Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Podświetlenie tablicy, panelu nawiewu, itd.

Stoper - |8 Lut 2012|, 2012 22:26
Temat postu: Podświetlenie tablicy, panelu nawiewu, itd.
Mam do Was takowe pytanko, jako że nie udało mi się znaleźć takiego tematu (jeśli kiepsko szukałem to mam nadzieję, że wybaczycie i przekierujecie).
Czy ktoś z Was bawił się może w zmianę koloru podświetlenia deski, panelu nawiewu, itp?
Jakoś tak ten zielony zaczął mnie troszkę nudzić, a okropecznie podoba mi się podświetlenie niebieskie (coś jak w VW). Chodzi mi o zmianę koloru podświetlenia wszystkiego, łącznie z elektryką szyb, bo jak lecieć to po całości. :) Czy ktokolwiek mógłby podpowiedzieć jak się do tego zabrać żeby to zmienić? Nie ukrywam, że asem w sprawach elektryki nie jestem więc jak coś to prosze łopatologicznie i najlepiej fotorelację. ;)
Pozdrawiam.

bingo - |9 Lut 2012|, 2012 10:41

zmień kolor żarówek
lukas2 - |9 Lut 2012|, 2012 11:11

bingo napisał/a:
zmień kolor żarówek

Coś to ta skoro oryg żarówki są białe a kolor nadaje folia na zegarach, włącznikach... Jedyna kolorowa żarówka jest w podświetleniu popiołki z tego co pamiętam

Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 15:15

Bingo jest dokładnie tak jak mówi Lukas2, z tą różnicą że podświetlenie spioły też jest białą żarówką. Ja bym chciał wszystko na diody zrobić bo byłby spokój na dłuższy czas. :)
kat - |9 Lut 2012|, 2012 15:22

mam czesciowo na diody i wlasnie niebieskie,przynajmniej na paneliku swiatel i srodkowym

guziorow nie tykam,bo to cholernie duzo roboty,chociaz Gufer kiedys w mk1 zrobil taki zabieg i wszystkie swiecily na niebiesko

Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 16:34

OK, widzę konkrety zaczynają się pojawiać, ale więcej szczegółów proszę. :) Kat, jak żeś to chłopie zrobił i czy dużo dłubania przy tym?
bingo - |9 Lut 2012|, 2012 17:25

zmieniasz kolor żarówki, to automatycznie zmienisz kolor podświetlenia. Kwestia tylko siły barwy światła, by uzyskać odpowiedni odcień.
Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 19:53

Bingo, może się mylę ale skoro żarówki są białe, a folia zielona to jakiej bym żarówki nie włożył to kolor chyba nie będzie czystym kolorem jaki chcę uzyskać.
Chodzi mi o kolor czysty taki jak jest w VW. Tak na czystą logikę niebieska żarówka z zieloną folią nie da mi chyba koloru niebieskiego.
Słyszałem, że jest możliwe uzyskanie czystej barwy, tylko byłem ciekaw czy ktoś z Was to robił i jakim sposobem udało mu się to uzyskać. Sorry, jeśli chodzi o Scorka to jestm perfakcjonistą i nie uznaję półśrodków jeśli już zabieram się za coś co ma zostać na dłużej. :)

kat - |9 Lut 2012|, 2012 20:25

Stoper napisał/a:
OK, widzę konkrety zaczynają się pojawiać, ale więcej szczegółów proszę. :) Kat, jak żeś to chłopie zrobił i czy dużo dłubania przy tym?

wyjałem stare zaroweczki,wlozylem chyba ledy jakies i zapomnialem
a dlubania jest tyle co zdjecie panelikow i wymiana swiatelek

reszty nie dotykalem

bingo - |9 Lut 2012|, 2012 20:29

Stoper napisał/a:
Bingo, może się mylę ale skoro żarówki są białe, a folia zielona to jakiej bym żarówki nie włożył to kolor chyba nie będzie czystym kolorem jaki chcę uzyskać.
- musisz włożyć taką żarówk, by kolor żarówki i kolor folii dał ci razem kolor taki, jak potrzebujesz. najlepiej się uksperymentuje z nakładkami kolorowymi na żarówki białe, wtedy uzyskujesz pełna gamę kolorów, jaki chcesz.

[ Dodano: |9 Lut 2012|, 2012 20:33 ]
no i jedna ważna sprawa - w MK1 i MK2 masz tylko żarówki i diody, z własnych prób, nie zdają egzaminu z pominieciem włączników grzania szyb (MK2 po dwie diody, MK1 i MK3 tylko dioda pracy) i włączników od grzania foteli (po dwie diody). W włącznikach grzania szyb i foteli w MK2 idealnie wyglądają diody żółte, dają ładny ciepły kolor pomarańczowy, który mi się podoba.
Do włączników szyb ciężko ładnie podświetlić jedną diodą, optymalnie powinny być dwie, sama deska w MK2 i MK1 na diodach jest bardzo źle podświetlona - odradzam.

YGH - |9 Lut 2012|, 2012 20:40

kat napisał/a:
Gufer kiedys w mk1 zrobil taki zabieg i wszystkie swiecily na niebiesko

...potem gufer kupił mk3, powywalał wszystkie niebieskie ledowe w5w jakie miał w aucie, ja je przygarnąłem i kiedyś z nadmiaru czasu wyczarowałem to:

rozebrałem przyciski, wziąłem te ledowe w5w, pościerałem o kostkę brukową na taką wysokość żeby schowały się w przyciskach i wszystko działało, następnie ściągnąłem kapturki (te wtyki) i władowałem w przyciski :)
trochę zegarmistrzowskiej roboty ale wszystko świeci, gro i bucy. :)

Stoper - |9 Lut 2012|, 2012 21:04

Czyli z tego co zrozumiałem folii nie muszę ruszać i kombinować, tylko pozostaje kwestia dopasowania koloru diody?
Jeśli tak to jak je tam wcisnąć żeby się trzymały. Lutownica w łapkę i jazda? Tylko do czego je przylutować? I czy coś po drodze jeszcze muszę wsadzić, czy same diody?
A no i czy z podświetleniem zegarów tak samo, czy tam coś więcej dłubać trzeba?