| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Położenie kierownicy
jaroz - |1 Gru 2011|, 2011 16:19 Temat postu: Położenie kierownicy Panowie,
zapytam szybko, czy skoro mechanik podpiął mi "krzywo" kierownice i teraz przy jeździe na wprost jest w pozycji 190 stopni w prawo, nie będzie konsekwencji jeśli zamiast przy przekładni kierowniczej (maglu) ustawię ją prawidłowo poprzez przestawienie na wielowypuście? Chodzi mi o to, że łatwiej to zrobić A pytam ponieważ nie wiem czy wpłynie to na pracę serwotronica czy jak się to zwie (zmienne wspomaganie), bo na kolumnie jest jakiś pierścień od tego patentu (nie wiem czy on mierzy tylko prędkość skrętu czy tez kąt czy cuś jeszcze ). Chcę to zrobić, bo wkurza mnie, że nie widzę zegarów i obsługa tempomatu utrudniona, mniej bezpiecznie. No i wygląda to po prostu głupio. Thx
YaKuZ - |1 Gru 2011|, 2011 16:51
jest jakiś pierścień? a serwotronik nie działa od prędkości? co ma do tego kiera? normalnie się zdejmuje kiere i heja...tylko że niekoniecznie wyjdzie kiera prosto bo wieloklin jest chyba pięciokątny ale zawsze ustawisz lepiej niż teraz...
Waski - |1 Gru 2011|, 2011 18:11
podstawowa sprawa - zmień mechanika albo ....
chociaż jak można odebrać od mechsa auto z kiera która nsie stoi prosto plus minus 3 stopnie ;> ?
| jaroz napisał/a: | | ustawię ją prawidłowo poprzez przestawienie na wielowypuście |
tam nie ma wielowpustu i możesz jej tak nie ustawić w prawidłowej pozycji
nie pamiętam co ile stopni kiera się zmienia na mocowaniu ale obawiam się że dokładnie 190 stopni na tym nie uzyskasz - chociaz może się mylę
ja proponuję jednak z reklamacją do mechanika - za coś pieniądze bierze i wali Cię w rogi
pepi - |1 Gru 2011|, 2011 18:13
o 1/8 można tylko obracać
gufer-posepny - |1 Gru 2011|, 2011 18:27
jak nie ma taśmy z airbaga można obrócić . inaczej trzeba to poskładać odpowiednio .
Kevin Xy - |1 Gru 2011|, 2011 18:31
| pepicosi napisał/a: | | o 1/8 można tylko obracać |
a nie 1/6 ??
pablo19 - |1 Gru 2011|, 2011 18:57
| Kevin Xy napisał/a: | | pepicosi napisał/a: | | o 1/8 można tylko obracać |
a nie 1/6 ?? | wg. moich oczu 1/6
pepi - |1 Gru 2011|, 2011 20:02
być może
i pewnie tak jest \
co mylić się nie można można
nie mylą się tylko władze też na tym forum
Kevin Xy - |1 Gru 2011|, 2011 20:34
i prospekty z bialymi kierunkami w mk1
pepi - |1 Gru 2011|, 2011 20:37
tego to akurat pewien akurat
Vaux - |1 Gru 2011|, 2011 22:52
| YaKuZ napisał/a: | | jest jakiś pierścień? a serwotronik nie działa od prędkości? co ma do tego kiera? |
Panie - jest potencjometr/czujnik ruchów kierownicy żeby elektronika wiedziała ile nią kręcisz - o tu go widać
Zysio - |1 Gru 2011|, 2011 22:57
kiera na sześciokącie oczywiście
resztę trzeba by skorygować na drążkach/końcówkach drążków + dobre ustawienie zbieżności
Waski - |2 Gru 2011|, 2011 01:26
podcieranie tyłka szkłem
nie wiem jak tam masz na maglu ale chyba jest wieloklin - tam powinno się zmienić - chyba, że da się tak obrócić kiera żeby było dobrze
co do końcówek drążka to mają byc bardzo podobnie wkręcone a nieże jedna łapie na 2 zwoje a druga siedzi tak że nie idzie już ani mm wkręcić
| Zysio napisał/a: | | drążkach |
na drążkach nic nie skorygujesz chyba że skrócisz ale to za dużo zachodu - szlifierka spawarka itp
| pepicosi napisał/a: | | nie mylą się tylko władze też na tym forum |
zaraz się pomylą ....
Kevin Xy - |2 Gru 2011|, 2011 02:37
| Waski napisał/a: | | nie wiem jak tam masz na maglu ale chyba jest wieloklin - tam powinno się zmienić - chyba |
nie da rady
jedynie 360
ford2fast - |2 Gru 2011|, 2011 08:28
| Zysio napisał/a: | kiera na sześciokącie oczywiście
resztę trzeba by skorygować na drążkach/końcówkach drążków + dobre ustawienie zbieżności |
Jedyna słuszna rada w tym temacie
Najpierw trzeba kierownicę z grubsza ustawić na sześciokącie a następnie dokonać regulacji na drążkach kierowniczych
| Waski napisał/a: | pepicosi napisał/a:
nie mylą się tylko władze też na tym forum
zaraz się pomylą .... |
Już się pomyliły
| Cytat: | | nie wiem jak tam masz na maglu ale chyba jest wieloklin - tam powinno się zmienić |
We wszystkich modelach Scorpio wieloklin na przekładni kierowniczej da się połączyć tylko w jednej pozycji
bingo - |2 Gru 2011|, 2011 09:04
może zacznijmy od tego, co było robione, ze kiera jest źle ustawiona. Czy końcówki drążków są mniej więcej równo wkręcone?
pablo19 - |2 Gru 2011|, 2011 11:02
Ludziska, przecież tam jest taki drążek w kształcie trójkąta, to tak wychodzi 180 st., pewnie trza tam odkręcić-przekręcić i przykręcić, a pozostałą lekką krzywiznę skorygować przy okazji ustawiania zbieżności. Opisuję powyżej połączenie tego takiego przegubu z kolumną kierownicy.
kat - |2 Gru 2011|, 2011 11:08
troche nie teges,bo to pasuje tylko w jednej pozycji
mozna skorygowac na wieloklinie od lacznika kolumny z maglem
a z tego co wiem Jaroz mial wymieniany magiel i ten lacznik byl wlasnie przekladany i mam wrazenie ,ze o ten wielowypust mu chodzi w pierwszym poscie
ford2fast - |2 Gru 2011|, 2011 14:30
| kat napisał/a: | mozna skorygowac na wieloklinie od lacznika kolumny z maglem
a z tego co wiem Jaroz mial wymieniany magiel i ten lacznik byl wlasnie przekladany i mam wrazenie ,ze o ten wielowypust mu chodzi w pierwszym poscie |
Na tym wieloklinie można skorygować co najwyżej rozmiar prezerwatywy
kat - |2 Gru 2011|, 2011 14:40
jak zwykle masz racje
wieloryb - |2 Gru 2011|, 2011 16:02
a co do przekręcania samej kiery, to cza uważać na taśmę od Tempomatu i ASR, bo może być potem z nią krucho
gufer-posepny - |2 Gru 2011|, 2011 16:54
chyba że ma jeszcze klasycznie ślizgi i stałą bieżnię to nie ma znaczenia .
Waski - |2 Gru 2011|, 2011 19:12
| ford2fast napisał/a: | Już się pomyliły |
nie pomyliły się - po chyba mogę sobie wpisać każde gdybanie jakie mi przyjdzie do głowy i nie będzie to pomyłka a tylko po prostu przypuszczenia, które mogą a nie muszą być prawdziwe a skoro ten co mówi zakłada że mogą nie być więc nie jest to pomyłka
ford2fast - |2 Gru 2011|, 2011 20:27
| kat napisał/a: | | jak zwykle masz racje |
W kwestii prezerwatywy , wieloklinu czy obu razem ?
| Waski napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | Już się pomyliły |
nie pomyliły się - po chyba mogę sobie wpisać każde gdybanie jakie mi przyjdzie do głowy i nie będzie to pomyłka a tylko po prostu przypuszczenia, które mogą a nie muszą być prawdziwe a skoro ten co mówi zakłada że mogą nie być więc nie jest to pomyłka
|
Miałem na myśli poniższe stwierdzenie
| Waski napisał/a: | | na drążkach nic nie skorygujesz |
Waski - |2 Gru 2011|, 2011 21:33
oczywiście że mam rację - na drążku się nie koryguje tylko na końcówce drążka gdyż to końcówka jest nakręcana na drążek i to ona jest nadrzędna
no i druga sprawa drążek przykręcasz do magla a końcówkę do drążka więc to ostatnie się ustawia
no ale oczywiście Ty możesz twierdzić inaczej - ale mi o to mniej więcej chodziło co napisałem u góry - kwestia podejścia
jaroz - |5 Gru 2011|, 2011 14:46
| gufer-posepny napisał/a: | | jak nie ma taśmy z airbaga można obrócić | Nie ma. | Waski napisał/a: | | chociaż jak można odebrać od mechsa auto z kiera która nsie stoi prosto plus minus 3 stopnie | Auto było potrzebne na gwałt stąd już nie kłóciłem się, tylko powiedziałem co i jak wg mnie taki mech. jest wart | Vaux napisał/a: | | żeby elektronika wiedziała ile nią kręcisz | I o to mi chodzi - czy nie robi to różnicy jak zmienię kierę. | Zysio napisał/a: | | kiera na sześciokącie oczywiście | na 6-kącie??? A nie na wielowypuście, jak nie szukając daleko w Maluchu? | Waski napisał/a: | | co do końcówek drążka to mają byc bardzo podobnie wkręcone a nieże jedna łapie na 2 zwoje a druga siedzi tak że nie idzie już ani mm wkręcić | Mam nadzieję, że tak nie jest. Kiera jest tak tylko dlatego, że jak wymieniali przekładnię kierowniczą, to w nosie mieli co w kabinie jak wygląda
[ Dodano: |5 Gru 2011|, 2011 14:50 ]
| kat napisał/a: | | mozna skorygowac na wieloklinie od lacznika kolumny z maglem | Tu własnie nie chcę, bo trza kanał i w ogóle. Wydaje mi się, że w kabinie wygodniej I wydaje mi się, ze tam jest też wieloklin, a nie 6-kąt. sam już nie wiem. | gufer-posepny napisał/a: | | chyba że ma jeszcze klasycznie ślizgi i stałą bieżnię to nie ma znaczenia | Tak jest. | pablo19 napisał/a: | | Ludziska, przecież tam jest taki drążek w kształcie trójkąta, to tak wychodzi 180 st | To jest przy kierze czy przy maglu? Ustalmy to najpierw, bo jak już rozbiorę kierę to nie chcę się zdziwić
Struna - |5 Gru 2011|, 2011 15:23
| jaroz napisał/a: | | na 6-kącie??? | tak | jaroz napisał/a: | | A nie na wielowypuście, jak nie szukając daleko w Maluchu? | nie | jaroz napisał/a: | | To jest przy kierze czy przy maglu? | przy łączniku elastycznym
bingo - |5 Gru 2011|, 2011 15:35
| jaroz napisał/a: | | na 6-kącie??? | tak
| jaroz napisał/a: | | A nie na wielowypuście, jak nie szukając daleko w Maluchu? | - nie, to nie maluch
| jaroz napisał/a: | | Mam nadzieję, że tak nie jest | - teraz moze i nie jest, ale jak końcówkami będziesz regulował, to może się to zmienić.
| jaroz napisał/a: | | To jest przy kierze czy przy maglu? Ustalmy to najpierw, bo jak już rozbiorę kierę to nie chcę się zdziwić | - jadąc od magla masz wieloklin, potym na krzyżaku 2 x trójkąt, a na końcu sześciokąt.
jak wymieniali magoel, to pewno przy maglu jest źle włożone. jak wiciągzasz magiel, to najlepiej odkręcić na trójkącie, bo tam tylko w jednej pozycji pasuje spowrotem. Mogli też przy ustawianiu zbierzności coś nie tak zrobić.
kat - |5 Gru 2011|, 2011 15:55
| bingo napisał/a: |
jak wymieniali magoel, to pewno przy maglu jest źle włożone. |
i wlasnei o to mi chodzi
magiel z tego co pamietam byl bez tej czesci z przegubem i wieloklinem,a kolesiom mechesom sie nie chcialo popatrzec jak go zakladali
stad takie ustawienie kiery,a nie inne
pablo19 - |5 Gru 2011|, 2011 23:50
Ten trójkąt można skręcić w dowolnej pozycji, czyli tak jak pisałem wcześniej i na podstawie tego co kolega zeznaje sądzę, że mechesy właśnie jego źle skręciły. 5 min. roboty i naprawione przynajmniej w 12V6
ford2fast - |5 Gru 2011|, 2011 23:59
| Waski napisał/a: | oczywiście że mam rację - na drążku się nie koryguje tylko na końcówce drążka gdyż to końcówka jest nakręcana na drążek i to ona jest nadrzędna
no i druga sprawa drążek przykręcasz do magla a końcówkę do drążka więc to ostatnie się ustawia |
Ustawiając zbieżność kręcisz drążkiem a nie końcówką lub przekładnią
pepi - |6 Gru 2011|, 2011 07:47
| Vaux napisał/a: | | YaKuZ napisał/a: | | jest jakiś pierścień? a serwotronik nie działa od prędkości? co ma do tego kiera? |
Panie - jest potencjometr/czujnik ruchów kierownicy żeby elektronika wiedziała ile nią kręcisz - o tu go widać
[url=http://img707.images....th.jpg]Obrazek[/URL] |
a tak na prawdę to po co to jest
kat - |6 Gru 2011|, 2011 07:58
| pablo19 napisał/a: | Ten trójkąt można skręcić w dowolnej pozycji, czyli tak jak pisałem wcześniej i na podstawie tego co kolega zeznaje sądzę, że mechesy właśnie jego źle skręciły. 5 min. roboty i naprawione przynajmniej w 12V6 |
u mnie tylko w jednej,bo na koncowce tego trojkata mam dziurke na bolec,ktory wystaje w miejscu laczenia
jaroz - |6 Gru 2011|, 2011 10:35
| kat napisał/a: | magiel z tego co pamietam byl bez tej czesci z przegubem i wieloklinem,a kolesiom mechesom sie nie chcialo popatrzec jak go zakladali
stad takie ustawienie kiery,a nie inne | Otóż to! | pablo19 napisał/a: | | 5 min. roboty i naprawione | Ale pewnie bez kanału nie da rady, a ja nie mam dostępu do kanału. Chyba znów czeka mechanik... Przy okazji zimmeringi wymieni
[ Dodano: |6 Gru 2011|, 2011 10:36 ]
| pepicosi napisał/a: | | a tak na prawdę to po co to jest | No własnie, po co? Przecież siła wspomagania jest obsługiwana przez czujnik/zawór na przekładni, jeśli dobrze pamiętam?
kat - |6 Gru 2011|, 2011 10:54
Jak chcesz korygowac na tym trojkacie to od gory bez problemow ,tylko sciagnij sobie aluminiowa oslone pompy hamulcowej,bo bedzie latwiej
A jezdzi ci ten coss? bo bede w Poznaniu w poniedzialek to moge zobaczyc jak chcesz
jaroz - |6 Gru 2011|, 2011 10:57
| kat napisał/a: | | A jezdzi ci ten coss? bo bede w Poznaniu w poniedzialek to moge zobaczyc jak chcesz | Oczywiście, że jeździ To się zgadamy wcześniej żebyś zerknął. Chyba, że wpadniesz do mnie od razu, to pod domem spokojnie to ogarniemy
kat - |6 Gru 2011|, 2011 11:02
pociag panie,bede gnił w centrum w hotelu
Waski - |6 Gru 2011|, 2011 11:10
| ford2fast napisał/a: | | Ustawiając zbieżność kręcisz drążkiem a nie końcówką lub przekładnią |
ale drążek stoi cały czas na swoim miejscu a końcówka nie
nie ważne czym kręcisz - ważne co zmienia swoje położenie
jaroz - |6 Gru 2011|, 2011 11:15
| kat napisał/a: | | bede gnił w centrum w hotelu | To Cię zapraszam na browarka i jedzonko do nas, a przy okazji machniom temat
kat - |27 Gru 2011|, 2011 12:43
to niech teraz Jaroz powie co i dlaczego ,bo kiere ma juz prosto
jaroz - |27 Gru 2011|, 2011 12:52
Jak kol. Kat wspomniał jest już ok. Okazało się, że mechanik musiał poprawiać po "fachowcach" - elementy nie były wsunięte prawidłowo czyli stosownym wyfrezowaniem, tylko na chama, dodatkowo sama przekładnia nie była przykręcona do podwozia (luźna). Teraz wszystko jest prawidłowo - kiera jest w idealnej pozycji Temat uważam za zamknięty.
Vaux - |27 Gru 2011|, 2011 14:27
| jaroz napisał/a: | | No własnie, po co? Przecież siła wspomagania jest obsługiwana przez czujnik/zawór na przekładni, jeśli dobrze pamiętam? |
Coś gdzieś czytałem że przy dużych prędkościach osłabia siłę wspomagania wyczuwając gwałtowny ruch kierą (ten czujnik odczytuje predkość/kąt obrotu kierownicy czy jakoś tak)
pepi - |27 Gru 2011|, 2011 18:26
| jaroz napisał/a: | | elementy nie były wsunięte prawidłowo czyli stosownym wyfrezowaniem, tylko na chama, dodatkowo sama przekładnia nie była przykręcona do podwozia (luźna). | - a wiesz że mogłeś bez takie podejście rozwalić auto albo siebie i kogoś co to za kowale byli
kat - |27 Gru 2011|, 2011 20:13
Pepi,przeciez to nie jego wina
jaroz - |28 Gru 2011|, 2011 12:03
No Pepi wiem, ale jak Kat napisał nie moja wina, że szuszfole to robili na chama Jest już dobrze i to najważniejsze. | Vaux napisał/a: | | Coś gdzieś czytałem że przy dużych prędkościach osłabia siłę wspomagania wyczuwając gwałtowny ruch kierą (ten czujnik odczytuje predkość/kąt obrotu kierownicy czy jakoś tak) | Czyli jednak do czegoś się to przydaje
|
|