| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - bob gaśnie i nie trzyma obrotów
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 15:56 Temat postu: bob gaśnie i nie trzyma obrotów Witam,
mam problem z BOB-em, dziś podczas jazdy zaczął przerywać, tak jakby silnik gasł i sie zapalał, jak zatrzymałem się na skrzyżowaniu to zgasł, odpaliłem i jechałem dalej żeby zjechać z drogi i strasznie szarpał. Znalazłem miejsce do postoju i pod mache co jest grane. Nic nie zauważyłem dziwnego, poruszałem kablami przy edisie podociskałem kable WN i nic, nadal to samo, odpala ale jak nie wcisne gazu przy odpalaniu to gaśnie, jak wcisne gaz to wchodzi na obroty ale nie równo, i po puszczeniu gazu gaśnie. Odpiąłem kleme i zresetowałem kompa i nic, z odpietym czy zapiętym MAF-em to samo. do domu wrócilem trzymając go ciągle na gazie tzn na skrzyżowaniu stałem na wcisnietym mocno hamulcu i trzymałem gaz, w połowie drogi tak jakby natężenie problemu się zmniejszyło. pod domem zatrzymałem go i troche pływał na obrotach w dolnym zakresie, i dziwne jest to że trzyma 500 obrotów.
Te objawy dzieją się i na gazie i na benie, bo próbowałem go przełączać bo myślałem ze to wina gazowni.
MAcie może jakieś pomysły?
Struna - |19 Gru 2011|, 2011 16:14
pewnie wiązki zalało
mariusz_technik - |19 Gru 2011|, 2011 16:15
Musisz wszystko sprawdzać po kolei, nie ma wyjścia. Wiązka była robiona? Wszystkie gary pracują?
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 16:57
wiązka podłużnicy nie byla robiona, gary wszyskie pracują tylko wtedy jak silnik trzyma w miare równe obroty. Jakieś wskazówki jak samemu zabrać się za wiązke czy komuś oddać?
mariusz_technik - |19 Gru 2011|, 2011 17:09
no ktoś z forum chyba robi wiązki, Rafał A.?
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 17:15
to wiem tylko myślałem żeby samemu zrobić bo z kasą krucho
kondzio508 - |19 Gru 2011|, 2011 18:11
Gregory,
Ja bym sam sie za to nie zabierał , to tylko sie wydaję taniej , jezeli nie masz o elektryce pojecia to wyjdzie o 100% drożej niż odrazu dać do fachowca , sam już sie nauczyłem ze wszystkiego nie zrobie , tylko niestety na własnej skórze .
Proponuje przeliczyć materiał i kase ( w którą można zarobic pracujac w swoim zawodzie w tym czasie ) i wyjdzie czy zaoszczedzisz czy wydasz jeszcze wiecej , nie licząc kwiatków ze jak cos nie wyjdzie to już nikt nie zechce robić po Tobie bo nie bedzie to zrobione tak jak fabrycznie .
Przemyśl naprawde To co napisałem , jezeli robisz coś pierwszy raz to nie może to wyjsc ok , wiązki to precyzyjna robota , jezeli chodzi o wiązke silnika to można sie porwać jeszcze , ale za podłuznice nie polecam .
Struna - |19 Gru 2011|, 2011 18:31
| Gregory napisał/a: | | myślałem żeby samemu zrobić | no to zrób, w sumie to tylko kabelki.
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 18:35
to oddam Rafałowi, macie racje, nie przemyślałem niektótych kwestii. dzięki za pomoc
Struna - |19 Gru 2011|, 2011 18:41
nie no spoko - jak masz nieco czasu, jakieś miejsce i nie masz dwóch lewych rąk, to zrobisz sam, serio mówię.
gorgo - |19 Gru 2011|, 2011 19:34
Też mi się wydaję że to jest do zrobienia. Sam również wiązki regenerowałem u siebie i jakoś się udało
pepi - |19 Gru 2011|, 2011 20:18
nie straszcie kolegi jak umie lutować
i zachowa zasadę że po jednym kabelku się robi
to się nie pomyli
a tak wpakuje kasę i może się okazać że nie to
bo nie koniecznie to są wiązki
Chłodny Ar - |19 Gru 2011|, 2011 22:01
a ja sprawdziłbym EBJ, miałem identyczny przypadek z takimi właśnie objawami.
rabbit1 - |19 Gru 2011|, 2011 22:17
| Gregory napisał/a: | | gary wszyskie pracują tylko wtedy jak silnik trzyma w miare równe obroty |
równe obroty nie znaczy że wszystkie gary pracują,bo przy padniętej świecy jeśli nie ma istry to auto też będzie miało obroty ale bedzie spadek na mocy.ja na twoim miejscu obadał bym czy iskra jest na wszystkich świecach póżniej tak jak kolega Chłodny Ar, pisze EBJ do sprawdzenia ewentualnie jakaś lewizna w dolocie.
P.S.dociskanie nic nie da świece i kable WN muszą byc w jak najlepszym pożądku.Kiedy ostatnio je zmieniałeś??
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 23:32
świece i kable około 4 lat temu, najechałem na nich 60 tyś
EBJ najlepiej podmienić, czy jest możliwość sprawdzenia go?
rabbit1 - |19 Gru 2011|, 2011 23:41
| Gregory napisał/a: | | EBJ najlepiej podmienić, |
najlepiej podmień
Gregory - |19 Gru 2011|, 2011 23:58
to teraz pytanie kto taki ma w łodzi na podmianke?
gorgo - |20 Gru 2011|, 2011 05:05
A jeszcze pytanie jakiej firmy kable i świece bo to może mieć spore znaczenie.
Taka uwaga, przy podmianie EBJ nie zaszkodzi zrobić reset ECU To już kiedyś ba forum było że tak trzeba i u mnie też sprawdzone.
Reader - |20 Gru 2011|, 2011 07:39
| Gregory napisał/a: | | wiązka podłużnicy nie byla robiona, gary wszyskie pracują tylko wtedy jak silnik trzyma w miare równe obroty. Jakieś wskazówki jak samemu zabrać się za wiązke czy komuś oddać? |
Jak nie była jeszcze robiona, a chcesz nim trochę jeszcze pojeździć to Cię nie ominie regeneracja.
Jakie masz możliwości manualno-czasowo-przestrzenne(garaż) to wiesz sam najlepiej.
Z tego co wiem to zbyszek sam robił wiązkę podłużnicy w swoim 24V więc u niego możesz zasięgnąć porady ile to zajęło mu czasu/materiału/zdrowia fizycznego i psychicznego.
pepi - |20 Gru 2011|, 2011 07:59
jakby co to mam na stanie fabryczną wiązkę idealną
bo takie też były
Gregory - |20 Gru 2011|, 2011 09:18
kable i świece motorcrafta oryginały mam. najpierw podmienie EBJ-a, jak to nie pomoże to regeneracja wiązki. Ile Pepicosi cenisz taką wiązkę?
xytras - |20 Gru 2011|, 2011 15:04
witam
mam dokladnie tak samo rok temu elektryk mi niby zrobil wiazke co sie okazalo ze jak umylem silnik to zobaczylem wszystkie druty na wierzchu bez pancerzy i automatycznie silnik zle chodzil. Jak odpalilem silnik i dotknalem wiazki to zgasl wysuszylem i wstawilem go do garazu po trzech tygodniach chcialem go odpalic i nic aku rozladowany jak naladowalem i odpalilem silnik to myslalem ze mi wyskoczy tak nim rzucalo podczas jazdy szarpalo jak wyhamowalem go do zera to gasl podjechalem do tego samego elektryka i zlozylem reklamacje teraz sie robi takze w 99% to bedzie wiazka
pozdrawiam
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 18:48
| Struna napisał/a: | | pewnie wiązki zalało |
Miałem identyczny problem. Wiązka na prawej podłużnicy, a dokładnie jej fragment - od EDISa do ECU idą trzy kabelki w ekranie. Jak się wepniesz na PIP oscyloskopem to czasem widać, że amplituda jest za mała - ma być 12V (niektórzy podają błędnie 5V). U mnie chyba ten biało-czarny to skruszał zupełnie, pozostałe o dziwo ideał !
Po zrobieniu obejścia jak ręką odjął. To tylko 3 żyły w ekranie, z wypruwaniem kompa jakieś 2 godziny roboty max.
Co jeszcze charakterystyczne - czasem po przegazowaniu szarpał słabiej. I przy szarpaniu zazwyczaj lekko waha się wskazówka obrotomierza. Na biegu jałowym tak jakby przerywały cylindry, bywa że zgasł. I u mnie nie było błędów w kompie - podejrzewam, że głupieje EDIS, jak nie dostaje stabilnej informacji z ECU.
Aha - ten przewód nie ma żadnych pośrednich złącz, i fajnie się go zalewa płynem do spryskiwaczy ....
HTH
Pzdrw.
Gregory - |21 Gru 2011|, 2011 19:03
objawy jakie opisałeś są właśnie takie jak u mnie, wskazówka od obrotomierza mi szwankowała. A mógłbyś mi wytłumaczyć dokładniej które to kabelki? to jutro sie za to biore i robie. moze całej wiązki nie bede musiał robić
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 19:09
| Gregory napisał/a: | | objawy jakie opisałeś są właśnie takie jak u mnie, wskazówka od obrotomierza mi szwankowała. A mógłbyś mi wytłumaczyć dokładniej które to kabelki? to jutro sie za to biore i robie. moze całej wiązki nie bede musiał robić |
To są sygnały PIP, SAW i ten chyba do sygnalizacji błędu. Muszę poszukać na schemacie opisy i napiszę dokładniej. Ale - jeśli masz taką możliwość - sprawdź te sygnały oscyloskopem, wpinasz się na EDISie. Wtedy będzie pewność.
Najgorsza zabawa u mnie była ze zwierceniem nitów od kompa - to stalowe cholerstwa, a inaczej trudno dojść do kabelka przy kompie. Poza tym wolałem wyjąć do lutowania.
Aha - takie objawy miałem pierwszy raz ponad rok temu, ale jakoś dziwnie przeszło. Ale jakieś 5 tys km temu wróciły, ledwo dało się jechać tak szarpało. Cóż, 14 lat + 352.000 km ...
Mam opis, ale nie umiem dodać pliku ze schematem ... :
Sygnały między EDISem i ECU to :
EDIS ECU
- error ? 4 23 white/red
- PIP 1 49 white/black
- SAW 3 50 white/violet
Ja robiłem tak, że najpierw przeciągnąłem kabelek w ekranie (chyba ma z 10 żył, mogą być cienkie, przez przepust za małą skrzynką bezpieczników).
Potem lutowałem do kabelka przy EDISie, i sprawdzałem czy jest przejście do kabelka przy ECU. Oczywiście i ECU i EDIS odpięte. Potem lutowałem i odcinałem oryginalne kable.
Te trzy żyły łatwo odnaleźć, jak się trochę taśmy odwinie, to widać wyraźnie je w takim chamskim ekranie - i do niego też ja ekran przylutowałem, tylko przy ECU !!!
Z 2-ki EDISa idzie sygnał na obrotomierz, nie ruszaj.
To tyle, schemat dałem tu : www.complex.org.pl/edis.png
Możesz jeszcze sobie trochę info w necie o EDISie poszukać, jak masz ochotę.
Pzdrw.
Gregory - |21 Gru 2011|, 2011 20:02
ok dzięki za ten opis, oscyloskopu nie mam wiec nie moge tego sprawdzić, i musze jutro jakieś kabelki w ekranie kupić. W zwykłym elektrycznym dostane je?
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 20:25
| Gregory napisał/a: | | ok dzięki za ten opis, oscyloskopu nie mam wiec nie moge tego sprawdzić, i musze jutro jakieś kabelki w ekranie kupić. W zwykłym elektrycznym dostane je? |
Hmmm, nie wiem. Ale zapytaj, minimum 3 żyły w ekranie, min. 0,25 mm^2. Niestety typowy mikrofonowy ma 2 żyły, a komputerowe to raczej druty. Ale - możesz użyć takiego dłuższego kabla USB - ma 4 żyły, z czego 2 grubsze (5m przedłużacz byłby OK, chyba nawet 2 m wystarczy). I oczywiście LINKA, żadnych łamiących się drutów.
A co do oscyloskopu .... Spróbuj popytać może ktoś ma, taka diagnoza byłaby wskazana.
No to powodzenia ! Pamiętaj o dobrej izolacji, jak się nie da koszulką termokurczliwą, to dobra taśma izolacyjna !
Pzdrw.
gorgo - |21 Gru 2011|, 2011 20:35
Temat kabla EDIS -ECU był przerabiany na forum i można go wykonać samemu skręcając trzy żyły 0.75mm i okręcając je jakimś ekranem, folią metalową plus dobra izolacja.
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 20:49
| gorgo napisał/a: | | Temat kabla EDIS -ECU był przerabiany na forum i można go wykonać samemu skręcając trzy żyły 0.75mm i okręcając je jakimś ekranem, folią metalową plus dobra izolacja. |
Można też zamiast ekranu użyć 1-3 żył, potem połączonych z masą.
Przekrój 0,75 jest zupełnie niepotrzebnie za duży, prądy to kilka mA. Ja mam żyły chyba 0,2 mm^2. Ekran wydaje się jednak potrzebny, przy próbach na oscyloskopie widziałem odrobinę zakłóceń, gdy w tym samym kabli podłączyłem sygnały z czujnika indukcyjnego (dla testu).
Ale czy warto samemu bawić się w taki kabel, gdy za parę zł masz gotowy ???
Pzdrw.
Gregory - |21 Gru 2011|, 2011 20:58
kupię ten przedłużacz usb tak jak mówisz, w nim jak rozumiem ekran już jest? Czyli mam z 4 żył w tym kablu, użyć tylko 3?
Znalazłęm jeszcze na forum taki opis podłączęń między EDIS-em a ECU:
piny komp - edis:
23 - 4
49 - 1
50 - 3
Co do oscyloskopu to będzie ciężko, chyba, że ktoś z Łodzi ma taki i pomógłby pomierzyć?
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 21:24
| Gregory napisał/a: | kupię ten przedłużacz usb tak jak mówisz, w nim jak rozumiem ekran już jest? Czyli mam z 4 żył w tym kablu, użyć tylko 3?
Znalazłęm jeszcze na forum taki opis podłączęń między EDIS-em a ECU:
piny komp - edis:
23 - 4
49 - 1
50 - 3
Co do oscyloskopu to będzie ciężko, chyba, że ktoś z Łodzi ma taki i pomógłby pomierzyć? |
No właśnie takie połączenia napisałem, są też na schemacie. Numery styków na złączu ECU da się odczytać, zresztą sam zobaczysz - jak odwiniesz trochę taśmy, to wyraźnie te trzy idą jakby niżej niż inne.
W kablu USB możesz te dwie cieńsze żyły połączyć razem i użyć do trzeciego sygnału. Ekran jest, łączysz go z masą przy ECU jak w oryginale. Zazwyczaj do ekranu jest tylko taki jeden cienki drucik, ale to wystarczy. Zresztą jak rozbebeszysz ten kabel to od razu zobaczysz.
Zamiast oscyloskopu możesz przemierzyć te żyły, po odłączeniu ECU i EDISa, jakimś cyfrowym miernikiem. U mnie omomierz to wariował, okazało się, że na jednej żyle było napięcie ok. 100 mV !!! Utworzyło się ogniwo, w sumie to sam zalałem lekko złącze przy EDISie płynem do chłodnicy. Przy kablach w porządku rezystancja między żyłą i masą jest powyżej 10 MOhm. Ja miałem rzędu paru kOhm, i to niesymetrycznie, zależnie w którym kierunku omomierz podłączyłem.
Jak tylko się nie pomylisz przy podłączeniach, to w sumie to prosta robota. Najtrudniej ładnie przeciągnąć kabel z komory silnika w okolice ECU. No i lutując przy EDISie jest trochę mało miejsca, zbiornik płynu trzeba podnieść.
No to powodzenia ! A później - pewnie przyjdzie czas na test izolacji innych kabli.
Pzdrw.
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:13
jak giba obrotek to na 99% problemy z okablowaniem edisa, więc pomiary oscyloskopem można sobie darować tylko w ciemno te kalbe zrobić - nie zaszkodzi.
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 09:15
| Struna napisał/a: | | jak giba obrotek to na 99% problemy z okablowaniem edisa, więc pomiary oscyloskopem można sobie darować tylko w ciemno te kalbe zrobić - nie zaszkodzi. |
Obejście na pewno nie zaszkodzi, te kable 0,75 na cyfrowe sygnały to gruba przesada !
Ale jak pójdzie coś w obwodzie sondy lambda czy przepływomierza a i czujnika przepustnicy, to też głupieje .... Ale przy kołysaniu wskazówki obrotomierza na 95% to ten kabel.
Wesołych Świąt !
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:17
ja przez zrobieniem wiązki już miewałem tak, że jak dolewając płynu do spryskiwacza nieco rozchlapałem to nie odpalał jakiś czas a i wody się na myjni bał straszliwie teraz to mogę lać karcherem pod maskę i jest niewzruszony
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 09:23
| Struna napisał/a: | ja przez zrobieniem wiązki już miewałem tak, że jak dolewając płynu do spryskiwacza nieco rozchlapałem to nie odpalał jakiś czas a i wody się na myjni bał straszliwie teraz to mogę lać karcherem pod maskę i jest niewzruszony |
A co ciekawe, ja mam niby już 14-latka, 352 kkm i tylko niektóre żyły skruszały - w tym sygnałowym tylko jedna ! Akurat (na szczęście) os SAW, bo jakby PIP poszedł, to bym nie odpalił. Inne o dziwo w porządku .... Ale to październik 1997 jest, może coś poprawili do tego czasu.
Pzdrw.
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:33
mój z pocżątku 96, kablownia od edisa była bardzo mizerna koło wtyczki.
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 09:36
| Struna napisał/a: | | mój z pocżątku 96, kablownia od edisa była bardzo mizerna koło wtyczki. |
U mnie te problemy zaczęły się jakiś rok temu, od lekkiego szarpania i falowania obrotów. A koło wtyczki EDISa tylko ta jedna żyła ma popękaną izolację, inne są OK. Resztę zrobił płyn do spryskiwacza i chłodzenia - to świństwo chyba jest najgorsze, jakoś źre tą izolację ...
Pzdrw.
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:42
bo ta izolacja jest kolokwialnie mówiąc z dupy wzięta
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 09:45
| Struna napisał/a: | bo ta izolacja jest kolokwialnie mówiąc z dupy wzięta |
Wypraszam sobie - z mojej coś takiego nigdy by do mojego Cossa nie wyszło
Ale - widać były to już początki "kontrolowanego" starzenia się autek. Te nowsze są jeszcze gorsze .
Pzdrw.
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 10:06
| Grześ napisał/a: | | Wypraszam sobie - z mojej coś takiego nigdy by do mojego Cossa nie wyszło | ale ja nie napisałem że z Twojej raczej bym jakieś żółte obstawiał
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 10:52
to tym bardziej nawet
pepi - |22 Gru 2011|, 2011 14:00
panowie plastiki rozkładają się po 300 lat
a ford chciał być na topie i zrobił ekologiczny po 10 latach się rozpada
miód i malina
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 16:00
| pepicosi napisał/a: | | po 10 latach się rozpada | żeby po 10-ciu, wczesniej
xytras - |24 Gru 2011|, 2011 15:01
witam elektryk zrobil mi wiazke a raczej ostatnie 20 cm ktore ida do kostek ( brazowa i czarna) odpalili autko przejechali sie kawalek ok 2 km i nagle zgasl po czym nie dalo sie go odpalic silnik kreci ale nie odpala jak sie przekreci kluczyk na zaplon to dioda od immo sie zaswieci i po chwili mruga i o co tu chodzi
pomocy!!!
rabbit1 - |24 Gru 2011|, 2011 23:23
jak długo miga ta kontrolka od immo????być może został uszkodzony kod w kluczyku.jeśli masz drugi to spróbuj nim odpalić.
WieSiu - |25 Gru 2011|, 2011 08:26
toz ten elektryk nic nie rzobil,przeciez przy tych kostkach czarnej i brazowej nie idzie przewod ekranowany ktory u Ciebie szwankowal. Wroc do goscia i reklamuj jege kiepska robote (choc moze juz lepiej mu nie oddawac,co by nie utrudnil zycia lepszemu elektronikowi np. z forum) Przewody wymienia sie w calosci a nie tylko kawalek A co do immo,to poczekaj az przestanie szybko migac dioda immo i potem odczytaj kod jaki wyswietla. pewnie elektryk naprawiajac wiazki w kostkach mocno rozruszal przewody nieidace w kostkach i taki mamy oto efekt.
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 09:58
| rabbit1 napisał/a: | | jak długo miga ta kontrolka od immo????być może został uszkodzony kod w kluczyku.jeśli masz drugi to spróbuj nim odpalić. |
caly czas miga kluczyki wszystkie sprawdzil (3 czarne i 1 czerwony) i nic
[ Dodano: |25 Gru 2011|, 2011 10:07 ]
| WieSiu napisał/a: | | toz ten elektryk nic nie rzobil,przeciez przy tych kostkach czarnej i brazowej nie idzie przewod ekranowany ktory u Ciebie szwankowal. Wroc do goscia i reklamuj jege kiepska robote (choc moze juz lepiej mu nie oddawac,co by nie utrudnil zycia lepszemu elektronikowi np. z forum) Przewody wymienia sie w calosci a nie tylko kawalek A co do immo,to poczekaj az przestanie szybko migac dioda immo i potem odczytaj kod jaki wyswietla. pewnie elektryk naprawiajac wiazki w kostkach mocno rozruszal przewody nieidace w kostkach i taki mamy oto efekt. |
a co to ten przewod ekranowy?
i oczywiscie tcs i tempomatu dalej nie ma
gorgo - |25 Gru 2011|, 2011 10:12
Przewód ekranowany między EDIS a ECU trzy żyły w ekranie. Na forum w ostatnim czasie było wiele o tym. Jak przerywa to pewnie wina tego kabelka.
A to co pisałeś że elektryk wymienił po 20 cm kabla to nic z tego nie będzie bo kabel będzie się dalej sypał...
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 10:27
| gorgo napisał/a: | Przewód ekranowany między EDIS a ECU trzy żyły w ekranie. Na forum w ostatnim czasie było wiele o tym. Jak przerywa to pewnie wina tego kabelka.
A to co pisałeś że elektryk wymienił po 20 cm kabla to nic z tego nie będzie bo kabel będzie się dalej sypał... |
dzieki gorgo powiem o tym temu elektrykowi zaraz po swietach maja go robic zobaczymy co i jak
pepi - |25 Gru 2011|, 2011 10:44
może zrób tak że bokiem daj ten kabelek nawet bez ekranu bo jak ruszysz i się pokruszy .....
to daleko nie ujedziesz
gorgo - |25 Gru 2011|, 2011 13:45
A w razie czego nie ma kogoś z forum koło Opola kto by mógł Ci pomóc ogarnąć kabelki?
To co pepi radzi to też polecam bo jak się coś podzieje z tym kabelkiem (edis - ecu) to będzie laweta.
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 16:48
[quote="gorgo"]A w razie czego nie ma kogoś z forum koło Opola kto by mógł Ci pomóc ogarnąć kabelki?
wlasnie nie znam nikogo kto moglby mi pomoc dlatego jestem zdany na laske pseldo elektrykow
masa300789 - |25 Gru 2011|, 2011 16:56
Ten kabelek to akurat sam powinienes dac rade wymienic
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 17:02
tak moglbm sprobowac tylko jestem nonstop w trasie i nigdy nie mam czasu a nie chce na szybko robic zeby bardziej popsuc
pepi - |25 Gru 2011|, 2011 17:06
łodepnij komp
i masz tylko jedną sztukę 3 kabelków w ekranie
i korami daj bokiem ze 20 min roboty
nie daj nikomu ruszać wiązki
bo najbardziej się rozpada pod górkę jak do kabiny wchodzi
a niektóre kabelki penie ledwo się trzymają
albo robimy wszystko albo nic
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 17:23
jeszcze przed nowym rokiem bede musial sprobowac ale wydaje mi sie ze wiazka cala do roboty kurcze tyle kasy poszlo w bloto
pepi - |25 Gru 2011|, 2011 17:34
to tylko kos
auto zagrożone wymarciem
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 17:49
ale moje nie umrze nigdy juz ja o niego zadbam oczywiscie z wasza pomoca
pepi - |25 Gru 2011|, 2011 18:51
bez urazu są jeszcze ludzie na tym forum którzy nie opuszczają
ale nie każdy jest taki twardy albo ma tyle kasy coby gada utrzymać
fajne auto to scorpio ale kapryśne
to nie znaczy że nie da się zrobić bo da się tylko jest jedna zasada aby było dobrze to zrób to sam !
wiem coś o tym bo parę aut nabyłem już od desperatów którzy powiedzieli dość
a u mnie te auta śmigają
ale ja już też czasami mam dość posprzedawać to i kupić coś normalnego
akieś 4x4 v8
tylko mi się już nie psują to motywacji mi brak
xytras - |25 Gru 2011|, 2011 19:24
spoko spoko za dlugo go szukalem i za duzo kasy w niego wpakowalem i oczywiscie serca zeby sie go pozbyc i obiecalem sobie ze zostanie ze mna do konca dlatego chocbym mial znowu dac 3000 zl za wiazke to dam a co do 4x4 v8 to z malzonka chcemy nabyc jeszcze nie wiem kiedy ale kupimy oczywiscie bedzie ford najprawdopodobnie expedition no ale na pierwszym planie wiazka i uruczomienie mojego malenstwa
rabbit1 - |25 Gru 2011|, 2011 22:14
| xytras napisał/a: | ale moje nie umrze nigdy juz ja o niego zadbam oczywiscie z wasza pomoca |
słuchaj sugeruje ci samoczynnie sprawdzic czy masz Iskrę na świecach zmierzam do tego że możesz autko oddać na reklamacje do tego elektryka niech osądzi swoje ale sprawdza to co pisze i być może doszło do zwarcia i padł sterownik silnika (komputer)
pepi - |26 Gru 2011|, 2011 08:26
tak tylko jak pan elektryk raz nie umiał to teraz się naumiał
kto nie robił scorpio to ten podchodzi do tego tak że podlepia coś tam i rusza kablami
przypadkiem które się rozpadają i wychodzi że więcej napsuje niż naprawi
kabelki muszą być naprawione potem można naprawiać dalej a tak to nie ma po co bo to tylko losowa sprawa
rabbit1 - |26 Gru 2011|, 2011 09:55
| pepicosi napisał/a: | | tak tylko jak pan elektryk raz nie umiał to teraz się naumiał |
naumiał się że albo jakiś kabel póścił albo zrobił zwarcie bo coś nie zostało dociągnięte i po ECU
xytras - |26 Gru 2011|, 2011 13:40
a ECU moglo sie uszkodzic?
gorgo - |26 Gru 2011|, 2011 14:29
ECU mogło się uszkodzić ale niekoniecznie. Poprzedni właściciel mojego cossa jeździł tylko na lpg (palnik) bo na beni nie był w stanie zapalić. Kabelki się w oczach rozsypywały. Ktoś wiązki próbował ratować ale nie wyszło. Robiąc wiązki spotkałem wiele kabelków pozwieranych a ECU żyje
pepi - |26 Gru 2011|, 2011 16:09
bo ecu w zasadzie to masą działa aby było go trudno spalić
ale są przypadki że sie udało
gorgo - |26 Gru 2011|, 2011 16:47
Ale to trzeba się chyba postarać
pablo19 - |26 Gru 2011|, 2011 18:20
Z Opola to masz blisko do Częstochowy, a tam kol. Pawlec czeka ze swoją OFERTĄ.
ford2fast - |26 Gru 2011|, 2011 18:41
| xytras napisał/a: | | chocbym mial znowu dac 3000 zl za wiazke to dam |
Za takie pieniążki to można mieć zrobione wszystkie wiązki z trzyletnią gwarancją
xytras - |26 Gru 2011|, 2011 19:20
| pablo19 napisał/a: | | Z Opola to masz blisko do Częstochowy, a tam kol. Pawlec czeka ze swoją OFERTĄ. |
oferte przeczytalem jutro bede dzwonil do kolegi Pawlec jezeli oferta nadal bedzie aktualna to napewno skorzystam
dzieki pablo19
rabbit1 - |26 Gru 2011|, 2011 23:19
| gorgo napisał/a: | | Ale to trzeba się chyba postarać |
nie koniecznie.podjechałem rza pod dom i nie chciał wogle odpalić posprawdzałem wszystko i nie było iskry na świecach bez radny oddałem do mechanika ten też rozłożył ręce i oddał do serwisu Boscha a ta to już inna historia skasowali jak za zboże i okazał się ecu,znalezli włozyli i autko śmiga dalej pomimo że jeszcze wiązek nie robiłem więć przyczyna spalenia ecu nieznana.A przy okazji zapytam sie czy po zmianie ecu trzeba jakąś nową mapke wgrywać czy mu parametry zmieniać???
Reader - |27 Gru 2011|, 2011 10:40
| rabbit1 napisał/a: | | A przy okazji zapytam sie czy po zmianie ecu trzeba jakąś nową mapke wgrywać czy mu parametry zmieniać??? |
Jeśli PCM odpowiedni to nic nie musisz robić.
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 19:51
wyjaśnij ten skrót bo nie bardzo kumam
gorgo - |27 Gru 2011|, 2011 20:07
PCM - Powertrain Control Module - moduł sterujący zespołem napędowym
Inni mówią na to ECU czyli komputer czy sterownik silnika jak zwał tak zwał
xytras - |27 Gru 2011|, 2011 20:18
auto odebrane a raczej im zabralem zeby bardziej nie zepsuli, ECU cale, nie mogl odpalic bo gdzies zwarcie bylo we wiazce gdzie robili masakra co za patalachy
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 20:18
| gorgo napisał/a: | | Inni mówią na to ECU czyli komputer czy sterownik silnika jak zwał tak zwał |
to trza było tak odrazu
ja mam o tych samych numerach co był ale wydaje mi się ze jakoś inaczej się silnik zachowuje dlatego z stąd moje pytanie obroty podczas jazdy
gorgo - |27 Gru 2011|, 2011 20:23
Może być trochę inny soft czy mapa bo zdaje się mogą być jakieś rozbieżności względem roczników albo adaptacja inaczej zrobiona...
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 20:30
ten co mam zamontowany jest jak kropla wody co został wymieniony.wszystkie mumery i nazwa która była na nim napisana to samo
a mam jeszcze jedno pytanko jeśli kat jest pęknięty czy sąda lambda za katem podwyższy mieszanke paliwową powietrzną,bo mam kata pękniętego i tylko to mi przychodzi do głowy.
gorgo - |27 Gru 2011|, 2011 20:42
Sondy za katem służą w zasadzie do kontroli pracy katalizatorów. nie wpływają na mieszankę.
ford2fast - |27 Gru 2011|, 2011 20:44
| rabbit1 napisał/a: | | jeszcze wiązek nie robiłem więć przyczyna spalenia ecu nieznana |
Znana - wiązki
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 20:46
| ford2fast napisał/a: | | Znana - wiązki |
to drugi też powinno spalić a już dwa lata jeżdze i nic,ale wiązki będe robić na lato bo teraz zimno i niechce mi się rozbierać
ford2fast - |27 Gru 2011|, 2011 20:53
| rabbit1 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | Znana - wiązki |
to drugi też powinno spalić a już dwa lata jeżdze i nic,ale wiązki będe robić na lato bo teraz zimno i niechce mi się rozbierać |
Jaką masz pewność , że faktycznie wymieniono w Twoim Scorpio sterownik silnika ?
I gdzie mieści się ten serwis Bosch ?
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 20:59
| ford2fast napisał/a: | | Jaką masz pewność , że faktycznie wymieniono w Twoim Scorpio sterownik silnika ? |
wymieniono bo stary leży u mnie w szawce bo pojechałem po niego jeszcze jak autko było nieuruchomione i go wziołem kiedyś dla sprawdzenia włoże go i zobacze czy faktycznie nie odpala na nim bo oni stwierdzili że jest spalony.
ten serwis boscha mieści sie w Koszalinie
ford2fast - |27 Gru 2011|, 2011 21:03
| Cytat: | | ten serwis boscha mieści sie w Koszalinie |
To dobrze , że nie w Gliwicach
Sterowniki w Scorpio baaaaaaaardzo rzadko ulegają uszkodzeniu i praktycznie tylko zwarciem lub podaniem zbyt wysokiego napięcia można go ubić
rabbit1 - |27 Gru 2011|, 2011 21:08
niewiem czy wymienili sprawny na sprawny ale chyba coś w tym było bo na starym iskry nie było na świecach a po podłączeniu drugiego autko zagadało.
| ford2fast napisał/a: | | To dobrze , że nie w Gliwicach |
5 lat mieszkam na pomorzu i jestem a może byłem zdany na ich łaskę ale teraz wszystko sam sobie robie raz poszedł i dziękuje zdarli jak za zboże ale rewelki to też tu nie ma
gorgo - |27 Gru 2011|, 2011 21:10
W zasadzie w cossie ECU może nie być a iskra i tak będzie
Tyle że nie odpali bo nie będzie miało co wtryskami sterować
pepi - |27 Gru 2011|, 2011 22:04
dzisiaj auto trafiło do mnie cos po na prawie wiązek
i jak 2 wchodzi to brak licznika mocne co nie
Gregory - |28 Gru 2011|, 2011 00:18
wiązka skrzyni chyba, też to przerabiałem
Reader - |28 Gru 2011|, 2011 08:05
| rabbit1 napisał/a: | | niewiem czy wymienili sprawny na sprawny ale chyba coś w tym było bo na starym iskry nie było na świecach ... |
Sprawność PCM nie ma wpływu na obecność iskry w instalacjach posiadających zewnętrzny EDIS.
Nawet na wymontowanym sterowniku silnika, przy obracaniu rozrusznikiem iskry powinny być.
ford2fast - |28 Gru 2011|, 2011 09:43
| gorgo napisał/a: | W zasadzie w cossie ECU może nie być a iskra i tak będzie
Tyle że nie odpali bo nie będzie miało co wtryskami sterować |
| Reader napisał/a: | | rabbit1 napisał/a: | | niewiem czy wymienili sprawny na sprawny ale chyba coś w tym było bo na starym iskry nie było na świecach ... |
Sprawność PCM nie ma wpływu na obecność iskry w instalacjach posiadających zewnętrzny EDIS.
Nawet na wymontowanym sterowniku silnika, przy obracaniu rozrusznikiem iskry powinny być. |
gorgo - |28 Gru 2011|, 2011 20:50
f2f właśnie
pepi - |28 Gru 2011|, 2011 21:22
a imo
gorgo - |28 Gru 2011|, 2011 21:26
Imo benzynę odcina a iskra jest.
rabbit1 - |28 Gru 2011|, 2011 21:32
| gorgo napisał/a: | | Imo benzynę odcina a iskra jest. |
a u mnie przed wymiana ecu nie było ani jednego ani drugiego ale mniejsz z tym.
nikt nie odpisał na moje pytanko więc napisze jeszcze raz jeśli kat jest pęknięty czy sąda lambda za katem podwyższy mieszanke paliwową powietrzną,bo mam kata pękniętego i tylko to mi przychodzi do głowy.
gorgo - |28 Gru 2011|, 2011 21:38
Ja pisałem że sondy za katem nie wpływają na skład mieszanki.
rabbit1 - |28 Gru 2011|, 2011 22:09
| gorgo napisał/a: | | Ja pisałem że sondy za katem nie wpływają na skład mieszanki. |
sorry moje niedopatrzenie
Gregory - |29 Gru 2011|, 2011 00:35
ale jeśli kat jest pęknięty to spaliny nie trzymają odpowiedniego ciśnienia, a czy to nie wpływa wtedy na pierwszą sondę przed katem?
gorgo - |29 Gru 2011|, 2011 04:59
A masz może kabelek diagnostyczny żeby jakieś odczyty /wykresy porobić z tego jak się tak dzieje?
Reader - |29 Gru 2011|, 2011 10:36
| gorgo napisał/a: | f2f właśnie |
Co właśnie, co właśnie.
Zastanowił się jeden z drugim, że "w zasadzie" , rabbit1 nie posiada cossa pod maską?
pepi - |29 Gru 2011|, 2011 10:41
| gorgo napisał/a: | | Imo benzynę odcina a iskra jest | - tak jak jest edisa a nie jak jest w compie
Gregory - |29 Gru 2011|, 2011 17:47
wymieniłem kabelek w ekranie, wszystko gra, tylko po przejechaniu 2 km, zaczął na biegu jałowym trzymać za wysokie obroty, tak 1000-1200. Może jeszcze musze adaptacje zrobić lub podmienić ten nieszczęsny ebj
gorgo - |29 Gru 2011|, 2011 20:22
Reader, racja mój błąd. Była mowa o cossie więc napisałem jak napisałem, nie patrzyłem jakie autko w profilu
Na obroty biegu jałowego nie zaszkodzi zrobić reset i adaptację. Zawsze to będzie jedna rzecz mniej w razie poszukiwań usterki.
rabbit1 - |29 Gru 2011|, 2011 21:20
| gorgo napisał/a: | | A masz może kabelek diagnostyczny żeby jakieś odczyty /wykresy porobić z tego jak się tak dzieje? |
niestety nie ma możliwości podpięcia go żeby odczytać z niego jakiś odczyt ani nie ma z forum nikogo blisko
gorgo - |29 Gru 2011|, 2011 22:22
Szkoda, mi w kilku kwestiach to pomogło.
rabbit1 - |29 Gru 2011|, 2011 22:37
| gorgo napisał/a: | | Szkoda, mi w kilku kwestiach to pomogło. |
nie mam nikogo kto by blisko się znajdował w obrębie gdzie mieszkam na Pomorzu
Gregory - |30 Gru 2011|, 2011 12:04
Gorgo, chodzi o reset kompa i jazde przez kilka km różnymi obrotami, czy trzymanie na 3 tyś. na jałowym przez 30 sek.? Bo robiłem obydwa testy czy adaptacje i niestety nie pomogło. Nieraz wskoczy i trzyma za wysokie obroty tj. 1000-1200 rpm. lub jak sie rozgrzeje to na Drive-ie dojeżdzając do skrzyżowania i hamując schodzi na 500-400 rpm. a nieraz zgaśnie:( i nie wiem co może być już
Struna - |30 Gru 2011|, 2011 13:07
chodzi o poprawna adaptację taką jak opisana tu http://fordscorpio.co.uk/drivecycle.htm
aczkolwiek jeśli chodzi o jałowe to sam początek tej procedury jest najistotniejszy, cała reszta tak czy owak się wykona prędzej czy później.
rabbit1 - |30 Gru 2011|, 2011 19:18
a do manuala masz jakąś konkrętną procedure adaptacji??bo gdzieś była ale nie mogę znaleść.
Struna - |30 Gru 2011|, 2011 20:21
to samo tylko nie dajesz na D
Gregory - |2 Sty 2012|, 2012 22:47
nie mam już siły do mojego BOB-a. Po wymianie tego kabla przy odpalaniu na zimnym telepie nim jak cholera, przygazuje do 3 tyś i jest dobrze. Nieraz potrafi wpaść na 1000 obrotów i tak trzymać. Niekiedy przy jeździe na gazie przełączy się na bene i centralka pika ze nie ma gazu a jest np. pół zbiornika. Jutro odczytam błędy przez OBD i napisze czy coś było. Ale teraz nie wiem czy to gazownia nie miesza czegoś w sterowniku.
gorgo - |3 Sty 2012|, 2012 05:00
Jak pojedziesz na odczyty OBD to weź sprawdź jakie wartości daje MAF, TPS na jałowych i czy się coś zmienia jak dodaje się gazu i ewentualnie czy zmienia się kąt wyprzedzenia zapłonu.
pepi - |3 Sty 2012|, 2012 07:48
z gazem to pewnie parownik kuca
a nie masz uwalonego czujnika od tak zwanego ssania ?
Reader - |3 Sty 2012|, 2012 07:52
Gregory, bierzesz pod uwagę, że wymiana kabli w wiązkach Cię nie ominie ?
pepi - |3 Sty 2012|, 2012 08:06
te objawy nie koniecznie muszą być kablowe
wiadomo że jak tam jest ład to człowiek może się czepiać czego innego
a ja miałem wiązkę podłużnicy mogłem ją sprzedać
to byś sobie ją zamontował -rozdłubując połowę auta
właśnie nawet to robię
a teraz już po ptakach tylko naprawa bo jeszcze nie widziałem drugiej ok
Reader - |3 Sty 2012|, 2012 08:21
No dobra, nie muszą.
Ale zwłaszcza przy tym roczniku, to powinien być chyba pierwszy krok - rozcięcie izolacji i rzucenie okiem czy kable łapią się na ten 0,1% fabrycznych będących w nienagannym stanie.
Gregory - |3 Sty 2012|, 2012 11:52
a gdzie się znajduje tzw. czujnik ssania?
pepi - |3 Sty 2012|, 2012 12:46
odpal auto i elemem zobacz jaką temperaturę widzi
Gregory - |3 Sty 2012|, 2012 15:52
sprawdziłem błędy, był tylko jeden P1131. Na zapłonie
MAF- 1g/ms
IAT 6 stopni
ECT 7 stopni
korekty sporo na minusie -7 i -14
po odpaleniu
MAF 8g/ms
IAT i ECT normalnie rosną
korekty nadal na minusie
śmierdzi nie przepaloną benzyną jak w garażu go odpaliłem, ale jak wykasowałem błąd nie szarpało nim aż tak mocno.
Struna - |3 Sty 2012|, 2012 16:13
zresetuj kompa i zrób adaptację na benie - nie włączaj na gaz. Zobacz czy się poprawi.
gorgo - |3 Sty 2012|, 2012 17:22
Trzeba było zobaczyć jeszcze co będzie pokazywał jak zacznie pracować w pętli.
pepi - |3 Sty 2012|, 2012 18:11
ubogo ma
może to z winy lpg
i zwalonego ustawienia
albo dogorywa paliwo
regulator paliwa lub pompa
[ Dodano: |3 Sty 2012|, 2012 18:29 ]
lub wiązka lambda
Gregory - |4 Sty 2012|, 2012 14:44
problem jakby się w połowie rozwiązał. Po wykasowaniu błędu P1131 szarpanie i gaśnięcie ustało. Wczoraj zrobiłem 80 km i nic się nie działo niepokojącego. Ustało dopiero jak wykasowałem błąd przez OBD, bo resetowanie za pomocą odpinania klemy nic nie dawało. Tylko teraz pytanie od czego taki błąd mógł załapać?
pepi - |4 Sty 2012|, 2012 18:47
od złej mieszanki a od czego komp nie mógł skorygować to poleciał babolec
a po skasowaniu może już się coś tam naprawiło to nie ma go już
[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 18:47 ]
jak mokro będzie to pewnie powróci
Gregory - |5 Sty 2012|, 2012 14:29
o dziwo ciągle jest mokro a ja juz 2 dni jeżdżę w deszczu, miejmy nadzieję że będzie git. W przyszłym tygodniu podniose go u kumpla na podnośniku i zerkne na kable od sond. Pepi pisałeś coś o przekąźniku w temacie o mojej klimie, który to jest i gdzie go znajde?
gorgo - |5 Sty 2012|, 2012 20:03
Przekaźnik od klimy jest w schowku a dokładniej nad schowkiem. Jest tam taka klapka po otwarciu której jest dostęp do przekaźnika od klimy, wspomy i czegoś jeszcze.
pepi - |5 Sty 2012|, 2012 21:38
nie przejmuj niektóre auta tak mają mój stary tak miał
i ten sj też coś ma z wentylatorami a wiązki mam ok
xytras - |11 Kwi 2012|, 2012 08:48
witam
wiazki porobione autko odebrane wszystko działa jak nowe tcs tempomat tylko halogeny nie swieca nie wiem czemu ale kolega Pawlec sie postarał naprawde wszystko jest dobrze zrobione polecam i pozdrawiam
|
|