Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - EBJ -- ciekawe spostrzeżenia

Adam73 - |28 Sie 2011|, 2011 18:04
Temat postu: EBJ -- ciekawe spostrzeżenia
Opisuje tutaj bo do działu "Problem" raczej sie nie nadaje.
Od jakiegos czasu walcze z jałowymi co spowodowało że zajołem sie EBJ-em, i zauważyłem ciekawą rzecz.
W pewnym temacie jeden z naszych kolegów napisał że EBJ jest niedomknięty a domyka go podciśnienie zasysanego powietrza.
Otóz z moich obserwacji wynika że :
- EBJ jest domknięty tylko gdy odkręcimy elektrozawór,z zaworem jest lekko uchylony
- EBJ-a nie może domykac podciśnienie powietrza ponieważ powietrze wpada otworem bliższym elektrozaworowi czyli przepływające powietrze automatycznie uchyla trzpień EBJ-a (pęd powietrza pokonuje siłe sprężyny domykajacą trzpień EBJ-a).

Teraz poprosze kolegów/koleżanki o ustosunkowanie sie do moich spostrzeżeń.

pablo19 - |28 Sie 2011|, 2011 22:54

Oj chyba się mylisz, widziałem rzeźbę nieudolnych gaziarzy, którzy przykręcili EBJ-ota odwrotnie, aby silnik sam sobie go uchylał. Prawidłowo zamontowany EBJ-ot jest zamykany podciśnieniem, co możesz zdiagnozować po tym jak zdejmiesz z niego wtyczkę przy włączonym silniku, bo (zakładając, że masz szczelny dolot) po odcięciu zasilania na EBJ-ota silnik powinien zgasnąć od braku powietrza.
Adam73 - |29 Sie 2011|, 2011 19:38

pablo19, pomijając przystawke do LPG (cudowianki z podkładkami) powiedz mi którym otworem jest zasysane powietrze ,blizszym elektromagnesowi czy dalszym ???

A teraz pomyśl w która strone naciska sprężyna ,a w którą odchyla elektromagnes.

pablo19 - |29 Sie 2011|, 2011 21:23

Bliższym, żeby uprzedzić Twoją dalszą rozkminkę to coś Ci pokażę :)

Adam73 - |29 Sie 2011|, 2011 22:08

OK ,mój błąd. Nie wziołem pod uwage że to ma kanalik bocznikowy.
Ale temat jeszcze trochu podrąże.
Czyli sprawny EBJ wyjety z auta razem z elektromagnesem powinien miec przepływ jak w niego dmuchne ,czy tez nie ????
Bo różne tu som szkoły,dodam ze cały czas mowa o MK1/2.

ford2fast - |29 Sie 2011|, 2011 23:54

Adam73 napisał/a:

Czyli sprawny EBJ wyjety z auta razem z elektromagnesem powinien miec przepływ jak w niego dmuchne ,czy tez nie ????

To zależy w który otwór dmuchniesz :)
Nowy w jedną stronę nie ma przepływu w pozycji spoczynkowej :roll:
Ale to , że nie domyka wcale go nie dyskwalifikuje :)

Adam73 - |30 Sie 2011|, 2011 17:34

ford2fast napisał/a:
To zależy w który otwór dmuchniesz
dmuchałem w oba przepływ był (tylko troche wstrzymany),dopiero po odkręceniu elektromagnesu trzpień zablokował na dobre.