| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - cos sie spalilo
WieSiu - |7 Sie 2011|, 2011 23:11 Temat postu: cos sie spalilo podczas jazdy poczulem zapach spalenizny i mniejwiecej od tego momentu przestalo dzialac pare elementow. Nie dzialaja:
-klimatron, na wyswietlaczach nawet kreseczek nie ma, za to wentylator skoczyl na wysokie obroty i tak juz zostal
-oswietlenie wnetrza
-pozycja 6stopniowej regulacji wycieraczek, pozostale dzialaja
-przyciski ogrzewanych szyb
wiecej niesprawnosci nie zaobserwowalem.
zrodla spalenizny nie znalazlem, ze skrzynek nie smierdzi, bezpieczniki na 95% cale.
ktos moglby podpowiedziec gdzie co zmierzyc i ewentualnie jakis pomysl gdzie wlozyc rece ?
gorgo - |8 Sie 2011|, 2011 06:59
Sprawdź bezpiecznik nr 36 w małej skrzynce (10A),u mnie on odpowiadał za podobne objawy...
A spaliłem go przy wymianie lampki sufitowej jak wkładałem jakieś luźne kabelki w podsufitkę.
WieSiu - |8 Sie 2011|, 2011 15:01
gorgo, dzieki sprawdze tyle ze u mnie cos sie przypalilo, bo smierdzialo, wiec obawiam sie ze to takie latwe nie bedzie
nie dziala takze zegarek, wiec w sumie cala srodkowa czesc konsoli.
gorgo - |8 Sie 2011|, 2011 17:05
Miejmy nadzieję że to jakaś drobnostka..
WieSiu - |8 Sie 2011|, 2011 20:10
niestety nie ma tak latwo. bezpiecznik nr r17 7,5A sie po chwili przepalai. W czasie jego palenia smierdzi znow spalenizna w okolicach przekaznikow za schowkiem. ale zlokalizowac tego zapachu nie umiem na ta chwile
pepi - |8 Sie 2011|, 2011 20:19
metoda dla twardzieli
wkładamy drut i patrzymy gdzie się pali
bingo - |8 Sie 2011|, 2011 20:21
| pepicosi napisał/a: | | wkładamy drut i patrzymy gdzie się pali | - a potem zamiast wymiany jednego elementu do wymiany cała wiązka.
gorgo - |8 Sie 2011|, 2011 20:22
A alarm i rzeczy związane z modułem komfortu sprawne czy to już inne zasilanie?
WieSiu - |8 Sie 2011|, 2011 20:57
gorgo, centralny i alarm dziala.
chyba jednak wezme druga osobe zeby na chwile wlozyla bezpiecznik a ja w tym czasie zanurkuje pod schowek szukajac zrodla spalenizny.
gorgo - |8 Sie 2011|, 2011 21:19
Można by schowek wymontować było by więcej miejsca...
WieSiu - |8 Sie 2011|, 2011 21:55
dawno to zrobilem nawet komputer juz wyciagnalem zeby zobaczyc czy aby na pewno nowa wiazka nie "plonie', ale to raczej nie z tego miejsca, wlasnie gdzies okolice przekaznikow nad schowkiem, albo te gniazda na bocznej slupku. tylko jak sie do nich dostac bez sciagania deski ?
gw21 - |8 Sie 2011|, 2011 23:04
| WieSiu napisał/a: | | tylko jak sie do nich dostac bez sciagania deski ? | Diaksem, ale to operacja w jedną stronę . Generalnie na bezpieczniku 17 wisi alarm i pats, klimatron, zegarek i zegary. Ja bym odpiął na początku klimatrona, pats'a i moduł od podświetlenia. Jeśli dalej będzie palić obadaj wiązki idące za schowkiem duże owalne wtyczki. Oczywiście istnieje opcja że już się gdzieś przewody pokleiły i dymi też na mostku na słupku ale jak dla mnie to mało prawdopodobne. A i jeszcze wisi na tym zasilenie gniazda obd ale tam raczej rzadko się coś zwiera.
[ Dodano: |8 Sie 2011|, 2011 23:06 ]
Jak robiłeś wiązkę zwalałeś dechę? Może przyciąłeś kable, ewentualnie naciągnąłeś i się któryś przetarł.
WieSiu - |8 Sie 2011|, 2011 23:20
gw21, tak zrzucalem cala deske. jeszcze nie zauwazylem przycietych kabli. staralem sie zwracac uwage na to zeby nigdzie nie uszkodzic kabli, ale wiadomo, wszystko moglo sie zdarzyc przez przypadek nawet. zegary u mnie dzialaja, tylko po odpaleniu sie resetuja co wczesniej nie wystepowalo.
a gdzie znajduje sie modul od podswietlania ?
[ Dodano: |8 Sie 2011|, 2011 23:24 ]
gw21, jesli chodzi o te owalne wtyczki, to masz na mysli te dwie zaraz przy przekaznikach nad schowkiem ?
gw21 - |8 Sie 2011|, 2011 23:52
| WieSiu napisał/a: | | tylko po odpaleniu sie resetuja co wczesniej nie wystepowalo. | No właśnie brak stałego "+12" - pin36 wtyczka b | WieSiu napisał/a: | | masz na mysli te dwie zaraz przy przekaznikach nad schowkiem ? | Tak. | WieSiu napisał/a: | | gdzie znajduje sie modul od podswietlania | Pomarańczowy moduł obok pats.
Co do błędu w pats (piszę już tu żeby nie skakać po tematach). Może być właśnie tak, że wywala błąd, bo nie ma stałego "+". Problemy mógł już mieć w takim razie dawno, aż w końcu coś się spaliło/przetarło na dobre. Generalnie do sprawdzenia pomarańczowe kable (całe oraz z różnymi paskami - czarnym, niebieskim, itp.) Zerknąłem teraz jeszcze w schematy, i na tym bezpieczniku wisi wybierak od skrzyni (ta część w kabinie) ale jak dymi pod deską, to raczej w tamtej okolicy bym coś obstawiał. (Obadaj ten moduł od podświetlenia, bo już kilka sfajczonych widziałem-wprawdzie żaden nie robił zwarć ale padają).
WieSiu - |9 Sie 2011|, 2011 20:20
temat powiazany jest jednak z tym o immobilizerze (PATS): http://ford-scorpio.pl/fo...p=522531#522531
Smierdzialo z okolic pats, wyciagnalem patsa, rozlozylem go, wygladal ok,ale gdy ponownie go wpialem juz rozlozonego i przekrecilem kluczyk to poszedl z niego dym i jeden z elementow tak sie nagrzal ze az cyna sie zaczela topic. Czy to jest element ktory mogl powodowac zwarcie (ten duzy czarny okragly, co to w ogole jest ? ), czy jego wymiana naprawi tego patsa, czy szkoda czasu i szukac nastepnego ? element co sie grzal jest na 26 pinie, czyli na podejrzanym kablu pomaranczowym z paskiem
Na wyciagnietym patsie w aucie wszystko dziala poprawnie, nie pali bezpiecznika, tyle ze oczywiscie auta juz nie da sie odpalic (rozrusznik nie rusza, dioda immo nawet nie blysnie).
I czy duza szansa jest ze komputer tez jest walniety ?
gw21 - |9 Sie 2011|, 2011 21:00
| WieSiu napisał/a: | | I czy duza szansa jest ze komputer tez jest walniety ? | Znikoma, ten czarny element, to jakby kondensator. Możesz kupić drugi moduł i podmienić. Jest duża szansa, że tylko właśnie on dostał zwarcia, jak nie to podmień pamięć w nowym, wtedy nie będziesz musiał wymieniać kluczy.
Adam_2000 - |9 Sie 2011|, 2011 21:16
Wytnij tego skwarka i będzie OK.
WieSiu - |9 Sie 2011|, 2011 21:18
Adam_2000, ale co mam zamiast niego zwore zrobic ? tam mi troche tez przypalilo sciezke, ale mysle ze to bez problemow sie obejdzie
gw21 - |9 Sie 2011|, 2011 21:20
| WieSiu napisał/a: | | ale co mam zamiast niego zwore zrobic | No zworę, to masz teraz
Adam_2000 - |9 Sie 2011|, 2011 21:20
Nic, masz go tylko wyciąć i wsio.
levy - |9 Sie 2011|, 2011 21:42
| Adam_2000 napisał/a: | | tylko wyciąć |
i to jest konkretna prosta odpowiedź
pepi - |9 Sie 2011|, 2011 21:50
jakby co tam zestaw z matką nawet
levy - |9 Sie 2011|, 2011 22:04
jezeli chodzi o sciezke http://tvi.republika.pl/scorpio/pats.jpg
to bym ja poprawil nie widze dokladnie ale zasila ona chyba scalaka tego w ksztalcie tranzystora mocy wiec raczej hmmmm poprawil bym ja
jutro chyba bede we wrocku jezeli interesuje cie ta czesc? to moge z rana ja zabrac
WieSiu - |9 Sie 2011|, 2011 22:16
kondensator wyciety i dziala Dziekuje za pomoc. teraz pytanie jaki to bedzie mialo wplyw na ewentualne zaklocenia w elektronice, cos moze robic problemy przez brak tego kondensatora ?
Rafał A.(antek) - |10 Sie 2011|, 2011 23:34
Pats zostal prawdopodobnie uszkodzony wczesniej, przez problemy z wiazka, jak dziala po operacji to sie nie przejmowac
WieSiu - |10 Sie 2011|, 2011 23:40
Rafał A.(antek), owszem dziala, ale blad 1 - 6 dalej sie pojawia, wiec i tak pojdzie na wymiane.
|
|