| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - problem z odpaleniem
camillusPL - |16 Sty 2012|, 2012 11:58 Temat postu: problem z odpaleniem chodzi o 2.9 cosworth 96r. problem pojawił się po założeniu inst.gazowej trochę pojeździł i zaczeło się sprawa wygląda tak wiązki zrobione skrzynki zrobione, podłączałem komputer nie wykazuje żadnych błędów, iskra jest, paliwo na listwę dochodzi ale bydle nie chce palić gdzie szukać
jeszcze jedno pytanie czy komputer na podmianę musi mieć taki sam numer
Gaiger - |16 Sty 2012|, 2012 13:34
| camillusPL napisał/a: | | problem pojawił się po założeniu inst.gazowej trochę pojeździł i zaczeło się |
Zrobić reset kompa benzynowego, adaptację, pojeździć na Pb żeby się komp nauczył poprawnej pracy.
Jak pomoże to jechać do gazownika i dobrze wyregulować gaz.
Zakładam oczywiście, że komponenty instalacji są dobrze dobrane.
bogdan99 - |16 Sty 2012|, 2012 13:47
| Cytat: | | Zakładam oczywiście, że komponenty instalacji są dobrze dobrane. |
Hehe, stawiam ze grubo błędne założenie.
Obstawiam silvera i czerwone valdki.
rabbit1 - |16 Sty 2012|, 2012 20:00
a na gazie odpala????jeśli nie to elektronika z gazu odcieła wtryski i gaz innym mi słowy padła
Piotr - |16 Sty 2012|, 2012 20:04
weź pierwszą rzecz podepnij się pod centralkę lpg czy jest sygnał na wtryski a jeśli niema to polecam zmiane połączenia na wtryskach w kosie odwrotnie są wtryski sterowane sam sie boleśnie przekonałem ....a niewieżyłem
bingo - |16 Sty 2012|, 2012 23:09
| camillusPL napisał/a: | | chodzi o 2.9 cosworth 96r. problem pojawił się po założeniu inst.gazowej trochę pojeździł i zaczeło się sprawa wygląda tak wiązki zrobione skrzynki zrobione, podłączałem komputer nie wykazuje żadnych błędów, iskra jest, paliwo na listwę dochodzi ale bydle nie chce palić gdzie szukać | - rozumiem, że po jakimś czasie odpali? jeżeli tak, przetestuj, jak będzie odpalał po użyciu tylko benzyny. Jeżeli wtedy będzie OK, to pewno coś nie tak z regulatorem na gazie będzie.
Mysza - |18 Sty 2012|, 2012 07:42
| camillusPL napisał/a: | | 2.9 cosworth 96r. problem pojawił się po założeniu inst.gazowej trochę pojeździł i zaczeło się | Skoro trochę pojeździł, to niekoniecznie sprawa związana jest z gazem. Albo zakatowałeś pompę paliwa niskim poziomem beny w baku podczas śmigania na LPG (pompa benzyny pracuje cały czas), albo kwestia zupełnie nie związana z LPG, czyli padł kabelek od EDISa do kompa. Zobacz jak wyglądają przewody ekranowane przy wtyczce EDISa. Poruszaj nimi i zobacz czy odpali.
| rabbit1 napisał/a: | | a na gazie odpala????jeśli nie to elektronika z gazu odcieła wtryski i gaz innym mi słowy padła | Bzdura, jest zimno i nie odpali na sekwencji w trybie awaryjnym. Nawet może mieć wyprogramowany rozruch awaryjny na LPG i nie mieć opcji, jedynie odpał z beny i przejście na gaz po uzyskaniu odpowiedniej temp.
rabbit1 - |18 Sty 2012|, 2012 20:32
| Mysza napisał/a: | rabbit1 napisał/a:
a na gazie odpala????jeśli nie to elektronika z gazu odcieła wtryski i gaz innym mi słowy padła
Bzdura, jest zimno i nie odpali na sekwencji w trybie awaryjnym. Nawet może mieć wyprogramowany rozruch awaryjny na LPG i nie mieć opcji, jedynie odpał z beny i przejście na gaz po uzyskaniu odpowiedniej temp. |
zgadzam się z toba że na sekwencji nie odpali jeśli parownik nie osiągnie odpowiedniej temperatury,ale kto tu napisał że ma sekwencje???z tego co wyczytałem nic takiego tu nie pisze ja u siebie nie mam sekwenta tylko II generacje dlaczego kolega nie może jej miec???,a jeśli ma to powiniem odpalić bezpośrednio na gazie.
Mysza - |18 Sty 2012|, 2012 23:12
A co, mikser do kosłorta założyli?
rabbit1 - |18 Sty 2012|, 2012 23:19
| Mysza napisał/a: | | A co, mikser do kosłorta założyli? |
nie wiem zalezy jakiego miał gazownika i jak się znał.ja kiedyś spotkałem się z kolega z naszego forum od którego kupowałem pilota do centralki miał 2.9 24V i powiedział mi że wybulił 4 koła na sekwent bo miał II generacje i dlatego nie wiadomo co kolega ma bo nie napisał.ja też zmieniałem u siebie elektronike z gazu i powiedziano mi że II generacja wystarczy a ja chciałem sekwenta kosz nie wielki był bo do dego co mam doliczyc 1000zł ale mnie zbałamucił i teraz żałuje.
zbyszek - |18 Sty 2012|, 2012 23:35
| Mysza napisał/a: | | A co, mikser do kosłorta założyli? |
Ja mam
rabbit1 - |19 Sty 2012|, 2012 20:27
pablo19, powiedz ino jakie spalanie jest na nim
rabbit1 - |19 Sty 2012|, 2012 20:46
| pablo19 napisał/a: | | Jak to mówią, ile wlejesz tyle ukręcisz |
no to muszę sobie taki założyć
ale wrócmy do tematu
| camillusPL napisał/a: | | jeszcze jedno pytanie czy komputer na podmianę musi mieć taki sam numer |
jeśli mówimy o sterowniku silnika to tobrze by było jak byś niał te same numery bo byś nie musiał mapy sterownika zmieniać,i też musisz zachowac poszczekólne palametry:pojemność silnika,immo czy bez immo i jaka skrzynia manual czy automat
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 20:04
Witam...
Podłączę się pod temat....
Otóż po wymianie przewodów paliwowych samochód gorzej odpala...
Przed wymiana odpalał od strzału, normalnie wszyscy się dziwili że mi tak ładnie autko odpala...
A teraz muszę przytrzymać kluczyk w stacyjce w pozycji nr III 1 sekundę czasem nawet 2 sekundy...
Nie jest to jakiś duży problem ale wcześniej było tak fajnie...
Hm... Czy układ paliwowy może być zapowietrzony?
kat - |7 Lip 2012|, 2012 20:56
jak zrobiles wezyki i jak je laczyles?
bo zdaje sie robiles na tekalanach?
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 21:18
Tak... na plastiki zamienione zostały...
kat - |7 Lip 2012|, 2012 21:24
jak je łaczyles?
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 21:26
Hm... czasu nie było, oddałem samochód do machera...
Sprawdzałem później czy nie cieknie, czy dobrze zrobił, to jest ok, tylko to odpalanie mnie zastanawia....
kat - |7 Lip 2012|, 2012 21:30
jak polaczyl wezyki?bo pewnie za pomoca kawalkow gumowych wezykow i za mocno scisnął i zgniotlo tekalana
myslisz,ze mechanik bedzie sie certolił z jakimis złączkami?
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 21:34
Gdzie mam to sprawdzić na łączeniu przy silniku po niżej tego małego ufo?
To jest regulator paliwa?
kat - |7 Lip 2012|, 2012 21:35
sprawdzic wszystkie polaczenia wezykow,ktore byly robione
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 21:46
Sprawdziłem teraz te przy silniku... Ok...
Idzie plastik jest złączka taka, nie wiem jak to określić... 2 małe walce złączone, czarne... i później ta guma od której jest regulator paliwa...
Ładnie to wygląda, przy złączce nie widzę żadnej gumy...
Może poprostu musi sie odpowietrzy c ten układ.... w czasie jazdy nic nie przerywa jest dobrze....
kat - |7 Lip 2012|, 2012 21:51
odpowietrzy sie od razu jak zaciagnie paliwo do filtra i dalej
no to ten odcinek masz na szybkozlaczkach,sprawdz pozostalą reszte
ja sobie kiedys scisnalem tekalana na gumowej złączce,tak,ze mi nie chcial odpalic
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 21:53
Czyli Andrzej jeszcze muszę sprawdzić przy baku?
Więcej nie ma złączek?
Kevin Xy - |7 Lip 2012|, 2012 22:10
masz sprawdzic wszystkie
ale trzeba polesc do auta
poza tym zagniecenie zobaczysz jedynie jak rozbierzesz
kat - |7 Lip 2012|, 2012 22:13
na calym przewodzie zasilajacym oryginalnie sa 3 szybkozlaczki + dwa ucha przy filtrze
na powrocie masz tylko jedna szybkozlaczke ( w komorze siilnika) + dwa laczenia elastyczne( wezyki gumowe) w tym jeden przy baku
Wczoraj z Guferem wymienialem u siebie calosc i wszystko jest zrobione na szybkozlaczkach.Pali od strzała
playandwin24 - |7 Lip 2012|, 2012 22:40
Ok dzięki Kolego... Zaglądnę pod auto w poniedziałek...
Są jeszcze jakieś inne możliwości oprócz tej?
gufer-posepny - |8 Lip 2012|, 2012 08:44
siakiś paproch z rurek popłynął do listwy i siedzi w regulatorze ciśnienia paliwa .
pepi - |8 Lip 2012|, 2012 09:20
auto raczej by nie tylko nie paliło
a można było dać miedziany od poloneza lub nawet od lpg
playandwin24 - |8 Lip 2012|, 2012 09:25
Auto nie przerywa w czasie jazdy, wszystko ok po odpaleniu...
Nawet jak go zgaszę i pójdę na zakupy to po 10 min odpali od kopa, ładnie...
Tylko na zimnym silniku tak mu się porobiło....
1Bodzio - |18 Lip 2012|, 2012 00:08
Sprawdź czujnik temperatury ECT, lub jego kabelki. Czasami wystarczy tylko rozłączyć wtyczkę, popsikać kontaktem w spreyu i ponownie podłączyć. Najwieksze prawdopodobieństwo przyczyny takiego stanu rzeczy to będzie osłabiony kontakt na przekażniku oznaczonym jako włącznik zapłonu. Jest on w małej skrzynce, jest czarny i ma takie szerokie nóżki (dwie). Wyjmij go, delikatnie otwórz , popryskaj kontaktem styk, wyczyść nóżki, i włóż go do skrzynki kilka razy, aby wytrzeć styki w skrzynce. Myślę że powinno pomóc.
|
|