| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - problem z radiem w scorpio
wasekLV - |23 Maj 2005|, 2005 10:26 Temat postu: problem z radiem w scorpio witajcie! dziękuję za ostatnia pomoc, ale teraz mam kolejną usterkę, może trochę banalną, ale do rzeczy: gdy podłączam obojetnie jakie radio do scorupki, to raz odbiera radio a raz gubi fale, zlokalizowałem antene jest z tyłu na klapie podłączona do ogrzewania wycieraczek, ale wyglada wszystko okey, jak mozna to sprawdzić ? pozdrawiam z Braniewa
Adam_2000 - |23 Maj 2005|, 2005 10:52
Pradopodobnie masz kombi (ale tego można się tylko domyślać, bo nie uzupełniłeś opisu o dane dot. auta).
Wzmacniacz antenowy jest mocowany w tylnej klapie, tak jak podałeś.
Te "pudełka" mają taką dziwną tendencję do "samorozlutowywania"
Jak zdejmiesz plastikową osłonę i odlutujesz metalowy ekran, to znajdziesz tam 2 cewki (dławiki), przez które zasialny jest ukłąd wzmacniacza. Bardzo często te właśnie dławiki potrafią wypadać z druku i "pitanija niet"
Przejrzyj wszystko, przelutuj... i powinno być O'K.
monter - |23 Maj 2005|, 2005 11:09
Tak jak wspomnial Adam uzupelnij opis !! Model rocznik buda silnik gaz lub jego brak.
zbyszek - |23 Maj 2005|, 2005 11:29
W liftbacku antena też jest połączona z ogrzewaniem tynej szyby.
misio_23 - |23 Maj 2005|, 2005 12:44
| Cytat: | | podłączona do ogrzewania wycieraczek | ... no , chłop się tylko przejęzyczył a słowo pisane poszło w świat .... szukał pomocy a mu się dostało...
wasekLV - |23 Maj 2005|, 2005 12:48 Temat postu: sorry faktycznie szukalem pomocy a jescze mi sie dostalo... opis oczywicie uzupelnie, wyjolem ten wzmacniacz - polutowalem - ale dalej fale nikna. acha no i oczywiscie byla pomylka chodzilo o ogrzewanie tylniej szyby a nie wycieraczek
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2005|, 2005 14:39
tam jeszcze chyba powinno isc zasilanie tego cuda jakiekolwiek, moze nie podpinasz tego, albo inaczej, a samo radio na jakiejkolwiek innej antenie chodzi?
wasekLV - |23 Maj 2005|, 2005 15:35
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | tam jeszcze chyba powinno isc zasilanie tego cuda jakiekolwiek, moze nie podpinasz tego, albo inaczej, a samo radio na jakiejkolwiek innej antenie chodzi? |
tak chodzi, wyjolem ten wzmacniacz - polutowalem i dalej - gubi i faluje zasiegiem. Pozatym zasilanie dochodzi, bo przeciez ogrzewanie tylniej szyby działa bez zarzutu
Rafał A.(antek) - |23 Maj 2005|, 2005 15:45
no ale zasilanie ogrzewania a wzmacniacza antenowego ( o ile to jest wzmacniacz) to 2 rozne sprawy. sprobuj jeszcze wziasc miernik i sprawdz czy kabel niema gdzies przerwania - uszkodzenia, moze gdzies przy zawiasach klapy bagaznika sie ułamał, wewnatrz ten cienki drut w koncentryku, albo gdzies przy wtyczce. ja tak mialem w Astrze, niby wszystko było a radia nie było, okazalo sie ze przy wtyczce poprostu pekl ten drut wewnatrzkoncentryka i raqz stykał raz nie
Struna - |23 Maj 2005|, 2005 16:03
dokładnie - zasilanie ogrzewania szyby to osobna kwestia - do wzmacniacza idzie osobne zasilanie - jak go nie będzie to wzmacniacz nie działa no i efekt jak opisujesz - oczywiście kabelek jak pisze Antek to w pierwszej kolejności sprawdź bo może dłubiesz bez sensu a przyczyna jest banalna.
wasekLV - |5 Cze 2005|, 2005 20:26 Temat postu: juz jest okey! juz jest okey. przeczytalem to co napisaliscie podumalem, choc na tym sie nie znam, miernik w dlon i faktycznie nie bylo na wzmacniaczu antenowym zasilania, zmostkowalem z ogrzewaniem szyby by dochodzilo +12v i jest supppppppperrrr, tamten oryginalny musi byc gdzies przerwany, bede musial i tak to zlokalizowac by wolty nie uciekaly, ale na razie wlaczam guziczek od ogrzewania szyby i jest superrr!!! dzieki wszystkim
Aro - |6 Cze 2005|, 2005 08:20
Ten oryginalny kabelek (w starszych modelach cienki, czerwony) powinien być podpięty do radia po wyjście "antena power" lub "el. antenna".
ebastian - |6 Cze 2005|, 2005 18:14
a wlasnie ja tego szitowego cienkiego kabelka ni cholery znalezc nie moge kolo radyja, wywalilem caly dol z prawej strony i tez nie mam dojscia do gofna... dodatkowo znalazlem 2 wtyczke antenowa !!! podlanczam 1 antene dotykam palcem 2 wtyczki antenowej i wszystko dobrze gra .. puszczam wtyczke palcem i gra gorzej ... Oo
wasekLV - |6 Cze 2005|, 2005 18:38
| Aro napisał/a: | | Ten oryginalny kabelek (w starszych modelach cienki, czerwony) powinien być podpięty do radia po wyjście "antena power" lub "el. antenna". |
kurcze a ja myslalem ze to kabelek po ty by sie antena wysuwala, ale gdzie ona ma sie wysowac hihihi, zaraz to sprawdze
Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 00:24
no cos ktos nakombinowal wicac rozcieoł przerwal skrecił itp :)jak nie uporzadkujesz to bedzie tak w kółko
|
|