| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Falowanie obrotów w postoju. Itp.
Demonn - |25 Kwi 2012|, 2012 18:36 Temat postu: Falowanie obrotów w postoju. Itp. Witam nadal mam te felerny problem. Odnosi się on od obrotów, jak postoi w miejscu około 45 s to obroty skaczą góra, dół od 800 do 1200 obr. i nawet spalanie na kompie wykazuje 2,2 ; 3,4 ; 4,4 l/h tak jest na benzynie i na gazie.
Jak odepnę wężyk podciśnienia od przepustnicy co idzie do regulatora paliwa, to nie skaczą obroty, po jakimś czasie może tak nie wiem.
I jeszcze odnośnie elektryki, gdy silnik jest na chodzie to momentami, wszystkie wskazówki opadają na dól z wyświetlacza znikają wszystkie znaki, jest pusto a tablica i inne żarówki świecą 2 x mocniej niż normalnie, i pojawiło się to po wymianie żarówki H1. Czy alternator może mieć wpływ na to ? Powiem że jak odpalę auto to muszę dodać więcej gazu tak aby kontrolka od aku zgasła. Wzbudzenie się nie załącza w altku, czasami jest tak, że przy odpaleniu gaśnie ale wtedy przekracza 2000 tys obr.
Adam73 - |26 Kwi 2012|, 2012 10:13
Demonn, odnośnie falowania czyść EBJa
lukas2 - |26 Kwi 2012|, 2012 10:17
Skrzynki, wiązki... odnośnie tych cyrków z elektryką.
Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 12:16
Falowanie od lewego powietrza bym zaczął, przepustnicę sprawdził, MAF.
Elektryka ostatnio mam coś podobnego, z tym że powyżej 4000 - 4500 to się zdarza, wszystko gaśnie i wskazówki na zero, a podświetlenie mocniej świeci.
Jak zwolnię to wszystko wraca do normy, wskazania licznika nie kasują się.
Problem upatruję w zasilaniu (bezpiecznik, skrzynka) zegarów ewentualnie w samych zegarach (zimne luty, itp.)
Alternator ma wzbudzenie idące z zegarów , więc ani nie zbliża ani nie oddala miejsca problemu.
Demonn - |26 Kwi 2012|, 2012 14:43
| Reader napisał/a: | Falowanie od lewego powietrza bym zaczął, przepustnicę sprawdził, MAF. |
Lewego powietrza nie ma, przepustnice tzn. co konkretnie ? MAF był czyszczony ale wyczyszczę jeszcze raz.
| Reader napisał/a: | Elektryka ostatnio mam coś podobnego, z tym że powyżej 4000 - 4500 to się zdarza, wszystko gaśnie i wskazówki na zero, a podświetlenie mocniej świeci.
Jak zwolnię to wszystko wraca do normy, wskazania licznika nie kasują się.
Problem upatruję w zasilaniu (bezpiecznik, skrzynka) zegarów ewentualnie w samych zegarach (zimne luty, itp.)
Alternator ma wzbudzenie idące z zegarów , więc ani nie zbliża ani nie oddala miejsca problemu. |
Ale nawet w tych obrotach co ty podałeś jest to samo lecz nie zawsze ... Dopiero jak stanę dodam ostro gazu to juz jest ok. Niekiedy po takim gaśnięciu ( żarówek) zapala się kontrolka od kontroli trakcji ( ABS ).
Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 14:55
| Demonn napisał/a: | | Lewego powietrza nie ma, przepustnice tzn. co konkretnie ? MAF był czyszczony ale wyczyszczę jeszcze raz. |
Wysokie spalanie chwilowe na postoju może wskazywać na lewe powietrze. Powinno być ~ 1,0 l/h .
Nie pisałem o czyszczeniu tylko sprawdzeniu.
Przepustnica czy się domyka, pomiar TPS.
MAF - pomiar, ewentualnie odczyt z OBD całości.
| Demonn napisał/a: | | Ale nawet w tych obrotach co ty podałeś jest to samo lecz nie zawsze ... Dopiero jak stanę dodam ostro gazu to juz jest ok. Niekiedy po takim gaśnięciu ( żarówek) zapala się kontrolka od kontroli trakcji ( ABS ). |
U mnie jest tak:
Jeżdżę spokojnie, nie przekraczam ~ 4000 rpm, jest ok.
Jadę z większą prędkością obrotową - > gasnął wyświetlacze, wskazówki na 0 , kontrolka ABS się zapala. Jeśli teraz zwolnię i odczekam chwilę wszystko wraca do normy poza kontrolką ABS.
W kwestii problemu tego ostatniego to na razie tylko domysły , kojarzę to z niekontaktem w zasilaniu zegarów przy większych drganiach.
Jak pisałem, wzbudzenie na alternator wychodzi z zegarów.
pablo19 - |26 Kwi 2012|, 2012 14:56
Widzę kolego, że od dłuższego czasu masz jakieś problemy:
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#548751
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#553950
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#556971
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#566439
Wiemy już ile masz problemów, ale nie wiemy fundamentalnych rzeczy.
Czy wymieniałeś wiązki elektryczne, czy regenerowałeś skrzynki bezpieczników, czy Twój altek dobrze działa?
Demonn - |26 Kwi 2012|, 2012 17:28
| pablo19 napisał/a: | | Widzę kolego, że od dłuższego czasu masz jakieś problemy |
Oczywiście. Z TCS rozwiązało opony I kilka tam problemów roz.
| pablo19 napisał/a: | Wiemy już ile masz problemów, ale nie wiemy fundamentalnych rzeczy.
Czy wymieniałeś wiązki elektryczne, czy regenerowałeś skrzynki bezpieczników, czy Twój altek dobrze działa? |
Nie wymieniałem wiązek, czy tam regenerowałem, tzn. co czy dobrze działa ?
| Reader napisał/a: | | Wysokie spalanie chwilowe na postoju może wskazywać na lewe powietrze. Powinno być ~ 1,0 l/h . |
Wskazuje lecz po 10 s juz skacze i spalanie rośnie.
| Reader napisał/a: | U mnie jest tak:
Jeżdżę spokojnie, nie przekraczam ~ 4000 rpm, jest ok.
Jadę z większą prędkością obrotową - > gasnął wyświetlacze, wskazówki na 0 , kontrolka ABS się zapala. Jeśli teraz zwolnię i odczekam chwilę wszystko wraca do normy poza kontrolką ABS.
W kwestii problemu tego ostatniego to na razie tylko domysły , kojarzę to z niekontaktem w zasilaniu zegarów przy większych drganiach.
Jak pisałem, wzbudzenie na alternator wychodzi z zegarów. |
To samo mam ja. Czyli co raczej winą jest listwa od zegarów ? Yhmm..
gufer-posepny - |26 Kwi 2012|, 2012 20:10
sprawdziłbym alternator . zegary wyłączają się jak dostaną za wysokie napięcie . przerabiałem ten temat . dokładnie zmierzyć napięcie ładowania czy nie rośnie razem ze wzrostem obrotów . w nocy to łatwo zauważyć po jasności podświetlania . też może to mieć na spalanie wpływ .
ogólnie to oczywiście podstawa czyli wiązki wszystkie do naprawy .
Reader - |26 Kwi 2012|, 2012 23:41
U mnie wiązki wszystkie nowe.
Ten trop z wysokim napięciem jest ciekawy.
Tylko wzrastanie jasności podświetlenia u mnie nie jest płynne w funkcji obrotów silnika tylko skokowo w momencie rozłączania wskaźników.
Trzeba to obadać.
Demonn - |2 Maj 2012|, 2012 17:45
| Reader napisał/a: | U mnie wiązki wszystkie nowe.
Ten trop z wysokim napięciem jest ciekawy.
Tylko wzrastanie jasności podświetlenia u mnie nie jest płynne w funkcji obrotów silnika tylko skokowo w momencie rozłączania wskaźników.
Trzeba to obadać. |
I jak obadałeś ? Co dolega ? U mnie jest już ok. A wymieniłem stary chiński regulator na org. z gorszym ładowaniem i jest ok. Zobacz jakie masz ładowanie jak ci się tylko świeci tablica bez żadnych cyfr itp. Ja miałem 13,60-70 V bez obciążenia a z obciążeniem 13,50-55 A jak się świeciło normalnie to tak z 13,98-14,05 V bez obcią. Posprawdzaj sobie miernikiem, i ewentualnie wymien regulator napięcia może ci pomoże.
gufer-posepny - |2 Maj 2012|, 2012 18:16
chińskie regulatory i jakieś tam z pudełka CARGO właśnie robią takie cyrki . z tym że u mnie już przy 2500 obr skokowo wzrastało napięcie .
Reader - |2 Maj 2012|, 2012 23:34
| Demonn napisał/a: | | I jak obadałeś ? |
Jesio nie, zapominam jak wysiadam ze Scorpio. Jeżdżę powoli.
Może w sobotę rzucę okiem i wytargam ten regulator.
Na pewno jest fabryczny, od nowości nie zmieniany, rok temu robiłem mu (altkowi) częściową regenerację.
lukas2 - |8 Maj 2012|, 2012 10:20
Reader - |8 Maj 2012|, 2012 10:26
Dzięki.
| Demonn napisał/a: |
I jak obadałeś ? Co dolega ? |
U mnie też już zrobione.
Powiedziałem regulatorowi "idź już sobie stąd".
Z pomiarów zapalniczkowych wychodziło ponad 18V przy obrotach powyżej 4000 a bywało pewnie więcej. Poniżej pewnej granicy było OK, ~13,8V.
Aż dziwne że, nic się nie sfajczyło w instalacji.
Po zmianie jest 14,2V na zapalniczce.
Dzięki gufer-posepny, za podpowiedź.
pablo19 - |8 Maj 2012|, 2012 10:31
Kolega maca tak kiedyś miał w MKII BOA, że mu się wytopiła dziura w pokrywce nad aku. Jak się okazało miał 19V na jałowych
Demonn - |8 Maj 2012|, 2012 13:17
Takie są Chińskie regulatory. I on był wyjmowany z nowego altka ponoć. Przez jakiś czas ładnie działał nawet lądowanie super. Ale po jakiś czasie jak wiadomo co się działo.
Reader - |8 Maj 2012|, 2012 14:56
| Demonn napisał/a: | | Takie są Chińskie regulatory. |
U mnie był oryginał BOSCH i na taki też wymieniłem.
Demonn - |8 Maj 2012|, 2012 17:36
To widocznie siadł szczotki było dobre jeszcze ? W sensie czy długie. ?
Reader - |9 Maj 2012|, 2012 09:11
Zmiotki zmieniałem w zeszłym roku.
Teraz przełożyłem do "nowego" reg.
ford2fast - |29 Maj 2012|, 2012 12:13
Bijemy łupa
Reader - |29 Maj 2012|, 2012 12:25
Sęk jó.
Generalnie tylko info, bo w tym temacie była poruszana kwestia wyłączania się zegarów.
Wymiana regulatora nie dała nic.
Tzn. problem powraca , jednak nie z taką powtarzalnością jak wcześniej.
W sumie mało prawdopodobne aby drugi regler był podobnie walnięty, choć kto wie.
Nowe są w cenie 110 -140 zależy od firmy.
Zastanawia mnie jedno, przy przełączonych zegarach w tryb diagnostyczny na pomiar napięcia BATT , do momentu wyłączania nie zaobserwowałem nieprawidłowych wskazań.
Demonn, problem u Ciebie nie powrócił?
pepi - |29 Maj 2012|, 2012 22:42
ja kiedyś robiłem mercedesa co mu radio na obrotach gasło
przyczyną było ładowanie 18 v powyżej 3 tys
[ Dodano: |29 Maj 2012|, 2012 22:43 ]
a zegary zmieniałeś ?
Reader - |30 Maj 2012|, 2012 07:25
Nie zmieniałem.
Jeszcze nie mierzyłem napięcia ale chyba to z nim jest znowu problem.
Na wcześniejszym regulatorze anomalie napięciowe były bardzo powtarzalne i przewidywalne.
Obecnie jest inaczej, jakby zależne od temperatury dodatkowo.
Chyba najpierw alternator cały podmienię...
WieSiu - |30 Maj 2012|, 2012 09:46
| pepicosi napisał/a: | | przyczyną było ładowanie 18 v powyżej 3 tys |
a co ludzie nie widza,ze im swiatla mocniej swieca i dmuchawa szybciej dziala ? takie rzeczy to od razu da sie wychwycić.
gufer-posepny - |30 Maj 2012|, 2012 16:29
są różni użytkownicy . dla niektorych stan że auto ruszyło z miejsca oznacza że jest sprawne w pełni .
z tymi zegarami to różnie bywa . mi nie rosło napięcie liniowo względem obrotów tylko skokowo . czyli powiedzmy do 2500 obr ok a potem pyk i już mijania biły na głowę ksenony . niewykluczone że i reszta alternatora jest uszkodzona .
Demonn - |2 Cze 2012|, 2012 03:09
Demonn, problem u Ciebie nie powrócił?[/quote]
U mnie ok wymieniłem na regulator Oryginalny i jest ok. A teraz jaki masz regulator ? Nowy w sensie jakie chińskie ? Weź wsadź jakiś org. co miałeś wcześniej Bo ogólnie to pewno ten regulator daje zbyt duże napięcie lub ma jakieś zwarcie ? Nie badałem dalej .
lukas2 - |17 Sie 2012|, 2012 10:14
Podpinka pod temat. Panowie podczas jazdy po wrzuceniu na luz obroty trochę mi w dohcu niżej spadają, nie falują, nie gaśnie tylko ciut za niskie są. Pytanie po odłączeniu krokowca powinien zgasnąć, a tym czasem menda zaczyna kuleć ale nie gaśnie. Po zdjęciu rury przed przepustnicą i zatkaniu przepustnicy łapą zgaśnie. Klapka w przepustnicy widać że nie jest idealnie szczelna - do wymiany? Jak ma być ta śrubka w przepustnicy co jest w lewym dolnym rogu? U mnie jest na maksa wkręcona.
ford2fast - |17 Sie 2012|, 2012 10:51
| lukas2 napisał/a: | | trochę mi w dohcu niżej spadają |
W którym ?
Byłoby dobrze abyś każde swoje pytanie opatrywał dopiskiem , o który pojazd chodzi
Przymiotniki czerwony , zielony , żółty , zgnity i inne wielu osobom nic nie mówią
lukas2 - |17 Sie 2012|, 2012 11:05
Krokodyl 92r.
ford2fast - |18 Sie 2012|, 2012 11:51
Zdemontuj przepustnicę i dokładnie umyj wewnątrz , tak aby nie było śladu brudu
Przepustnica nie musi być idealnie szczelna , powinna być minimalna szczelina
Zamontuj i sprawdź efekt
A tak przy okazji to obydwa Twoje Scorpio to dohce
lukas2 - |18 Sie 2012|, 2012 12:52
| Cytat: | | A tak przy okazji to obydwa Twoje Scorpio to dohce |
Oj już nie czepiaj się.
| ford2fast napisał/a: | | Zdemontuj przepustnicę i dokładnie umyj wewnątrz , tak aby nie było śladu brudu |
Myłem ją już w benzynie ekstrakcyjnej - to samo.
|
|