Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - kierunki szaleją-włączam jest, kręcę niema, kiera wraca są??

fotoretter - |5 Maj 2012|, 2012 11:53
Temat postu: kierunki szaleją-włączam jest, kręcę niema, kiera wraca są??
wcześniej dziwnie przyspieszały spowalniały ustawało
teraz jeszcze lepiej szaleją

w drodze
włączam jest, trochę pokręcę zaledwie może 5-10 stopni i do końca kierunki znikają, wracam kierą na prosto kierunki wracają o co biega ? styki w kolumnie kierownicy?? wymiana manetki coś da ?

na postoju normalnie

scorpio żyje własnym życiem :)
ps gdzie u nas znaleziska bo mam ciekawą fote scrupy mk1

bingo - |5 Maj 2012|, 2012 16:13

jest niby możliwość, że to manetka, ale raczej stawiam na skrzynkę. Zacznij od sprawdzenia, czy masz wszystkie żarówki od migaczy dobre, bo prawdopodobnie jak przyspieszają, to wtedy jest OK, a jak spowalniają, to masz lewe prądy.

[ Dodano: |5 Maj 2012|, 2012 16:13 ]
i obejrzyj auto po ciemku, szczególnie tył.

fotoretter - |5 Maj 2012|, 2012 18:54

Teraz migają normalnie właczałem kierunki awaryjne wszystko w normie.

Tylko dlaczego jak krece kierą to przestą migac przerywacz tez cichnie a jak wracam na prosto to wracają kierunki i przerywacz działa ?? Mam wrażenie że to cos głebiej w kolumnie kierownicy a nie manetka. Kolumny jeszcze nie rozbierałem.

Reader - |5 Maj 2012|, 2012 23:59

fotoretter, przerywacz podmień.

Manetka pracuje poprawnie?
Powraca samoczynnie, nic nie ociera podczas kręcenia kierownicą?

Jeszcze pytanie czy jak gasną kierunki to włączenie awaryjnych daje jakiś efekt?

bingo - |6 Maj 2012|, 2012 09:52

opisz jeszcze raz, bo co chwila co innego piszesz.
czy kierunki przestają mrugać czy też szybciej mrugają?
jak wszystkie lampy od kierunków działaja czy nie?
czy to samo się dzieje i przy awaryjnych i przyierunkach?

fotoretter - |6 Maj 2012|, 2012 10:39

Jakis czas temu kierunki przyspieszały spowalniały ale to przestało jakis czas temu.

Dosłownie wczoraj wyjedzam na droge kieruneki a on gasnie, kolejny skret znowu gasnie...
Dzieje sie tak daje kierunek mignie 3-4razy i cichnie (raz na postoju cichnie raz jak kierą sie kreci w obie strony), kiera wraca na prosto kierunki wracają przerywacz tez. Tak cała trase naszczęście krótką.

Spokojnie w domu siadam wszystkie lampy dobrze migają, właczenie awaryjnych tez ok. Właczam kierunek krece w prawo nic, krece w lewo nic kierunki i przerywacz działa, brak jakich kolwiek objawów złęgo działania. Kirownica normalnie sie kreci żadych dziwnych oporów.

Ani manetki ani przerywacza nie mam na podmiane, musze dopiero kupic, ale cos w ponidziałek kupie. Pytanie co bardziej manetka czy przerywacz ?
Dziwi mnie zachowanie jak kiera skrecona to przerywacz cichnie, kiera prosto to działa. Jest jakis czujnik położenia kierownicy czy jest skrecona?