| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - ten fajny kolektor
norek636 - |28 Paź 2011|, 2011 08:49 Temat postu: ten fajny kolektor Witam mam pytanie , w moim kolektorze jest dziura przez , ktora saczy sie plyn , a czasami wywala go rzez zbiorniczk wyrownawczy , autko kopci na biało , ale jest ogrzewanie , itd , nie wiem czy to uszczelka , czy wina kolektora , prosze o pomoc.
Zakupilem autko niedawno jest super , tylko ta usterka.
i jeszcze jedno nie działaja wentylatory chłodnicy ew. jak mozna to sprawdzic , musze zapytac o takie ludzkie wyjasnienie , bo czytajac ten temat na forum , nie bardzo zrozumiałem o co chodzi. przepraszam i dziekuje....
p.s jest moze ktos z 3miasta
bogdan99 - |28 Paź 2011|, 2011 08:56
Zapewne kolektor sobie pękł, a co do płynu lecącego ze zbiorniczka to sprawdzenie na zawartość spalin w ukladzie i będzie jasne. Uszczelka nie koniecznie, możliwe ze pęknięta chłodnica. Ale może też być walnięty korek w zbiorniczku.
Cały kolektor do 2,3 jak coś to mam.
norek636 - |28 Paź 2011|, 2011 08:58
ko0rek w zbiorniczxku jest dobry trzyma cisnienie...kupilem wlasnie kolektor tylko boje sie ze to ta uszczelka
[ Dodano: |28 Paź 2011|, 2011 08:59 ]
i jeszcze jedno co to jest "masło" pod korkirm oleju??
bogdan99 - |28 Paź 2011|, 2011 09:30
Jak woda dostaje się do oleju, to olej robi się biały. Jak wody dostaję się trochę i np woda odparowywuje z oleju to H2O zbiera się pod korkiem oleju i razem z odrobinami oleju tworzy taką szarawą, moze koloru kawy, maź, co niektorzy zwą masło. Bo kosystencja jest podobna.
A co masz cos takiego? Częsty objaw walnięcia uszczelki/głowicy.
Waski - |28 Paź 2011|, 2011 12:20
może być też jesienią/zimą przy pokonywaniu małych odległości, że zbiera się pod korkiem nieodparowana woda
tak jak bogdan99 radzi badanie na obecność spalin w układzie chłodzenia Cię nie ominie
norek636 - |29 Paź 2011|, 2011 00:07
nie mam czegos takiego na korku oleju (od wewnatrz) jest tylko olej, natomiast na korkuzbiorniczka wyrownawczego jest tylko plyn , nota bene dosyc rzadki , teraz przejechalem okolo 3 km i weze od zbiorniczka wyrownawczego sa miekkie(dodam ze korek mam mocno zakrecony) a ogrzewanie w aucie dziala, mam jeszcze pytanie , jak sprawdzic czy wentylatory dzialaja , oraz jak wymienic kolektor dolotowy w tymze aucie....
aha kiedy na postoju sciskam waz (ten gruby) ktory wchodzi w kolektor to spod pompy wody delikatnie tryska woda , czy to normalne?
spalanie chwilowe pokazyje mi okolo 4.0 litra na godzine na postoju , wczesniej było 1.2 1.4 co sie mogło stac?
przepraszam za tak dlugi post , ale starałem sie podac jak najwiecej szczegułów , zeby koledzy (madrzejsi) ode mnie mieli mozliwosc mi pomoc
z góry dzieki
[ Dodano: |29 Paź 2011|, 2011 00:09 ]
sprawdzałem twardosc weza na wlaczonym silniku , natomiast z pompy cieknie na wyloczonym...
czy korek wlewu oleju od spodu powinien byc suchy??
[ Dodano: |29 Paź 2011|, 2011 00:21 ]
i jeszcz ejedno odpowietrzalem uklad chlodzenie , to jest spuscilem stary plyn odlaczajac rure z dolu chlodnicy , i nie wiem jak powinienem go odpowietrzyc
za rada kolegi podlaczylem wentylator (ten polozony niezeja , stojac twarza do auta z ten po prawej) na krotko do akumulatora , troche pochodzil wlaczalem go sam kiedy uznawalem to za stosowne a teraz nie chodzi , czy moglem go zepsuc??
gufer-posepny - |29 Paź 2011|, 2011 08:39
generalnie układ się sam odpowietrzyć potrafi .
norek636 - |30 Paź 2011|, 2011 00:22
no to wszystko jasne mam to białem maselko na korku wlewu oleju.... wiec niestety głowica do wymiany...pozdrawiam i dziekuje
Waski - |30 Paź 2011|, 2011 00:28
to nie jest implikacja czyli nie zawsze z masła wynika uszczelka
pepi - |30 Paź 2011|, 2011 08:08
są oleje na których masełko jest gratis
i nie świadczy to o uszczelce
norek636 - |30 Paź 2011|, 2011 08:24
wiem ale u mnie chyba jednak jest ta glowica czy przez to ze jest mocno pekniety kolektor moze sie gotowac plyn??
ford2fast - |30 Paź 2011|, 2011 08:52
| norek636 napisał/a: | | wiem ale u mnie chyba jednak jest ta glowica czy przez to ze jest mocno pekniety kolektor moze sie gotowac plyn?? |
Jeżeli płynu jest za mało to bez problemu może się zagotować
Jeżdżenie z pękniętym kolektorem to zmuszanie głowicy aby pękła
|
|