Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Ukręcona szpilka w tylnym kole

Szuler - |4 Lip 2011|, 2011 20:51
Temat postu: Ukręcona szpilka w tylnym kole
Witam.
Scorpio nie odpuszcza i chce mnie zniszczyć psychicznie. Dzisiaj skończyły się hamulce z tyłu, metal prawie tarł o metal (przy okazji okazało się, że w warsztacie założyli klocki bez zabezpieczeń :) ). Zmieniłem klocki i przy dokręcenia tylnego prawego koła ukręciła się jedna szpilka (dokręcałem delikatnie, zwykłym kluczem - szpilka okazało się trzymała się tylko na 1/4 powierzchni od dawna).
Jakie mam teraz opcję, tylko wymiana całej piasty czy może jakieś środki pośrednie? A może można taką szpilkę wymienić? Na jakie koszty muszę się przygotować?

Pozdrawiam
Szuler

Kevin Xy - |4 Lip 2011|, 2011 20:56

wybij szpilke i wbij nowa/kolejna
TomiGra - |4 Lip 2011|, 2011 21:34

http://ford.sklep.pl/pl,p...pilka,kola.html
..ot koszt ;)

Waski - |4 Lip 2011|, 2011 21:54

a może jak każdy prawie wielorybnik masz zapasową starą piastę to można przełożyć :D
TomiGra - |4 Lip 2011|, 2011 22:08

Waski napisał/a:
a może jak każdy prawie wielorybnik masz zapasową starą piastę to można przełożyć

..może nie w zapasie ale jakaś stara leży w piwnicy bo wiadomo "może się przyda" ;)

Szuler - |4 Lip 2011|, 2011 23:38

Kevin Xy napisał/a:
wybij szpilke i wbij nowa/kolejna

Byłem przekonany po oględzinach, że są przyspawane.. Jakieś narzędzia oprócz młotka będą potrzebne do tej operacji? Do wbicia oczywiście piastę trzeba wyjąć?

Ta z linku TomiGra w opisie nie ma Scorpio - sprawdzone, że będzie pasować?

A zapasowej piasty jakoś wyjątkowo nie mam, tzn. ta w scorpio to jest nr 2 bo pierwsza parę lat temu zrobiła znienacka akuku na autostradzie przy 170km/h w 4 osoby plus cały kufer bagaży... Nr 1 była w środku zmielona więc poszła na złom.

Pozdrawiam
Szuler

Julek - |4 Lip 2011|, 2011 23:51

Szuler, młotek plus okrągłe coś - dłuższa śruba, stary śrubokręt itd - coś co ułatwi walenie w urwaną szpilkę. Ja bym do wybicia nie ściągał nawet koła, szkoda piasty. Dopiero po wybiciu ściągnąłbym koło i włożył od tyłu nową szpilkę, wcisnął ile wlezie, a resztę dociągnął nakrętką.
Szpila z linka pasuje, ale po co to zamawiasz jak w co drugim sklepie dostaniesz na kilogramy. Poproś do focusa, bo na dźwięk scorpio powiedzą "nie ma"

bingo - |5 Lip 2011|, 2011 08:56

wybijak do szpilek leży, młotek również, a szpilki dostaniesz na Głogowskiej między Knapowskiego a sielską.
do wybicia szpilki nic więcej nie potrzeba.

wieloryb - |5 Lip 2011|, 2011 09:53

Julek napisał/a:
SzulerPoproś do focusa, bo na dźwięk scorpio powiedzą "nie ma"

Ale mamy fajne samochody, z jednej strony cieszyć się, z drugiej (tej, o której piszesz) siąść i płakać :]

Szuler - |6 Lip 2011|, 2011 09:02

Sklep był kumaty, poprosiłem do Scorpio i dostałem :) . Fakt, że minimalnie się różniła od tej co wybiłem ale to szczegół. Cała operacja faktycznie była tak prosta, że teraz mi głupio w ogóle za moje szczegółowe pytania :) . Tłumaczy mnie jedynie mój fatalistyczny nastrój związany z ostatnimi wyskokami Scorpio..

Pozdrawiam
Szuler

Reader - |6 Lip 2011|, 2011 09:06

Skoro masz takie "szczęście" to może warto dokładniej przyjrzeć się pozostałym szpilkom lub "w ciemno" pozostałe wymienić dla spokoju ducha ?