Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - VSS - jak podłączyć

hencio - |31 Paź 2011|, 2011 23:25
Temat postu: VSS - jak podłączyć
Otóż przeróbka jest automata na manuala. Niby wg TIS-u, ale nie działa VSS.

Wsteczne są, ładnie działają.

Może mi ktoś napisać które piny na kostce od skrzyni mam podłączyć w wiązce budy (pod deską rozdzielczą)??

VIK - |8 Lis 2011|, 2011 19:04

ale co? 93 to jest? to tam linka prędkościomierz napędza, a VSS dokładnie tak samo się podpina jak w automacie.
Mysza - |8 Lis 2011|, 2011 19:47

Nigdy bym nie śmiał się do deski dotykać by podpiąć VSS. Kostka jest wyprowadzona i łączy się pod maską z wiązką skrzyni. Po zmianie skrzyni trzeba wpiąć kostkę i się cieszyć działającym.
daras38 - |10 Lis 2011|, 2011 22:05

Mysza napisał/a:
Nigdy bym nie śmiał się do deski dotykać by podpiąć VSS. Kostka jest wyprowadzona i łączy się pod maską z wiązką skrzyni. Po zmianie skrzyni trzeba wpiąć kostkę i się cieszyć działającym.

Witam.Ja nie mam wiązki do VSSa jak podłączyć?Gdzie i który przewód trzeba zapodać aby to działało.

hencio - |14 Lis 2011|, 2011 22:42

Chodzi o wieloryba. Wszystko jest ok ale chodzi o sam VSS. Które piny z manualnej kostki są jako VSS i gdzie poszczególne podpiąć. Wsteczne światła działają, ale sam prędkościomierz niet...
VIK - |15 Lis 2011|, 2011 18:36

Stary, z VSS masz 3 kable, czorny do +12, brązowy masa (te dwa podłączasz gdziebądź, gdzie to występuje) a sygnałowy z VSS wychodzi żółtobrązowym i eta wsjo.
Mysza - |15 Lis 2011|, 2011 18:58

hencio napisał/a:
Które piny z manualnej kostki są jako VSS i gdzie poszczególne podpiąć
Jeśli chodzi o kostkę na podłużnicy w którą wpina się kostkę skrzyni, to niestety, były przynajmniej 2 typy i ciężko stwierdzić. Wyjmij wiązkę skrzyni i przejrzyj w poszukiwaniu zwarć czy przerw w obwodzie. Mi zasilanie VSSa zwierało do masy i paliło bezpiecznik silnika i auto gasło, więc jeśli masz słabą tę wiązkę, to lepiej ją ogarnąć zanim auto zrobi kaprys.

[ Dodano: |15 Lis 2011|, 2011 19:00 ]
Cytat:
Ja nie mam wiązki do VSSa jak podłączyć?
A gdzie masz?
daras38 - |15 Lis 2011|, 2011 19:17

Mysza napisał/a:
hencio napisał/a:
Które piny z manualnej kostki są jako VSS i gdzie poszczególne podpiąć
Jeśli chodzi o kostkę na podłużnicy w którą wpina się kostkę skrzyni, to niestety, były przynajmniej 2 typy i ciężko stwierdzić. Wyjmij wiązkę skrzyni i przejrzyj w poszukiwaniu zwarć czy przerw w obwodzie. Mi zasilanie VSSa zwierało do masy i paliło bezpiecznik silnika i auto gasło, więc jeśli masz słabą tę wiązkę, to lepiej ją ogarnąć zanim auto zrobi kaprys.

[ Dodano: |15 Lis 2011|, 2011 19:00 ]
Cytat:
Ja nie mam wiązki do VSSa jak podłączyć?
A gdzie masz?

Swap-mechanik ją z utilizował.

hencio - |15 Lis 2011|, 2011 20:37

Wiązka jest po kompletnej przeróbce, przekładka z automata na manuala i wywalenie ECC-V bo jest ECC-IV. Wiązka jest ok.

Skoro VSS to tylko + i - oraz sygnał to...

Tylko chodzi mi o sygnałowy, gdzie ma być wpięty w tych kostkach, w które wpinamy wiązkę silnika pod deską. Jeżeli żółto-brązowy tak jak w poprzednich Scorpio to który pin tej kwadratowej małej od wieloryba i która kostka pod deską co wpinamy kostki całej wiązki podłużnicy itp. itd.

VIK - |16 Lis 2011|, 2011 19:48

Kuna, wyjmijże se zegara i sprawdź który to sygnałowy i przeciągnij budą po wewnątrz z VSS, nawet widac nie będzie.
ford2fast - |16 Lis 2011|, 2011 20:56

daras38 napisał/a:

To po jaką cholerę dajesz takiemu partaczowi auto do zrobienia ? :)

daras38 - |17 Lis 2011|, 2011 15:33

ford2fast napisał/a:
daras38 napisał/a:

To po jaką cholerę dajesz takiemu partaczowi auto do zrobienia ? :)

Wcześniej była skrzynia biegów N9 i czujnik VSS był na lince przędkościomierza.

[ Dodano: |2 Maj 2012|, 2012 09:14 ]
Hej.Czy sygnał VSS może być podpięty bezpośrednio pod zegary czy musi być podany do sterownika silnika i dalej na zegary? Do którego pinu we wtyczce sterownika silnika podlączyć VSS?
:683: :683: :683:
Ktoś podpowie gdzie podłączyć VSS?