| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - rownomiernosc hamulca recznego
Kevin Xy - |17 Paź 2011|, 2011 22:40 Temat postu: rownomiernosc hamulca recznego na przegladzie wyszlo ze reczny nie ciagnie rownomiernie
obydwa zaciski po regeneracji, w kazdym z nich reczny sprawny do bolu
bylem przekonany ze skoro ciagnie jedna linka, "slisko" zawieszona na haku, to jesli jeden zlapie szybciej, wtedy ciagnie drugi- ze niby rownomiernie oba
no ale tak nie jet
nozny rowno obywda hamuje
o co chodzi ??
kat - |17 Paź 2011|, 2011 22:47
z linka cos nie halo
mialem identycznie przy bebnach w sierze
wszystko bylo oki,ale reczny lapal na jedno idealnie,a na drugie slabo,a wszystko bylo w stanie doskonałym,lacznie z nowymi szczekami i bebnami
poluzowalem linke i sie na niej powiesilem i ponaciagalem ja troche,potem podkrecilem na regulacji i nie moglem ruszyc z miejsca
mozliwe,ze cus sie przypiekło w pancerzu jak sporadycznie uzywasz recznego,bo u mnie tak wlasnie jest,zaciagam reczny raz na rok
Kevin Xy - |17 Paź 2011|, 2011 22:51
ja zaciagam za kazdym razem gdy gasze silnik
no nic, przyjze sie lince, mam nadzieje ze przed zima
Struna - |17 Paź 2011|, 2011 22:52
a potem w temacie "co zrobiłem w scorpio" będzie tekst | Kevin Xy napisał/a: | | przyjrzałem sie lince |
Kevin Xy - |17 Paź 2011|, 2011 22:54
no moze tak byc
jak ją wywale to zapewne nasmaruje
Zysio - |18 Paź 2011|, 2011 08:45
| Struna napisał/a: | a potem w temacie "co zrobiłem w scorpio" będzie tekst | Kevin Xy napisał/a: | | przyjrzałem sie lince | |
"zajęło mi to czteropak, nie mogłem wyleźć spod auta"
YaKuZ - |18 Paź 2011|, 2011 10:33
linka może być przytarta z jednej strony albo przygięta...ja tak miałem.
pablo19 - |18 Paź 2011|, 2011 11:29
| Zysio napisał/a: | | Struna napisał/a: | a potem w temacie "co zrobiłem w scorpio" będzie tekst | Kevin Xy napisał/a: | | przyjrzałem sie lince | |
"zajęło mi to czteropak, nie mogłem wyleźć spod auta" | "na szczęście mam internet w komórce"
Co do linki to zobaczy czy jest równo napięta. Niby powinna się sama regulować w sensie naprężeń, bo jest tam takie półkole, ale jak to nie jest nowe + jakieś tam naprężenia wciąż są to może nie mieć siły się wyregulować po równo. Ja bym wszedł pod spód i ponaciągał obie strony jednocześnie z mniej więcej tą samą siłą. A jak nie to najpierw sprawdź poprawność pracy linki w pancerzu.
Inna sprawa, że miałem ostatnio taki przypadek, że wszystko chodziło: linka, dźwignia, tłoczek, a ręczny wcale nie działał. Zmieniłem zacisk i jak przyglądam się temu zdemontowanemu to wychodzi mi na to, że mechanizm w tłoczku może być obsrany. Jak go rozbiorę to zbadam.
kat - |18 Paź 2011|, 2011 11:35
| pablo19 napisał/a: |
Co do linki to zobaczy czy jest równo napięta. Niby powinna się sama regulować w sensie naprężeń, bo jest tam takie półkole, ale jak to nie jest nowe + jakieś tam naprężenia wciąż są to może nie mieć siły się wyregulować po równo. Ja bym wszedł pod spód i ponaciągał obie strony jednocześnie z mniej więcej tą samą siłą. A jak nie to najpierw sprawdź poprawność pracy linki w pancerzu.
|
dokładnie to samo opisałem wyzej
najprostrze co mozna sprawdzic od reki
Reader - |18 Paź 2011|, 2011 12:12
| Kevin Xy napisał/a: | no moze tak byc
jak ją wywale to zapewne nasmaruje |
A po nasmarowaniu pójdziesz po nową .
Ja tak miałem kilka razu w różnych pojazdach ... szkoda czasu.
Kevin Xy - |18 Paź 2011|, 2011 12:18
| pablo19 napisał/a: | | Co do linki to zobaczy czy jest równo napięta. Niby powinna się sama regulować w sensie naprężeń, bo jest tam takie półkole, ale jak to nie jest nowe + jakieś tam naprężenia wciąż są to może nie mieć siły się wyregulować po równo. Ja bym wszedł pod spód i ponaciągał obie strony jednocześnie z mniej więcej tą samą siłą. A jak nie to najpierw sprawdź poprawność pracy linki w pancerzu. |
bylem po autem, zluzowalem linke, i jezdzilem rencami az sie reczny zamykal
wygladalo wszystko oki
pablo19 - |18 Paź 2011|, 2011 22:51
Tak jak wyżej napisałem, problem może leżeć w samym tłoczku. Z jakiegoś powodu sprzedają same tłoczki, może ten mechanizm wewnątrz ma prawo się popsuć. U mnie prawdopodobnie zawiódł.
Kevin Xy - |18 Paź 2011|, 2011 23:00
tloczek nie ma szans
mialem 2 rozebrane zaciski i pracuja tak samo
zakladam ze to linka bo zdjecie jej wymagalo pewnego szarpania sie z uchem uchwytu dzwigni recznego- moze tutaj polegla
rabbit1 - |6 Lis 2011|, 2011 21:04
panowie podepnę się pod temat,a mianowicie ni też ręczny słabo trzyma i szykuje się do regeneracji zacisków tylnych.
Moje pytanko tylko takie że znalazłem na allegro zestaw naprawczy i czy on pasuje i czy czegoś nie brakuje 2.0 16V '95 (niby pisze że do scorpio do roku '98 ale wole zapytać tych co już to robili i wiedzą co potrzebne)
http://moto.allegro.pl/re...1894227352.html
masa300789 - |7 Lis 2011|, 2011 05:53
dawno tego nie robilem,ale raczej masz tam wszystko,kupuj
Kevin Xy - |28 Lut 2012|, 2012 19:23
wymienilem dzisiaj linke
niewatpliwie prawa strona wcale nie poruszala sie w pancerzu
dzisiaj ok
|
|