Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Podsterowność???

wieloryb - |18 Maj 2011|, 2011 20:26
Temat postu: Podsterowność???
Cześć,
zdarzyło mi się kilka razy jadąc ostrzej w zakręcie rozpoczynać wylatywanie z niego/wyślizgiwanie przednio osio. Miał/ma ktoś z Was podobne przygody ze swoim wielorybem? Czy to wina klepnięcia go w przeszłości (o czym nie wiem)?
Czy to też sprawa zbieżności, a może jeszcze czegoś innego?
Dodam, że "najlepiej" wyślizgiwał się na zimówkach w zimie, ale już dwa razy zdarzyło mi się tego doświadczyć na letnich.

Struna - |18 Maj 2011|, 2011 20:27

a opony to jakie masz ?
wieloryb - |18 Maj 2011|, 2011 20:29

Struna napisał/a:
a opony to jakie masz ?

zimówki to Glob-Gum jakiś-tam model, a letnie to Yokohama C-Drive, nie pamiętam dokładnie opisów. Jak zlezę jutro do piwnicy, a dziś do samochodu, to dam dokładne opisy.
Zimówki są z 2005, a Yoko z 2009.

Struna - |18 Maj 2011|, 2011 20:31

zbieżność masz jak ustawioną ? plus czy minus ?
wieloryb - |18 Maj 2011|, 2011 20:33

nie wiem, była robiona jakiś rok temu, a papiry mom w ałucie
Struna - |18 Maj 2011|, 2011 20:37

w zimie to akurat nie dziwne że przodem spierdziela - to ciężkie auto jest, przód sporo ciąży to i jedzie na wprost - choć wystarczy podciąć nieco tyłem i zaraz się łądnie zaczyna prostować :)

a co do lata to podobnie, z czego kwestia zbieżności, zawieszenia ( jego stanu ) i opon ma tu też niemały wpływ. Np. na Continentalach tez miewam tak, że zaczyna czasem przód wychodzić, podczas gdy np. na GT Champiro jak już wyjeżdżał to raczej całością niż samym przodem. Kwestia też w jakich warunkach Ci ucieka, bo jak ewidentnie sadzisz za szybko i nieumiejętnie łamiesz w zakręcie no to jakby nie ma bata - coś musi wyjechać :)

Potem dochodzi kwestia jak operujesz gazem w łuku itd.

wieloryb - |18 Maj 2011|, 2011 20:40

zimom, to fakt, nic dodać, nic ująć, ale na letnich, to być może po trochę wszystkiego :)
zrobię łączniki i zbieżność i zobaczymy.
a co do sadzenia, to pewnie też w nieodpowiednim momencie coś robię, może za niskie obroty w zakręcie i nie ma czym podciąć tyłu, by przód został tam gdzie ma być :)

Struna - |18 Maj 2011|, 2011 20:49

jak tył podetniesz to już polecisz ale bokiem :)
krokodyl - |18 Maj 2011|, 2011 21:05

to kwestia tak:
zle wywazone auto, zawieszenie ustawione, nie do scigania sie a pod komfort, i tyle.... tak ma i sierra, i granada, i scorpio.. wszystko co ma ciezki silnik daleko z przodu

wieloryb - |19 Maj 2011|, 2011 09:49

krokodyl napisał/a:
to kwestia tak:
zle wywazone auto, zawieszenie ustawione, nie do scigania sie a pod komfort, i tyle.... tak ma i sierra, i granada, i scorpio.. wszystko co ma ciezki silnik daleko z przodu

czyli, że niby ten typ tak ma i nie ma co szukać na siłę?

radekgora - |19 Maj 2011|, 2011 10:36

wieloryb napisał/a:
nie ma co szukać na siłę?
na siłe to majzel i młotek a scorpio to limuzyna a nie wyścigówka
Struna - |19 Maj 2011|, 2011 12:03

wieloryb napisał/a:
zależy właśnie w jakich okolicznościach Ci ucieka, bo jak przy 40 - 50 km/h no to sorry ale jest nie halo :)
wieloryb - |19 Maj 2011|, 2011 12:07

Struna napisał/a:
wieloryb napisał/a:
zależy właśnie w jakich okolicznościach Ci ucieka, bo jak przy 40 - 50 km/h no to sorry ale jest nie halo :)

Struniasty, właśnie mej więcej przy takowych prędkościach, czasem mniejszych, czasem ciut więtszych ino cza dodać, że to zawsze się dzieje na rondkach ze spadkiem na zewnątrz okręgu.

[ Dodano: |19 Maj 2011|, 2011 12:07 ]
radekgora napisał/a:
wieloryb napisał/a:
na siłe to majzel i młotek a scorpio to limuzyna a nie wyścigówka

Limo, nie limo, fajnie by było jakby nie ulatywał przód :)

Struna - |19 Maj 2011|, 2011 12:16

nie no to trochę za wolno jak na wyjeżdżanie przodem, no chyba że to jakiś mega skręt jest - ale w kraku takich rond sobie nie przypominam co to się tak zawijasz że tylną rejestrację czytasz, więc chyba coś nie teges. Najlepiej by było porównać z innym oczatem.
wieloryb - |19 Maj 2011|, 2011 13:14

Struna napisał/a:
nie no to trochę za wolno jak na wyjeżdżanie przodem, no chyba że to jakiś mega skręt jest - ale w kraku takich rond sobie nie przypominam co to się tak zawijasz że tylną rejestrację czytasz, więc chyba coś nie teges. Najlepiej by było porównać z innym oczatem.

W Krakowie powiadasz?
Rondo (prawdziwe rondo z pierwszeństwem z prawej strony) między Decathlonem, a Plazą - na letnich poczułem ulatywanie przodu, a jechałem może ze 40
Rodno przy wjeździe na parking nad peronami - zimówki wyjeżdżają mi przy 50, letnie ciut powyżej licznikowej 60
Zakopane, pierwsze rondo jadąc od Krakowa (spadek jezdni jak na dachu w góralskiej chacie), w zimówkach wylot przy 25-30 (było jakieś -2stC), na letnich nie testowane

Struna - |19 Maj 2011|, 2011 13:18

wieloryb napisał/a:
między Decathlonem, a Plazą
a faktycznie - te takie marketowe to ciasne, ale tam akurat jechałem nie raz i nie kojarzę żeby mi auto uciekało z niego. Aczkolwiek bardzo wielce prawdopodobne że korzystałem z dobrodziejstwa rondka opierdzielając go bokiem, wiec może dlatego nie uciekało :)
wieloryb - |19 Maj 2011|, 2011 13:26

Struna napisał/a:
wieloryb napisał/a:
między Decathlonem, a Plazą
a faktycznie - te takie marketowe to ciasne, ale tam akurat jechałem nie raz i nie kojarzę żeby mi auto uciekało z niego. Aczkolwiek bardzo wielce prawdopodobne że korzystałem z dobrodziejstwa rondka opierdzielając go bokiem, wiec może dlatego nie uciekało :)

ja na nim zawsze po jezdni jadę, a nie na skuśkę :)

Struna - |19 Maj 2011|, 2011 13:31

daj sie komuś kto tez ma oczata przejechać swoim to będzie dobre porównanie
wieloryb - |19 Maj 2011|, 2011 13:37

Struna napisał/a:
daj sie komuś kto tez ma oczata przejechać swoim to będzie dobre porównanie

to kiedy nim pojedziesz?

masa300789 - |20 Maj 2011|, 2011 06:06

Wg mnie to przy takich predkosciach nie ma prawa uciekac ani centymetra ,a tym bardziej przodem :)
wieloryb - |20 Maj 2011|, 2011 09:05

masa300789 napisał/a:
Wg mnie to przy takich predkosciach nie ma prawa uciekac ani centymetra ,a tym bardziej przodem :)

no właśnie, a jednak ucieka :(

Larix - |20 Maj 2011|, 2011 09:57

A zbieżność sprawdzałeś ? Na początek można sznurkiem. Jak przestawiona to widać.
wieloryb - |20 Maj 2011|, 2011 09:58

Larix napisał/a:
A zbieżność sprawdzałeś ? Na początek można sznurkiem. Jak przestawiona to widać.

a jak, bo ja w tym jestem zielony?

aviator - |20 Maj 2011|, 2011 11:18

mi ostatnio tez na ostrych lukach czasem ucieka przód (jazda bez gazu) - mam taki jeden codziennie w drodze do i z pracy i doszedłem do wniosku, ze to wina tylko i wyłącznie opon. Zawieszenie ok, zbieżność też także tylko to już zostaje, tym bardziej ze na nowych zimówkach tego nie zaobserwowałem.
Larix - |21 Maj 2011|, 2011 09:43

Cytat:
a jak, bo ja w tym jestem zielony?

Wiążesz sobie sznurek gdzieś z tyłu pojazdu i naciągasz go wzdłuż krawędzi opon tylnych i przednich (ale tak aby nie opierał się o nic innego niż opony) . Jak będziesz miał zbieżność/rozbieżność to sznurek będzie odstawał od odpowiedniej krawędzi.

wieloryb - |23 Maj 2011|, 2011 15:08

oki, dzięks. spróbuję tak zrobić.