| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Wspolna akcja przeciwko wysokim cenom paliw
modzian - |25 Sty 2012|, 2012 19:04 Temat postu: Wspolna akcja przeciwko wysokim cenom paliw http://motokiller.pl/2063...nasze-samochody
28 stycznia 13:20 gliwice auchan przy a4
Sa chetni??
Adam73 - |25 Sty 2012|, 2012 20:34
Ludzie, myślicie że politykiery przestraszą się tego że zablokujecie jakąś trase ??? Utrudnicie tylko życie kierowcą takim jak Wy którzy się śpieszą .
Pomyślcie raczej o takiej akcji która utrudni życie politykom bezpośrednio,bo wszystkie te akcje blokowania tras czy stacji benzynowych to spływaja po Nich jak woda po kaczce a utrudniają życie zwykłym szarakom. Nie bądźcie jak lekarze i aptekarze którzy pod hasłem dobra pacjentów utrudniaja im życie.
VIK - |25 Sty 2012|, 2012 20:51
Słuchaj, z nic nie robienia nie przyjdzie nic, a trochu można pouprzykrzać. Politykom można bardzo łatwo. Pół klubu niech wyjedzie na jakąś 3pasmówkę jak będzie korpus rządowy kolumną jechał
ford2fast - |25 Sty 2012|, 2012 21:47
| modzian napisał/a: | | Sa chetni?? |
Niewykluczone
Struna - |25 Sty 2012|, 2012 23:21
modzian, przeciwko cenom jak już
wieloryb - |26 Sty 2012|, 2012 10:37
| VIK napisał/a: | Pół klubu niech wyjedzie na jakąś 3pasmówkę jak będzie korpus rządowy kolumną jechał | Otóż to, a znajdziemy takie dane by tego dokonać? I czy przypadkiem nie cza będzie jednak udostępnić drogę, bo oni poruszają się często z obstawą drogówki policyjnej na "pełnym" sygnale?
bingo - |26 Sty 2012|, 2012 11:02
blokowaniem niczego nie zrobicie, nawet, jak kilku politykom zepsujecie jeden dzień obecnie, to mają oni to gdzieś, bo nie ma wyborów, spotkań z wyborcami i czas nie jest napiety - większość spraw można przełożyć. Póki rząd boi się pewnych grup społecznych i daje im bardzo duże przywileje (m. in. górnicy, pielęgniarki, lekarze, rolnicy), szczególnie, że ich strjki są skuteczne, zgodne z prawem i paraliżujące gospodarke / urzędy / itp., nic się nie zmieni. Rząd potrzebuje coraz wiecej pieniędzy, obecny wyprzedał juz bardzo dużą część majątku Państwa łatwego do sprzedania za bezcen, za dużo już sie nie ostało, rezerw brak, dziura budżetowa jest przeogromna (szczególnie po uwzglednieniu braków w resortach nie branych pod uwagę przy PKB , np. ZUS), a specjaliści zdolni i mający wiedzę, chęci i możliwości do przeprowadzenia reform pracują na dorze płatnych stanowiskach w prywatnych firmach, a nie w parlamencie, a zarobki "państwowe" są na tyle niskie, że sprzyjają korupcji. Dotatkowo my, polscy wyborcy, nie umiemy dać votum zaufania żadnemu politykowi, który, przeprowadzając reformy i wyprowadzając jakiś dział gospodarki na prostą, powoduje, że spora część społeczeństwa ma gorzej niż miała. A niestety, nie można przeprowadzić reform bez pogorszenia sytuacji jednostki na jakiś czas. Jak w firmie prywatnej jest źle, to są cięte wydatki, a cierpią na tym pracownicy przez jakiś czas (bo nie klienci - cięcie takich wydatków kończy najczęściej firmę, podobnie jak wyprzedaż atrakcyjnych elementów majątku firmy), by później odzyskać utracone profity z zyskiem. Ale trzeba zacisnąć zęby i przeżyć dołek. Ale Polacy mają mentalność, że jak ktoś zrobi coś, by nam było teraz gorzej, to trzeba wymienić go na kogoś, kto tego nie zrobi, nie patrząc na przyszłość. Historia ostatnich 20 kilku lat pokazuje, że każdy rząd, który przeprowadził radykalne reformy w jakiejś części w kolejnych wyboach przegrywał z kretesem. a im bardzij zadłużał gospodark, ciągnął z portfeli obywateli i z majątku Polski, oddalając reformy w niskończoność, tym dłużej rządził.
To, że będą potrzebne olbrzymie wpływy do budżetu, było wiadomo już od dawna, ale my, Polacy, przeciągamy to jak najdalej w czasie, choć przeciesz wiadomo, że kiedyś to nastąpi, a im później, tym więcej trzeba bedzie dołożyć. w wszelkiego rodzaju protesty, strjki, blokady powodują tylko kolejne straty dla gospodarki i pdatników, a nie uderzają w osoby, w które są skierowane.
bingo - |26 Sty 2012|, 2012 15:50
| Speedo napisał/a: | | ciekawe jakie niby maja, prawo do dziadowania za grosze chyba | - jeżeli w szpitalu powiatowym, bez intensywnej , bez przewleklie chorych, bez super zabiegów - od chorzy na trochę groźniejsze choroby, jest 145 etatów pielęgniarek, to nie jest to chyba OK. A jak jest tyle etatów, to i zarobki niewielkie, a jak zarobki niewielkie, to się człowiekowi nie chce się robić, jak mało płacą, to człowiekowi należy się kilka przerw na kawę czy też wyskocznie do miasta by załatwić swoje sprawy. No i w zadnym wypadku nie wolno się przepracować, bo przeciesz za tak małe pieniądze ... no i wtedy trzeba jednak wiekszej ekipy, by zrobić to samo. Więc i mnie pieniędzy dostanie jednostka. nie mówię, że tak jest wszędzie, ale niestety jest to bardzo częsty obraz w szpitalach, w których i lekarze tak pracują. Wiem, że bardzo czesto pielęgniarki mają spora ilość etatów, tak jak i lekarze, nawet po 720h roboczych miesięcznie, a w domu są nie są wcale gościem. no i nie sa przemęczone czy nie wyspane (pomijam juz fakt, że nawet nie powinny być). Ich jedynym mankamentem jest to, ze nie mają już najczęsciej możliwości prowadzenia praktyki prywatnej, jak to robią ich koledzy lekarze (co też jest w przypadkach, gdy ma ponad 700h w miesiącu i dodatkowo prywatną praktykę - gabinet już nie koniecznie).
Mam koleżank, która tak pracowała, rzeczywist czas pracy (dokładniej powiedziawszy - pobytu w pracy) nie przekraczał 300h miesiecznie, choć teoretyczny był ponad dwukrotnie większy. mimo nawet tych 300 h nie narzekała na zmęczenie czy brak czasu, bo i często spała w pracy. Zarobki sumaryczne nie były wcale małe, ale w przeliczeniu na teoretyczne godziny, to zarabiała mało - na ręke koło 6.000 miesięcznie. Teraz ma co najmniej 5.000 bez premi czy nadgodzin, pracuje normalnie na jednym etacie, czasem jakieś nadgodziny, bo kolezanka ma urlop, ale w prywatnym szpitalu. Różnica jest taka, że teraz by coś załatwić bierze urlop, a na kawę z koleżankami z pracy idzie po pracy. W pracy napracuje się, rzadko ma czas, by nawet odebrać komórkę, no i sypia poza pracą.
Julek - |26 Sty 2012|, 2012 18:36
a to marna pensja, jest usprawiedliwieniem dla opieprzania się w robocie?
czyżby w myśl zasady - ja udaję, że pracuję, a oni udają że mi płacą?
modzian - |26 Sty 2012|, 2012 18:42
jaka płaca taka praca, prawda brutalna ale ...
masa300789 - |26 Sty 2012|, 2012 18:47
Kiedys i Polska bedzie normalnym cywilizowanym krajem
Kevin Xy - |26 Sty 2012|, 2012 18:56
mam nadzieje ze moja corka dozyje tych czasow
modzian - |26 Sty 2012|, 2012 18:58
| masa300789 napisał/a: | | Kiedys |
wlasnie kiedys tylko kiedy??
VIK - |26 Sty 2012|, 2012 19:11
Pewne jest to, że z siedzenia i gadania nic nie będzie.
masa300789 - |26 Sty 2012|, 2012 19:17
Nasi "przyjaciele" hamerykanie jak chcieli zaprotestowac przeciw rosnacej cenie paliwa ustalili dni w ktorych nalezalo nie tankowac (oprocz wyjatkowych sytuacji) i wygrali z koncernami
Waski - |26 Sty 2012|, 2012 19:37
| Cytat: | | modzian, przeciwko cenom jak już |
Pershing - |26 Sty 2012|, 2012 19:37
| bingo napisał/a: | | Historia ostatnich 20 kilku lat pokazuje, że każdy rząd, który przeprowadził radykalne reformy w jakiejś części w kolejnych wyboach przegrywał z kretesem. a im bardzij zadłużał gospodark, ciągnął z portfeli obywateli i z majątku Polski, oddalając reformy w niskończoność, tym dłużej rządził. |
Nie tylko Polacy mają taką mentalność. Hameryka dumnie ogłosiła koniec kryzysu... heh... czyżby rząd stworzył kolejną bańkę mydlaną jeszcze bardziej zadłużającą gospodarkę ? A Gracy? Włosi ? Oni krzyczą najgłośniej i nie chcą żadnego planu ratunkowego, cięć mimo ze ich gospodarka stoi nad przepaścią...
| Julek napisał/a: | a to marna pensja, jest usprawiedliwieniem dla opieprzania się w robocie?
czyżby w myśl zasady - ja udaję, że pracuję, a oni udają że mi płacą? |
Oczywiście ze nie... jak ma za mało niech zmieni prace albo sie zwolni i pozwoli pracować tym którym sie będzie chciało...
| VIK napisał/a: | | Pewne jest to, że z siedzenia i gadania nic nie będzie. |
Ale protestować tez trzeba z głową, a rząd cen nie zmniejszy bo ropa jest jednym z towarów które będą sie sprzedawać niezależnie od ceny... a my możemy robić blokady jak Lepper
VIK - |26 Sty 2012|, 2012 20:00
Rząd w ogóle niczego nie zmniejszy, chyba, że ktoś, zamiast siedzieć, pójdzie i ich podpalić, albo zaprotestuje w inny sposób, na przykład blokując drogi, ciekawe co powiedzą, jak co dnia bedzie ktoś blokować główną drogę, na przykład jedynkę, Częstochowa/Wawa, albo siódemkę Kraków/Wawa. Może coś w końcu dotrze. Ale jak na razie, w erze bez wojen i "wałęsopodobnych" przywódców gje z tego będzie. A szkoda.
A Grekom i Włochom się nic nie stanie. Z Polską w UE się niestety nikt nie liczy, nawet z fabryki z Tychów wyprowadzili produkcję Pindy2 do Neapolu, mimo, że zysk osiągnięty tu, mogliby zainwestować tu, jak choćby Francja, otwierając kolejną montownię koncernu PSA na Słowacji, po zainwestowaniu zysków z Czech, ale oczywiście PO zadymie w Czechach, z udziałem, z resztą, władz. U nas się nikt nie odzywa, nic nie robi i tak to właśnie wygląda. podatki się podnosi nie wiadomo po co, i chrzani się głupoty w mediach, że ropa droga. GDZIE?? W IRANIE?? Bzdura!
rabbit1 - |26 Sty 2012|, 2012 20:50
panowie myślićie że nawet jakby do takiego protestu doszło to czy nasi politycy by się tym przejeli?????nie ......bo ważne jest to że im do kieszeni leci a nam że ubywa to mają to gdzieś
[ Dodano: |26 Sty 2012|, 2012 20:52 ]
| Kevin Xy napisał/a: | | mam nadzieje ze moja corka dozyje tych czasow |
nie ma takiej opcji nie w Polsce
Boni - |26 Sty 2012|, 2012 21:17
Tak dla rozważenia, choć bez wielkiej nadziei na zrozumienie, podpowiem:
1) w PL około 55% ceny benzyny na stacji to podatki, na które rząd, przynajmniej teoretycznie, ma wpływ.
2) w "tanim" benzynowo USA, podatki to jakieś zaledwie 15%, powiedzmy, ale - cena za ostanie 5 lat zmieniała się o 200%
3) regulowanie podatkami na poziomie 30% (realistyczne w PL) nijak nie może wyrównać zmian cen o 200% (wolnorynkowe, jak w USA).
I tyle w temacie, w zasadzie.
kondzio508 - |26 Sty 2012|, 2012 21:24
hym ja już praktycznie jestem umówiony na montaż Lpdzi do madzi , bo przepłacam na kazdym litrze 3 PLN a na kolejne auto (scorpio z lpg) mnie niestać bo Oc i utrzymanie kolejengo auta to bedzie cios ponizej pasa
wieloryb - |26 Sty 2012|, 2012 21:36
| kondzio508 napisał/a: | hym ja już praktycznie jestem umówiony na montaż Lpdzi do madzi , bo przepłacam na kazdym litrze 3 PLN a na kolejne auto (scorpio z lpg) mnie niestać bo Oc i utrzymanie kolejengo auta to bedzie cios ponizej pasa | się nie ciesz, przypierdzielą w końcu i nam, użytkownikom LPG wyższą akcyzę, to będziem zbiorkomem jeździć
A Boni i VIK mają rację. Poza tym jesteśmy w jakimś układzie, gdzie ciury spoza Polski trzymają łapy na tym co się u nas dzieje.
rabbit1 - |26 Sty 2012|, 2012 21:39
| wieloryb napisał/a: | | się nie ciesz, przypierdzielą w końcu i nam, użytkownikom LPG wyższą akcyzę, |
to będzie trzeba się przesiąść na rower
YGH - |26 Sty 2012|, 2012 21:45
| wieloryb napisał/a: | | Poza tym jesteśmy w jakimś układzie, gdzie ciury spoza Polski trzymają łapy na tym co się u nas dzieje. |
żydy!
http://i1.kwejk.pl/site_m....jpg?1327351887
kiedy w końcu ten koniec świata nastąpi?! Ta kometa co to kiedyś ma uderzyć mogłaby pierdyknąć centralnie w nasz kraj.
...chociaż jak tu wpadnie to się nic nie stanie. Polska to taka dziura, że ta kometa wpadnie i nic z tego nie będzie.
Julek - |26 Sty 2012|, 2012 21:49
nie wiem co to są żydy ale co poniektórzy nabierają tutaj niepotrzebnego rozpędu
kondzio508 - |26 Sty 2012|, 2012 21:51
| rabbit1 napisał/a: | | na rower | srednio mi sie podoba 30 km. w jedną stronę pedałować do pracy
YGH - |26 Sty 2012|, 2012 21:52
żydy - inaczej żydzi, naród żydowski, który...
i tu zakończę bo moje poglądy nie każdemu może się podobają.
...pomimo tego że [...] jest to prawda!
rabbit1 - |26 Sty 2012|, 2012 21:55
| kondzio508 napisał/a: | | rabbit1 napisał/a: | | na rower | srednio mi sie podoba 30 km. w jedną stronę pedałować do pracy |
a co innego zostaje????jak słyszałem kiedyś że za nas gaziarzy też mają się wziąć i gaz ma się nie wiele różnić od beni
kondzio508 - |26 Sty 2012|, 2012 21:58
czyli przybedzie około powiedzmy 30 tys. bezrobotnych wtedy , bo nikt nie bedzie montował gazu bo poco koszta skoro to samo co benia , do tego mniej zatrudnienia na stacji lpg , bo PB to lejemy sami ale gaz juz musi tankować pracownik stacji . także jezeli tak zrobią to znów dowalą dla ludzi i tych co tankują i tych co zarabiają na montazu gazu .
rabbit1 - |26 Sty 2012|, 2012 22:01
| kondzio508 napisał/a: | | czyli przybedzie około powiedzmy 30 tys. bezrobotnych wtedy , bo nikt nie bedzie montował gazu bo poco koszta skoro to samo co benia , do tego mniej zatrudnienia na stacji lpg , bo PB to lejemy sami ale gaz juz musi tankować pracownik stacji . także jezeli tak zrobią to znów dowalą dla ludzi i tych co tankują i tych co zarabiają na montazu gazu . |
a kto się tym przejmuje????MY zwkli ludzie bo napewno nie ci co tam siedza w polityce dla niego nawet litr beni może byc po 100zł jak się ma na koncie 3mln zł
Waski - |26 Sty 2012|, 2012 22:09
YGH, dwie rzeczy zacytowałeś wulgarymy - mam liczyć ile ?
po drugie
| YGH napisał/a: | | i tu zakończę bo moje poglądy nie każdemu może się podobają. |
poglądy to jedna sprawa a epitety to druga sprawa - jeśli masz jakieś poglądy wyraź je kulturalnie a nie obraźliwie i pogardliwie
tutaj nie onet ani inny taki żeby szerzyć nienawiść
Pozdrawiam
Wąski
ford2fast - |26 Sty 2012|, 2012 22:16
| Julek napisał/a: | | nie wiem co to są żydy ale co poniektórzy nabierają tutaj niepotrzebnego rozpędu |
To som śfagry od masonów
| YGH napisał/a: | żydy - inaczej żydzi, naród żydowski, który...
...pomimo tego że [...] jest to prawda! |
Twoje szczęście , że się opamiętałeś
Za takie teksty mógłbyś dostać dożywotniego banana
Słoniu - |26 Sty 2012|, 2012 22:23
| rabbit1 napisał/a: | | ci co tam siedza w polityce dla niego nawet litr beni może byc po 100zł jak się ma na koncie 3mln zł |
Zapomniałeś dodać że w siedząc w polityce i mając na koncie 3mln zł i tak nie muszą tankować bo jeżdzą służbowymi furami za piniondze z kiesy podatników
generalnie wszystko sie robi od drugiej strony....najpierw powinno sie zwiększyć płace minimalną do jakiś normalnych pieniędzy to wtedy nikt nie bedzie marudził ze paliwo po 6 pln....
W luxie zarabiają po 7000 i paliwo jest w podobnej cenie jak u nas przy zarobkach 1500 brutto.to chyba jakieś chore.....
rabbit1 - |26 Sty 2012|, 2012 22:44
tylko że jak u nas wejdzie euro to wszystko x4 a zarobki pozostana jakie są.......czyli wielkie zero
Słoniu - |26 Sty 2012|, 2012 22:48
no i paliwo dalej będzie w takiej cenie jak w luxie albo droższe tylko że koleś z luxu zarobi 1700 euro a polak 400
Vaux - |26 Sty 2012|, 2012 22:49
No cóż...ja zacząłem dziś prywatną akcję przeciwko koncernom paliwowym w inny sposób...Będę zużywał mniej paliwa a i oszczędzę tej nieszczęsnej soli z dróg mojemu skorpiakowi bo aż mi szkoda jak patrzę na to białe draństwo na karoserii Na dojazdach do pracy zastąpi go szmelcwagen polo '93 1.0 elpidżi którego dziś przyprowadziłem od wujka Zobaczymy jak długo wytrzymam
Słoniu - |26 Sty 2012|, 2012 22:57
| Vaux napisał/a: | No cóż...ja zacząłem dziś prywatną akcję przeciwko koncernom paliwowym w inny sposób...Będę zużywał mniej paliwa a i oszczędzę tej nieszczęsnej soli z dróg mojemu skorpiakowi bo aż mi szkoda jak patrzę na to białe draństwo na karoserii Na dojazdach do pracy zastąpi go szmelcwagen polo '93 1.0 elpidżi którego dziś przyprowadziłem od wujka Zobaczymy jak długo wytrzymam |
Ja protestuje w lato.....
do pracy mam niedaleko wiec śmigam na rowerze ale w zime raczej mi sie nie chce pedałować po śniegu,autobus mi nie pasuje a pieszo znów za daleko
BTW Ty parkujesz (lub parkowałeś) koło PKO z żubrem w Puławach??
Vaux - |26 Sty 2012|, 2012 23:07
baaaardzo sporadycznie...ostatni raz byłem tam może z miesiąc lub dwa temu i na jakąś godzinę
Struna - |26 Sty 2012|, 2012 23:25
| Vaux napisał/a: | | Na dojazdach do pracy zastąpi go szmelcwagen polo '93 1.0 elpidżi którego dziś przyprowadziłem od wujka Zobaczymy jak długo wytrzymam | ja raz z musu popycałem chyba ze dwa tygodnie pugiem 205 w dieslu, wersja full bieda, korben dallas, z wypasy to uchylny szyber przez pierwsze dwa - trzy dni było nawet zabawnie, ot taka odmiana, po tygodniu było jeszcze w miarę ok, w okolicy połowy drugiego tygodnia już miałem dość
Maross - |26 Sty 2012|, 2012 23:33
| Struna napisał/a: | ot taka odmiana, po tygodniu było jeszcze w miarę ok, w okolicy połowy drugiego tygodnia już miałem dość |
ja pół roku wytrzymałem jeżdżąc Astrą , też myślałem że mnie szlag trafi
Struna - |26 Sty 2012|, 2012 23:39
wow - to i tak nieźle jak pół roku dałeś radę
Maross - |26 Sty 2012|, 2012 23:47
| Struna napisał/a: | wow - to i tak nieźle jak pół roku dałeś radę |
w moim przypadku to było pół roku konieczności , jak skrzynia padła cieszyłem się jak dziecko
Sprzedałem to jak najszybciej za psi grosz i szukałem Scorpio
Struna - |26 Sty 2012|, 2012 23:57
z drugiej strony - człek do wszystkiego się może przyzwyczaić.
Waski - |27 Sty 2012|, 2012 00:10
| Struna napisał/a: | | z drugiej strony - człek do wszystkiego się może przyzwyczaić. |
dokładnie - ja pomykałem przez około 50 tysi tym co mam w profil wpisane
baa nawet rozpędzałem to do licznikowych 160 km/h jak zimą wiozłem takiemu jednemu pizze i nie chciałem żeby wystygła
ale gdyby nie miała takich foteli to tyle km bym nie zrobił
Waski - |27 Sty 2012|, 2012 00:12
jak by to było 16 to byś tej pizzy nie zjadł a ja bym miał siny ryj "bo pizza była za zimna"
Struna - |27 Sty 2012|, 2012 00:16
o kurcze, wesoło tam macie
Waski - |27 Sty 2012|, 2012 00:17
wiesz ważne, że mam kolegów bo bez kolegów to smutno w życiu - a że walą mnie po ryju średnio raz na miesiąc to co ja poradzę
Struna - |27 Sty 2012|, 2012 00:19
zły dotyk boli całe życie, weź może ZOMO na pomoc zawołaj, niech spałuje kogo trzeba
Waski - |27 Sty 2012|, 2012 00:20
ACTA przybyła mi na pomoc bo ZOMO to nie mój tylko ICH przyjaciel
Vaux - |27 Sty 2012|, 2012 00:28
Dane mi było ostatnio jechać fabią 1.4 tdi, raz z tyłu - trasa do wawy i z powrotem, drugi raz za kierownicą pół dnia za kółkiem spędziłem jeżdżąc po wioskach...okropność, wracałem do domu jakiś taki padnięty ja nigdy...to auto męczy okropnie, nie wiem czy fotele czy klekot..może jedno i drugie na raz
Struna - |27 Sty 2012|, 2012 00:30
ja tym pugiem byłem w dniówkę do olsztyna i z powrotem - to było wyzwanie
bingo - |27 Sty 2012|, 2012 09:22
| Speedo napisał/a: | | bo to ze sie opieprzaja w robocie z powodu marnej pensji to chyba nie sa te bonusy | - to włąśnie jest bonus, bo płaci im ministerstwo, a wiec rząd, a więc państwo, a więc podatnicy, a wiec my, a im wolno jeszcze strajkować i podnosić dodatkowo koszty swojej pracy. Pielęgniarki to jeden z nietykalnych obecnie zawodów, bo ich strjk paraliżuje szpitale, a dodatkowo mają wsparcie społeczeństwa, bo przeciesz są biedne ...
| Pershing napisał/a: | | Hameryka dumnie ogłosiła koniec kryzysu... heh... czyżby rząd stworzył kolejną bańkę mydlaną jeszcze bardziej zadłużającą gospodarkę ? | - pytanie, o którym rządzie mówisz - naszym czy USA? jeśli naszym, to obecny rząd jest w tym perfekcyjny, a jeśli USA , to zwróc uwagę, że ich rządu i gospodarki trudno porównac do europy, tam zupełnie inaczej działa socjal i zupełnie inne wymagania maja ludzie, to jest gospodarka kredytu, która bez zadłużenia nie istnieje - zaczynając od pjedynczego obywatela.
| Pershing napisał/a: | | A Gracy | - w bardzo dużym skrócie to nasze pielęgniarki, ludzie mają tam bardzo dobrze i dla nich nie ma sensu wprowazania reform (poza posadami państwowymi), które pogorszą ich status - lepeij zbankrutować (jak już polska też zrobiła) i żyć dalej w luksusie
| Pershing napisał/a: | | Włosi ? | - tu jest bardziej skomplikowana sprawa, bo gospodarka jest prężna i silna, a problem ma tylko budżet. a co do kryzysu, to największym problemem są bardzo duże opóźnienia płatnicze w Europie (co do reszty świata nie wiem, jak to wygląda).
| rabbit1 napisał/a: | | nie ma takiej opcji nie w Polsce | - jest, ale obawiam się, że bez wprowadzenia co najmniej stanu wyjątkowego z niektórymi sprawami nie uda się nic zrobić.
wieloryb - |27 Sty 2012|, 2012 09:48
| YGH napisał/a: | żydy - inaczej żydzi, naród żydowski, który...
...pomimo tego że [...] jest to prawda! |
Poszedłeś YGH po bandzie, ja nie o tym pisałem; pisałem o obcych państwach robiących sobie biznes na podtrzymywaniu i zwiększaniu naszej służalczości względem ich właśnie po przez takie, a nie inne siły trzymające władze/rządy w Polsce. Naród żydowski ba bardzo bogatą reprezentację ponadprzeciętnych ekspertów od pieniędzy i zajęć abstraktcyjnych
[ Dodano: |27 Sty 2012|, 2012 09:49 ]
| bingo napisał/a: | rabbit1 napisał/a:
- jest, ale obawiam się, że bez wprowadzenia co najmniej stanu wyjątkowego z niektórymi sprawami nie uda się nic zrobić. | bingo, czyżbyśmy myśleli o tej samej opcji?
[ Dodano: |27 Sty 2012|, 2012 10:10 ]
| Słoniu napisał/a: | | najpierw powinno sie zwiększyć płace minimalną do jakiś normalnych pieniędzy to wtedy nikt nie bedzie marudził ze paliwo po 6 pln.... | i nikt nie będzie już starał się lepiej pracować, bo przecież socjalna minimalna już w portfelu...
bingo - |27 Sty 2012|, 2012 13:24
| wieloryb napisał/a: | bingo napisał/a:
rabbit1 napisał/a:
- jest, ale obawiam się, że bez wprowadzenia co najmniej stanu wyjątkowego z niektórymi sprawami nie uda się nic zrobić.
bingo, czyżbyśmy myśleli o tej samej opcji? | - nie chodzi mi o moje poglądy polityczne, bo to nie miejsce na to, tylko o fakt, że przy wprowadzeniu reform z sensem np. dla służby zdrowia, dla niektórych grup (np. lekarze) będzie oznaczało to koniec kombinacji, dobrej płacy bez pracy, darmowych dodatków kosztem pracodawcy czy innych dziwnych "przywilejów", a wtedy mamy pewne strajki. A w takim przypadku będzie konieczność wprowadzenia co najmniej stanu wyjątkowego, by np. lekarzy zmusić do świadczenia pracy bez możliwości legalnego strajku czy np. brania masowych wypowiedzeń, L4 czy urlopów.
no i fala niezadowolenia poblicznego będzie smasowana, bo "co ci biedni lekarze mają teraz zrobić ..."
mały przykład tych efektów mieliśmy teraz, przy wprowadzaniu nowej ustawy służby zdrowia (pomijam kwestie samej ustawy, jej słusznosci, jak i samego wprowadzającego, z którym od ponad roku nie rozmawiam i już słowa z nim nie zamienię), gdy lekarze zbuntowali się o coś, co od dawna robili i powinni robić dalej - jak tylko pamiętam, zawsze musiałem do lekarza zabrać aktualną książeczkę czy ostatnie przelewy do ZUS.
gufer-posepny - |27 Sty 2012|, 2012 13:47
co jest oszczędniejsze od 5 osobowego auta z 5 osobami ? 7 osobowe auto .właśnie miniubici space wagon pomykałem w bagażniku . znaczy się 3 rzędzie siedzeń .
Słoniu - |27 Sty 2012|, 2012 19:04
| wieloryb napisał/a: | | Słoniu napisał/a: | | najpierw powinno sie zwiększyć płace minimalną do jakiś normalnych pieniędzy to wtedy nikt nie bedzie marudził ze paliwo po 6 pln.... |
i nikt nie będzie już starał się lepiej pracować, bo przecież socjalna minimalna już w portfelu... |
Tak jasne jakieś to typowe gadanie wiekszosci pracodawców.....
wszyscy myślą że człowiek chodzi do ropboty tylko odpoczywać,i siedzieć na L4...ehhhh
a co z tymi którzy sie starają dobrze pracować i wykazują i jakos wiekszej premii nie ma...
Pershing - |27 Sty 2012|, 2012 19:38
| Słoniu napisał/a: | | a co z tymi którzy sie starają dobrze pracować i wykazują i jakos wiekszej premii nie ma... |
bo praca jest towarem deficytowym wiec po co dać zarobić jak można mieć darmową siłę roboczą ? Kto ma szczęście, znajomości albo niszowy zawó ten jeszcze zarobi a reszta ? Hmm... minimalna + 100 złotych żeby nie było...
| Vaux napisał/a: | Dane mi było ostatnio jechać fabią 1.4 tdi, raz z tyłu - trasa do wawy i z powrotem, drugi raz za kierownicą pół dnia za kółkiem spędziłem jeżdżąc po wioskach...okropność, wracałem do domu jakiś taki padnięty ja nigdy...to auto męczy okropnie, nie wiem czy fotele czy klekot..może jedno i drugie na raz |
No Scorpio to to nie jest, ale daje rade Silnik jednak trochę za mały...
Reader - |27 Sty 2012|, 2012 21:56
bingo - |28 Sty 2012|, 2012 10:59
ładne wykresy, ale nie są zgodne z autentycznymi, ponieważ brakuje jednego podatku.
Julek - |28 Sty 2012|, 2012 12:54
dyskusja dyskusją ale temat wątku można by wreszcie poprawić na taki pisany w języku polskim...
ford2fast - |28 Sty 2012|, 2012 18:53
Powinno być napisane - wontku
Słoniu - |28 Sty 2012|, 2012 20:26
i wonż do pąpy
pablo19 - |30 Sty 2012|, 2012 14:56
Ja tam już protestuję przeciwko całemu światu kupując polskie produkty. Jeśli się nie da obyć bez chińskich to szukam polskich importerów, a nie zagranicznych.
Julek - |4 Lut 2012|, 2012 15:47
Kup se polskie ałto
gufer-posepny - |4 Lut 2012|, 2012 20:44
pullones z słusznym napędem i nawet czasem 2.9 .
pablo19 - |4 Lut 2012|, 2012 21:29
| Julek napisał/a: | Kup se polskie ałto | Ha ha, zdemaskowałeś mnie
Zysio - |4 Lut 2012|, 2012 21:29
Żukietkę łykasz?
pablo19 - |4 Lut 2012|, 2012 21:38
| Zysio napisał/a: | | Żukietkę łykasz? | Wolałbym w jakiejś sportowszej obudowie np w Tarpanie Był nawet kiedyś taki za <3000
Nawet Lambo boi się wyprzedzić http://www.youtube.com/wa...feature=related
artur.k - |13 Lut 2012|, 2012 18:24
hmm, nie jest dobrze panowie i będzie niestety gorzej...jak tak dalej pójdzie to auto powyżej 1,3l będzie można kupić za bezcen, a kosa za skrzynkę piwa...
nie wiem co z tym krajem i ludźmi jest nie tak...
|
|