Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Dziwne objawy na PB

Demonn - |20 Wrz 2011|, 2011 19:59
Temat postu: Dziwne objawy na PB
WItam.
Problem polega na tym iż na PB gdy stoi w miejscu obroty falują od 1000 do 300-200. I cała kabiną trzęsie, doda się gazu jest ok. W ogóle przy ruszaniu dziwnie jedzie tak jak bym wcale gazu nie dodawał. Na LPG jest normalnie delikatnie cos tam odczuć lecz też nie wiem co.

Świece wymienione - jest niby lepiej. Jakieś propozycje od czego zacząć ? Może pompa paliwowa ? Filtr brudny ?

PS. Przełączanie z PB na LPG trwa bardzo długo, dopiero po przejechaniu 5-8 km i więcej dopiero się przełączy.

Pozdrawiam.

[ Dodano: |23 Wrz 2011|, 2011 15:55 ]
Nie wiem może źle to napisałem. Dodam że na PB do 2000 tys. ciężko jest ruszyć max naciśniecie pedału pomoże ale wystartuje szybko. Nie wiem jak to dobrze opisac ...

mszwajnoch - |23 Wrz 2011|, 2011 19:38

Jak podejrzewasz, że filtr 'brudny' to polecam wymianę. Jak nic się nie zmieni to wtryskiwacze można dać do regeneracji.
Adam_2000 - |23 Wrz 2011|, 2011 20:02

Sugerowałbym sprawdzić najpierw MAF-a i TPS-a.
Demonn - |23 Wrz 2011|, 2011 22:46

MAF- czyli przepływomierz ? Jak sprawdzić czy nie wariuje i czyj jest w miarę dobry ?

Gaz jest VIALLE.

Dmoch - |9 Paź 2011|, 2011 22:23

A ja bym sugerował sprawdzić, czy lewego powietrza nie łapie. Jeśli by wtrysk lał, to też by lał na gazie. Chyba, że po wcale nie leje. Najpierw lewe powietrze, później sprawdzić wiązkę i wtryski.
Demonn - |18 Paź 2011|, 2011 21:25

Lewe powietrze ? Czyli jak najłatwiej sprawdzić ? Jak odepnę Krokmierz ( EBJ ) To auto gaśnie. Raz było że zgasło po 1-2 sec od momentu odpięcia.
pablo19 - |18 Paź 2011|, 2011 22:53

Demonn napisał/a:
Lewe powietrze ? Czyli jak najłatwiej sprawdzić ? Jak odepnę Krokmierz ( EBJ ) To auto gaśnie. Raz było że zgasło po 1-2 sec od momentu odpięcia.
Tak właśnie powinno się stać. To nie krokomierz, a elektrozawór.
Demonn - |19 Paź 2011|, 2011 15:40

A to elektrozawór :) . Czyli że jest OK z tym lewym powietrzem ?
Adam73 - |19 Paź 2011|, 2011 18:27

Demonn, jest OK
playandwin24 - |19 Paź 2011|, 2011 18:37

A jak Ci się autko nagrzeje to problem znika...?

Czy to samo?

Demonn - |19 Paź 2011|, 2011 20:56

playandwin24 napisał/a:

Czy to samo?

Ale co znika ? Bo troszkę się namieszałem już. I Jak pisałem Mam Gaz Vialle. Czyli jest inaczej robiony niż sekwencja itp. Jak nie wiem. ;)

playandwin24 - |19 Paź 2011|, 2011 21:00

Demonn napisał/a:
playandwin24 napisał/a:

Czy to samo?

Ale co znika ? Bo troszkę się namieszałem już. I Jak pisałem Mam Gaz Vialle. Czyli jest inaczej robiony niż sekwencja itp. Jak nie wiem. ;)

No piszesz że jak stoi i ruszasz to Ci autko drży i jestem ciekaw czy to masz na ssaniu, jak silnik jest jeszcze zimny czy nie zależnie od tego czy zimny czy ciepły masz to drżenie...?

Bo ja mam podobnie, ale tylko jak jest zimny i jak u Ciebie, dodam gazu to da się jechać...

Mój kolega pracujący we Fordzie mówi mi że to przez lambdę bo na zimnej rurze wydechowej nie łapie minusa z akumulatora... Po nagrzaniu problem mija....

U mnie tak to wygląda...

Nowy drut z lambdy do minusa do akumulatora, i powinno być po problemie, muszę spróbować, ale dopiero po weekendzie... ;)

pablo19 - |19 Paź 2011|, 2011 21:37

playandwin24 napisał/a:
...
Mój kolega pracujący we Fordzie mówi mi że to przez lambdę bo na zimnej rurze wydechowej nie łapie minusa z akumulatora... Po nagrzaniu problem mija....
...
Oni tam mają zimne i ciepłe prądy? To tak jak na morzu. Po prostu masz do kitu masę układu wydechowego. Tak jak zrobiłeś to jedna z dobrych opcji.
Demonn - |20 Paź 2011|, 2011 15:20

Zazwyczaj jest problem przy zimnym. Przy ciepłym tez coś sie jakoś trafi, że drży.

A gdzie dokładnie znajduje się ta sonda ?

I ile ich jest ?

I o jakim minusie od aku mowa ? Taki pasek miedziany ? Czy po prostu zwykły przewód ?

playandwin24 - |20 Paź 2011|, 2011 16:06

Yyy... a może jedź do mechanika z tym ;)

Sondę masz na rurze wydechowej zaraz za silnikiem... takie cosik wystaje na rurze i wychodzi 2 albo 4 kabelki z tej sondy, nie wiem jak to jest w Twoim bolidzie, bo ja mam inny silniczek...

A przewody sprawdzałeś? Jeśli jeździsz dużo na gazie i zrobiłeś przynajmniej 10 tys na nowych świecach i przewodach i nie jest to Motocraft tylko na przykład Bosch to masz do wymiany świece i kable...

Dmoch - |23 Paź 2011|, 2011 22:33

Z tego, co mi wiadomo lambdy są dwie. Za katem i przed katem.
WieSiu - |24 Paź 2011|, 2011 10:27

playandwin24 napisał/a:
Jeśli jeździsz dużo na gazie i zrobiłeś przynajmniej 10 tys na nowych świecach i przewodach i nie jest to Motocraft tylko na przykład Bosch to masz do wymiany świece i kable...

:shock: :shock: :shock: a coz to za teoria ????

playandwin24 - |24 Paź 2011|, 2011 13:53

WieSiu napisał/a:
playandwin24 napisał/a:
Jeśli jeździsz dużo na gazie i zrobiłeś przynajmniej 10 tys na nowych świecach i przewodach i nie jest to Motocraft tylko na przykład Bosch to masz do wymiany świece i kable...

:shock: :shock: :shock: a coz to za teoria ????

Przepraszam to się tyczyło mojego silnika 8V...

Kolega ma 16V ale sprawdzić stan świec i kabli zawsze można ;)

Zobaczymy co Kolega napisze jak się upora z problemem... bo na razie milczy :)

Demonn - |30 Paź 2011|, 2011 20:24

Świece są nowe. Przejechane około 2 tys. Styki od sondy wyczyszczone i za konserwowane. I nadal jest to samo lecz mniej. Ponieważ wlałem dodatek do paliwa który czyści wtryski. Na samej Benzynie nie ma problemu, czasami coś tam załapie ( jakby mocy nie mial) A jak ma się przełączyć na gaz ( zielone światełko przycisk od gazu :) ). To w momencie gdy mruga ta dioda od gazu to juz poszarpuje i obroty spadają itp. A jak już ta dioda świeci na zielono ( załączony gaz) to nie ma problemu. Nie wiem czy ktoś to załapie. :)
playandwin24 - |31 Paź 2011|, 2011 17:53

Demonn napisał/a:
A jak ma się przełączyć na gaz ( zielone światełko przycisk od gazu :) ). To w momencie gdy mruga ta dioda od gazu to juz poszarpuje i obroty spadają itp.

Nie wiem może się mylę... ale kiedy Ci ta dioda od gazu tak mruga to jest moment kiedy Twoje autko nie jedzie ani na gazie ani na benzin... dla tego obroty spadają, to jest moment w którym powinieneś dodać gazu aby obroty wzrosły powyżej 2 tys, bo pewnie tak masz ustawioną instalkę że przy 2tys Ci się przerzuca na gaz... To normalne zjawisko... :)

Po prostu przerzucaj na gaz mając obroty przynajmniej przy 2tys...

Wsiadasz odpalasz na benzynie jedziesz chwilę aby autko się nagrzało, dmucha ciepłe powietrze z nawiewów, temp płynu chłodzącego ma tak z 40 stopni to wciskasz tan guziczek, jedziesz z lekko wciśniętym gazie obroty powyżej 2 tys i autko hula fajnie na podtlenku pierdzianu tzn LPG... :-d

Demonn - |8 Lis 2011|, 2011 14:50

Nie moge przerzucić na gaz. On sam się przełącza po jakimś czasie i powtarzam ze mam Inst. Gaz. VIALLE .
playandwin24 - |8 Lis 2011|, 2011 17:51

A kiedy byłeś na regulacji...

Może pora się wybrać do dobrego gaziarza na regulację...

gufer-posepny - |8 Lis 2011|, 2011 18:03

Instalacji LPI Vialle nie ustawisz i pierwszego z brzegu gazownika .
playandwin24 - |8 Lis 2011|, 2011 18:13

To trza do Holandii udać się na wycieczkę :-d
gufer-posepny - |8 Lis 2011|, 2011 18:20

po pierwsze to :

wiązka silnika jak się miewa ? była regenerowana ?

spotkać się z kimś kto ma interfejs do kompa i obejrzeć co tam się wyrabia . ( błędy , bieżące dane na postoju jak i w czasie pracy silnika ) . dopiero potem jakieś wnioski .

mogło usmażyć cewkę WN na przykład .

czechu - |4 Mar 2012|, 2012 21:27

Demonn napisał/a:
Zazwyczaj jest problem przy zimnym. Przy ciepłym tez coś sie jakoś trafi, że drży.

A gdzie dokładnie znajduje się ta sonda ?

I ile ich jest ?

I o jakim minusie od aku mowa ? Taki pasek miedziany ? Czy po prostu zwykły przewód ?

No właśnie kolega zadał interesujące mnie pytanie ile jest sond w 8V i ile w 16V??
Otóż mam problem po zmianie z 8V na 16V i po podłączeniu OBD2 ciągle kasuje i ciągle wyskakuje mi błąd P0141 Podgrzewanie sondy lambda bl cyl 1 czujnik 2 wadliwe działanie zastanawiam sie czy te sondy które zmieniam są wadliwe czy może w 16V są dwie sondy i komputer widzi tylko jedna alarmując to błędem?
Jesli moje obawy są słuszne i powinny być dwie sondy to co z tym zrobić jak nie mam do 2-giej instalacji czy da sie to obejść?? bo poki co zje mnie żywcem spalając ponad 16 litrów :/

Reader - |4 Mar 2012|, 2012 21:56

czechu, zależnie od rocznika, były jedna lub dwie.
U mnie w 8V z maja 1995r. jest jedna.

Według dokumentacji (dla 8V i 16V) dwie sondy były przed 02.95 i od 03.96 do 04.97 .
Natomiast jedna sonda była od 02.95 do 03.96 i po 04.97.

:)

rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 21:29

Reader napisał/a:
Natomiast jedna sonda była od 02.95 do 03.96 i po 04.97.

nie wiem skąd masz takie namiary ale
a ja mam z lutego '95 i są dwie sondy

[ Dodano: |5 Mar 2012|, 2012 21:32 ]
Demonn, czyli masz sekwenta jak się sam przełancza.udaj się na regulacje gazu

spróbuj wyczyścić przepływke i ebj powinno pomóc

lukas2 - |5 Mar 2012|, 2012 21:47

playandwin24 napisał/a:
i nie jest to Motocraft

no bo na nich to z 5tys by zrobił

[ Dodano: |5 Mar 2012|, 2012 21:51 ]
playandwin24 napisał/a:
ale kiedy Ci ta dioda od gazu tak mruga to jest moment kiedy Twoje autko nie jedzie ani na gazie ani na benzin... dla tego obroty spadają, to jest moment w którym powinieneś dodać gazu aby obroty wzrosły powyżej 2 tys, bo pewnie tak masz ustawioną instalkę że przy 2tys Ci się przerzuca na ga

Niestety się mylisz w tym fakcie, bo jeżeli masz ustawione przełączanie na lpg np przy 2000 tys to: jedziesz na pb przekraczasz 2 tys dioda zmienia kolor (zaczyna mrugać) ale ty ciągle jedziesz na pb i dopiero jak zdejmiesz nogę z gazu to ci przeżuci na lpg. Przynajmniej tak powinno być.

[ Dodano: |5 Mar 2012|, 2012 21:52 ]
Reader napisał/a:
U mnie w 8V z maja 1995r. jest jedna.

Co najlepsze w 2.3 z 96 też mam jedną lambdę

[ Dodano: |5 Mar 2012|, 2012 21:56 ]
Demonn napisał/a:
A jak ma się przełączyć na gaz ( zielone światełko przycisk od gazu :) ). To w momencie gdy mruga ta dioda od gazu to juz poszarpuje i obroty spadają itp. A jak już ta dioda świeci na zielono ( załączony gaz) to nie ma problemu. Nie wiem czy ktoś to załapie.

Może zalewa się??? Dostaje LPG i PB naraz? (herezje gadam?)

rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 21:58

Demonn napisał/a:
PS. Przełączanie z PB na LPG trwa bardzo długo, dopiero po przejechaniu 5-8 km i więcej dopiero się przełączy.

zapytam się ciebie tak jaki masz przełącznik do gazu prostokątny z czterema diodami czy okragły z czterema diodami????

[ Dodano: |5 Mar 2012|, 2012 22:06 ]
lukas2 napisał/a:
jedziesz na pb przekraczasz 2 tys dioda zmienia kolor (zaczyna mrugać)

nie mrugać tylko robi się pomarańczowa zależy jaką generacje masz włożoną a na sekwencje automatycznie przerzuca jeśli silnik osiągnie 20st/C więc jak kolega pisze jadąc od 5 do 8 km i gaz się nie chce włączyć to raczej dziwne bo by musiał jechać ze stałą prędkością a nawet przyspieszać bo na I i II generacji lekkie wahnięcie obrotów w dół i już chodzi w gazie dlatego mój wniosek z tego albo ma sekwenta albo coś z elektrozaworami na parowniku i pytanie jak przełącznik z gazu wygląda

Reader - |5 Mar 2012|, 2012 22:09

rabbit1 napisał/a:
nie wiem skąd masz takie namiary ale
a ja mam z lutego '95 i są dwie sondy

No przecież napisałem skąd. :?
Twój wyjątek (dwie sondy w lutym) potwierdza regułę.

Niemniej druga sonda służy do diagnozy przez PCM czy katalizator jeszcze żyje czy już nie.
Nie ma istotnego wpływu na skład mieszanki.
Po drugie to od PCM zależy czy powinny być dwie sondy czy jedna. Masz pewność że nikt u Ciebie nie wymieniał komputera?

rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 22:15

no mam pewność bo ecu to sam wymieniałem bo wyzionoł ducha poprzednik jest założony takisam nawet kod kreskowy ma ten sam :P
/
Reader napisał/a:

to czyli jak bym wyżucił kata to na LPG też będzie pracował normalnie???

Struna - |5 Mar 2012|, 2012 22:37

będzie
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 22:40

Struna napisał/a:
będzie

Struna, to po co on tam wogle jest i ta sonda za nim jeżeli po wywaleniu jego jak na bp i na lpg pracuje normalnie????

Struna - |5 Mar 2012|, 2012 22:46

jest po to aby auto emitowało mniej szkodliwych związków, a sonda aby stwierdzić czy i jak tak działa.
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 22:50

Struna napisał/a:
jest po to aby auto emitowało mniej szkodliwych związków, a sonda aby stwierdzić czy i jak tak działa.

u nas w polsce nie patrzą na to co i ile emituje bo moje pytanie z tąd bo mam kata pęknietego a nawet czasem dzwoni i raczej sie posypał.na beni wiedzia lem że po wyżuceniu auto normalnie pracuje ale na lpg nie byłem pewien bo mam lpg podłączony pod sąde tylko nie wiem którą.napewno jak wyżuce kata to się dowiem jak będzie coś nie tak :P

Struna - |5 Mar 2012|, 2012 22:56

a lpg to masz 2 generacji ? bo w zasadzie tej faktycznie sonda jest potrzebna do poprawnej pracy ( no ok, jeszcze 3gen, ale tego praktycznie nie ma )
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 23:01

Struna napisał/a:
a lpg to masz 2 generacji ? bo w zasadzie tej faktycznie sonda jest potrzebna do poprawnej pracy ( no ok, jeszcze 3gen, ale tego praktycznie nie ma )

tak ma drugą generacje BRC Just na wężu od gazu mam założony coś w stylu ebj sam sobie reguluje ile potrzebuje a od tego idą dwa węże na każdą przepustnice i dlatego się pytam czy mogę kata wyrzucić i czy będzie normalnie pracować

Struna - |5 Mar 2012|, 2012 23:03

możesz wyrzucić, sonda ma być podpięta ta pierwsza, kontrolująca skład mieszanki, a nie ta druga monitorująca jedynie stan katalizatora.
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 23:06

Struna napisał/a:
możesz wyrzucić, sonda ma być podpięta ta pierwsza, kontrolująca skład mieszanki, a nie ta druga monitorująca jedynie stan katalizatora.

no i oto mi właśnie chodziło czy nie bedzie jakis komplikacji.zresztą przekonam się jak juz wywale kata :P a czy przez usunięcie kata to nie bedzie głośniej chodził ??

lukas2 - |5 Mar 2012|, 2012 23:09

Rabit słusznie prawisz. U mnie tez była 2 generacji i dioda robiła sie pomarańczowa po przekroczeniu 2 tys a jak nogę zdjąłem z gazu to przeskakiwał na lpg i dioda była zielona. O to mi chodziło. Przy 2 generacji nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły i tak przełączał, to że na lpg gasł mi na zimnym od razu to inna bajka.
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 23:16

lukas2 napisał/a:
to że na lpg gasł mi na zimnym od razu to inna bajka.

bo przełanczając na lpg silnik musi mieć min 20st/C wtedy gaz juz jest ogrzewany

Boni - |5 Mar 2012|, 2012 23:43

LPG to jest ogrzewany w parowniku nawet jak silnik ma -20, bardziej chodzi o to czy jest wystarczająco ogrzewany...
rabbit1 - |5 Mar 2012|, 2012 23:48

Boni napisał/a:
LPG to jest ogrzewany w parowniku nawet jak silnik ma -20,

w lato może tak ale nie w zime jak masz na dwoże -25 mnie sie juz zdarzyło 2 rzay parownik zamrozić.a niby co go ogrzewa przy -20st/c moza oczywiście o zimnym silniku...

Boni - |6 Mar 2012|, 2012 00:00

LPG paruje mniej więcej przy -30, więc przy -20 też się ogrzewa i paruje, najwyżej mamy za małe parowniki ;)

(ja tylko kaganek oświaty niosę, co nie)

Struna - |6 Mar 2012|, 2012 00:01

rabbit1 napisał/a:
a czy przez usunięcie kata to nie bedzie głośniej chodził ??
to zależy co Ty chcesz zrobić, jak tylko wybijesz flaki z kata to będzie miał taki metaliczny podźwięk, jak wytniesz całość i dasz rurę a najlepiej jakiś zwykły tłumik przelotowy to będzie ok. Można też w obudowę kata wspawać rurę perforowaną i uzupełnić wełną mineralną

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 ]
Boni napisał/a:
LPG paruje mniej więcej przy -30
zależy od proporcji propan-butan, "letnia" mieszanka nie ma szans parować w takiej temp.
rabbit1 - |6 Mar 2012|, 2012 00:04

Boni napisał/a:
LPG paruje mniej więcej przy -30, więc przy -20 też się ogrzewa i paruje, najwyżej mamy za małe parowniki ;)

(ja tylko kaganek oświaty niosę, co nie)

właśnie w zimę to jet błąd jeśli odrazu przeżucasz na lpg po odpaleniu ja tak nie dawno zrobiłem przy tych mrozach co były i zamroziło mi węże od parownika po układ ogrzewania kabiny.nie ma takiej opcji żeby na zimnym silniku gaz ci sie ocieplił zamrozi parownik przy takiej temp. pi tyle

Boni - |6 Mar 2012|, 2012 00:16

Struna napisał/a:

Boni napisał/a:
LPG paruje mniej więcej przy -30
zależy od proporcji propan-butan, "letnia" mieszanka nie ma szans parować w takiej temp.

Dlatego "mniej więcej", Struna, "mniej więcej". A przy -20 to i letnia przekroczy ciśnienie atmosferyczne, tyle, że o wiele za małe mamy parowniki/zbiorniki ;)

rabbit napisał/a:
nie ma takiej opcji żeby na zimnym silniku gaz ci sie ocieplił zamrozi parownik przy takiej temp

Bo jw. mamy za małe parowniki, a nie dlatego że "silnik musi mieć 20 stopni".
(to ja może jednak kiedyś napiszę esej "fakty i mity o LPG")

rabbit1 - |6 Mar 2012|, 2012 00:23

Struna napisał/a:
rabbit1 napisał/a:
a czy przez usunięcie kata to nie bedzie głośniej chodził ??
to zależy co Ty chcesz zrobić, jak tylko wybijesz flaki z kata to będzie miał taki metaliczny podźwięk, jak wytniesz całość i dasz rurę a najlepiej jakiś zwykły tłumik przelotowy to będzie ok. Można też w obudowę kata wspawać rurę perforowaną i uzupełnić wełną mineralną

mam go pękniętego i dzwoni od czasu do czasu choć teraz od dłuższego czasu cisza i zbieram wiadomości co by było jak bym go wywalił bo wymieniam cały układ i nie wiem czy kata pospawać czy wymienić na używke

[ Dodano: |6 Mar 2012|, 2012 00:25 ]
Boni napisał/a:
Bo jw. mamy za małe parowniki, a nie dlatego że "silnik musi mieć 20 stopni".
(to ja może jednak kiedyś napiszę esej "fakty i mity o LPG")

chodzi ci o przystosowanie parownika do mocy silnika???jeśli tak tio ja mam parownik który moze smigać w aucie o mocy 150KM tak przynajmniej mówili :P

Boni - |6 Mar 2012|, 2012 00:26

Zrób jak Struna pisze - wywal na złom dziurawego kata (parę zł dostaniesz) i wspawaj jakiś tłumik przelotowy podobnej wielkości, i tyle.
rabbit1 - |6 Mar 2012|, 2012 00:29

Boni napisał/a:
wywal na złom dziurawego kata (parę zł dostaniesz)

a gdzie z platynke dobrze płaca :P bo na złomie nie sądze

Boni - |6 Mar 2012|, 2012 00:34

rabbit1 napisał/a:

chodzi ci o przystosowanie parownika do mocy silnika???jeśli tak tio ja mam parownik który moze smigać w aucie o mocy 150KM tak przynajmniej mówili :P

Chodzi mi tylko o uświadomienie, że nie ma określonej czy właściwej temp. przy jakiej "gaz jest ogrzewany" - jest tylko jakieś zapotrzebowanie na gaz, i jakiś układ zbiornik/parownik, w jakichś temperaturach, i ten układ albo zapewnia potrzebną ilość gazu pod potrzebnym ciśnieniem, albo raczej nie (i silnik gaśnie); plus w instalkach silników liczy się bilans ogrzewania/chłodzenia (czy zamarznie wszystko w cholerę). Taki mam przymus prostowania nieścisłości, no.

Te 150KM o parowniku to oczywiście niesprecyzowane bajki producenta/dystrybutorów, ale ogólnie, racja, że jakbyś miał w 2.0 parownik od 300KM 5.0, to by ci trudniej zamarzał, albo i wcale nie zdążył.

[ Dodano: |6 Mar 2012|, 2012 00:38 ]
rabbit1 napisał/a:
Boni napisał/a:
wywal na złom dziurawego kata (parę zł dostaniesz)

a gdzie z platynke dobrze płaca :P bo na złomie nie sądze

Use google, Luke ;) średnio coś koło 400zł za kilo wkładu chodzą.

rabbit1 - |6 Mar 2012|, 2012 00:42

ale coś w tym musi być że -20 na dworze plus minusć coś tam w gazie razem to złączyć i odrazu po przełączeniu zamarza.nie wiem o co tu chodzi ale nauczyłem sie jednego że silnik musi byc zagrzany bo inaczej dostaje wszystko w tyłek

zarzuć stronke gdzie tak płacą :P za kata

Boni - |6 Mar 2012|, 2012 01:02

No pewnie, że trzeba poczekać aż się zagrzeje - ale za bardzo nie wiadomo ile i do jakiej temperatury, tego nawet się policzyć nie da łatwo, tylko z doświadczenia wiadomo. Mniejsza z tym.

Wpisz w google "skup katalizatorów".

lukas2 - |6 Mar 2012|, 2012 10:35

Tylko że w scorupie do kilo kata trochę brakuje.
Boni - |6 Mar 2012|, 2012 11:29

Ok, ok, nie mam pojęcia ile jest kg w wielorybie, ja raczej z terenówek itp. wyciągałem ;) A ten malutki kat z mk1 na pewno nie warto, za to płacą grosze.
Struna - |6 Mar 2012|, 2012 14:30

Boni napisał/a:
Dlatego "mniej więcej", Struna, "mniej więcej".
z tendencja na więcej :)
rabbit1 napisał/a:
mam go pękniętego i dzwoni od czasu do czasu choć teraz od dłuższego czasu cisza i zbieram wiadomości co by było jak bym go wywalił bo wymieniam cały układ i nie wiem czy kata pospawać czy wymienić na używke
polecam się pośpieszyć, jak Ci popęka w drobniejsze kawałki to poleci w wydech i pozatyka tłumiki, wtedy będzie wymiana całości wydechu, teraz jeszcze masz szansę na tańszą opcję, czyli tylko wywalenie kat-a.

BTW - jak przytka wydech to też może się to niefajnie skończyć, u mnie się mało auto nie zajarało od zapchania kata.

rabbit1 - |6 Mar 2012|, 2012 17:32

Struna napisał/a:
rabbit1 napisał/a:
polecam się pośpieszyć, jak Ci popęka w drobniejsze kawałki to poleci w wydech i pozatyka tłumiki, wtedy będzie wymiana całości wydechu, teraz jeszcze masz szansę na tańszą opcję, czyli tylko wywalenie kat-a.

z tym Struna, nie ma problemu bo w piwnicy nad drugi cały wydech prócz kata i jak bede go wymieniał bo stary w kiepskim stanie to kat idzie precz

przemoroxette - |6 Mar 2012|, 2012 18:41

rabbit1 napisał/a:
z tym Struna, nie ma problemu bo w piwnicy nad drugi cały wydech prócz kata i jak bede go wymieniał bo stary w kiepskim stanie to kat idzie precz

i będzie z 5 kucyków więcej pod maską ;) :-d

czechu - |6 Mar 2012|, 2012 21:54

Reader napisał/a:
Niemniej druga sonda służy do diagnozy przez PCM czy katalizator jeszcze żyje czy już nie.

Czyli w zasadzie pomimo tego ze mogę mić komputer który oryginalnie kiedyś zamontowany był w skorupie z dwoma sondami a dziś służy z podpięta jedna sondą- nie powinien generować błędów i tym bardziej spalanie powinno być w normie?
Jeśli już takowy błąd (P0141 Podgrzewanie sondy lambda bl cyl 1 czujnik 2 wadliwe działanie) się pokazuje to znaczy że jedyną przyczyną nadmiernego wchłaniania paliwa i tych błędów jest uszkodzona sonda?

to co znalazłem na forum na temat tego błędu:
gw21 napisał/a:
P0141 Downstream Heated Oxygen Sensor Heater circuit fault - Bank No. 1. Błąd obwodu grzałki sondy za katalizatorem (prawej).
powody:
uszkodzona wiązka, uszkodzona sonda (grzałka), spalony bezpiecznik F40 mała skrzynka bezpieczników

Reader - |7 Mar 2012|, 2012 07:38

Jak wymieniłeś PCM to zapewne na taki który obsługuje dwie sondy, a wcześniej instalację miałeś na jedną.
W związku z tym będzie generował błąd drugiej sondy bo fizycznie jej niema.

czechu napisał/a:
Jeśli już takowy błąd (P0141 Podgrzewanie sondy lambda bl cyl 1 czujnik 2 wadliwe działanie) się pokazuje to znaczy że jedyną przyczyną nadmiernego wchłaniania paliwa i tych błędów jest uszkodzona sonda?

Według mnie nie.
Robiłeś odczyty OBD?
Działanie pierwszej sondy?
Reszta czujników sprawdzona (ECT) ?
Termostat?

czechu - |7 Mar 2012|, 2012 16:30

Tak błedy sprawdzam cały cza i wykazuję tylko ten jeden z tą sondą. Co do tej jednej sondy jest uzywana znaczy małem ją zamontowana w dawcy więc jej stanu faktycznego nie znam choć sonde już wymieniałem 3x ( wszystkie używane więc wszystkie mogą być złe) i za bardzo nie mam pomysłu jak je sprawdzić. Czujnik przepływu spalin działa ( po odłączeniu wtyczki pojawił się błąd więc założyłem ze czujnik jest sprawny), MAF reaguje na wyjęcie wtyczki choć błąd się nie pojawia. A co do termostatu to on ma cokolwiek z tym wspólnego?

ETC (Engine Coolant Temperature) sprawdziłem według tego i jest ok:
http://www.fordscorpio.co.uk/ectdata.htmco

co do MAF (Mass Air Flow ) to to za bardzo do mnie nie przemawia:
http://www.fordscorpio.co.uk/mafdata.htm

Reader - |8 Mar 2012|, 2012 08:24

czechu napisał/a:
Tak błedy sprawdzam cały cza i wykazuję tylko ten jeden z tą sondą.

Nie chodzi tylko o błędy, bardziej o poprawne odczyty parametrów.
Jak masz możliwość robić odczyty OBD to jest to lepsze niż chodzenie z miernikiem i sprawdzanie rezystancji czy napięć na różnych czujnikach i podzespołach.

czechu napisał/a:
A co do termostatu to on ma cokolwiek z tym wspólnego?

W kontekście wysokiego spalania.
Nie dogrzany silnik - wyższe spalanie.

Demonn - |9 Mar 2012|, 2012 18:42

Co do Gazu To przypominam ze mam instalacje Holenderską Vialle LPI 5 gen. A przełącznik mam jeden który tylko kontroluje stan załączania. I oddzielne diody ile gazu jest.

I w ogóle odnośnie benzyny to jest tak ze jak dodaje gazu normalnie to po jakimś czasie auto jak by sie dławi i powoli może zgasnąć i lekko dodając gazu nic nie daje, dopiero po wciśnięciu na na maxa pedał to załącza sie wtedy ten Kick down to idzie od razu.

czechu - |13 Mar 2012|, 2012 20:11

czechu napisał/a:
Ekrany diagnostyki OBD2 ScanTool oraz PCMSCAN:

http://www.fotoload.pl/in...b910d001cfc0322 jednostki US
http://www.fotoload.pl/in...8cd4d604ffc8252 jednostki metryczne
http://www.fotoload.pl/in...12c90f848e98864
http://www.fotoload.pl/in...be9e3c94fc40516

Kody:
http://www.fotoload.pl/in...0e964c103d21767

P0141 O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 1, Sensor 2) czyli sonda za katalizatorem (do ktorej nie mam instalacji)

P0113 Intake Air Temperature (IAT) Sensor. Circuit High Voltage.

P1132 - Lack Of HO2S11 Switches - Sensor Indicates Rich czyli o ile się nie myle za bogata
dawka paliwa

Aktualnie auto spala do 17l gazu
1. Ogólnie chciałbym wiedzieć czy MAF jest ok czy mam go wymienić.

2. Co do sond lambda to sprawda wygląda tak ze wymieniłem silnik z 8V na 16V
instalacje elektryczna mam przystosowana do jednej sondy i po zmianie silnika założyłem
komputer który pochodzi z auta z dwiema sondami
tu się nasuwa pytanie czy
*wymiana komputera załatwi sprawe?
*pociągniecie instalacji do tej 2 sondy za katalizatorem jest możliwe?
*czy ta sonda za katalizatorem wpływa na ilość spalanego paliwa?

3. Czujnik temperatury powietrza wymieniałem go już enty raz i zastanawiam sie czy to
przypadkiem nie przetarty kabel. Jeśli tak to prosił bym jeśli ktokolwiek ma opis wtyczki idącej
komputera pod maską czy jaki kolwiek schemat gdzie te kable idą. Wyczytałem również że to może być przyczyna przedmuchów pod kolektorem i zasysanie lewego powietrza czy to prawda? Jeśli tak jak stwierdzic jednoznacznie ze kolektor zasysa lewizne?

Reader - |13 Mar 2012|, 2012 22:57

...

MAF wygląda OK
Sonda jakoś działa bo System Status masz w sprzężeniu zwrotnym - oznacza to że, PCM "podgląda sobie" czujnikiem tlenu jaki jest skład spalin i na jej podstawie reguluje.

Jak sobie podmienisz PCM na taki co miał jedną sondę w układzie to przestanie krzyczeć tym P0141. Niemniej jak pisano wielokrotnie druga sonda nie wpływa na skład mieszanki.
http://www.fordscorpio.co.uk/obd2scan4.htm

IAT ma najprawdopodobniej przerwę w obwodzie. Masz -40°C temp. powietrza zasysanego.
Jeden pin czujnika to separowana masa z ECU91 (wspólna z TPS i ECT), drugi pin to ECU39.
Jeśli wiązka podłużnicy nie regenerowana to zacznij od tego.

czechu - |14 Mar 2012|, 2012 00:13

Dziękuję za odpowiedź. Powiedz mi jeszcze czy w takim razie IAT ma wpływ na ilość spalanego paliwa? staram się znaleźć przyczynę takiego spalania bo gdyby nie to to bym w ogóle tego tematu nie ruszał.
A co do wiązki rozumiem że zaczyna się ona kwadratową wtyczką (leżąca pod maską z lewej strony) biegnącą do kobiny?

zajrzę do tego w weekend i dam znać co i jak.

Struna - |14 Mar 2012|, 2012 00:14

IAT ma wpływ na ilość dawkowanego paliwa i to dość wyraźną.
masa300789 - |14 Mar 2012|, 2012 05:51

Kwadratowa to tylko zlacze z podluznicy do silnikowej wiazki a reszta tzn sondy -temp -itd leci bezposrednio podluznica jesli tak nie jest to prosze mnie poprawic zebym nikogo w blad nie wprowadzal
Reader - |14 Mar 2012|, 2012 07:23

czechu, najpierw wypadałoby wykluczyć wiązkę silnika.
W warsztacie , w moim opisie regeneracji jest rozpiska ( Lista połączeń ) który pin w tej dużej kwadratowej wtyczce z którym elementem powinien być połączony, nawet dokładnie do którego pinu.

[ Dodano: |14 Mar 2012|, 2012 07:28 ]
masa300789 napisał/a:
Kwadratowa to tylko zlacze z podluznicy do silnikowej wiazki a reszta tzn sondy -temp -itd leci bezposrednio podluznica

Podłużnicą leci sonda, DPFE ,MAF, AC-kompresor, PRESO, ...
silnikową ECT, IAT, EBJ, TPS, czujniki położenia wałów, ...