| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Inne - Mazda 323F 1.5 16V `97
Darek_Police - |20 Mar 2011|, 2011 23:10 Temat postu: Mazda 323F 1.5 16V `97 Kasia zrobiła prawko niecałe 3 lata temu i kupiła Fiata Uno, co by się wprawić w jazdę i obijać auto, którego nie szkoda . Obijać nie obijała, wprawić się wprawiła. Teraz czas na auto z upodobania.
Miała być Puma, nawet się rozglądaliśmy. Ale w oko wpadła właśnie 323f. No i zgodnie z wytycznymi Kasi (ma być srebrna!), szukaliśmy takowej. Po niecałym miesiącu monitorowania internetu znaleźliśmy taką pod Piłą. No i jest.
Z wyposażenia:
- ABS,
- SRS,
- 4 el. szybki z blokadą na 3 pozostałe, jak w 626 Cosmy i Szulera ,
- el. lustra,
- klima manualna,
- wspomaganie,
- centralny zamek.
Już zrobiłem:
- regeneracja przednich zacisków hamulcowych + klocki TRW, teraz staje demba,
- wymiana filtra powietrza,
- wymiana pasków wielorowkowych,
- przełożyłem radio z Uniaka,
- nowe wycieraczki
Do zrobienia:
- rozrząd, graty są, 3 rolki SKF (psia mać, aż 3!) i pasek Gates,
- olej do zmiany z filtrem,
- alarm,
- czujniki cofania,
- moduł domykania 4 szyb.
- no i pewnie coś z klimą, bo nie chodzi
A póki co, Kasia zadowolona, Mazda jeździ, ładnie wygląda. Krytyczne będą pierwsze miesiące, pewnie troche wyjdzie jeszcze rzeczy do dopracowania.
Mile zaskoczyło nas spalanie, z Piły do Koszalina 180km na 10 litrach U95, w mieście dochodzi do 8/100. Silnik szybko się nagrzewa, nagrzewnica efektywna, oryginalne głośniki dają radę.
Fajny patent, jak wysiadamy z auta, to wkładka zamka w drzwiach świeci (no i pierścień w koło stacyjki, jak się wsiada), co by w dziurkę kluczem trafić. Szyby bez ramek, jak w cabrio, wszystkie cztery chowają się całkiem w skrzydle drzwiowym.
Reader - |21 Mar 2011|, 2011 00:39 Temat postu: Re: Mazda 323F 1.5 16V `97
| Darek_Police napisał/a: | | Fajny patent, jak wysiadamy z auta, to wkładka zamka w drzwiach świeci ... |
Ona powinna też chyba świecić przy wsiadaniu. Przy zamkniętych drzwiach pociągniecie klamki nie włącza podświetlenia ?
Tak w starych 626 było.
Darek_Police - |21 Mar 2011|, 2011 00:49
o, nie sprawdzałem!
Sprawdziłem. Zgadza się, pociągnięcie klamki powoduje podświetlenie wkładki zamka.
Darek_Police - |31 Gru 2015|, 2015 15:07
tak z ciekawostek, mazda ujeżdżana już trzeci rok przez szwagra po Niemczech. Dzisiaj dostała świece, kable, kopułkę, palec i filtr powietrza. W styczniu dostanie rozrząd SKF. Stan licznika 269 tys. km i ma się dobrze.
|
|