysku to jest ten który jest po lewej stronie patrząc od strony styków ,i ze sprężynką skierowaną ku górze.

Piny nr2 wszystkich wtrysków są spięte razem.

podane wyżej banki 1,2,3 i 4,5,6 stosowano w ostatnim okresie produkcji scorpio , gdzie stosowali dwie sondy.
Jeśli jest starsza wiązka np. na jedną sondę banki mogą być spięte 1,2,4 i 3,5,6 , jak też w jeszcze innej konfiguracji.

Pamiętaj odepnij wtyczki z wszystkich wtrysków.

yatta - |16 Lip 2012|, 2012 23:02

Dzieki za manual! Jutro przedzwonie to jeszcze raz.
Reader - |17 Lip 2012|, 2012 07:11

bingo napisał/a:
... na zimnym silnik i tak jest zalewany

Jak Ci na zimnym zalewa silnik to masz coś nie tak.
Na zimnym mieszanka powinna być wzbogacona ale nie na tyle aby zalewać.
Jak jest wszystko OK, w tryb pracy z sondami przechodzi praktycznie niezauważenie.

bingo napisał/a:
, a sonda bardzo szybko dostaje temperatury.

Co nie zmienia faktu, że silnik nie może kuleć zanim się nagrzeje.

bingo - |17 Lip 2012|, 2012 11:43

Reader napisał/a:
Jak Ci na zimnym zalewa silnik to masz coś nie tak.
Na zimnym mieszanka powinna być wzbogacona ale nie na tyle aby zalewać.
- mówię właśnie o bogatej mieszance.
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 12:44

Wtyczki przedzwonione, z pewnoscia byly pochrzanione. Na wszystkich odpietych 3 dzwonia na 58, i 3 na 59.
Podpiete jak ma byc - problem dalej pozostal. Leje jak glupi i nierowno pracuje. Moze aparat szlag trafil ?

Struna - |17 Lip 2012|, 2012 12:53

a co ma aparat do wtrysków ? ;)

regulator ciśnienie warto sprawdzić, wtryski czy nie leją oraz MAP-sensor, IAT i ECT.

yatta - |17 Lip 2012|, 2012 12:56

regulator zmieniony, map podpinany inny, iat zmieniany, ect zmieniany, wtryski zmieniane..
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 12:57

zmieniane - ale czy sprawne ?

komp jakieś błędy pokazuje ?

yatta - |17 Lip 2012|, 2012 13:00

komp nic nie pokazuje, wtryski sa ok, bo wczesniej na nich jezdzilem, map zapiety mpx, iat ect pokazuja ksiazkowe wartosci opornosci.
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 13:01

komp od razu może nie wyłapać błędu, czasem trzeba się przejechać kawałek, zgasić i dopiero potem czytać.
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 13:41

dobra, chyba ogarnalem, afr na jalowych 14-15, wypada pare zaplonow. przejade sie zeby zebrac troche danych do loga i zrobic konwersje mapa.
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 13:44

yatta napisał/a:
zrobic konwersje mapa.
pamiętaj żeby przed faktycznym zbieraniem danych do konwersji wyczyścić oscylogram.
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 14:55

A jednak dupa blada. W czasie jazdy szarpie, nie wkreca sie na obroty, nie ma sily jechac i dzwoni zaplon jak glupi. Afr szaleje w rejonach 22, po czym znowu wraca na miejsce. Ki diabel??
Zysio - |17 Lip 2012|, 2012 14:57

Skoro tyle wymieniane, to może zaryzykować podmiankę ECU?
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 15:00

yatta, a to się dzieje po Twoich zabawach z DET-em ?
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 15:04

Juz przed detem byl problem, liczylem ze detem rozwiaze problemy np. mapa.
W tej chwili det ustawiony tak ze nic nie koryguje. Po prostu wpiety w wiazke.

Struna - |17 Lip 2012|, 2012 15:06

systematyka w diagnostyce - taka moja porada.

Jechać po kolei z podejrzanymi elementami, pomiary, podmiany itd.

Może by faktycznie ECU podmienić.

yatta - |17 Lip 2012|, 2012 15:09

Chyba zakupie nowe iat i ect, nawet nowy topran bedzie lepszy niz zajechany motorcraft? ECU mam, podmienie.
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 15:15

yatta napisał/a:
nawet nowy topran bedzie lepszy niz zajechany motorcraft?
weź miernik i po prostu sprawdź oporność przy znanej temperaturze, porównaj z tabelką dla czujnika i wyciągnij wnioski.
Reader - |17 Lip 2012|, 2012 15:21

A jeszcze lepiej wpiąć się woltomierzem w styki na wtyczce ECU i sprawdzić jak to się zachowuje podczas pracy/jazdy.

yatta - |17 Lip 2012|, 2012 15:23

To jest od IAT czy ECT? Czy tak samo daja odczyt?
Reader - |17 Lip 2012|, 2012 15:25

oba
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 15:27

trochę czytelniej ->

yatta - |17 Lip 2012|, 2012 21:10

Co moze powodowac taki objaw jak brak mocy, duszenie i szarpanie przy przyspieszaniu. Przy depnieciu zaczyna pracowac na 4-5 garkow.
Brak paliwa? Przewody, swiece? Zalewane swiece ?

pepi - |17 Lip 2012|, 2012 21:19

zapłon zle ustawiony
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 21:20

ok, jutro lampa i obadamy
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 21:28

map sensor też potrafi dawać takie objawy. uszkodzone sondy również, kiepskie wtryski też
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 21:32

Jedna sonda jest dobra - szerokopasmowa. Jutro zmienie na wtryski ktorych jestem pewien na 100%. Map sensor kolejny polozony i nic.
Sonde pomierze, ewentualnie odepne.

Z manuala mtx-l innovate

Cytat:
Optionally, the YELLOW (Analog out 1) and/or BROWN (Analog out 2) can be
connected to the analog inputs of other devic es such as data loggers or ECUs. If
either one or both of these wires are not being used isolate and tape the wire(s) out
of the way. The default analog outputs are as follows: An alog output one (yellow) is
0V = 7.35 AFR and 5V = 22.39 AFR . Analog output two (brown) is 1.1V = 14 AFR
and .1V = 15 AFR. This is a simulated narrowband signal.

Zatem do ecu powinienem wpiac kabel brazowy - zgadza sie?

Struna - |17 Lip 2012|, 2012 21:34

a co sterownikowi po szerokopasmowej? jak sondy do bani to całkiem odepnij
yatta - |17 Lip 2012|, 2012 21:37

Odpinanie nie dawalo zadnego rezultatu , 0 zmiany pracy silnika. Zmierze jutro te 2 sonde. Wystarczy przy ecu pomierzyc sygnalowy z masa czujnikow - pin 46?
Struna - |17 Lip 2012|, 2012 21:50

ja zazwyczaj do masy aku mierze
Reader - |17 Lip 2012|, 2012 22:55

Coś czuję ,że w kablach trochę bałagan.

yatta, działasz trochę chaotycznie. ;)

Jeśli podczas jazdy wyskakuje Ci AFR 20 to raczej nie ECT i IAT.
ECT na rozgrzanym to by mógł ewentualnie zalać silnik jakby pokazał -40°C a zwarty to by chyba ECU błąd wykazał - po coś on w końcu jest.

Sondy ja bym zmierzył względem 46 , ale czort wie jak tam masz to podłączone.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić pomiar i tak i tak , i coś może by wywnioskował ...

Brak zmian w pracy po odpięciu sondy wskazuje, że ECU z niej nie korzysta.

Mysza - |18 Lip 2012|, 2012 07:41

Albo że ona nie działa.

Podmieniałeś już ECU?

Struna - |18 Lip 2012|, 2012 11:05

Reader napisał/a:
Brak zmian w pracy po odpięciu sondy wskazuje, że ECU z niej nie korzysta.
na jałowych nie ma jakichś spektakularnych zmian - mapy paliwa liczone z reszty czujników w fordzie akurat są całkiem niezłe.
yatta - |18 Lip 2012|, 2012 13:24

Ok, chyba ogarnałem temat - powodem była lewizna w paru miejscach. Na ten moment jest ok - poza wypadajacymi sporadycznie zaplonami.
Reader - |18 Lip 2012|, 2012 13:46

Struna napisał/a:
mapy paliwa liczone z reszty czujników w fordzie akurat są całkiem niezłe.

Potwierdzam, Scorpio mk3 które kupiłem jako nieczynne a udało mi się uruchomić , przejechać całkiem przyjemnie 200km do domu i pokręcić się jeszcze po okolicy , dopiero podpięcie interface wykazało że tam wszystko leży.
Byłem nieco zdziwiony. :)

pepi - |18 Lip 2012|, 2012 21:22

yatta napisał/a:
Wyglada to tak jakby naraz wszystkie wtryski lały.
-a lpg to ty nie masz ?
yatta - |18 Lip 2012|, 2012 21:23

Nie ma alpagi.
pepi - |18 Lip 2012|, 2012 21:40

a szkoda
yatta - |18 Lip 2012|, 2012 21:42

to nie auto na codzien :)
pepi - |18 Lip 2012|, 2012 21:52

nie o to mi chodziło :-d
bo pewnie na gazie by było ok

yatta - |18 Lip 2012|, 2012 21:52

Aa, no to raczej tak :)
Reader - |19 Lip 2012|, 2012 07:56

yatta napisał/a:
mtx-l

Z za oceanu to ściągałeś czy gdzieś w kraju nabyłeś?
Jaka jest szybkość odczytu (czas reakcji)?

yatta - |19 Lip 2012|, 2012 10:37

w PL kupiłem, szybkosc bardzo duza - miga jak szalony.

[ Dodano: |21 Lip 2012|, 2012 10:15 ]
Czy mozna puscic sygnal z 1 sondy na oba wejscia do ecu? Okazalo sie ze 2 sonda byla martwa i na ten moment mam tylko szerokopasmowa. Testowo zmostkowalem sygnal z niej do ecu i jest ok. Po drodze wyszlo ze ECU tez ma jakis problem - po rozgrzaniu( zimny lut??)
Opcja byla taka, ze znowu falowaly obroty i nie mial sily jechac. Co lepsze - nie reagowal zupelnie na odpinanie mapa, a dodatkowo jak mu Detem regulowalem paliwo czy poziom sygnalu do ECU to rowniez 0 reakcji.
Na razie mam komp z automata, tylko sie zastanawiam czy nie pracuje w awaryjnym, jak nie widzi calego sprzetu od automata.

Reader - |10 Wrz 2012|, 2012 08:38

yatta napisał/a:
Czy mozna puscic sygnal z 1 sondy na oba wejscia do ecu?

Zawsze można sprawdzić.

ford2fast - |10 Wrz 2012|, 2012 08:50

yatta napisał/a:
Na razie mam komp z automata, tylko sie zastanawiam czy nie pracuje w awaryjnym, jak nie widzi calego sprzetu od automata.

Jeżeli wszystko inne jest w porządku to brak skrzyni w tym przypadku nie wpływa na pracę sterownika :)

yatta - |10 Wrz 2012|, 2012 08:57

Teoretycznie problem sie rozwiazal. byl problem z wtyczka wiazki do ecu.
Ale dalej miewam dziwne zachowania silnika i szukam dalej - z pewnoscia cos w elektryce.

Reader - |10 Wrz 2012|, 2012 09:00

Dążenie do ideału może być czasochłonna.
yatta - |10 Wrz 2012|, 2012 09:06

wiem, ale teraz np jest tak, ze odpalam zimne auto, pracuje z 5 min i nagle gasnie i nie moge odpalic. Za chwile moge i jak sie juz rozgrzeje to jest ok.
Reader - |10 Wrz 2012|, 2012 09:10

Gaśnie podczas jazdy?
yatta - |10 Wrz 2012|, 2012 09:13

Nie, ja na zimnym trzymam obroty to jest ok, chociaz po AFR widze ze roznie paliwo daje. Idealnie jest na rozgrzanym.

[ Dodano: |11 Wrz 2012|, 2012 15:30 ]
Problemow ciag dalszy, na zimnym czesto motor glupieje, obroty faluja, na cieplym jest duzo lepiej, jalowy praktycznie stabilny, chociaz czasem wachnie obrotami i po afr widze ze leje wiecej wtedy.
Ktore czujniki odpowiadaja za sklad?

Aha - przy ecu mam przekaznik, mocno sie chlopak grzeje.

pepi - |11 Wrz 2012|, 2012 21:29

a wtryski nie leją ;)
Reader - |12 Wrz 2012|, 2012 07:26

Na ciepłym by nie lały?