Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Dmucha powietrze przy wyłączonym nawiewie

Kżyho - |3 Sty 2012|, 2012 13:21
Temat postu: Dmucha powietrze przy wyłączonym nawiewie
To, że wentylator i tak zawsze lekko kręci i dmucha, nawet przy ustawieniu go w pozycji kropki to wiem. Ale również od Was wiem, że jak oba pokrętła ustawię w pozycję kropki, to nie powinno nic dmuchać.

Tymczasem jak oba te pokrętła są w pozycji kropki, to i tak nadmuch lekki cały czas jest. To tak ma być czy mam coś nieszczelne/skopane z jakimiś klapami sterującymi nadmuchem?

Poza tym zauważyłem, że przy włączonym częściowo ogrzewaniu (nie na maksa tylko w jakiejś pośredniej pozycji) na środku dmucha mi zimnym powietrzem, a na bokach ciepłym. Dopiero jak rozkręcę ogrzewanie na maksa, to wieje ciepłym również ze środkowych kratek.

Tak ma być?

Adam73 - |3 Sty 2012|, 2012 14:02

Kżyho napisał/a:
Tymczasem jak oba te pokrętła są w pozycji kropki, to i tak nadmuch lekki cały czas jest. To tak ma być czy mam coś nieszczelne/skopane z jakimiś klapami sterującymi nadmuchem?
problem tkwi w styczniku krańcowym pokrętła. Mnie równiez zdarza się że przekręcam pokrętło na "kropke" (czyli pozycja prawa krańcowa) a nadmuch dalej wieje.Ale wystarczy że delikatnie przesune dalej i stycznik rozłancza nawiew.

Kżyho napisał/a:
Poza tym zauważyłem, że przy włączonym częściowo ogrzewaniu (nie na maksa tylko w jakiejś pośredniej pozycji) na środku dmucha mi zimnym powietrzem, a na bokach ciepłym. Dopiero jak rozkręcę ogrzewanie na maksa, to wieje ciepłym również ze środkowych kratek.

Tak ma być?
raczej nie
Kżyho - |3 Sty 2012|, 2012 15:12

Adam73 napisał/a:
problem tkwi w styczniku krańcowym pokrętła. Mnie równiez zdarza się że przekręcam pokrętło na "kropke" (czyli pozycja prawa krańcowa) a nadmuch dalej wieje.Ale wystarczy że delikatnie przesune dalej i stycznik rozłancza nawiew.

Tylko, że ja już przesuwałem pokrętło z całej siły na tą kropkę i bez zmian. Więc jeżeli jest tam jakiś stycznik, krańcówka czy cokolwiek, to chyba nie działa w tym układzie.
Jakoś to można sprawdzić? To jest zintegrowane w pokrętle czy jakiś osobny element?

pablo19 - |3 Sty 2012|, 2012 16:09
Temat postu: Re: Dmucha powietrze przy wyłączonym nawiewie
Kżyho napisał/a:
...

Tak ma być?
Mi się wydaje, że tak, takie rysunki widziałem w katalogach, że na środku były niebieskie strzałeczki, a wszędzie indziej czerwone.
Kżyho - |3 Sty 2012|, 2012 16:27

Sprawdziłem przed chwilą - jak przesunę w miarę normalnie, ale nawet z lekko większą siłą pokrętło kierunków nawiewu na kropkę to nadal dmucha. Jak przekręcę większą siłą i przytrzymam to dmuchanie ustaje. Czyli ten stycznik kontaktuje, ale pokrętło nie chce pozostawać w takiej pozycji. Starczy, że się lekko cofnie i już dmucha znowu.
To teraz czekam na pomysły jak to naprawić, bo nie mam pojęcia, jak to tam pod deską jest wszystko zbudowane - nie rozbierałem jeszcze jej nigdy.

Adam73 - |3 Sty 2012|, 2012 17:06

Kżyho napisał/a:
stycznik kontaktuje, ale pokrętło nie chce pozostawać w takiej pozycji. Starczy, że się lekko cofnie i już dmucha znowu.
To teraz czekam na pomysły jak to naprawić, bo nie mam pojęcia, jak to tam pod deską jest wszystko zbudowane - nie rozbierałem jeszcze jej nigdy.

Prawdopodobnie ktoś rozbierał pokrętła i za mocno naciągnoł linke od regulacji nawiewów.Pozostaje zdjąć pokrętła i ponownie przymocować do nich linki.

wieloryb - |4 Sty 2012|, 2012 09:36

Adam73 napisał/a:
Kżyho napisał/a:

Tak ma być?
raczej nie
jak nie, jak tak; Struna już z tego doktorat tutaj kilka razy robił, że wpierw wali ciepło z każdej ramki, a w miarę wzrostu temp. w kabinie ciepłe leci tylko przy oknach, a zimniejsze/zimne środkiem by był dobry obieg.
Adam73 - |4 Sty 2012|, 2012 12:48

wieloryb napisał/a:
jak nie, jak tak; Struna już z tego doktorat tutaj kilka razy robił, że wpierw wali ciepło z każdej ramki, a w miarę wzrostu temp. w kabinie ciepłe leci tylko przy oknach, a zimniejsze/zimne środkiem by był dobry obieg.

Może w wielorybach,bo w Mk2 (przynajmniej w moim) to leci odrazu srodkiem ciepłe.

Struna - |4 Sty 2012|, 2012 15:13

w mk1 przedlift było inaczej, w polifcie i mk2 inaczej, a w mk3 z klimatronem jeszcze inaczej.
VIK - |4 Sty 2012|, 2012 15:26

Kżyho napisał/a:
Tymczasem jak oba te pokrętła są w pozycji kropki, to i tak nadmuch lekki cały czas jest.

krańcówka w prawym pokrętle uwalona?

Adam73 - |4 Sty 2012|, 2012 15:31

VIKu, jest jeszcze prawdopodobieństwo że linka nie pozwala na skrajne prawe położenie.
VIK - |4 Sty 2012|, 2012 15:42

Zgadza się, jest to ściśle powiązane :-d