| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Opinie o dodatkach do paliw
playandwin24 - |20 Sty 2012|, 2012 19:11 Temat postu: Opinie o dodatkach do paliw Witam...
Co myślicie o tym? Stosujecie? Wlewacie?
http://www.stp.com.pl/pro...a.html#paliwa02
Jest STP, jest również coś takiego z firmy Xeramic...
Głównie chodzi mi o dodatki do paliw, czyszczące wtryskiwacze, usuwające wodę z baku itp
Macie z tym jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
gorgo - |20 Sty 2012|, 2012 19:15
Osobiście jeszcze nie stosowałem ale kilka osób z forum chwaliło sobie preparat do czyszczenia wtrysków benzyny z tejże właśnie firmy.
playandwin24 - |20 Sty 2012|, 2012 19:18
Ten czarny STP? Ja wlałem parę razy ten czerwony profilaktycznie i z Xeramica coś do LPG i nawet łagodniej przechodził z Pb na LPG i z powrotem...
YGH - |20 Sty 2012|, 2012 20:00
ja leje od czasu do czasu ten z STP do czyszczenia wtrysków. Przy moim zastanym aucie naprawdę czuć różnicę.
Najlepsze są dodatki firmy Liqui Moly, co prawda nie sprzedają się jak popularne i wszędzie dostępne STP czy CRC ale użytkownicy na prawdę chwalą sobie.
http://www.liqui-moly.pl/...e&category_id=6
oczywiśce wszystko dostępne w Inter Cars
pepi - |20 Sty 2012|, 2012 20:00
to do wtrysków to działa
kiedyś miałem jedno auto co prawie wcale nie jechało na paliwie
i po zastosowaniu tego dało się jechać już
kiedyś też nie chciało mi się robić silnika wlałem jakiś preparat tylko on był drogi
i po 400 km normalnie szok wysechł silnik
t znaczy z niego tylko ciekło nie kapało bo jak kapie to tylko wtedy wymiana
i jeszcze preparaty do uszczelniania chłodnic też są ok tylko akurat je trza z głową używać
aby nie zabic nagrzewnicy
kat - |20 Sty 2012|, 2012 20:14
do wtryskow tez wlewalem i ogien,auto sie odmula na jakis czas
YGH - |20 Sty 2012|, 2012 21:00
co do dodatków Liqui Moly i cen w IC:
LIM1014 - Oczyszczacz zaworów, dodawać przy tankowaniu benzyny/ wystarcza na 75L/ 150ML LM - ok. 32zł
LIM1971 - Injection Reiniger/Oczyszczacz systemów wtrysku benzyny 300ML /dolewany do baku/na 70 L paliwa/ - ok 38zł
LIM2182 - NOWY INDEKS LIM8342 Dodatek do oleju silnikowego z MoS2 (z dwusiarczkiem molibdenu) 0,3L LM - ok 42zł
LIM2642 - Benzin Additiv 300ml/ Dodatek uszlachetniający do benzyny, chroni układ paliwowy przed korozja/LM - ok. 22zł
LIM3720 - SPEED TEC dodatek do benzyny powodujący wzrost osiągów i lepsze przyspieszanie 250ml/ opak. 250ml wystarcza na 70L benzyny - ok.50zł
LIM5108 - Benzin System Pflege/Środek do ochrony systemu wtrysku paliwa 300ML/wystarcza na 75L benzyny - ok. 38zł
LIM3721 - CERA TEC /Środek do długotrwałej ochrony sil.zawiera ceramikę,obniża spalanie na 50.000 km/ 300ML - ok. 105zł
playandwin24 - |20 Sty 2012|, 2012 21:06
Koledzy a Wy to lejecie co 6 miesięcy czy na przykład co 5tys km, bo tam na tych opakowaniach różnie pisze...
Ja teraz przymierzam się do wymiany oleju i filtrów tym paliwa, ale wlewałem coś takiego 3 tys km temu
http://www.nokaut.pl/doda...ze-benzyny.html
Mogę zalać coś na przeczyszczenie teraz mu z tych co polecacie? Nie zaszkodzi silnikowi, pompie, przewodem?
Srebrny - |21 Sty 2012|, 2012 09:57
Kiedyś wlałem do Hondy dodatek do benzyny. Masakra. Problemy z rozruchem.Zanim powiązałem fakty pół dnia główkowałem co jest grane. Wypaliłem paliwo po trzech dniach wlałem nowe, jak ręką odjął. Jak już to zatankuj kilka razy jakieś lepsze paliwo typu Dynamic czy cuś podobnego.
gufer-posepny - |21 Sty 2012|, 2012 10:42
polecam zdjąć listwę wtryskową i obejrzeć jak wtryski psikają . w bobie na 6 dwa lub trzy szczają sikiem prostym . utrata mocy , skład spalin gorszy i tak dalej . trzeba by z 2 listw poskładać jedną coś wartą jeszcze .
pepi - |21 Sty 2012|, 2012 16:46
jak je się na wierzchu to można je umyć nie zawsze się daje ale 90 % tak
a to ze się zapychają to wina naszego bełtanego paliwa
playandwin24 - |21 Sty 2012|, 2012 16:48
A nie przez nieużywanie czy LPG?
zelazny_gst - |21 Sty 2012|, 2012 17:49
STP używałem i dobra jakość do ceny.
pandy - |21 Sty 2012|, 2012 18:10
do odwadniania baku najlepszy jest czysty 100% alkohol metylowy - do nabycia w sklepach z odczynnikami chemicznymi - koszt litra niemal 100% metanolu cz.d.a to ok 24zl - mozna tez zatankowac pol na pol 95 i E85 (nie wiem czy jest w PL) nie polecam E10 bo tam jest etanol z woda i raczej sie baku nie odwodni.
Co do wtryskiwaczy to lepiej je zdjac i porzadnie wyczyscic - mozna to zrobic w bardzo prosty sposob w domu
http://www.youtube.com/watch?v=7aT4S1lIBAY
http://www.youtube.com/watch?v=VFJlTfHyrUk
http://www.youtube.com/watch?v=3mnA0cnXckg
http://www.youtube.com/watch?v=dp-ECEpN52k
ten filmik pokazuje typowy problem - nierownomierna wydajnosc wtryskiwaczy (dotyczy kazdego paliwa) http://www.youtube.com/watch?v=ZJmdvoZ83hY
Co do dodatkow - stosowalem rozne preparaty do czyszczenia i ogolnie nie widzialem roznicy - rownie dobrze mozna zrobic to samo co ten pan http://www.youtube.com/watch?v=5icTmYItwiE i tez bedzie dobrze a wiekszosc tych substancji do czyszczenia ma 80% nafty, troche trimetylobenzenu i poliolefinoamidoalkenoamine - naprawde trudno mi uwierzyc w jakas nadzwyczajna skutecznosc zwlaszcza po wymieszaniu 0,3 litra z 30 - 50 litrami benzyny...
pepi - |21 Sty 2012|, 2012 20:55
bo to skoncentrowane jest
gufer-posepny - |21 Sty 2012|, 2012 21:49
cycuś glancuś filmy tylko wyjmij wtryski boba z listwy . Mi na 6 sztuk 3 rozerwałem . chyba potrzebuję więcej tego .
pandy - |22 Sty 2012|, 2012 00:01
| gufer-posepny napisał/a: | cycuś glancuś filmy tylko wyjmij wtryski boba z listwy . Mi na 6 sztuk 3 rozerwałem . chyba potrzebuję więcej tego . |
wypchnac kompresorkiem?
z listwy DOHC tez ciezko wychodza ale w koncu wychodza...
[ Dodano: |22 Sty 2012|, 2012 00:07 ]
| pepicosi napisał/a: | bo to skoncentrowane jest |
hehehe, pepi nie neguje tyle ze wniosek jest prosty - kupic butelke nafty oswietleniowej i wlac - wyjdzie mniej wiecej na to samo - 30 litrow paliwa, butelka szuwaksu ma 300ml z czego zalozmy ze ok 30ml jest tego co nie jest nafta... no to wychodzi ze tego cudu co czysci jest 0,03 litra w 30 litrach... gdyby chodzilo o ludzi to pewnie moznaby nazwac to homeopatia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Homeopatia
gufer-posepny - |22 Sty 2012|, 2012 15:19
To wlej 10 litrów paliwa i te cudo .
Ja sobie na wiosnę jednak podniosę listwy i obejrzę jak to tam sika .Aczkolwiek są plomby z niby z regeneracji . Pozatym polecam nowy filtr paliwa .
pepi - |22 Sty 2012|, 2012 16:03
a mi wyszło że jeden z mych gadów pobiera mi paliwo
pewnie któryś wtrysk leje
bo dzisiaj się ganiałem z volvo tym wielkim
i jechałem na lpg a tu paliwo ubyło
jak se tak jechaliśmy po 180 km
to jak wystartowałem to miałem wskazówkę nad czerwonym
przejechałem tak szarpaniem z 100-180 km i na koniec trasy 100 km miałem już poniżej czerwonego
akieś turbo ma ostatnio zalałem za 100 zł paliwa fakt troszkę boków było ale mimo to na 400km na lpg już nie ma paliwa
może na razie zaleje to badziewie do wtrysków może akurat bo mam listwy ale nie chce mi się zmieniać
gufer-posepny - |22 Sty 2012|, 2012 17:22
Polecam jeszcze pomiar cewek wtrysków . Bo mogą być przytopione jak ktoś miał pozwierane kable z racji "wiąsska effect" Wartości są rzędu 3 omów zatem pomiar średnio miarodajny . Chyba ze ktoś ma multimetr z pomiarem impedancji to już inna sprawa .
Mostek Weatstona czy jakoś tak dobry by był .
pepi - |22 Sty 2012|, 2012 20:09
podobno może być to z winy kompa lpg
gufer-posepny - |22 Sty 2012|, 2012 21:33
też możliwe . ja tamto podałem dla wszystkich .
pepi - |22 Sty 2012|, 2012 21:55
bo raczej jak by go podlewało na wolnych to by kulał
a tu nic
ford2fast - |22 Sty 2012|, 2012 23:27
| gufer-posepny napisał/a: | | Mostek Weatstona czy jakoś tak dobry by był |
Mostek Wheatstone'a - na pracę maturalną go robiłem
playandwin24 - |27 Sty 2012|, 2012 12:15
Po 8 rano jak odpalałem samochód to -10 było, pojechałem się przejechać to gdzieniegdzie było -12 brrr... zastanawiam się czy mu czegoś nie zalać na łatwiejsze odpalanie....
Ale jest dobrze, Scorpion stoi na zewnątrz a odpala po 1 sek kręcenia w taki mróz, a mamy Lancia która stoi w garażu ma z tym problem w ogóle...
przemoroxette - |27 Sty 2012|, 2012 12:43
to co tam chcesz ruszać jak zapala od kopa chyba żeby nie zamarzło paliwo to dolej jakiegoś cudu techniki do baku
playandwin24 - |28 Sty 2012|, 2012 12:56
Wlałem taki niebieski STP dzisiaj... tak dla profilaktyki w baku mam około 35 litrów benzyny
I stwierdziłem że na każdym kroku robią Nas kierowców w bambuko, STP do benzyny
czerwone do niedawna kosztowało 17zł na Orlenie, przyszła zima i mrozy i nagle cena wzrosła
do 29,90zł...
Julek - |28 Sty 2012|, 2012 12:59
pepicosi, walnij mu z piąchy w próg bagażnika od wewnątrz i zobacz czy nadal ubywa ;]
pepi - |29 Sty 2012|, 2012 19:12
sterownik od lpg był temu winny
lukas2 - |29 Sty 2012|, 2012 19:40
Kiedyś niezastąpionym dodatkiem był denaturat. Też wiąże wodę jeżeli ta znajduje się w zbiorniku. Te dodatki jak dla mnie jedna ściema. Paliwo w miarę pewne, nigdy nic nie dolewałe a auta bez problemu odpalają.
pepi - |29 Sty 2012|, 2012 19:53
| lukas2 napisał/a: | | Paliwo w miarę pewne | - tak
lukas2 - |29 Sty 2012|, 2012 19:58
No z tym jest problem dlatego napisałem że w miarę pewne. Wolę tankować na orlenie niż gdzieś na pojedyńczej stacji. Raz kupiłem 5 do kosiarki na wioskowej stacji to nawet kosiarka (do trawy) odpalać nie chciała.
pepi - |29 Sty 2012|, 2012 20:14
a ja uważam że nie ma pewnego paliwa w kraju
[ Dodano: |29 Sty 2012|, 2012 20:14 ]
tylko pytanie jest takie ile tego paliwa w paliwie jest a reszta to dodatki
masa300789 - |29 Sty 2012|, 2012 20:20
| pepicosi napisał/a: | a ja uważam że nie ma pewnego paliwa w kraju
[ Dodano: |29 Sty 2012|, 2012 20:14 ]
tylko pytanie jest takie ile tego paliwa w paliwie jest a reszta to dodatki | Przedostatnie tankowanie na Orlenie bylo tym "pewnym"paliwem i czekalem tylko kiedy je wyjezdze A skumalem o co biega z slabymi osiagami i podwyzszonym spalaniem po paru rozmowach z znajomymi ktorzy tankowali w tym samym czasie .Nastepne zapelnienie baku i po ok 2km cudowna odmiana
lukas2 - |29 Sty 2012|, 2012 20:58
U mnie na wsi też był jakiś wałek nw orlenie. Ja zatankowałem 40 litrów o 18 a o 18:30 jakieś 2 czy 3 auta się zatankowały i pogasły w pobliżu stacji. Zamknęli dystrybutory od 95 i ON na jakieś 3 dni. Podgadałem gościa ze stacji że podobno jakaś woda. Placowy mi powiedział bo pani w kasie nicsię nie stało, a ja 2 tankowanie po kapitalce i bądź mądry czy spuszczać czy co. O nic nie wyszło. Scorpio elegancko se chodził na tym pliwie. Tak więc napraweę nie wiewz co tankujesz to fakt, tylko że w razie czego wystatczyło by podać godzinę tankowania z datą i paragonu nie trza mieć. A na pojedynczych stacjach dochodź swoich racji. Gaz z Shella też raz kombinowałem jak w atmosferę póścić. Nie dało się na tym jeździć
pandy - |30 Sty 2012|, 2012 13:36
| lukas2 napisał/a: | | Kiedyś niezastąpionym dodatkiem był denaturat. Też wiąże wodę jeżeli ta znajduje się w zbiorniku. |
nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna - rozwarstwia sie po jakims czasie i moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony - etanol odwodniony jest bardzo drogi wiec najblizsze sensowne to albo metanol 100% albo izopropoanol bezwodny - jak ktos ma noz na gardle to moze wlac butelke dykty i butelke acetonu (pol litra na pol litra) bo aceton tez wiaze wode ale "obniza oktany" - tyle ze i metanol i aceton moga powodowac korozje wiec nie jest zalecane dlugie trzymanie takiej mieszaniny w baku i przewodach - wniosek dosc prosty - izopropanol wydaje sie byc najbezpieczniejszym srodkiem do usuwania wody z ukladu paliwowego http://pl.wikipedia.org/wiki/Izopropanol "Ze względu na mieszalność z wodą stosowany jest jako dodatek do paliw w celu zwiększenia rozpuszczalności w nich wody i zapobiegania powstawania korków lodowych w przewodach paliwowych." cena 15zl za litr - http://allegro.pl/1l-ipa-...2070536627.html - wyjdzie taniej niz jakikolwiek odwadniacz... wlac litra i po klopocie.
BTW
problemem jest nie tylko woda ale bakterie znajdujace sie w starszym paliwie (starsze zbiorniki zazwyczaj maja z tym najwiecej problemow) - alkohol dezynfekuje zbiornik
bingo - |30 Sty 2012|, 2012 14:19
| pandy napisał/a: | | nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna | - alkohol etylowy wiąże się z wodą bez ograniczeń, tworząc mieszaninę w dowolnej proporcji (kwestia jej późniejszego spalenia to już inna sprawa, ale nasze silniki poradzą sobie z niewielką ilości nawet 30% roztworu). a w czasie jazdy otwarte baki, jakie są w scorpio, bez problemów wymieszają benzynę z etaanolem i wodą.
etaanol 100% jest trudny do uzyskania, ponieważ około 6% wody z roztworu etylowego nie można wyciągnąć za pomocą zwykłej destylacji, ale nie ma to związku z jego mieszalnością w niższych stężeniach - widziałeś kiedyś rozwarstwioną wódkę?
[ Dodano: |30 Sty 2012|, 2012 14:23 ]
| pandy napisał/a: | | moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony | - ani etanol, ani woda nie powodują korozji, tylko tlen, a woda może być co najwyżej katalizatorem reakcji.
pandy - |30 Sty 2012|, 2012 15:13
| bingo napisał/a: | | pandy napisał/a: | | nie wiaze bo ma za duzo wody i nie jest juz w stanie zwiazac wode i jednoczesnie stworzyc mieszanine z benzyna | - alkohol etylowy wiąże się z wodą bez ograniczeń, tworząc mieszaninę w dowolnej proporcji (kwestia jej późniejszego spalenia to już inna sprawa, ale nasze silniki poradzą sobie z niewielką ilości nawet 30% roztworu). a w czasie jazdy otwarte baki, jakie są w scorpio, bez problemów wymieszają benzynę z etaanolem i wodą.
etaanol 100% jest trudny do uzyskania, ponieważ około 6% wody z roztworu etylowego nie można wyciągnąć za pomocą zwykłej destylacji, ale nie ma to związku z jego mieszalnością w niższych stężeniach - widziałeś kiedyś rozwarstwioną wódkę?
[ Dodano: |30 Sty 2012|, 2012 14:23 ]
| pandy napisał/a: | | moze powdowoac korozej zbiornika dlatego zalecaja wlac alkohol ale odwodniony | - ani etanol, ani woda nie powodują korozji, tylko tlen, a woda może być co najwyżej katalizatorem reakcji. |
http://en.wikipedia.org/w...el#Distillation
"For the ethanol to be usable as a fuel, the majority of the water must be removed. Most of the water is removed by distillation, but the purity is limited to 95-96% due to the formation of a low-boiling water-ethanol azeotrope with maximum (95.6% m/m (96.5% v/v) ethanol and 4.4% m/m (3.5% v/v) water). This mixture is called hydrous ethanol and can be used as a fuel alone, but unlike anhydrous ethanol, hydrous ethanol is not miscible in all ratios with gasoline, so the water fraction is typically removed in further treatment in order to burn in combination with gasoline in gasoline engines.[22]"
http://www.epiphergy.com/...ous_Ethanol.pdf
oczywiscie zartujesz Bingo z ta wodka (czyli mieszanina jednorodna etanolu i wody) - do osuszania zbiornika zaleca sie uzycie bezwodnego etanolu ktory jest drogi - oczywiscie wyzsze stezenia mozna uzyskac robiac destylacje po dodaniu benzenu czy np po chemicznym zwiazaniu wody srodkiem silnie higroskopijnym (np palone wapno CaO itp)
Napisalem by zamiast dykty uzyc albo metanolu bo latwo osiagalny jest 100% ( i szybko wyjezdzic ze wzgledu na korozyjne dzialanie metanolu) albo izopropanolu - dykta sie nada pod warunkiem wymieszania z acetonem ktory tez rozpuszcza wode i miesza sie benzyna.
Co do korozji - dlaczego pojecie korozja zawezasz wylacznie do stopow zelaza?
"Methanol, just like ethanol, contains soluble and insoluble contaminants.[9] These soluble contaminants, halide ions such as chloride ions, have a large effect on the corrosivity of alcohol fuels. Halide ions increase corrosion in two ways; they chemically attack passivating oxide films on several metals causing pitting corrosion, and they increase the conductivity of the fuel. Increased electrical conductivity promotes electric, galvanic, and ordinary corrosion in the fuel system. Soluble contaminants, such as aluminum hydroxide, itself a product of corrosion by halide ions, clog the fuel system over time.
Methanol is hygroscopic, meaning it will absorb water vapor directly from the atmosphere.[1] Because absorbed water dilutes the fuel value of the methanol (although it suppresses engine knock), and may cause phase separation of methanol-gasoline blends, containers of methanol fuels must be kept tightly sealed."
http://en.wikipedia.org/w...ion_engine_fuel
korozja to termin znacznie szerszy, obejmujacy nie tylko stopy zelaza czy ogolnie metale ale tez np tworzywa sztuczne.
Ogolny wniosek jest taki ze naprawde najbezpieczniej jest uzyc butanolu albo izopropanolu - izoproponaol czyli popularna IPA dostepny jest bez problemu za relatywnie atrakcyjna cene (w porownaniu do firmowych dodatkow odwadniajacych paliwo) - litr za 15 zl to dopowiednik 3 - 4 butelek firmowych specyfikow po 20zl - zreszta polecam sprawdzenie tzw MSDS takich specyfikow - podany jest tam sklad specyfiku np preparat kleen flo
http://allegro.pl/dodatek...2080566622.html i co my tam mamy - izopropanol, ksylen, etylobenzen za http://www.kleenflo.com/en/msds/409.pdf
a dokladnie:
SECTION II-HAZARDOUS INGREDIENTS OF MATERIAL
Ingredients - Concentration
2-propanol - 60-100%
Dimethylbenzene - 10-30% (ksylen)
Ethyl benzene - 1-5%
jak widac po skladzie to po prostu techniczny izopropanol - 150ml za 9zl albo 1000ml za 15zl
bingo - |30 Sty 2012|, 2012 19:36
wikipedia nie jest źródłem wiedzy, bardzo sporajej częśc to albo bzdury, albo tylko płytko liźnięty temat
co do korozji - oczywiście, że korozja to nie tylko utlenianie, ale mówimy tu o konkretnych dwóch materiałach - stali z której jest zrobiony zbiornik i wodzie, wiec chyba nie próbujesz podciągną pod to np. erozji skał, które też są erozją ...
pandy, kolejny temat, w którym coś próbujesz powiedziec nie mając odpowiedniej wiedzy, a jedynie liźniętą wiki. nie bdę dyskutował dalej wtym, jak i w innych tematach z toa, ale proszę cię o jedno - nie wprowadzaj ludzi w błąd opierając się tylko na wiki i niewielkim rozeznaniu tematu czy też wiedzy na temat najprostszych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoły podstawowej
i z mojej strony koniec.
pandy - |30 Sty 2012|, 2012 21:13
| bingo napisał/a: | | wikipedia nie jest źródłem wiedzy, bardzo sporajej częśc to albo bzdury, albo tylko płytko liźnięty temat |
Wybacz Bingo ale powielasz opinie dziennikarzy ktorzy ujmijmy to oglednie sa na bakier z wiedza. Wikipedia jest wartosciowym zrodlem - masz link do opracowania wiec jesli potrzebujesz detali idziesz do linku, zreszta podalem linki do wersji angielskiej a te sa zazwyczaj znacznie lepsze niz polskojezyczne.
| bingo napisał/a: |
co do korozji - oczywiście, że korozja to nie tylko utlenianie, ale mówimy tu o konkretnych dwóch materiałach - stali z której jest zrobiony zbiornik i wodzie, wiec chyba nie próbujesz podciągną pod to np. erozji skał, które też są erozją ...
|
w ukaldzie paliwowym masz rozne materialy - nie wiem dlaczego uparles sie na stal i ograniczasz korozje do zbiornika
| bingo napisał/a: |
pandy, kolejny temat, w którym coś próbujesz powiedziec nie mając odpowiedniej wiedzy, a jedynie liźniętą wiki. nie bdę dyskutował dalej wtym, jak i w innych tematach z toa, ale proszę cię o jedno - nie wprowadzaj ludzi w błąd opierając się tylko na wiki i niewielkim rozeznaniu tematu czy też wiedzy na temat najprostszych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoły podstawowej
i z mojej strony koniec. |
Bingo - nie rozumiem dlaczego odwracasz kota ogonem, zarzucasz mi niewiedze a sam nie odniosles sie merytorycznie do tego co napisalem, na jakiej podstawie twierdzisz ze wikipedia nie jest zrodlem wiedzy, na jakiej podstawie sugerujesz ze nie mam podstawowej wiedzy na temat najprostrzych zjawisk fizycznych i chemicznych z poziomu szkoly podstawowej - po tym jak sie zachowales nie zalezy mi czy sie obrazisz czy nie ale zwyczajnie nie chcesz przyznac sie do tego ze nie wiesz o czym napisalem i w tej chwili uzywajac argumentow osobistych i odwolujac sie do swojego autorytetu probujesz odbic pileczke sugerujac ze jestem nieukiem.
gufer-posepny - |31 Sty 2012|, 2012 19:57
ciekawe jakie są dodatki w dieslu ( pewnie woda albo inny szajs ) bo znów mi zamarzło to badziewie . co za syf . ciekawe czy firma zwróci mi za zgrzewkę denaturatu .
|
|