Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Jaki p³yn do ch³odnicy?

Waleczny - |21 Maj 2005|, 2005 19:18
Temat postu: Jaki p³yn do ch³odnicy?
Cze¶æ Wam , kupi³em Coswortha i teraz widzê, ¿e jest niski stan p³ynu ch³odz±cego.
Ten który jest na zielony kolor alenie wiem jaki kupiæ nadolewkê. Pomó¿cie i z góry dziêkujê za radê.

monter - |21 Maj 2005|, 2005 20:03

Nie wiem jak jest w Twoich okolicach ale ja mam taki warsztat gdzie jezdze na dolewki. Jak kupilem Scorpio i Mazde to obydwoma do nich pojechalem i podolewali do chlodnicy, wspomagania i skrzyni. Zapomnialem jeszcze o moscie ale niedlugo tam sie wybieram. Sprawdzaja co masz (bo to wlasnie problem) i z czym jest mieszalne i dolewaja. Poza tym po co masz placic za litra czy 5 l skoro mozesz tylko np za 2-setki. Poszukaj na pewno znajdziesz.
mmmk - |21 Maj 2005|, 2005 20:28

panowie?? czy ja dobrze czytam? na jakich plynach jezdzicie?? ja tam jestem 1 z tych biednych ale zawsze kupuje 5 l. a np petrygo jest w 1l,2l,5l dynacell chyba tez jest w 1l. a warsztat?? zawsze skasuje wiecej niz 10zl. a ostatnio kupilem plyn z castoramy i jest ok. bo wydalem kilka razy kase na plyn na plukanie nagrzewnicy i juz mialem dosc placenia 40 zl za 5l. tamten kosztowqal okolo 20 zl.
pozdrawiam
maciek

VIK - |21 Maj 2005|, 2005 20:33

ka¿dy do ch³odnic ALU i do -35 stopni
Rafa³ A.(antek) - |21 Maj 2005|, 2005 21:36

generalnie polecam glyco shell , p³yn drogi ale rewelka. Tyle ze kupic koncentrat i rozrobic, a nie kupowac gotowy, nie zamarza duzo nizej niz napisane, przetesowane tej zimy :)
monter - |21 Maj 2005|, 2005 21:49

Mmmk zle mowisz - za dolewke plynow tych co podalem w 2 samochodach zaplacilem niecale 30 zl.
mmmk - |21 Maj 2005|, 2005 22:16

no ale ile ci dolali? jakbys kupil 2 litry petryga to by ci jeszcze chyba zostalo?
pozdrawiam
maciek
p.s. a dolewki w warsztatach zle mi sie kojarza. szwagra firma kiedys oddala albo octavie albo passata do serwisu na przeglad. na fakturze 50 zl to bylo dolanie plynu do spryskiwaczy :roll: . wiem ze to serwis ale jakos mi to utkwilo w pamieci. a plyn dolac to nawet ja potrafie :mrgreen: bo inne rzeczy robie zawsze u xxxxx bo sam wiecej zepsuje niz to warte.

monter - |22 Maj 2005|, 2005 11:52

Wiesz ale to byly dolewki 2xservo 2xchlodnica i 2xSB tak ze w sumie troche bylo. Zauwaz ze moglo to byc 6 roznych plynow wiec jakbym mial nawet po 1 l kupc to srednio po 10zl daloby mi 60 zl. Bardziej sie oplaca jechac na dolewke. A co do serwisu to powiem Ci ze Polonezem co roku wymienialem plyn na chlodniczy Renault oryginalny. Tyle co wlazilo kosztowalo lekko ponad 200zl - ni eposadzaj mnie o kretynizm bo mialem ten plyn za free.
PiotrekFC - |22 Maj 2005|, 2005 12:34

A nie lepiej do forda kupiæ p³yn (produkowany, sygnowany) od forda? Nie pamiêtam jak siê to nazywa, w butelczkach 1l, do rozcieñczania 1:1. Drogie nie jest, a jak zalecane przez producenta to napewno nic nie zepsuje ;)
mmmk - |22 Maj 2005|, 2005 13:17

monter napisa³/a:
Wiesz ale to byly dolewki 2xservo 2xchlodnica i 2xSB tak ze w sumie troche bylo.

no chyba,ze tak. myslalem ze tylko o chlodzeniu piszemy. ja kiedys mieszalem czerwony z niebieskim czy zielonym koncentratem w sierrce.sila wyzsza na dworzu kolo -20 a ja przetarty waz. szybka naprawa i dolewka z wody(nic innego nie bylo pod reka). plyny calkowicei niemieszalne wedlug sprzedawcy a bylo ok i nie zamarzalo.
pozdrawiam
maciek

zbyszek - |22 Maj 2005|, 2005 15:02

monter napisa³/a:
Wiesz ale to byly dolewki 2xservo 2xchlodnica i 2xSB tak ze w sumie troche bylo. Zauwaz ze moglo to byc 6 roznych plynow wiec jakbym mial nawet po 1 l kupc to srednio po 10zl daloby mi 60 zl. Bardziej sie oplaca jechac na dolewke.

Je¿eli dolewka to te¿ chyba nie po litrze :roll: . W ca³ym wspomaganiu mie¶ci siê ok 1l 8) Do skrzyni je¿eli dolali litr to chyba te¿ troche za du¿o :roll:

COSSY - |22 Maj 2005|, 2005 18:35

PiotrekFC ma najwieksza racje. 50:50 miesza sie to z woda. Ten plyn sie po wymieszaniu nigdy juz nie wymienia!! Plyn jest dozywotni!!
Adam_2000 - |22 Maj 2005|, 2005 19:21

Z tego co mi wiadomo, ubytki do 1L uzupe³nia siê wod± destylowan± :)
Marcin - |22 Maj 2005|, 2005 19:54

ale to chyba jednorazowo

bo po paru dolewkach poni¿ej 1 litra jak zsumujesz to masz wodê w ch³odnicy... i albo siê szybko zagotuje albo zim± rozwali tylko ch³odnicê [w najlepszym przepadku]

monter - |22 Maj 2005|, 2005 20:41

Zbyszku nie do konca mnie zrozumiales. Wlasnie dokladnie chodzilo mi o to co napisales. Do chlodnicy weszlo 0.5 do wspomagania 0.4 a do skrzyni 0.35. Wlasnie chodzilo mi o to ze jak pujdziesz kupic do sklepu zamiast jechac na dolewki to najmnij litra kupisz a tu wleja tyle ile trzeba.

A odnosnie zamarzania to pamietam dokladnie 5 stycznia ubieglego roku mialem jechac do poznania. Dzien wczesniej odpalam Scorpio i nagle silnik zaczyna zaraz po uruchomieniu rownmiernie schodzic z obrotow i gasnie. Nie reagowal wogole na gaz i nie dla sie juz uruchomic. Niestety zamarzla woda. Prawie 6 godzin trwala akcja reanimacyjna. Farelka i 2 suszarki do wlosow. Wysypywanie brylek lodu z wezy. Po akcji pracowal bez zarzutu. Ani pompa ani chlodnica nie strzelila nawet zaden z wezy nie pekl - reklama :)

Waleczny - |22 Maj 2005|, 2005 20:46
Temat postu: Jaki p³yn do ch³odnicy?
Dziêki,wszystkim za rady ju¿ wszystko O.K.
Adam_2000 - |22 Maj 2005|, 2005 21:09

Cytat:
bo po paru dolewkach poni¿ej 1 litra jak zsumujesz to masz wodê w ch³odnicy...

... no, niby prawda, ale ile ile razy chcesz dolewaæ ?
W sprawnym uk³adzie dolewki robi siê raz na 12-18 miesiêcy i to wynika w³a¶nie z odparowywania wody z uk³adu.
Poza tym, wypada przed zim± sprawdziæ temperaturê zamarzania p³ynu. Kosztuje to chyba z 10 z³. a masz spokojny sen :))

Aro - |22 Maj 2005|, 2005 23:54

Zawsze, jak nie by³em pewien p³ynu, wysysa³em strzykawk± trochê preparatu i wrzuca³em go do zamra¿arki (ok. -20C). Je¶li nie robi³a siê kaszka - spoko, mo¿na hulaæ. Jak siê zrobi³a - to literek koncentratu, zwalaniaj±c miejsce w razie potrzeby.
Struna - |25 Maj 2005|, 2005 17:13

5 l p³ynu w tesco to jakies groszowe sprawy - wymiana te¿ prosta jak drut - co tam dolewka - jak nie wiesz co jest to zalej tym i bêdzie ok. Ale z drugiej strony co mo¿e byæ - petrygo jakie¶ tylko teraz robi± w ró¿nych kolorach ale to nic nie zmienia - mo¿na mieszaæ.
Rafa³ A.(antek) - |26 Maj 2005|, 2005 02:14

tesco zamarza przy - 15 ( ten do - 35) nie polecam
marcys - |29 Maj 2005|, 2005 14:08

wiecie co mozna wymieniac ca³osc: ja za 20 zeta naby³em 10 litrów borygo. ale lepiej troche spuscic i koncentrat. ilekroc wymienialem caly plyn w ukladzie to rozsszczelnia³a mi sie ch³odnica. przy dolewce koncentratu raczej tego porblemu nie bedzie. a o ile pamietam to w madrej ksiazce pisze ze plynu sie nie wymienia o ile dolewa sie jakies odpowiedni specyfik fordowski.
Struna - |30 Maj 2005|, 2005 10:55

kurcze ja na tesco je¿dze ju¿ d³ugo i nigdy nie by³o problemu z zamarzaniem a temperaturki by³y tej zimu poni¿ej 20 stopni nawet - wiêc raczej przy -15 nie zamarza :)
marcys - |30 Maj 2005|, 2005 14:34

zreszt± tesco to bodaj¿e DYNAGEL a to sprawdzony specyfik. a ja teraz mam rózowe bo dobre i tanie:)
Struna - |30 Maj 2005|, 2005 14:35

no nie - dynagel jest niebieski - te¿ maja ale jest tez taki z nalepka TESCO - ró¿owy w³a¶nie - taki jak petrygo - tani i dobry :)
marcys - |30 Maj 2005|, 2005 14:48

a faktycznie TESCO sprzedaje taki i taki. a moje borygo bylo w oryginalnym opakowaniu a wyszlo taniej niz op. tescowskie
PiotrekGran - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:04

Podepnê siê tutaj z pytaniem :)
Jaki¶ czas temu spad³ w±¿ z parownika, dola³em wtedy jakie¶ 4 litry wody do uk³adu wiêc teraz p³yn jest mniej wiêcej pó³ na pó³ z wod±.
Zapowiadaj± przymrozki wiêc chcê to po prostu wymieniæ, ale jak odkrêcê w±¿ od ch³odnicy to wszystko nie zleci, pytanie ile zostanie ? Ewentualnie jak spu¶ciæ wszystko ?
Aa, i jak zalejê ju¿ to ¶wie¿ym p³ynem to jak odpowietrzyæ uk³ad ? Zostawiæ odkrêcony korek i czekaæ do otwarcia termostatu ?

kat - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:09

2 x 5L Dynagel itp,powinno wjesc ok 8l z parownikiem,wszystko nie zleci na pewno,
zlej wszystko dolnym wezem chlodnicy
zalej swiezy plyn,odpal na benzynie,zaczekaj az otworzy sie termostat,jak zaciagnie to dolej plynu,zamknij korek i tyle,sam sie dokladnie odpowietrzy
na drugi dzien sprawdz,dolej i jezdziej

Stoper - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:13

Odkrêæ korek na zbiorniku wyrównawczym, odepnij w±¿ u do³u ch³odnicy, jak przestanie samo zlatywaæ to mo¿esz dmuchn±æ kilka razy w zbiorniczek i jeszcze wtedy trochê ucieknie. Ja tak zrobi³em i pó¼niej wla³em oko³o 7,5 litra p³ynu plus pó¼niej po odpowietrzeniu jeszcze dolewka z poziomu minimum do maximum.
Odpowietrza³em zostawiaj±c odkrêcony korek jak mówisz. Odpali³em silnik, troszkê go na obrotach potrzymac ¿eby siê rozgrza³, pó¼niej jeszcze nawiew ciep³y na max na kabinê na jaki¶ czas i tyle.
No i pamiêtaj ¿eby po pierwszej przeja¿d¿ce po zmianie sprawdziæ jeszcze poziom p³ynu czy jeszcze go trochê nie zassa³o i czy nie trzeba dolaæ. :)

kat - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:16

jak wystygnie zawsze bedzie musial dolac
PiotrekGran - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:27

OK :)
Pytam o odpowietrzenie bo odk±d dola³em wtedy wody, to teraz jak poje¿d¿ê trochê poziom p³ynu spada poni¿ej minimum zapala siê kontrolka. Ale po odkrêceniu korka zabulgocze i poziom wraca do poprzedniego. Wcze¶niej tak nie by³o, mam nadzieje, ¿e to tylko w tym problem.
Jeszcze jedno pytanie, co mam/ co mogê sprawdziæ oprócz opasek na wê¿ach przed zalaniem nowego p³ynu, ¿eby ustrzec siê przed jakim¶ niekontrolowanym wyciekiem w trasie ? Mo¿e jaki¶ w±¿ który lubi sobie pêkn±æ w DOHC-u albo co¶ ? :)
Mo¿e warto te¿ przep³ukaæ uk³ad wod± z wê¿a ogrodowego, czy daæ sobie z tym spokój ?

kat - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:35

jak masz normalne ogrzewanie to nic nie plucz,chociaz zobacz jakiego koloru jest plyn,bo jazda na wodzie nie jest wskazana
jak jest syf,to waz ogrodowy,jak nie ma ,to zostaw

sprawdz sobie weza tego co leci obok kolektora do nagrzewnicy,czy przypadkiem nie dotyka kolektora ,sprawdz weza grubego tego z dolu chlodnicy do pompy,bo tez lubi pekac

w zasadzie wsio

PiotrekGran - |26 Pa¼ 2012|, 2012 19:41

P³yn ciemno niebieski jest, Prestone, znaczy pó³ p³yn, pó³ woda :D Ogrzewanie super.

kat napisa³/a:
sprawdz sobie weza tego co leci obok kolektora do nagrzewnicy,czy przypadkiem nie dotyka kolektora ,sprawdz weza grubego tego z dolu chlodnicy do pompy,bo tez lubi pekac

OK. Dziêki za rady ;)

gufer-posepny - |27 Pa¼ 2012|, 2012 16:18

PiotrekGran napisa³/a:
OK :)
Pytam o odpowietrzenie bo odk±d dola³em wtedy wody, to teraz jak poje¿d¿ê trochê poziom p³ynu spada poni¿ej minimum zapala siê kontrolka. Ale po odkrêceniu korka zabulgocze i poziom wraca do poprzedniego. Wcze¶niej tak nie by³o, mam nadzieje, ¿e to tylko w tym problem.
Jeszcze jedno pytanie, co mam/ co mogê sprawdziæ oprócz opasek na wê¿ach przed zalaniem nowego p³ynu, ¿eby ustrzec siê przed jakim¶ niekontrolowanym wyciekiem w trasie ? Mo¿e jaki¶ w±¿ który lubi sobie pêkn±æ w DOHC-u albo co¶ ? :)
Mo¿e warto te¿ przep³ukaæ uk³ad wod± z wê¿a ogrodowego, czy daæ sobie z tym spokój ?

g³owica tania rzecz ....