Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - 2.9 Cosworth problem z automatem kody błędów

Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 17:08
Temat postu: 2.9 Cosworth problem z automatem kody błędów
Witam, mam problem z automatem. Jak teraz pójdę do auta i będę chciał jechać to z D nie ruszy. Muszę wziąć na 2, ledwo się kulnie przerzucę na D i jedzie normalnie do czasu aż powinien wrzucić dwójkę, a on ciągnie do odcięcia. Dopiero popuszczenie pedała zrobi że wrzuci 2 lub od razu 3. Dodatkowo nie ma wstecznego. Czasem jak się jedzie i stanie na prostej drodze, wbije się R to potrafi się kulać do tyłu ale gazowanie nie zwiększa prędkości czy coś. Oraz nie ma nadbiegu i po nagrzaniu skrzyni miga O/D OFF. Po podłączeniu do kompa pokazuje takie błędy.

P0732-przełożenie 2giego biegu
P1761-Cewka przekładni C elektrozawór nr 3
P1756-Elektrozawór 2 biegu
P1270-błąd ogranicznika obrotów
P1701 Transmission Range Sensor Reverse Engagement Error (nie mogę znaleźć tłumaczenia ale coś ze wstecznym)

Tłumaczenia i opisy są wzięte z internetu. Jak widać P0732 I P1756 są ze sobą powiązane.
I teraz, czy ten elektrozawór 2 biegu powoduje to że nie wbija się drugi bieg?

Elektrozawór nr 3,odpowiada za który bieg?

I co z tym kodem od wstecznego? Czy to też jakiś elektrozawór czy co?

Ogranicznik obrotów - co to jest i czy ma coś wspólnego ze skrzynią?

Po usunięciu błędów powracają. Skrzynia była remontowana mechanicznie ponieważ tarczki się spaliły i po trasie 2 km już nie jechał do tyłu i ledwo do przodu, po remoncie do przodu jedzie, do tyłu ma problem.

mszwajnoch - |15 Kwi 2011|, 2011 17:20

Transmission Range Sensor to czujnik położenia wajchy. Wiązki masz zrobione?
Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 17:29

Hmm, ale z tą wajchą to dziwny błąd, bo i lusterko i czujnik cofania który jest zainstalowany reaguje. Wiązki niby były robione z tego co wiem.
gufer-posepny - |15 Kwi 2011|, 2011 17:40

czujnik cofania i lusterko to dwie inne bajki . upewnij się że kable masz dobrze zrobione . albo chociaż zrobione .

ewentualnie ... wybierak ASB nie zsynchronizowany z poszczególnymi ustawieniami na skrzyni . brzmi fachowo a to takie regulowane cięgno pod autem do ustawiania .

Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 17:48

Tak tak, ale chodzi mi o to, że znaczy tak mi się wydaje, jakby był błąd coś z wajchą to lusterko by nie załapywało jakby się na R ustawiało. Chyba że lusterko nie bierze sygnału z tej hmm z tego plastiku do którego idzie wybierak.
gufer-posepny - |15 Kwi 2011|, 2011 18:00

osobno na ECU silnika idzie a na lusterko idzie ze styku świateł wstecznych .
Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 18:05

Hmm to być może coś z tym wybierakiem. Ale wtedy by nie było czucia że wbija się wsteczny, i czasem by nie jechał do tyłu jakby było coś nie tak z wybierakiem tym. Tak mi się wydaje.
gufer-posepny - |15 Kwi 2011|, 2011 18:10

opcji jest parę :

wiązka niekoniecznie naprawiona

skrzynia padła

wyskoczyła wtyczka ze skrzyni

wybierak .

mszwajnoch - |15 Kwi 2011|, 2011 18:24

Masz podobno zrobiona wiązkę silnika/skrzyni i podłużnicy czy tylko silnika/skrzyni?
Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 20:10

Podobno tylko silnika. A więc wiązka do diagnozy? A jakieś namiary do zmierzenia tych cewek jeszcze macie Panowie?
gufer-posepny - |15 Kwi 2011|, 2011 20:13

phii to panie kable skrzyni leżą i kwiczą albo skwierczą . podłużnica też .
Banas - |15 Kwi 2011|, 2011 20:15

Ale z tym do końca nie jestem pewien. Wiem że kable były robione bo silnik kulał. Było zrobione silnik chodził skrzynia padała, wymieniona była na 2gą skrzynie pochodziła padła, była dana do elektryka zrobił i teraz padła mechanicznie ale widać przy elektryce tez coś nie tak.
mszwajnoch - |15 Kwi 2011|, 2011 20:15

gufer-posepny napisał/a:
phii to panie kable skrzyni leżą i kwiczą albo skwierczą . podłużnica też .

Zacznij od kabelków, potrafią wiele zmienić.

[ Dodano: |15 Kwi 2011|, 2011 20:16 ]
Banas napisał/a:
Ale z tym do końca nie jestem pewien. Wiem że kable były robione bo silnik kulał. Było zrobione silnik chodził skrzynia padała, wymieniona była na 2gą skrzynie pochodziła padła, była dana do elektryka zrobił i teraz padła mechanicznie ale widać przy elektryce tez coś nie tak.

Jak masz kulejace wiązki to możesz skrzynie bardzo szybko załatwić.

Banas - |18 Kwi 2011|, 2011 17:09

Panowie, mechanik stwierdził że wiązka jest ok, że do komputera wszystkie kable mają przejście itp. Mysle nad tym czy cewki zaworów tych z błędów mogły paść?
gufer-posepny - |18 Kwi 2011|, 2011 17:57

i że tak nagle przy okazji padły dwie na raz i jeszcze czujnik położenia selektora pracy skrzyni ?

cewka mogła paść ale żeby dwie na raz ?

mszwajnoch - |18 Kwi 2011|, 2011 19:48

To, że masz przejście nie oznacza, że wiązka jest dobra, bo jak masz zwarcie między kablami to przejście też będzie, a pokazywać będzie pierdoły. No i jak masz zardzewiałe kable to przejście też może być, a do ECU będą trafiały zakłamane informację.
Banas - |18 Kwi 2011|, 2011 20:06

Hmm no dziwnie, ale według niego wiązki są dobre, i dodatkowo mówił że każdy kabelek osobno jest oizolowany taśmą do kabli i nie powwinno nic się stykać, robić zwarć.
gufer-posepny - |18 Kwi 2011|, 2011 20:17

na całej drodze kabla tak zrobił z każdym kablem ? kable ze skrzyni lecą od powiedzmy jej połowy przez środek silnika ( dosłownie bo między głowicami ) potem ciasno między trójnikami wodnymi i potem do złączy i podłużnicy . 4 może 5 metrów każdy kabelek ma . wątpię żeby to zaizolował bo by musiał górę silnika zrzucić zlać płyn troszkę go rozkopać . a właśnie na zagięciu nad pompą wody lubią się mocno uszkodzić .

a w sumie to się nie znam . parę tylko wiązek robiłem i widziałem jeszcze więcej .... to się nie wypowiadam .

Banas - |18 Kwi 2011|, 2011 20:28

Znaczy on tego nie robił, robił to poprzedni majster, i z tego co wiem wiązka była na stole, i z każdym kabelkiem tak jechał. Zastanawia mnie to co napisał mszwajnoch, że przyyrdzewiałe kable albo myśle przyjarane też mogą to robić. A nie znam ich stanu. A dzisiaj testowałem elektrozaworki w skrzyni podając im +12 przez żarówkę do kostki to wszystkie "cykały". I coraz bardziej myślę że coś z kablami, ale niby przejścia są. Nie wiem co o tym myśleć..
gufer-posepny - |18 Kwi 2011|, 2011 20:42

taśma izolacyjna przeważnie nie wytrzymuje takiej temperatury jaką osiąga 24V . Tam czasami i 110 stopni potrafi być . klej puszcza i wszystko spływa . to nie jest rozwiązanie . a kable podłużnicy były robione ?
Banas - |18 Kwi 2011|, 2011 20:45

z tego co wiem były wszystkie, ale podłużnice widać kable to jutro sprawdze ;)

A pytanie, jak robisz te wiązki, to wszystkie kable są nowe?

Darol - |19 Kwi 2011|, 2011 06:59

Wymienia tylko zepsute bo te co sa dobre chetnie wymieni za pol roku jak zrobia sie zepsute i tak zabawa zapewniona na dluzszy czas z autem. Podobno taki sam efekt da owijanie kazdego przewodu tasma, owiniesz a za jakis czas piszesz na forum ze cos nie dziala. Sorry, ja postuluje zmiane logo forum na tak,to wiazki wiec stad duza dawka ironii
gufer-posepny - |19 Kwi 2011|, 2011 08:22

Banas napisał/a:
z tego co wiem były wszystkie, ale podłużnice widać kable to jutro sprawdze ;)

A pytanie, jak robisz te wiązki, to wszystkie kable są nowe?

no wszystkie kable nowe . wypada też zachować odpowiednią grubość . co prawda 90 % ich to 0,75 mm2 ale parę takich 2,5 i 4mm tez jest . na podłużnicy oczywiście .

Banas - |19 Kwi 2011|, 2011 09:12

A więc wiązka będzie do roboty. Potrzebowałbym jakiegoś schematu wiązki, najlepiej skrzyni i silnika. Jak ktoś by miał, to proszę o przesłanie na [email protected]
gufer-posepny - |19 Kwi 2011|, 2011 12:36

wymieniasz kabel po kablu i będzie ok . chyba że się pourywały . no to problem .
Banas - |19 Kwi 2011|, 2011 13:49

Tu bardziej chodzi jeszcze o sprawdzenie, chciałbym dlatego mieć dokładny schemat wiązki skrzyni.

[ Dodano: |20 Kwi 2011|, 2011 15:12 ]
Wiązka podłużnicy jest cała :|
Wsteczny został naprawiony - w płycie sterującej jeden zaworek(czy coś takiego, ale bez elektroniki) był źle włożony. Ale nadal nie startuje z D i po czasie mryga O/D OFF

mszwajnoch - |21 Kwi 2011|, 2011 12:29

Nie ma schematu wiązki w całości. W tisie jest rozbity na wiele części, nie wiem czy ktoś ma zrobione zrzuty ekranowe wiązki do cosa. Zaopatrz się w tis'a i będziesz mógł sprawdzać.