Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Problem z obrotami, pojawia się i znika.

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 20:17
Temat postu: Problem z obrotami, pojawia się i znika.
Pacjent 2.0 DOHC EFI z przelotem ponad 300kkm, z LPG II gen. Parownik BRC AT90e, sterownik BRC Blitz. Tyle wiem. Filtr powietrza dzisiejszy, świece, przewody WN trochę starsze, filterek gazu prawie nówka. Reset kompa był nic praktycznie nie dał.

Teraz do rzeczy, na benzynie wszystko git majonez, zapierdziela aż miło, wolne trzyma bardzo równo, po przegazowaniu nie przygasa wszystko OK

Na LPG(tryb 1),
odpalam, kręce jakieś 3sek odpala, trzepie jakby nie chodził co najmniej na dwóch cylindrach, popierniczy trochę (do 10 sek) i trzyma jakieś tam wolne powiedzmy 800obr, i wachają się do 100obr/min albo na plus albo na minus, zależy skąd wiatr wieje :-d
Przegazuje/dojeżdżam do świateł, luz,odpuszczam gaz, obroty spadają praktycznie do 300 popierniczy parę sekund i trzyma te swoje 800.

Na LPG(tryb 2)
odpalam, praktycznie od strzału, silnik pracuje bardzo równo, wkręca się ochoczo, po przegazowaniu obroty w momencie wracają na swój poziom i jest zaje... bardzo dobrze.

Może i nic w tym dziwnego, ale dzisiaj odpaliłem na LPG i dzieje się to co opisane w trybie 1, zgasiłem dziada, odpaliłem i działa na LPG w trybie 2.

Reguły na to nie ma, raz jest dobrze cały dzień przyjeżdżam do domu, za chwilę chce gdzieś jechać i jest kiszka. A raz cały dzień jest kulawo, nachodzi mnie ochota, zeby jechać, odpalam i jest wszystko super.

Co za czort w nim siedzi ? ;)

rabbit1 - |14 Mar 2012|, 2012 22:01

po pierwsze z gazu ma zimnym nie powinieneś odpalac bo silnik musi mieć conajmniej 20st/C żeby na gazie pracował,gaz musi być ogrzewany a ty jak odrazu palisz na zimnym to co go ogrzeje jak woda w układzie zimna.
a po drugie wyczyść i sprawdz ebj czy pracuje

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:10

A kto pisał, że odpalam na zimnym z gazu ?
EBJ działa, w sensie jak odpinam wtyczkę to silnik gaśnie.

YaKuZ - |14 Mar 2012|, 2012 22:12

rabbit1 napisał/a:
po pierwsze z gazu ma zimnym nie powinieneś odpalac bo silnik musi mieć conajmniej 20st/C żeby na gazie pracował

niezła baja....ja co prawda nie odpalam na gazie tylko na beni (ale mam możliwość awaryjnie odpalać na gazie) i mogę odpalić i po 3 sekundach na gaz przełączyć i nigdy mi nie zgasł...

[ Dodano: |14 Mar 2012|, 2012 22:14 ]
a jak nim tak telepie podczas jazdy to po przełączeniu na bene nagle wszystko oki?

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:16

YaKuZ, to może i nie jest baja, ale tak zalecają instrukcje. Ma to zapobiegać przedwczesnemu zużyciu się parownika.

Mimo tego nigdy się do tego nie stosowałem i nie stosuję i jak tylko temperatura jest plusowa to odpalam na LPG i jadę :P

YaKuZ napisał/a:
a jak nim tak telepie podczas jazdy to po przełączeniu na bene nagle wszystko oki?

Podczas jazdy nie telepie, ma tylko zamułę jeśli działa w trybie 1, do 1500obr potem jedzie OK.

Po przełączeniu na benzynę wszystko jest w porządku.

lukas2 - |14 Mar 2012|, 2012 22:22

Piotrek miałem identycznie jak ty w 1 przypadku. Walczyłem 3 lata z tym. W końcy rozebrałem cały dolot do kolektora, poczyściłem, dałem nową uszczelkę między przepustnice i kolektor (wywalając kryzę), nowa uszczelka na krokowiec + silikon i najważniejsze wymieniłem krokowca na innego i jak ręką odjął 900 na min i nie telepał. Wymieniłem krokowca pomimo tego że mój też działał tzn gasł przy odłączeniu. Czyściłem go ze dwa razy ale dopiero podmianka na inny (który też wyczyściłem) pomogła. Kompa resetowałem n - ilość razy i nic to nie dawało. Pacjent rok starszy od twojego

http://ford-scorpio.pl/fo...der=asc&start=0

[ Dodano: |14 Mar 2012|, 2012 22:28 ]
PiotrekGran napisał/a:
jakby nie chodził co najmniej na dwóch cylindrach, popierniczy trochę (do 10 sek) i trzyma jakieś tam wolne powiedzmy 800obr, i wachają się do 100obr/min

Co do tego to ja nic nie chcę mówić ale przed remontem tak mi odpalał tylko na 3 łapał: pęknięta głowica, uszczelniacze, pierścienie - generalnie po 48h postoju olej w 3 cylindrze....

rabbit1 - |14 Mar 2012|, 2012 22:30

YaKuZ napisał/a:
niezła baja

bajka nie bajka jak chcesz zarżnąc silnik to odpalaj sobie na gazie,pzy okazji rozrusznik dostaje w plecy bo dłuzej kręci.a powiedz tylko czemu sekwenta nie przeżucisz odrazu na gaz tylko jak silnik osiagnie temp.20st/C to dopiero włancza sie gaz?????druga generacja ma tylko ten plus że sam sobie przezucisz kiedy tylko chcesz a nie zagrzany silnik i gaz to tylko głupata

lukas2 - |14 Mar 2012|, 2012 22:32

Też byłem zwolennikiem grzana auta na benzynie dopóki LPG miałem, ale nie o tym temat....
PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:33

lukas2, Widziałem ten wątek wcześniej.
Ale zastanawiam się dlaczego na PB zawsze jest wszystko dobrze, a na LPG raz jest tak jak na benzynie a raz jest kulawo.

I sam fakt, odpaliłem dziś na LPG, chodził kulawo, więc zgasiłem, za kilka sekund odpaliłem i było wszystko super.

Aaa coś jeszcze mi wpadło do głowy. Na przewodzie który idzie od parownika do miksera mam dwa registry jeden po drugim i ten cały attuator, domyślam się że to taki krokowiec do LPG ? Czy to on może mieszać ?

PiotrekGran napisał/a:

jakby nie chodził co najmniej na dwóch cylindrach, popierniczy trochę (do 10 sek) i trzyma jakieś tam wolne powiedzmy 800obr, i wachają się do 100obr/min

lukas2 napisał/a:
Co do tego to ja nic nie chcę mówić ale przed remontem tak mi odpalał tylko na 3 łapał: pęknięta głowica, uszczelniacze, pierścienie - generalnie po 48h postoju olej w 3 cylindrze....

Ale to nie to. Z rana odpala jak złoto i nawet nie klepie.
Dzieję się tak nawet jak podjadę do sklepu na 5 minut wyjdę i odpalę.
Poza tym głowica, uszczelniacze i pierścienie były już robione ;)

rabbit1 napisał/a:
bajka nie bajka jak chcesz zarżnąc silnik to odpalaj sobie na gazie,pzy okazji rozrusznik dostaje w plecy bo dłuzej kręci.a powiedz tylko czemu sekwenta nie przeżucisz odrazu na gaz tylko jak silnik osiagnie temp.20st/C to dopiero włancza sie gaz?????druga generacja ma tylko ten plus że sam sobie przezucisz kiedy tylko chcesz a nie zagrzany silnik i gaz to tylko głupata

Jejkurabbit1, nie Twój silnik, nie Twój rozrusznik.

Miałem Granadę, silnik przedpotopowy, mikser z poloneza parownik też, na filmie wszystko miało już 5 lat od zawsze paliła na LPG tak: http://youtu.be/GNMEipqoIV8
Rozrusznik tutaj owszem padnięty, silnik z resztą też (ciśnienie oleju) ale odpalała zawsze, a i bokiem się dało poślizgać, mimo tych 90KM.

lukas2 - |14 Mar 2012|, 2012 22:35

PiotrekGran napisał/a:
dwa registry jeden po drugim i ten cały attuator

Co to? Na pewno jest tam krokowiec. Bardzie trzepie nim podczas stania na parkingu czy podczas jazdy na luzie?

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:50

http://allegro.pl/actuato...2190811682.html

Coś podobnego tam siedzi(a może i to samo) taka gruszka, z dwoma przewodami.
Bardziej trzepie na parkingu :-d

lukas2 - |14 Mar 2012|, 2012 22:52

Parownik od gazu ile ma lat albo ile nalatane? Może mu membrany zesztywniały i dlatego kuleje na gazie?
Jest to krokowiec od gazu (taką samą insatlkę jak ty mam u siebie) ale nie słyszałem żeby on się uwalał.

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:54

Nalatane ma pewnie z 80kkm a lat to chyba już 7.

Ale nie wydaję mi się że to jego wina. W końcu jakby był słaby to cały czas a nie co ileś tam. Poza tym spalanie w normie, a i da się wyprzedzić coś ;)

rabbit1 - |14 Mar 2012|, 2012 22:56

lukas2 napisał/a:
Jest to krokowiec od gazu ale nie słyszałem żeby on się uwalał

wystarczy ze się zatnie i nie dostaje gazu tyle ile powinien to będzie kulał.u mnie też jest silniczek krokowy gazu tylko że jam mam"brc just" i inaczej on wygląda i są dwa rozwiązania albo on nie domaga albo coś z elektronika gazu że czasem nie podaje mu sygnału do potrzymania pracy silnika

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 22:59

Jutro wymontuje dziada i obadam co z nim :)
rabbit1 - |14 Mar 2012|, 2012 23:05

zawsze możesz zrobić test że zamiast silniczka krokowego złożyc śrube regulacyjną i zobaczyc jak wtedy chodzi tylko że jest jeden minus na tej srubie więcej pali :P
PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 23:09

Ale wtedy to już chyba będzie cofnięcie sie w stronę 1 gen :-D
YaKuZ - |14 Mar 2012|, 2012 23:15

eee jak parownik ma 7 lat i nie był regenerowany to na pewno mu się należy....

a o założeniu blosa nie myślałeś?

rabbit1 - |14 Mar 2012|, 2012 23:17

PiotrekGran napisał/a:
Ale wtedy to już chyba będzie cofnięcie sie w stronę 1 gen :-D

dokładnie ale będziesz miał pewność czy pracuje dobrze czy źle

lukas2 - |14 Mar 2012|, 2012 23:25

Ja bym parownik też obadał. Zaleca się ich wymianę co 100 tyś lub co 5 lat. Uwierz mi że zdrewniały też da radę wyregulować - znam to z autopsji...
Mój też dało radę tak rozkręcić ze spalanie w normie było a i mocy nie brakowało. Po wymianie jednak jak dali na kompa i podług sondy wyregulowali to od razu lepiej mu się zrobiło. Jakby co mam parownik BRC 1,5 roczny, od 6 miechów nie używany a nalatane ma może z 8 tyś. Zresztą mam całą instalkę na zbyciu...

PiotrekGran - |14 Mar 2012|, 2012 23:42

YaKuZ,
Myślałem o regeneracji, i o Blosie.
Poczytałem o parowniku i było kilka opinii że po regeneracji ciężko go skalibrować, aczkolwiek jest to ujęte w planach i kosztorysie :)
Chciałem się na początek pozbyć problemu z wolnymi obrotami, bo jestem w 99% pewny że to nie wina parownika.

Co do Blosa, to wcale nie mały wydatek jak na kieszeń ucznia, ale też gdzieś tam w planach jest ujęty "grosz" na niego. Wszystko w swoim czasie, póki jakoś tam jeździ na LPG to jest git a znowu tak wielkiej tragedii nie ma i dzielnie nabija kilometry. Poza tym ostatnio i tak cała wolna kasa ląduje w Scorpio, a to filtr, a to jakiś drobiazg, a to olej, a zaraz będzie przegląd, i przydało by się pomalować tu i tam, zderzak przed przeglądem trzeba pokleić no jest tego trochę, ale nie od razu Rzym zbudowano ;)

lukas2, Parownik zostawiam na sam koniec :-d

Struna - |14 Mar 2012|, 2012 23:47

na forum lpg ktoś sprzedaje blosa za 280 pln - cena nie najgorsza.
YaKuZ - |15 Mar 2012|, 2012 01:16

PiotrekGran, ja też jestem uczniem (no dobra mam mały poślizg w obronie pracy :P ) a myślisz że mnie nie kosztuje? :) ale blos to super sprawa :) 280 to dobra cena, na alledrogo po 380 chyba plus ship, ja na twoim miejscu zacząłbym jednak od parownika...zwłaszcza że jak mówisz 7 lat nikt go nie otwierał?
lukas2 - |15 Mar 2012|, 2012 10:27

PiotrekGran napisał/a:
po regeneracji ciężko go skalibrować

Dlatego lepiej od razu wymienić na nowy

rabbit1 - |15 Mar 2012|, 2012 20:57

lukas2 napisał/a:
PiotrekGran napisał/a:
po regeneracji ciężko go skalibrować

Dlatego lepiej od razu wymienić na nowy

wymienic albo dobrze zregenerowac

PiotrekGran - |15 Mar 2012|, 2012 21:13

YaKuZ, uczeń a student to różnica. Napisałem, że w odpowiednim czasie będzie kasa i na parownik i może też na Blosa.

Dzisiaj powalczyłem trochę i działa ;)
Wyczyściłem wsuwki od krokowego, elektrozaworów itp. Wyjąłem mikser od gazu, wydawało mi się że jest minimalna nieszczelność pomiędzy nim a przepustnicą, wyczyściłem wszystko, znajomy w sklepie z łożyskami znalazł oring żeby uszczelnić dobrze to połączenie i skręciłem do kupy. Trochę podregulowałem, pokręciłem, zrobiłem 30km jazd testowych i jest prawie dobrze. Minimalnie pogorszył się średni zakres obrotów, ale za to góra i dół są całkiem OK. A i teraz odpala od strzału, czy ciepły czy zimny :) W sumie to nie wiem co pomogło, ale obstawiam nieszczelne połączenie mikser-przepustnica, no chyba, że jutro problem wróci to będę dalej grzebał... Na razie dzięki, a jak coś padnie to znów będziemy kombinować :)
Pozdr !

gorgo - |15 Mar 2012|, 2012 21:20

Jak lewe powietrze łapał to nie miał prawa chodzić dobrze.
PiotrekGran - |15 Mar 2012|, 2012 21:24

Dlatego napiałem, że nie jestem pewien czy to to, bo na benzynie działał naprawdę dobrze. Zobaczymy czy nie padnie jutro/pojutrze :-d
gorgo - |15 Mar 2012|, 2012 21:32

To czekamy :)
PiotrekGran - |18 Mar 2012|, 2012 13:29

Jeździ ;)
Jeszcze w tygodniu podjadę do gazownika, żeby sprawdził czy wszystko jest OK z mieszanką.
Przy dynamicznej jeździe spalił 13l lpg na 100km, po mieście oczywiście, więc chyba jest dobrze ?