Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Piasta tylniego koła

bingo - |1 Mar 2012|, 2012 08:38
Temat postu: Piasta tylniego koła
Pytanie za 100 punktów - czym się różnią piasty tylniego koła w MK2 i MK3?
Reader - |1 Mar 2012|, 2012 08:46

Określ dokładnie co u Ciebie jest pod pojęciem piasta.

Jeśli obudowa łożysk z łożyskami, to różnic niema - sam miałem od chyba MK1 u siebie( jak mnie Vaux poratował) i pojeździłem dłuższy czas niechętnie się z nią rozstając.

Tarcza kotwiczna koła jest inna , ale to wiadomo 4/5 śrub.

Wałek przegubu - inny (inna zębatka ABS, nie wiem jak z mocowaniem przegubu).

chodzik87 - |1 Mar 2012|, 2012 10:44

Reader napisał/a:
Tarcza kotwiczna koła jest inna , ale to wiadomo 4/5 śrub.

Tak po normalnemu to jest właśnie piasta,ale wiadomo,że ludzie różnie nazywają różne części,a później nieporozumienia... ;)

Reader - |1 Mar 2012|, 2012 18:01

Obudowy lozysk sa identyczne z uwzglednieniem srednicy tarczy.
Czyli cosworth ma inne niz reszta.

JacekM - |2 Mar 2012|, 2012 19:51

Reader napisał/a:
Przeguby zarówno w MKII jak i MKIII mogą być "małe" (DOHC) lub "duże" (VM, Cosa). Wałki przegubu różnią się także gwintem. W MKII wałek lewy ma lewy gwint, a w MKIII oba mają prawy gwint (wałek Lewy=Prawy).
ford2fast - |2 Mar 2012|, 2012 20:48

JacekM napisał/a:
Reader napisał/a:
Przeguby zarówno w MKII jak i MKIII mogą być "małe" (DOHC) lub "duże" (VM, Cosa). Wałki przegubu różnią się także gwintem. W MKII wałek prawy ma lewy gwint, a w MKIII oba mają prawy gwint (wałek Lewy=Prawy).

Przemyśl to co napisałeś :)
Wprowadzasz innych w błąd :roll:

JacekM - |2 Mar 2012|, 2012 21:09

Zmieniłem :oops:
Czy o to chodziło?

ford2fast - |2 Mar 2012|, 2012 21:36

JacekM napisał/a:
Zmieniłem :oops:
Czy o to chodziło?

Dzięki za dobre chęci jednak większość Twojego powyższego stwierdzenia rozmija się z prawdą :roll:

JacekM - |2 Mar 2012|, 2012 22:29

Sprawdzałem to nawet kiedyś w Microkacie, kompletując z piasty MKII i wielorybowej piastę do sierry.
Wydaje mi się że wszystko jest OK, ale mogło mi się coś pomieszać.

Jeśli chodzi o przeguby to mogą być małe (10cm średnicy) lub duże (11cm średnicy). Małe przeguby (takie same) były w MKII DOHC i 2.912V oraz MKIII DOHC. Duże przeguby były zarówno w MKII Cosi i VM jak też w MKIII 2.9V12 , VM i Cosi. W związku z tym wałek krótki półosi zarówno w MKII jak i MKIII może mieć dużą lub małą flanszę do mocowania przegubu.

Wałek krótki półosi w MKII występuje w wersji prawej i lewej. Wałek lewego koła ma lewy gwint. Dlatego łożyska są jednakowe, ale nakrętka lewej piasty jest inna niż prawej.
Wałek w MKIII jest jednakowy po prawej i po lewej stronie. W związku z tym zestaw łożyska wraz z nakrętką jest jednakowy na oba koła.

Napisz co konkretnie namieszałem :?