Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - BOB problem z czasami wtrysków PB na bankach

robkom - |22 Lis 2011|, 2011 14:40
Temat postu: BOB problem z czasami wtrysków PB na bankach
Zauważyłem że czasy wtrysków lewej i prawej strony różnią się o ok. 0,20ms - czym może to być spowodowane? Patrząc na scan tool wychodzi że bank 2 oscyluje w okolicy 0% a bank 1 czyli strona pasażera, tak? ma około +5,5% korekty.
Struna - |22 Lis 2011|, 2011 15:09

miałem tak dosyć długo, okazało się że miałem rozrząd przekoszony... Po zrobieniu porządku nagle korekty potrafią się względnie bankami trzymać kupy.
pepi - |22 Lis 2011|, 2011 15:15

lub lewizna
robkom - |22 Lis 2011|, 2011 18:22

Struna napisał/a:
miałem rozrząd przekoszony
co to znaczy?

pepicosi napisał/a:
lub lewizna
tylko gdzie skoro jedna strona oszukuje
gufer-posepny - |22 Lis 2011|, 2011 18:33

Struna napisał/a:
miałem tak dosyć długo, okazało się że miałem rozrząd przekoszony... Po zrobieniu porządku nagle korekty potrafią się względnie bankami trzymać kupy.

znacy przestawiony ? czy już połowa w misce bo tak mam własnie .

Struna - |22 Lis 2011|, 2011 19:05

na prawej głowicy był o jeden ząb na obu zębatkach przeskoczony ( choć prowadnice i ślizgi całe - pewnie jeszcze za czasów słabego napinacza skoczyło ) natomiast na lewej było więcej ( nie wiem ile bo nie sprawdziliśmy przez rozpięciem wałków, ale patrząc potem ile trzeba było wałki przestawić przy składaniu to można szacować około 3 - 4 zęby ) na tejże ( lewej ) głowicy był ułamany kawałek prowadnicy na dole i pewnie temu sobie przeskoczyło.

Pomimo iż BOB jest silnikiem kolizyjnym to jednak dopiero gdzieś powyżej 7-miu zębów ma szanse na kolizję, także można powiedzieć że mi się lapło :)
Praca z rozrządem była nieplanowana, miała być zwalona misa celem uszczelnienia, no ale jak wyszło co wyszło to poszedł rozrząd do poprawy.
gufer-posepny napisał/a:
czy już połowa w misce
nawet że nie, ze dwa centymetry prowadnicy poszły tylko. ale te dwa powodują już że metalowe wzmocnienie sobie swobodnie z płozy wyjeżdża wedle upodobania.

Oczywiście kawałki plastiku z definicji znajdujemy również w smoku pompy - a jakże by inaczej :)

robkom, oczywiście to tylko hipoteza, bo z tego co pamiętam to Ty robiłeś rozrząd ( co w sumie nie wyklucza, że przeskoczył ) ale u mnie właśnie korekty były nieco rozbieżne a do tego były w zasadzie prawie po całym zakresie nieco na minus, a po zrobieniu porządku z rozrządem jakoś się im poprawiło.

Szukaj lewizny najpierw, to mniej inwazyjne niż sprawdzenie rozrządu.
Z drugiej strony - aby sprawdzić starczy pokrywy z głowic zdjąć, więc nie jest to jakiś mega wyczyn.

A jak na gazie ? też rozjazd ?

gufer-posepny - |22 Lis 2011|, 2011 19:30

kurcze miałem dekle zwalone to mogłem sobie popatrzeć na znaczniki , ehhh .
Struna - |22 Lis 2011|, 2011 19:40

mi się wydaje, że to wiele nie trzeba żeby przeskoczyło, skacze zapewne na dolnych zębatkach na wale, bo u góry są "daszki" więc raczej nie powinno, ale jak się łańcuch zluzuje to po małej zębatce może skoczyć, zwłaszcza jak napinacze słabe i jeszcze jakaś prowadnica/ślizg uwalona.

U mnie teraz jakby przeskoczyło po drobnych modach to bym sobie chyba już darował BOB-a i orzekł, że to badziew największy, ale że jest to mało realne ( przeskoczenie ) po "tuningu" rozrządu, to pewnie orzeczenia nie będzie :)

gufer-posepny - |22 Lis 2011|, 2011 19:46

w volvo 1,4 na łańcuchu też lubi sobie robić "zmienne fazy" . także to nie wyjątek .
robkom - |22 Lis 2011|, 2011 19:48

Struna, jak robiłem rozrząd to znaki się pokrywały idealnie za każdym przekręceniem o pełne obroty, ale sprawdzę kiedyś, bo nie chce mi się zwalać baranów. Wkurza mnie to trochę bo delikatnie czuć że silnik nie chodzi równo na pb. No właśnie na lpg zaczął mocniej nie równo chodzić to się przyjrzałem o co chodzi no i w pierwszym momencie pomyślałem że kompensacja się rozwaliła czy coś bo taki miałem rozjazd jak bez kompensacji. Ale wyłączyłem lpg i widzę że na pb nie równo chodzi no to scantool i się potwierdziło że to od pb się problem zaczyna. Na lpg sobie poradziłem bo zrobiłem poprawkę dla drugiego banku inną i gitara chodzi równo jak talala. Około miesiąca temu zauważyłem że gdzieś popiarduje wydech w okolicy katów, może to to? Jak jest zimny to dość wyraźnie słychać a jak się nagrzeje to cichnie ale może to jest przyczyna.
pepi - |22 Lis 2011|, 2011 19:52

u mnie nie przeskoczy :P
nie ma mocnych
tylko nie sprawdzałem ile koliduje w silniku bob
ale w zwykłym paskowym w jedną stronę 1 i w drugą 2
3 to już bum sprawdzone :P

robkom - |22 Lis 2011|, 2011 19:54

jak robiłem rozrząd to za pierwszym razem źle założyłem o jeden ząbek i nie chciał się przekręcić. A o 1 na pewno bo kreski na podkładkach były PRAWIE idealnie.
gorgo - |22 Lis 2011|, 2011 19:55

Struna napisał/a:
U mnie teraz jakby przeskoczyło po drobnych modach to bym sobie chyba już darował BOB-a i orzekł, że to badziew największy, ale że jest to mało realne ( przeskoczenie ) po "tuningu" rozrządu, to pewnie orzeczenia nie będzie :)

Co za mody jeśli można wiedzieć?

Struna - |22 Lis 2011|, 2011 19:55

robkom napisał/a:
Około miesiąca temu zauważyłem że gdzieś popiarduje wydech w okolicy katów, może to to? Jak jest zimny to dość wyraźnie słychać a jak się nagrzeje to cichnie ale może to jest przyczyna.
może być to, bo przeciez tam bardzo blisko sonda
pepicosi napisał/a:
tylko nie sprawdzałem ile koliduje w silniku bob
znów Ci się czytać nie chce ? ;)

[ Dodano: Wto 22 Lis, 2011 ]
gorgo napisał/a:
Co za mody jeśli można wiedzieć?
druciarstwo i bizoniarstwo, żeby nie powiedzieć żukojebstwo panie :D także nie będę na forum rozpowszechniał bo lincz będzie, ważne że ja ( no jak widać pepi też, a patenty podobne ) zadowolony jestem, inni mogą się brandzlować puryzmem, ja sobie kosikiem pojeżdżę :)
gufer-posepny - |22 Lis 2011|, 2011 19:58

a niektórzy mają "zmienne fazy rozrządu" :P
robkom - |22 Lis 2011|, 2011 20:16

ja też mam trochę druciarstwa w rozrządzie :D tłoczek w napinaczu lewym albo prawym już nie pamiętam robiony na zamówienie, dłuższy, perfekcyjnie dopasowany do średnicy cylinderka napinacza. Rozrząd nawet nie jęknie odkąd go zrobiłem.
gorgo - |22 Lis 2011|, 2011 20:17

Ja też będę musiał chyba coś myśleć nad jakimś drutem, bo rano przy odpaleniu rozrząd przypomina się że istnieje :D
gufer-posepny - |22 Lis 2011|, 2011 20:21

głośniej radio .
gorgo - |22 Lis 2011|, 2011 20:31

Zapewne jest to jakieś rozwiązanie :)
Struna - |22 Lis 2011|, 2011 20:40

gufer-posepny napisał/a:
zmienne fazy rozrządu
to wypasik jest, tylko szkoda, że się tym nie da sterować sensownie :)
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 20:52
Temat postu: Re: BOB problem z czasami wtrysków PB na bankach
Tak przy okazji - jakiego interfejsu używasz ? Ja mam starego ELM323 chyba i scan tool się nie łączy niestety ...

Pzdrw.

marco - |21 Gru 2011|, 2011 21:25

u mnie cosiarka łączy sie elegancko z elm 327 wersja 1.4 po przeróbce + PCMSCAN,SCAN XL nie ma problemu a przed przeróbką wersja 1.4 też nie hulała ale z tego co wiem to tyczyło tylko tych wynalazków.sprawdź ustawienia portów i prędkości w kompie
Grześ - |21 Gru 2011|, 2011 21:27

marco napisał/a:
u mnie cosiarka łączy sie elegancko z elm 327 wersja 1.4 po przeróbce + PCMSCAN,SCAN XL nie ma problemu a przed przeróbką wersja 1.4 też nie hulała ale z tego co wiem to tyczyło tylko tych wynalazków.sprawdź ustawienia portów i prędkości w kompie

Dzięki, a co przerabiałeś w tej wersji 1.4 ? Ja mam starego ELMa na COM-ie, i na pewno ustawienia są OK. Pisze że widzi moduł, ale nie ma odpowiedniego zestawu rozkazów. Ale to 8-letni staroć ...

Pzdrw.

marco - |21 Gru 2011|, 2011 21:39

na tej stronie masz wszystko drobna przeróbeczka i działa wszystko. http://www.mondeoklubpols...ostyczny/page34
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 07:38

marco napisał/a:
na tej stronie masz wszystko drobna przeróbeczka i działa wszystko. http://www.mondeoklubpols...ostyczny/page34

Dzięki, w sumie łatwa przeróbka. Teraz tylko muszę gdzieś nie za drogo interfejs nabyć :-) !

Pzdrw.

Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:09

ja mam 1.4 i be z żadnych przeróbek śmiga
Grześ napisał/a:
muszę gdzieś nie za drogo interfejs nabyć
mogę Viakena polecić, używam różnej maści interfejsów od nich i jest ok, a cena bardzo wporzo.
Grześ - |22 Gru 2011|, 2011 09:16

Struna napisał/a:
ja mam 1.4 i be z żadnych przeróbek śmiga
Grześ napisał/a:
muszę gdzieś nie za drogo interfejs nabyć
mogę Viakena polecić, używam różnej maści interfejsów od nich i jest ok, a cena bardzo wporzo.

Dzięki, coś poszukam.

Wesołych ! Także w garażu :-D !

marco - |22 Gru 2011|, 2011 09:17

no u mnie niestety dopiero po przeróbce zaczęło hulać,najlepiej zakupić podłączyć i się okaże jak się połączy to ok a jak nie to ten lekki zabieg i po problemie.a z drugiej strony niby te same auta a różnie się komunikują z interfejsami czy to różnica w PCM czy co?
Struna - |22 Gru 2011|, 2011 09:20

o takie -> http://viaken.pl/pl/sprze...ersja-v14b.html
jest też wersja na Bluetooth a tym to można nawet an telefonie podglądać parametry auta ( są programiki na symbiana i inne systemy )

pandy - |28 Gru 2011|, 2011 15:16

Ja mam niedzialajaca wersje (tzn dziala ale po podlaczeniu do samochodu) - po prostu kwestia czy procek zasilany jest z instalacji samochodu (wersje bez przerobki) czy z USB (wersja po przerobce) - w wersji z zasilaniem z USB mozna pogadac z interfejsem bez podpinania do samochodu, w wersji bez przerobki po prostu jest cisza.
Struna - |28 Gru 2011|, 2011 17:16

pandy napisał/a:
w wersji z zasilaniem z USB mozna pogadac z interfejsem bez podpinania do samochodu
a jaki jest tego cel ?
pandy - |29 Gru 2011|, 2011 10:43

Struna napisał/a:
a jaki jest tego cel ?

chocby sprawdzic wersje i czy sam interfejs dziala

Struna - |29 Gru 2011|, 2011 11:35

aha, no ja podłączam do auta i albo działa, albo nie ;) mi to służy do monitorowania pracy i stanu pojazdu a nie do zabawy w domu :) ale faktycznie jak kogoś to rajcuje, to koniecznie trzeba przerobić :)
pandy - |8 Sty 2012|, 2012 15:52

struna... lopatologicznie, specjalnie dla ciebie,

Mozna nawet na FST znalezc opis zachowania interfejsu ktory po podpieciu pod komputer pozwala "pogadac ze soba" - jesli ma sie interfejs bez przerobki to mozna odniesc wrazenie ze interfejs jest uszkodzony.

Albo opisy powinny byc kompletne (zawierac ois wszystkich kombinacji tylko ze to postulat malo realny) albo trzeba wiedziec ze sa dwa rodzaje interfejsow ktore moga sie roznie zachowywac.

Grześ - |8 Sty 2012|, 2012 16:27

Struna napisał/a:
o takie -> http://viaken.pl/pl/sprze...ersja-v14b.html

Kupiłem :-) ! Jaki soft uważasz za najlepszy ? Ja niestety mam problem w laptopie - interfejs zgłasza mi się na bardzo wysokich COMach - zazwyczaj na 21 - i niestety mało który program daje ustawić taki port.

Pzdrw.

gorgo - |8 Sty 2012|, 2012 17:13

Ja osobiście używam dwóch.
- Scantool.net
- PCMSCAN.

Ten drugi jest o tyle fajny że można robić wykresy z monitorowanych parametrów co się czasem przydaje.

Struna - |8 Sty 2012|, 2012 19:28

Grześ napisał/a:
interfejs zgłasza mi się na bardzo wysokich COMach - zazwyczaj na 21 - i niestety mało który program daje ustawić taki port.
numer portu zmieniasz w zaawansowanych ustawieniach tegoż portu, a do do programów to obecnie praktycznie nic innego niż PCMSCAN/SCANXL nie używam.
Początkowo nieco trudnawy, bo żeby sensowne wykresy robił to trzeba się nieco narobić, ale jak się już ustawi to potem bajka.

Praktycznie wszystkie auta na tym stroję, a na koniec jeszcze dla weryfikacji pomiar AFR :)

Grześ - |8 Sty 2012|, 2012 20:16

Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
interfejs zgłasza mi się na bardzo wysokich COMach - zazwyczaj na 21 - i niestety mało który program daje ustawić taki port.
numer portu zmieniasz w zaawansowanych ustawieniach tegoż portu, a do do programów to obecnie praktycznie nic innego niż PCMSCAN/SCANXL nie używam.
Początkowo nieco trudnawy, bo żeby sensowne wykresy robił to trzeba się nieco narobić, ale jak się już ustawi to potem bajka.

Praktycznie wszystkie auta na tym stroję, a na koniec jeszcze dla weryfikacji pomiar AFR :)

Niestety te niższe numery portów są przez coś zajęte, i nie da si zmienić bez konfliktu adresów. No chyba że przeinstaluję windę ....

Pzdrw.

Struna - |8 Sty 2012|, 2012 21:35

nieee, olej to że są zajęte, potwierdź że chcesz i normalnie wskoczy.
Grześ - |8 Sty 2012|, 2012 21:44

Struna napisał/a:
nieee, olej to że są zajęte, potwierdź że chcesz i normalnie wskoczy.

Wskakuje .... ale po jakimś czasie się transmisja zawiesza.

Pzdrw.

Struna - |9 Sty 2012|, 2012 17:39

bo może akurat dałeś na jakiś faktycznie kolizyjny, ale zazwyczaj porty zajmuje bluetooth, którego i tak pewnie jako COM-a nie używasz.