| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Klima co raz słabiej chłodzi
Aro - |19 Lip 2011|, 2011 22:32 Temat postu: Klima co raz słabiej chłodzi Siemka.
Pojechałem dziś na umówioną wizytę do klimatyzatora , bo co raz mniejsze zimno z dziur leci. Zaraz po napełnieniu miewałem nawet 4C, ale ostatnio temp zaczęła wzrastać - z m-c temu leciało już co najwyżej 7-8C, a teraz nie zejdzie poniżej 10-11. Wiadomo - w ciepły dzień, bo w chłodny poranek zleci do 7C. Pojechałem do uczciwego majstra - powiedział, że dobicie/wymiana czynnika nic nie da, bo jest go dość, tylko ciśnienie jest zbyt niskie - zamiast 13bar jest niecałe 10 (popieprzyłem jednostki?). Powiedział, że on by zaczął od przyjrzenia się osuszaczowi i w następnej kolejności sprężarce. Jako, że to tzw. uczciwy majster kasy nie wziął nawet na pifo.
Poradźcie: posłuchać się, czy pojechać jeszcze do drugiego i się upewnić?
YaKuZ - |20 Lip 2011|, 2011 11:01
ha ja mam podobnie ostatnio i dziś może wybiorę się do mojego to napiszę co mój wydumał...
bingo - |20 Lip 2011|, 2011 11:20
jeżeli na tłoczeniu masz 10 bar (ba na saniu to raczej nie), to masz za niskie ciśnienie. jezeli rurka do osuszacza jest gorąca, a za dużo chłodniejsza - osuszacz, jeżeli obie mają taką samą tempoerature, to nie. jeżeli są chłodne obydwie, to na 95% brak gazu, zresztą opisane objawy też na to wskazują. możliwe są jeszcze inne przyczyne, np. spadek wydajności spręzarki, ale to już nie jesteś w stanie jednoznacznie stwierdzić. Rura ssąca do sprężarki jest ciepła?
Aro - |21 Lip 2011|, 2011 20:53
Obmacałem te rurki:
Górna z osuszacza jest gorąca, ta niższa, co wchodzi tak w środku wysokości osuszacza jest mocno ciepła, ale zauważalnie zimniejsza od tej górnej.
Ze sprężarki jedna jest lodowata a druga mocno ciepła, tak jak ta niższa z osuszacza.
Aaaa, zapomniałem dodać, że wentyl klimy chodzi cały czas, ale zwalałem to na wspomaganie wiskozy.
bingo - |22 Lip 2011|, 2011 10:37
no to diagnoza była raczej dobra - osuszacz jest do wymiany
Aro - |22 Lip 2011|, 2011 16:25
Czyli co? Nabyć osuszacz i jechać z nim do klimiarza? To się kupuje nowe, czy używane?
gufer-posepny - |22 Lip 2011|, 2011 16:27
Tylko nowe . Wyjątek że używany zdejmiesz z szczelnej instalacji i odrazu zatkasz otwory do czasu zamontowania u siebie .
bingo - |23 Lip 2011|, 2011 10:01
| Aro napisał/a: | | To się kupuje nowe | - tylko nowe,
Aro - |24 Lip 2011|, 2011 18:34
Dzięki chłopy, taka zrobię. Myślałem, że to jakiś kosmos cenowy, ale jest wybór od 150 do 200 plnów, no.... valeo wyskakuje ponad 300
Vaux - |24 Lip 2011|, 2011 20:40
Kat miał też zdaje się w dobrej cenie nówkę oryginał...
Domyn0 - |9 Cze 2012|, 2012 19:15
Podepnę się pod temacik. Klime zrobiłem w połowie maja, od jakiegoś czasu zauważyłem jakby słabiej zaczęło chłodzić. Mało jeździłem od zrobienia klimy, a i jeszcze mniej było dni kiedy była potrzebna. Czy klima w scorpio daje cały czas takie same temp, czy dostosowuje się do temp na zewnątrz? No i jeszcze jeden mam ból w tym temacie, klima sama mi się włącza w aucie, po moim wyłączeniu minie jakiś czas i znów się odpala. Czasem potrafi sama w przeciągu kilku minut włączyć się wyłączyć sama. Sterownik klimy mógł paść ?
gufer-posepny - |9 Cze 2012|, 2012 19:24
Mók .
hapa999 - |10 Cze 2012|, 2012 02:10
Witam panowie. Czy poziom czynnika chłodzącego sprawdza się na osuszaczu w tym oczku?
Jak jest więcej niż 23st.C na dworze to słabo z moją klimą już nie daje rady. W oczku na osuszaczu nic nie ma. :shock
gufer-posepny - |10 Cze 2012|, 2012 08:41
No to nic nie ma , ale to patrzysz w czasie pracy czy się czynnik przelewa .
kat - |10 Cze 2012|, 2012 09:52
zeby mu sie cos przelewalo w tym oczku to najpierw niech sprawdzi czy sie sprezarka wlacza
Aro - |10 Cze 2012|, 2012 11:08
kat a Ty masz jeszcze dostęp do nowych osuszaczy?
kat - |10 Cze 2012|, 2012 13:51
mam
bingo - |10 Cze 2012|, 2012 17:50
| Domyn0 napisał/a: | | Czy klima w scorpio daje cały czas takie same temp, czy dostosowuje się do temp na zewnątrz? | - dostosowuje do temperatury w środku (klimatron) lub to robisz ręcznie jak w każdym samochhodzie bez klimatronika.
| Domyn0 napisał/a: | | i jeszcze jeden mam ból w tym temacie, klima sama mi się włącza w aucie, po moim wyłączeniu minie jakiś czas i znów się odpala. Czasem potrafi sama w przeciągu kilku minut włączyć się wyłączyć sama. Sterownik klimy mógł paść ? | - sprecyzuj, czy włączona klima to praca sprężarki czy dioda na panelu?
| hapa999 napisał/a: | | oczku na osuszaczu nic nie ma. :shock | - w czasie pracy sprężarki oczko powinno być w pełni zlane, może czasem być to też uzależnione od pracy wentyla skraplacza. Generalnie rura powrotna na sprężarke powinna być chłodna lub nawet zimna..
Domyn0 - |10 Cze 2012|, 2012 21:45
kolego bingo, mam klimatrona. Nie chodziło mi o to czy trzeba ręcznie ustawiać temp, bo to wiem, tylko czy klima daje temp na wlocie w jakimś przedziale temperaturowym(od do) czy stale taka sama, a tylko dawkuje ilość tego "zimna". Co do drugiego problemu to jutro sprawdzę z kimś, czy tylko dioda się zapala i gasi, czy też sprężarka się załącza i rozłącza. Sam nie jestem w stanie tego obczaić.
Dziś było gorąco u mnie i odpaliłem klime, praktycznie nic zimne nie leciało, temp z nawiewów była jak podczas szybkiej jazdy w normalny dzień. Sprawdzałem węże ze sprężarki jeden zimny drugi ciepły, to samo chłodnica klimy, lewa strona zimna prawa ciepła stojąc przodem do auta. Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura.
Zobaczyłem wyżej post kolegów, jak sprawdzać właśnie czy czynnik nie uciekł na tym osuszaczu? Mogła się instalacja rozszczelnić, dodam ze zanim mi nabili była szczelność sprawdzana. Klime ruszyłem w tym sezonie po 3 sezonach nie użytkowania od zakupu auta.
hapa999 - |10 Cze 2012|, 2012 23:19
Sprężarka się włącza widzę po sprzęgle i słyszę przekaznik. Sprawdzam czynnik jak klima jest włączona
bingo - |11 Cze 2012|, 2012 08:09
| Domyn0 napisał/a: | | e chodziło mi o to czy trzeba ręcznie ustawiać temp, bo to wiem, tylko czy klima daje temp na wlocie w jakimś przedziale temperaturowym(od do) czy stale taka sama, a tylko dawkuje ilość tego "zimna". | - nie wiem, jak ci to prosto wyrazić - powietrze przepływa w całej swojej objętości przez parownik, jak w każdym aucie z klimą, następnie jest rozdzielane, część przepływa przez nagrzewnicę, część nie, w zależności od temperatury w kabinie, nastawy, temp. zewnętrznej i czujnika nasłonecznienia. za ilość powietrza nagrzewanego odpowiadają dwie klapy, po jednej na każdą stronę auta. Ilość powietrza zależy od prędkości wentylatora oraz prędkości auta.
| Domyn0 napisał/a: | | czy tylko dioda się zapala i gasi | - jeżeli problem masz z diodą (ona samoczynnie sięzapala i gaśnie), to znaczy, że masz problem z elektryką. w optymistycznej wersji masz do wymiany panel i/lub komputer klimy, a w pesymistycznej wiązka podłużnicy. Po drodze masz jeszcze de-ice i małą skrzynkę.
Jeśli dioda pulsuje, to nie ma sensu patrzeć na pracę sprężarki, bo dioda ma się świecić ciągle (lub nie świecić się). | Domyn0 napisał/a: | | lewa strona zimna prawa ciepła stojąc przodem do auta. | - a jak to sprawdzałeś, bo coś nie tak z tego opisu wynika. jeżeli | Domyn0 napisał/a: | | węże ze sprężarki jeden zimny | to i parownik musi być zimny. Drugi wąż powinien być gorący, i to bardzo mocno. | Domyn0 napisał/a: | | Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura | - tego wogóle nie rozumiem, bo tam nie ma grubego wężą ... Opisz temp. węży po kolei, zaczynając od cienkiego od sprężarki. oczywiście sprężarka musi w tym czasie pracować.
[ Dodano: |11 Cze 2012|, 2012 08:10 ]
| hapa999 napisał/a: | | Sprężarka się włącza widzę po sprzęgle i słyszę przekaznik. Sprawdzam czynnik jak klima jest włączona | - j.w. opisz po kolei węże.
Domyn0 - |11 Cze 2012|, 2012 21:06
| bingo napisał/a: | Domyn0 napisał/a:
Przewody wchodzące w wentyl, ten cienki troszkę chłodny gruby normalna temperatura
- tego wogóle nie rozumiem, bo tam nie ma grubego wężą ... Opisz temp. węży po kolei, zaczynając od cienkiego od sprężarki. oczywiście sprężarka musi w tym czasie pracować.
|
chodzilo mi o te aluminiowe przewody co wchodzą w tą chłodniczkę czy jak to się tam fachowo nazywa, która mieści się w obudowie wentylatora. Przewody jutro posprawdzam bo dziś leje u mnie caly dzień. Co do gasnącej diody to towarzyszy jej dzwięk jakby jakiś przekaźnik się załączał. Pojawiło mi się to zeszłego lata jak wyjmowałem obudowe wentyli, bo padła ta turbina. Potem robiłem reset klimy ale możliwe, ze nie do końca mi się powiódł, z racji że mam troche rozlaną prawą strone wyswietlacza temp, więc nie zawsze widać co wskazuje.
bingo - |13 Cze 2012|, 2012 08:40
jak już pisałem, jeśli pulsuje dioda, to problem z elektryką.
co do węży, pomijając to, że najpierw musisz elektrykę doprowadzić do ładu, to coś nie tak powiedziałeś, bo jezeli przy sprężarce przewód był zimny, to na wyjściu z parownka musiał być tym bardziej ...
Domyn0 - |29 Cze 2012|, 2012 00:52
W końcu troszkę czasu by wrzucić fotki, które już prawie 2 tyg temu zrobiłem. Tak więc ponumerowałem odcinki gdzie przechodzi czynnik klimy i ma się to następująco:
http://imageshack.us/f/507/94853462.jpg/
http://imageshack.us/f/406/17062012523.jpg/
http://imageshack.us/f/545/17062012525.jpg/
1 - temperatura jak to się mówi "pokojowa" nie gorące ani też jakieś wyczuwalnie zimne
2 - parzy w łapska
3 - minimalnie wyczuwalny chłód( na dworze było wtedy ze 35) wiec powinno się chyba bardziej odczuwać różnice temp, nie wiem nie znam się
4 - ta strona chłodnicy wyraźnie bardzo ciepła, praktycznie tak samo jak chłodnica układu chłodzącego auta na rozgrzanym silniku
5 - ta strona odczuwalnie schłodzona, normalnie da się łapą już dotknąć i nie parzy nadto
Coś idzie z tego wywnioskować. Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki?
bingo - |29 Cze 2012|, 2012 11:07
słaba wydajność, jak dla mnie mało czynnika
| Domyn0 napisał/a: | | Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki? | - absolutnie nie, nawet nie myśl o tym.
gufer-posepny - |29 Cze 2012|, 2012 20:10
3. ta rurka powinna być dość ciepła że nawet gorąca jak dla mnie .
Domyn0 - |29 Cze 2012|, 2012 21:04
| bingo napisał/a: | słaba wydajność, jak dla mnie mało czynnika
| Domyn0 napisał/a: | | Czy ciśnieniomierzem do kół można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka przy pracy, i jeśli tak to gdzie sprawdzać - przy osuszaczu czy wyżej na tym pierwszym od sprężarki? | - absolutnie nie, nawet nie myśl o tym. |
To w takim razie tylko u klimiarza spradze cisnienie? Jeśli brak czynnika a nabite bylo w polowie maja to gdzie najprawdopodobniej moze uciekac ? Sprezarka sie rozszczelnila ?
kat - |29 Cze 2012|, 2012 21:10
wszedzie moze uciekac,począwszy od skraplacza,a skonczywszy na sprezarce
gufer-posepny - |29 Cze 2012|, 2012 21:11
na razie to masz rzeźnię z elektryką . skoro kompresor pracuje to jeszcze czynnik jest . słabe chłodzenie może wynikać zna przykład ustawionych klap na grzanie bo tak sobie wymyślił klimatronik .
Domyn0 - |29 Cze 2012|, 2012 21:49
Czyli co na początek reset klimy? Teraz powinno mi się udać poprawnie to zrobić, bo wczoraj jak wsiadłem po prawie 2 tyg do auta cudownie ozdrowiał wyświetlacz klimatronika po stronie pasażera
gufer-posepny - |29 Cze 2012|, 2012 21:55
ta zielona lampka nie ma migać , chyba że taśma od panelika jest niedociśnięta . na to reset nie pomoże . zresztą na mało co pomaga .
Domyn0 - |29 Cze 2012|, 2012 21:59
Ona nie miga, częstotliwość włączania się jest co klika minut i wtedy nie tylko kontrolka się zapala, ale włącza się też sprężarka. Jak pisałem wcześniej zrobiło mi się to rok temu po wymianie wentylatora, próbowałem wtedy klimę zresetować, ale że wylany był(do wczoraj) lcdek pasażera to się nie dało nic tam odczytać
gufer-posepny - |29 Cze 2012|, 2012 22:26
powinna się cały czas świecić niezależnie od tego co akurat kompresor wyprawia sobie . wcina zasilanie na sterownik klimy . może skrzynka , może wiązka ....
bingo - |30 Cze 2012|, 2012 09:54
| gufer-posepny napisał/a: | | 3. ta rurka powinna być dość ciepła że nawet gorąca jak dla mnie . | - to znaczyło by, że skraplacz się nie wyrabia. Rurka przed skraplaczem to temperatura skraplania (czyli około 30-35*C) minus przegrzanie (około 5-10*C) co daje około 20-25*C.
| Domyn0 napisał/a: | | To w takim razie tylko u klimiarza spradze cisnienie? | - wątpię, raczej u chłodniarza
| Domyn0 napisał/a: | | Jeśli brak czynnika a nabite bylo w polowie maja to gdzie najprawdopodobniej moze uciekac ? Sprezarka sie rozszczelnila ? | - cała instalacja do przejrzenia, najlepiej na azocie 20 bar.
| gufer-posepny napisał/a: | | skoro kompresor pracuje to jeszcze czynnik jest | - kompresor załaczy się mimo zbyt małej ilosci czynnika.
| gufer-posepny napisał/a: | | słabe chłodzenie może wynikać zna przykład ustawionych klap na grzanie bo tak sobie wymyślił klimatronik . | - jeśli rurki mają takie temperatury, to klapy nic do tego nie mają.
| Domyn0 napisał/a: | | Czyli co na początek reset klimy? | - w tym przypadku nic nie da.
[ Dodano: |30 Cze 2012|, 2012 09:55 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | może skrzynka , może wiązka | - na kontrolke też tak obstawiam. zresztą już o tym chyba było pisane w tym temacie.
Domyn0 - |30 Cze 2012|, 2012 14:26
Reset sie powiódł niby kontrola AC sama sie nie wlacza, dzis po jeździe jeszcze to wytestuje
gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 15:15
tak wogóle to dorwałem lampę uv takie cudo typu tester banknotów na jarzenówce . da się tym coś stwierdzić czy musi być silniejszy promiennik uv ?
Domyn0 - |30 Cze 2012|, 2012 19:49
Po dzisiejszej jeździe stwierdzam, że reset klimy pomógł - kontrolka A/C już się sama nie włącza a co za tym idzie kompresor też nie odpala się samoczynnie bez włączonej klimy. Pomacałem jeszcze raz dzis węże - te co wg waszych wypowiedzi powinny być zimne były wyczuwalnie "nie ciepłe" wyczuwalnie wg mnie coś je chłodzi, ale zimne niestety nie są
bingo - |1 Lip 2012|, 2012 10:56
| gufer-posepny napisał/a: | | tak wogóle to dorwałem lampę uv takie cudo typu tester banknotów na jarzenówce . da się tym coś stwierdzić czy musi być silniejszy promiennik uv ? | - co chcesz stwierdzić? czy masz płyn UV w układzie? czy masz wyciek? a co do samej lampy, musi mieć zasięg taki, by oswietlić punkt wycieku.
gufer-posepny - |1 Lip 2012|, 2012 11:14
czy mam ewentualnie wyciek . świeci to dość w miarę . ale i tak w ciemnym pomieszczeniu wypadałoby pobawić się tym .
bingo - |1 Lip 2012|, 2012 19:01
| gufer-posepny napisał/a: | | ale i tak w ciemnym pomieszczeniu wypadałoby pobawić się tym . | - nie potrzebujesz ciemnego miejsca, a w słońcu możesz zobaczyć też bez dodatkowej lampy. Barwnik działa jak odblask.
|
|