Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Lakierowanie zderzakow

monter - |28 Maj 2005|, 2005 21:54
Temat postu: Lakierowanie zderzakow
Nie moge patrzec juz na moje zderzaki :( nie dosc ze maja beznadziejnie szary kolor to jeszcze przedni po "regeneracji" przez poprzednika wyglada jakby byl formowany nozem kuchennym do obierania kartofli. Poza tym jeden ma listwe a drugi nie. Postanowilem polakierowac je na czarno (jeszcze tylko waham sie czy ma to byc mat czy polysk). Poniewaz nie mam kasy na nowe ani na lakiernika postanowilem sam sie tego podjac - naturalnie zeby bylo trudniej bede to robil na aucie bo nie chce mi sie bawic w de-/montaz. Czy moze mi ktos udzielic jakichs wskazowek jak lakieruje sie tworzywo ?? Poza tym ze trzeba odtluscic to czy trzeba matowic papierem wodnym ?? Jaki podklad sie na to kladzie ??

Czym wypelniac ubytki ?? Jest jakis silikon ktory zlapie do plastiku czy raczej szpachla ?? Oczywiscie musze to ladnie uformowac.

Adam_2000 - |28 Maj 2005|, 2005 22:18

No pewnie, że zrobisz sobie to sam :))
Tylko mam takie uwagi :
1. żaden mat ! - tylko połysk i to proponowałbym z klarem
2. jasne, że musisz wszytko zmatować papierem, np. 600
3. przy wypełnianiu ubytków, broń Panie Boże jakiegoś silikonu ! tylko szpachla. Jest nawet taka specjalna do zderzaków :)
4. po szpachlowaniu i wyszlifowaniu, położysz ze 2-3 cienkie warstwy czarnej bazy, a potem klar... efekt będzie super ! :))

monter - |29 Maj 2005|, 2005 02:01

No i konkretna odpowiedz :)
Sczerze mowiac sam jestem za polyskiem bo nie lubie matu - moje wahania wynikaja z tego ze mat chyba jednak latwiej polozyc coby nie spieprzyc roboty. Jednak wole sie pomeczyc i miec polysk. A i naturalnie z powodu mozliwosci dostepu do sprzetu bede lakierowal sprayem.

Zastanawialem sie nad innym kolorem ale chyba czarny bedzie najodpowiedniejszy do koloru mojego Scorpio - jak ktos nie widzial to jest na www.888.w.pl

mmmk - |29 Maj 2005|, 2005 08:48

tylko nie wiem czy spray ci nie zlezie szybko. ja malowalem sprayem dorabianym pod kolor 2 samochody. swoja sierre. co chwile i tak rdza wychodzila i mamusiowa ibize. ibiza niby nie rdzewieje ale lakier znika. wiec moze sa rozne spraye. nie znam sie na tym ale postanowilem juz nigdy sam nic nie lakierowac. szkoda mojego czasu jak ma spasc. wole dozbierac pare zl i robic u lakiernika. spray dawno dawno temu czyli rok albo 2 kosztowal 35zl.
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 - |29 Maj 2005|, 2005 10:51

Wiesz co... tak popatrzałem na Twoje autko i nie wiem, czy nie ładniej byłoby prysnąć na te zderzaki jakiegoś baranka... i z rozpędu pociągnąłbym tym samym drzwi od listew w dół (z progami oczywiście)...
Najlepiej zrób sobie symulację na kompie :)
Myślę o czymś takim :

Aneta - |29 Maj 2005|, 2005 13:06

Dokładnie. Baranek to zdecydowanie lepszy pomysł, zakryje, co ma zakryć, nie powinień odpryskiwać. Zderzaki w Scorpio są "z natury" matowe. Moim zdaniem przy lakierze metallic pomalowane na czarny połysk będą wyglądały okropnie. Ale to tylko moja prywatna opinia ;)
megalith - |29 Maj 2005|, 2005 16:53

Generalnie popieram Adama - jeśli idzie o kształt malowania, czyli zderzaki plus boki do listew - natomiast tu już raczej nie wchodzi baranek w grę tylko własnie matowa czern.

Tak z lekka OT: wypaśny kolor wnętrza, nie wiedziałem że były "nie czarne" wersje :wink: Juz mi się to ta moja deska opatrzała no i strasznie kurz widac na niej :|

Pershing - |29 Maj 2005|, 2005 17:06

Są jeszcze granatowe 8)
zbyszek - |29 Maj 2005|, 2005 19:09

A ja bym pomalował na ciemny brąz 8) Zderzaki + drzwi do listew.
Aneta - |29 Maj 2005|, 2005 21:51

Zwróćcie uwagę, że zderzaki oryginalnie nie są idealnie gładkie, tylko chropowate, wyszpachlowane na gładź mogą wyglądać nienaturalnie, dlatego "barankowa" metoda ma sens. A już połysk z metalikiem moim zdaniem będzie się gryzł. Ale to tylko takie babskie wrażenia estetyczne ;) :mrgreen:
monter - |29 Maj 2005|, 2005 22:14

Kurcze dziekuje Wam bardzo. Wlasnie oje wahania byly z duzym naciskiem na baranka a nie na polysk. Mam nadzieje ze finansowo podolam i zobaczycie efekt na zlocie.

Niestety nie bede malowal ponizej listwy na bokach... podoba mi sie to ale nie chce klasc lakieru na lakier bo wiem ze to nie robi pozadanego efektu. Moze kupie listwy od Ghia i wtedy spox. Czy ktos ma moze takie do sprzedania i za ile ??

kJoFoL - |30 Maj 2005|, 2005 08:22

a ja uwazam ze polakierowanie na polysk ma sens, sam chce tak zrobic
jako wzor wzialem sobie taki egzemplarz, uwazam ze wyglad kozacko

SCORPIO

zbyszek - |30 Maj 2005|, 2005 09:58

Ale te zderzaki nie są chyba od scorpio choć wyglądają jak od wieloryba :roll: , albo jakaś większa przeróbka orginałów.
Trzeba przyznać, że ładnie zrobiony 8) .

Aneta - |30 Maj 2005|, 2005 10:28

Ogólnie wygląda ok, ale po cholerę tam kierunki i halogeny od wieloryba? Że niby dyskoteka jak skręca? To moim zdaniem psuje cały efekt.
monter - |30 Maj 2005|, 2005 22:41

Nie no zderzaczek na bank przerobiony oryginal mk1 tylko ktos ten potworny siatexowy wlot na dole wrzucil. Halogenki z wielorybka spox.
IBOL - |30 Maj 2005|, 2005 23:21

Wypasiony ten Scorpio - na prawde przypadl mi do gustu.