Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Kupiłem wieloryba, mam kilka pytań.

screwdriver - |22 Lip 2011|, 2011 23:41
Temat postu: Kupiłem wieloryba, mam kilka pytań.
Witam.
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem wieloryba sedan rok 96 poj 2,0. Jednak nurtują mnie pytania zaraz "na starcie" ,otóż:
- do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu? Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia.
- czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach? Czy jak padnie abs, automatycznie nie działa również tcs i odwrotnie? Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie.
- nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu. Taśma przy kierze do sprawdzenia? Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? Bo u mnie nie świeci wcale.
Dzięki z góry za pomoc :)

Waski - |22 Lip 2011|, 2011 23:44

screwdriver napisał/a:
- do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu? Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia.

jakas samoróba

screwdriver napisał/a:
- czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach? Czy jak padnie abs, automatycznie nie działa również tcs i odwrotnie? Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie.

tak na jednych - sterownik CI padł - poczytaj o naprawie
screwdriver napisał/a:
- nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu. Taśma przy kierze do sprawdzenia? Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka? Bo u mnie nie świeci wcale.

taśma

Vaux - |23 Lip 2011|, 2011 00:14

Ja takie gniazdo "230V" w nogach pasażera to widziałem w szwagra escorcie zciągniętym ze szwecji...Była do niego oryginalnie podłączona grzałka w silniku ;) A to auto skąd pochodzi?
screwdriver - |23 Lip 2011|, 2011 00:52

Auto pochodzi z Norwegii... Coś tam gadali że to jakaś wersja skandynawska... Światła też ma od razu jak się tylko kluczyk przekręci.
Vaux - |23 Lip 2011|, 2011 02:31

I dokładnie tak ze światłami w tym escorcie było...to gniazdo służy na 100% do podgrzania silnika na mrozach
gufer-posepny - |23 Lip 2011|, 2011 07:35

Ooo fabryczne dzienne , wypasik .
ford2fast - |23 Lip 2011|, 2011 09:23

screwdriver napisał/a:
Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka?

Nie :)

screwdriver - |23 Lip 2011|, 2011 09:40

He to nieźle z tym gniazdkiem... Ciekawe czy to zimą będzie przydatne(teraz chyba mamy lato, przynajmniej tak z kalendarza wynika :D ). To czeka mnie jeszcze do zrobienia wspomniany abs,kiera i klima do nabicia i będzie całkiem fajnie. :P
Julek - |23 Lip 2011|, 2011 09:41

screwdriver napisał/a:
Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie.

Tzn. rozprułeś peszle wiązki podłużnicy, rozłożyłeś warstwy skrzynek i dlatego jesteś ich pewien?

screwdriver - |23 Lip 2011|, 2011 09:51

Julek napisał/a:
screwdriver napisał/a:
Awaria tych funkcji nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników, sprawdzałem wszystko jest w dobrym stanie.

Tzn. rozprułeś peszle wiązki podłużnicy, rozłożyłeś warstwy skrzynek i dlatego jesteś ich pewien?

Tak rozprułem wiązkę, jest nieskazitelna. W skrzynkach było trochę syfu ale nie spowodował on korozji ścieżek. Oczywiście wszystko wyczyszczone. 3 dni roboty. :-d

Julek - |23 Lip 2011|, 2011 09:53

No to piątka za dobre podejście do wieloryba :D
bingo - |23 Lip 2011|, 2011 09:57

screwdriver napisał/a:
do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu
- grzanie oleju w misce silnika, może też być grzenia skrzyni, choć to rzadko spotykane, ale bywało również
screwdriver napisał/a:
Przy uruchomionym silniku podłączyłem tam miernik, ale żadne napięcie się tam nie pojawia.
- i prawidłowo, bo to nie zależna instalacja, dokładana zresztą
screwdriver napisał/a:
czy tcs i abs "jadą" na tych samych czujnikach?
- tak, te same czujniki
screwdriver napisał/a:
nie jest spowodowana wiązką ani skrzynkami bezpieczników
- a jak sprawdzałeś? szczególnie wiążka podłużnicy jest ważna w tym przypadku.
screwdriver napisał/a:
nie działa mi tempomat, a kontrolka od poduszek raz się zaświeca a raz nie, czasami mryga dość szybko ale bez ładu i składu. Czasami nie mam też klaksonu
- taśma w kierownicy do wymiany
screwdriver napisał/a:
Czy kontrolka od tempomatu też ma zaświecić przez chwilę po przekręceniu kluczyka?
- nie, tylko w czasie kontroli prędkości (wciśnięcie + lub =), nawet włączenie tempomatu jej nie zapala
screwdriver - |23 Lip 2011|, 2011 10:14

Julek napisał/a:
No to piątka za dobre podejście do wieloryba :D

Sprawdziłem tę wiązkę dzięki temu, że na forum "straszycie" tym na tyle skutecznie, że człowiek chcąc czy nie chcąc zabiera się za rozpruwanie :-d .Jeszcze z 5-7 lat temu nie słyszałem o żadnych wiązkach, tylko skrzynki i skrzynki, ten problem musiał się widocznie nasilić w ciągu ostatnich lat...

Pershing - |23 Lip 2011|, 2011 10:22

screwdriver napisał/a:
ten problem musiał się widocznie nasilić w ciągu ostatnich lat...

Wieloryby się starzeją...

pandy - |23 Lip 2011|, 2011 11:02

dodam d siebie ze oprocz typowych usterek warto zainteresowac sie palakiem przekazujacym naoped od silnika wycieraczek do pantografu warto go zdjac, wyczyscic i nalozyc swieza porcje smaru lozyskowego do obu kielichow to kolejna rzecz ktora jest zepsuta w Fordzie przez kiepski projekt (choc trzeba oddac sprawiedliwosc ze wytrzymuje to tak 13 - 14 lat gnijac powolutku i zaskakujac znienacka wtedy kiedy sie tego nie spodziewamy)
ford2fast - |23 Lip 2011|, 2011 11:16

bingo napisał/a:
screwdriver napisał/a:
do czego służy gniazdo 230V w nogach pasażera z przodu
- grzanie oleju w misce silnika, może też być grzenia skrzyni, choć to rzadko spotykane, ale bywało również

Najczęściej chyba do podgrzewania płynu w układzie chłodzenia :)
Całkiem możliwe , że masz grzałkę zamontowaną zamiast zaślepki bloku silnika :)

Pershing napisał/a:
screwdriver napisał/a:
ten problem musiał się widocznie nasilić w ciągu ostatnich lat...

Wieloryby się starzeją...

A my nie :):

screwdriver - |23 Lip 2011|, 2011 11:50

He he, mam nadzieję że ta strona też się nie zestarzeje i nie upadnie bo atmosfera jest tu jak zawsze wspaniała :) .Dzięki koledzy za szeroki odzew.
Pershing - |23 Lip 2011|, 2011 11:53

ford2fast napisał/a:
A my nie :):

Niestety my razem z nimi ;)

Reader - |23 Lip 2011|, 2011 12:31

pandy napisał/a:
dodam d siebie ze oprocz typowych usterek warto zainteresowac sie palakiem przekazujacym naoped od silnika wycieraczek do pantografu .... wytrzymuje to tak 13 - 14 lat gnijac powolutku i zaskakujac znienacka wtedy kiedy sie tego nie spodziewamy)

Warto dodać że wystarczy w chwili takiego zaskoczenia odwrócić go końcami i problem znika na następne kilka lat .

ford2fast - |23 Lip 2011|, 2011 12:44

Reader napisał/a:
pandy napisał/a:
dodam d siebie ze oprocz typowych usterek warto zainteresowac sie palakiem przekazujacym naoped od silnika wycieraczek do pantografu .... wytrzymuje to tak 13 - 14 lat gnijac powolutku i zaskakujac znienacka wtedy kiedy sie tego nie spodziewamy)

Warto dodać że wystarczy w chwili takiego zaskoczenia odwrócić go końcami i problem znika na następne kilka lat .

Można również włożyć szmatkę i obwiązać drutem :):

YaKuZ - |23 Lip 2011|, 2011 17:19

mi niedawno ten pałąk od wycieraczek spadł, zawiesił się o dmuchawę i spalił wycieraczki :evil:
bingo - |23 Lip 2011|, 2011 18:37

ford2fast napisał/a:
Najczęściej chyba do podgrzewania płynu w układzie chłodzenia
- bardzo rzadko, bo musisz miec obieg grawitacyjny lub wymuszenie obiegu pompą elektryczną.
ford2fast - |23 Lip 2011|, 2011 18:55

bingo napisał/a:
ford2fast napisał/a:
- bardzo rzadko, bo musisz miec obieg grawitacyjny lub wymuszenie obiegu pompą elektryczną.

Widziałem tylko kilka samochodów z takim wynalazkiem i wszystkie miały grzałkę w bloku silnika :)
Nie dane mi było oglądać innych :roll:

Darol - |24 Lip 2011|, 2011 02:26

Cytat:

Widziałem tylko kilka samochodów z takim wynalazkiem i wszystkie miały grzałkę w bloku silnika :)
Nie dane mi było oglądać innych :roll:

Mi dane jest ogladac to codziennie w 123213 pojazdach :) ZAWSZE JEST TO W BLOKU ZAMIAST ZASLEPKI-ZASLEPEK

tu cytat : "A block heater warms an engine to ease and speed starting and vehicle warmup in cold weather. The most common type is an electric heating element connected through a power cord often routed through the vehicle's grille. The block heater may replace one of the engine's core plugs, or may be installed in line with one of the radiator or heater hoses"

Cytat:

Nie musisz, po co "The coolant is heated and circulated, usually by thermosiphon"

Thermosiphon (alt. thermosyphon) refers to a method of passive heat exchange based on natural convection which circulates liquid without the necessity of a mechanical pump.

http://upload.wikimedia.o...ermosiphon2.jpg

pandy - |24 Lip 2011|, 2011 11:34

Reader napisał/a:

problemem jest skorodowany trzpien ktory zwyczajnie zjada rdza bo pada na niego woda z gory (uszczelka ktora nie dziala oraz brak oslony przed woda - minusik dla Forda bo to powinno byc przewidywalne) - prawdowpodobnie uszkodzeniu ulega tez ta plastikowa miska ale przelozenie palaka pomaga na bardzo krotka - zaleznie od stopnia zniszczenia tego trzpienia - tak czy siak jesli jeszcze nie zeskakuje to warto zdjec, wyczyscic i napchac tam smaru i napewno przeloznie nie zalatwia sprawy na lat kilka - bez radykalnego zalatwienia problemu albo wykonanie nowego trzepinia i zanitowanie w ramieniu - skorka nie warta wyprawki albo przewiercic i zalozyc zabezpieczenie przeciw zeskakiwaniu

[ Dodano: |24 Lip 2011|, 2011 11:38 ]
ford2fast napisał/a:

Można również włożyć szmatkę i obwiązać drutem :):

szmatka moze zadziala ale drut? gdzie i jak? trytyki sa rwane - obserwujac jak to dziala to raczej drut tez sie nie sprawdzi - masz fote takiego patentu?

tak czy siak kupilem "wycieraczke w plynie" (Autoland - swoja droga nawet fajnie to dziala) i mam juz mechnizm wiec trzeba zrobic to porzadnie czyli zabezpieczenie w trzpieniu

screwdriver - |24 Lip 2011|, 2011 12:51

Dziś rozebrałem sterownik abs i tcs wybebeszyłem pokrywę i .... nie znalazłem zimnych lutów. Płytka w stanie bardzo dobrym. Chyba zostały tylko czujniki do sprawdzenia omomierzem? Teraz mam słabe hamulce, pedał wpada, pewnie trzeba odpowietrzyc... :628:
Sikor22 - |24 Lip 2011|, 2011 12:59

screwdriver, zrobił byś mi zdjęciue tego gniazda 230v?? chciał bym zobaczyć jak to wygląda:)
screwdriver - |24 Lip 2011|, 2011 13:11

OK mogę wysłać. SPEEDO pisał w poście sprzed roku że wystarczy odpowietrzyć tylko pompę- teraz przeczytałem. Odkręcę jeden wężyk trochę i spróbuję bo auto hamuje ale pedał przy samym końcu..
A propos pytanie odnośnie tej pompy czy po przekręceniu stacyjki powinno być ją słychać jak pompuje jak to miało miejsce w mk1? Bo u mnie milczy, może to oznaczać że co prawda nie zimne luty ale zwyczajnie walnięty moduł...

bingo - |24 Lip 2011|, 2011 14:30

Darol napisał/a:
Mi dane jest ogladac to codziennie w 123213 pojazdach ZAWSZE JEST TO W BLOKU ZAMIAST ZASLEPKI-ZASLEPEK
- nie pędę się wypowiadał o wszyskich kanadyjskich autach, bo nie ma takiej możliwości, ale na pewno w tych, co widziałem i co mam, są montowane i to oryginalnie w misce olejowej i grzeją olej. zresztą nagrzanie bloku nie ułatwia rozruchu, tylko nagrzanie oleju, a grzejąc blok nie nagrzejesz oleju.

w oryginalnych instalacjach, gdzie masz wody przygotowany pod grawitacyjny (termosyfon jest jednym z rodzajów tego obiegu), masz montowane dodatkowo grzałki bloku dla lepszego komfortu po rozruchu (i pewnie te widziałeś), ale we wszystkich takich przypadkach, które widziałem, są tą grzałki dodatkowe, pracujące razem z grzałkami oleju.

auto z pompą wody może na postuju mieć obieg grawitacyjny - jedno drugiego nie wyklucza, ale obieg grawitacyjny wymaga zachowania odpowiednich pionów i spadków, czego przy wymuszonym nie jest konieczne. Obiegi grawitacyjne odpowietrzają sie przy zalewaniu płynem bez potrzeby odpalania auta. Auta z USA i chyba też Kanady maja w 99% układ grawitacyjny podciśnieniowy (ze zbiornkiem wyrównawczym otwartym).

pandy - |24 Lip 2011|, 2011 16:13

screwdriver napisał/a:
Chyba zostały tylko czujniki do sprawdzenia omomierzem?

http://www.picoauto.com/w...nsors/ABSSensor

jak masz oscyloskop, dostep do niego albo w najgorszym razie chocby i notebooka z wejsciem audio jako oscyloskopem to lepiej niz multimetr i tylko sprawdzenie caglosci...

Reader - |24 Lip 2011|, 2011 16:24

pandy napisał/a:
....uszkodzeniu ulega tez ta plastikowa miska ale przelozenie palaka pomaga na bardzo krotka ...

U mnie było tak jak napisałem.
Zeskoczyło (zaskoczyło) w trasie i przełożenie pomogło na baardzo długo.
W zasadzie o tym zapomniałem i dobry czas aby to skontrolować ponownie.

sobolaqe - |24 Lip 2011|, 2011 21:49

pandy napisał/a:
(choc trzeba oddac sprawiedliwosc ze wytrzymuje to tak 13 - 14 lat gnijac powolutku i zaskakujac znienacka wtedy kiedy sie tego nie spodziewamy)

ja ten palak mialem nowke sztuke jak kupowalem samochod(jakies 3,5 roku temu)
przejezdzilo do zeszlego miesiaca i odpadlo.
pojechalo na warsztat do VIKa i jest juz przykrecone tak ze samochod przezyje(przewiercone i skrecone sruba)

screwdriver - |26 Lip 2011|, 2011 15:07

Mam oscyloskop więc sprawdzę jak to tam wygląda.Na razie jestem w pracy na wyjeździe i mam ograniczony dostęp do netu więc jak wrócę to odkopię temat.