Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Amortyzator Przód- stuki itp.

Demonn - |10 Kwi 2012|, 2012 15:35
Temat postu: Amortyzator Przód- stuki itp.
Witam. Mam problem z stukami w przednim zawieszeniu.

1. Podczas jazdy i zahamowanie jest stuk. ( 1 uderzenie )
2. Od wczoraj słychać wyraźne dźwięki typu : puk..puk.puk...puk. W różnych odstępach czy to przy dziurach czy to przy koleinach czy to po płaskiej powierzchni.

Sprężyna ok. Łączniki OK, Gumy stabilizatora ok.

Przypuszczam że łożysko amora. Ze względu na to że podczas jazdy przy prędkości 100km/h wystarczy puścić kierownice to znosi od razu na prawo, i też przy lekkim dotknięciu kierownicy i przekręceniu w prawo bądź lewo znosi od razu. ( Zbieżność może być przyczyną, ale ustawiałem na przyrządzie z lat 80 i niby jest ok. )

Struna - |10 Kwi 2012|, 2012 16:12

czasem nie widać że sprężyna jest pęknięta
gufer-posepny - |10 Kwi 2012|, 2012 16:21

spring-dead .
rabbit1 - |10 Kwi 2012|, 2012 16:41

gałki wahacza i tuleje
Demonn - |10 Kwi 2012|, 2012 17:56

Przyczyną stuków typu puk..puk...puk Była luźne śruby od zacisku. :O

A co do hamowania i ruszania słychać wyraźny dźwięk sprężyny. Ale nie wydaje mi się pęknięta ;)

rabbit1 o jakie gałki wahacza ci chodzi ?

Aha i czy tuleja ta duża od wahacza może powodować te skręcanie? [/b]

Struna - |10 Kwi 2012|, 2012 18:05

Demonn napisał/a:
o jakie gałki wahacza ci chodzi ?
żargonowe określenie sworznia wahacza
Demonn - |10 Kwi 2012|, 2012 18:24

Okis. Sworzeń bez luzów.
rabbit1 - |10 Kwi 2012|, 2012 18:24

ok niech będzie sworzeń wahacza mój błąd :d
jeśli sworzeń jest wybity i guma na tulei jest już wypracowana to rozstawia się zbieżność i wtedy ściąga go na stronę

Demonn - |10 Kwi 2012|, 2012 21:52

Sworzeń mówię ze jest dobry :P nie ma taktowych luzów. Natomiast tuleja niby też nie, wiec jak sprawdzić czy faktycznie nie jest ? Na lewarku czy bez ?
rabbit1 - |10 Kwi 2012|, 2012 22:02

Demonn napisał/a:
Sworzeń mówię ze jest dobry nie ma taktowych luzów. Natomiast tuleja niby też nie, wiec jak sprawdzić czy faktycznie nie jest ? Na lewarku czy bez ?

a powiedz jak to stwierdziłeś że nie ma luzów???

Demonn - |11 Kwi 2012|, 2012 17:59

Sworzeń ? czy Tuleje ? Sworzeń na podniesionym aucie ruszaniem kołem góra, dól i lewo, a druga osoba patrzyła z kanału czy rusza się sworzeń.
rabbit1 - |11 Kwi 2012|, 2012 18:46

Demonn napisał/a:
Sworzeń ? czy Tuleje ? Sworzeń na podniesionym aucie ruszaniem kołem góra, dól i lewo, a druga osoba patrzyła z kanału czy rusza się sworzeń.

nie wiem jak można w ten sposób sprawdzić.ja próbowałem podważać łomem góra dół bo to normalka że sworzeń chodzi na boki nie może chodzić góra-dół i tak tego nie sprawdzisz bo przecież na pod niesionym aucie amor i sprężyna napinają cały wahacz który podtrzymuje koło i samo ruszanie kołem nic ci nie da jedynie wyczujesz czy masz luz na łożysku.tez tak kiedyś kombinowałem jak ty ale jak zrzuciłem wahacz to o mało sworznia nie wyciągnąłem rękami do góry taki miał luz.na przeglądach w stacjach diagnostycznych nie tylko na jednej też mówili że wszystko ok a tu jednak nie.takie jest moje zdanie a ty zrobisz jak uważasz.

Boni - |11 Kwi 2012|, 2012 23:26

Nie wiem jak u was, ale u mnie wjazd na ścieżkę na szarpaki to jest bodaj 30zł, a jak mają nudno i luzy, to czasem gratis, i se włażę z diagnostą pod wózek, i bawimy się sterownikiem od ścieżki stawiając szybko-wolno zawias w takich wykrzyżach, że nie tylko w scorpio, ale i w explo (które ma zawias raczej z ciężarówki) każdy luz se można zobaczyć i pomacać. A rękami na podnośniku/kanale, to jw. tabbit napisał, najwyżej luzy na łożysku, i czaaaasem na maglu da się wyczuć, ale nie na mcphersonie czy na wahaczach.
Waski - |11 Kwi 2012|, 2012 23:33

Boni napisał/a:
A rękami na podnośniku/kanale, to jw. tabbit napisał, najwyżej luzy na łożysku, i czaaaasem na maglu da się wyczuć, ale nie na mcphersonie czy na wahaczach

może Ty :P

ja mam we wsi takiego magika co to wszystkie luzy sprawdza ręcznie - ale on robi tylko zawieche - doświadczenie - jak się ma lat 40 a od 25 robi się zawiechy w autach to może już najwyższe wtajemniczenie i dlatego :)
u niego sprawdzenie jest gratis - znaczy ja mam gratis inni to nie wiem

Waski - |11 Kwi 2012|, 2012 23:34

ps. narzedzia do tego używa typu jakieś tam łyżki czy cuś
Boni - |12 Kwi 2012|, 2012 00:02

Waski napisał/a:
ps. narzedzia do tego używa typu jakieś tam łyżki czy cuś

Ja używam łoma 1m i nie, niestety czasem nie chce się ruszyć to co puka, a ustalmy, że 200kg tym łomem wyciskam na pewno. Może dlatego nie udaje się znaleźć, że scorpio (i podobnej wielkości) miewa i 1000kg na kole, jak se puknie. Inna sprawa, że może rozmawiamy o innej skali poszukiwanych luzów, ja nie mówię o takich, że je widać, jak się samochód podnosi, bo się rozkładają na 1cm elementy zawiechy ;) No ale ogólnie, kto broni wierzyć w cudowne doświadczenie pana Heńka z łyżką, ja tam z religią nie dyskutuję :P

Waski - |12 Kwi 2012|, 2012 00:28

spokojnie to nie religia - to jest kwestia tego że ktoś potrafi - pomyśl choćby że on maca te luzy wkładając tam paluchy gdzie inni by się bali
inna sprawa że ja w swoich autach to słyszę/czuję co mi puka - w 99% nie muszę nawet do tego magika jechać

pepi - |12 Kwi 2012|, 2012 07:58

na szarpakach to głupoty wychodzą
nie ma tak jak mieć go w rękach i sprawdzić
ja miałem nowe tuleje tylne MC i na szarpakach pan stwierdził że są do wymiany
a miały 100 km
i parę razy wymieniałem ludziom bo wyszło na szarpakach
dobre na gorsze które padną po 0,5 roku
bo pan stwierdził że jest luz :)
i ja zarobiłem i on zarobił a właściciel też zadowolony

rabbit1 - |12 Kwi 2012|, 2012 16:31

pepicosi napisał/a:
nie ma tak jak mieć go w rękach i sprawdzić

i dla tego wole rozebrać przód i mieć pewność co puka a nie pisać raczej nie ma luzów albo raczej dobre.....nie ma czegoś takiego raczej.....albo ma luz albo nie ma.....a na aucie tego się nie sprawdzi dopóki jak pepicosi napisał nie ma się tego w ręku

Demonn - |12 Kwi 2012|, 2012 16:50

A tam przesadzacie ;D Luz widać jak się patrzy na gumę. A jak był wyjęty wahacz to niby był ok. Także musi być zamocowany wtedy ma obciążenie ;) Tak jak mówiłem luzów nie ma bo dzisiaj był przegląd i siedziało sztywno. :)

PS. luzy na sworzniu też można sprawdzić poprzez poruszaniem koła tak jak koło toczy się po drodze, czyli złapać i pchać w kierunku jazdy lub do tyłu nie na boki.

Taka jest moja teoria ;) I się sprawdza. A łomem to ja nie wiem czy coś z tego wyjdzie skoro nie pracuje ten sworzeń tylko jest podniesiony i tyle. No zobaczymy co powie reszta. :)

rabbit1 - |12 Kwi 2012|, 2012 17:24

Demonn napisał/a:
A tam przesadzacie ;D Luz widać jak się patrzy na gumę. A jak był wyjęty wahacz to niby był ok. Także musi być zamocowany wtedy ma obciążenie ;) Tak jak mówiłem luzów nie ma bo dzisiaj był przegląd i siedziało sztywno. :)

PS. luzy na sworzniu też można sprawdzić poprzez poruszaniem koła tak jak koło toczy się po drodze, czyli złapać i pchać w kierunku jazdy lub do tyłu nie na boki.

Taka jest moja teoria ;) I się sprawdza. A łomem to ja nie wiem czy coś z tego wyjdzie skoro nie pracuje ten sworzeń tylko jest podniesiony i tyle. No zobaczymy co powie reszta. :)

skoro tak się znasz i wiesz co i jak sprawdzić to po co nas prosisz o rady i porady
????

Struna - |12 Kwi 2012|, 2012 17:39

Demonn napisał/a:

Taka jest moja teoria I się sprawdza.
w mk3 to mówiąc kolokwialnie zesrasz się, a nie sprawdzisz w ten sposób :)
Demonn - |12 Kwi 2012|, 2012 17:46

Skoro tak mówicie. Ja pytałem co może być powodem. I nie mówię, że się znam. Mówię jak ja robię. I w ogóle po to jest forum żeby dowiedzieć się więcej niż wiem :)

Wracając do tematu, jak mieć pewność że sprezyna jest uszkodzona lub popękana ?
Względem moimi oczyma jakoś dobrze te zwoje idą i idą do samego końca.
Czy przesmarowanie tych dolnych i górnych prowadnic spreżyn coś pomoże, ewentualnie jaki smar tam nałożyć ?

rabbit1 - |12 Kwi 2012|, 2012 17:47

Struna napisał/a:
w mk3 to mówiąc kolokwialnie zesrasz się, a nie sprawdzisz w ten sposób

też to próbuje chłopowi wytłumaczyć ale nie słucha :d

on cały czas swoje :d

gufer-posepny - |12 Kwi 2012|, 2012 20:56

Demonn napisał/a:
Skoro tak mówicie. Ja pytałem co może być powodem. I nie mówię, że się znam. Mówię jak ja robię. I w ogóle po to jest forum żeby dowiedzieć się więcej niż wiem :)

Wracając do tematu, jak mieć pewność że sprezyna jest uszkodzona lub popękana ?
Względem moimi oczyma jakoś dobrze te zwoje idą i idą do samego końca.
Czy przesmarowanie tych dolnych i górnych prowadnic spreżyn coś pomoże, ewentualnie jaki smar tam nałożyć ?

policz se te zwoje z obu stron auta . mi jak pękła to część jej przelazło poza górny talerz i opierało się o kielich . jak odłamał się jakiś kawalek i leży na tym dolnym "talerzu: to go nie widać .

zdejmij koło i popatrz .

masa300789 - |12 Kwi 2012|, 2012 21:05

Luz na sworzniu dosc trudno wylapac w poczatkowej fazie ,pozniej to na szarpaki i widac ,slychac i czuc =jak sie chwyci w palce ;) :)
pepi - |12 Kwi 2012|, 2012 21:10

ruki które lecą :)
Demonn - |12 Kwi 2012|, 2012 21:52

Swoje nie swoje, słucham :P Na przeglądzie było sprawdzane i nic :D Także wiecie :P

Koło zdjąłem i niby są całe o kielich nic nie dotyka.

Kevin Xy - |12 Kwi 2012|, 2012 22:47

u mnie na szarpakach nic nie wyszlo
ale stukalo
dopiero jak rozebralem to znalazlem

Vaux - |12 Kwi 2012|, 2012 22:48

gufer-posepny napisał/a:
jak odłamał się jakiś kawalek i leży na tym dolnym "talerzu: to go nie widać .

Dobrze Gufer gada- jak mi kawałek springa odpadł i leżał w tej dolnej "misce" to coś stukało na wertepach ale nic nie było widac, dopiero jak w niej ręką pogrzebałem to znalazłem

Larix - |13 Kwi 2012|, 2012 09:23

Vaux napisał/a:
Dobrze Gufer gada- jak mi kawałek springa odpadł i leżał w tej dolnej "misce" to coś stukało na wertepach ale nic nie było widac, dopiero jak w niej ręką pogrzebałem to znalazłem

Mi z kolei wypadł zaraz po pęknięciu na ulicę . Zatrzymałem się i go znalazłem :)

Demonn - |13 Kwi 2012|, 2012 21:29

Jutro obmacam te wszystkie talerze ;P I zobaczymy .
Vaux - |14 Kwi 2012|, 2012 22:05

Obmacałeś? ;)
Demonn - |15 Kwi 2012|, 2012 13:25

Tak własnie obmacałem, ale nic nie znalazłem wszystko jest całe ...
pepi - |15 Kwi 2012|, 2012 14:24

to amor w środku puka
Demonn - |15 Kwi 2012|, 2012 14:55

Czy łożysko ? A jak amor puka, to do wymiany amor cały ?