| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - jakie sa fabryczki zaslepki spryskow polift ?
WieSiu - |14 Mar 2011|, 2011 21:48 Temat postu: jakie sa fabryczki zaslepki spryskow polift ? Wycialem sobie na nowym zderzaku poliftowym otwory pod spryski zgodnie z tym co od spodu zderzaka bylo zaznaczone,potem przylozylem jedna z zaslepek co mi zostala i okazalo sie ze ta zaslepka pod ten wzor kompletnie nie pasuje (ze tez wczesniej nie spojrzalem,bo skad moglem przypuszczac). Na moim starym zderzaku (resztkach) znalazlem ze tez bylo zaznaczone jak wycinac, tylko ktos to jednak inaczej wyciol (po swojemu), zeby mu pod te zaslepki i spryski pasowalo.
teraz sie obawiam pod jakie ja wycialem. Na necie znalazlem pare zdjec i na nich tez rozne zaslepki wystepuja.
jakie powinny byc prawidlowo ???
i czy ktos pomoze zidentyfikowac od dokladnie czego pochodzi spryskiwacz o numerze 98GG13L014BBVV (moze tez byc zamiast 0 litera O, bo nie jestem pewien). Zaslepka ma numer 98GG13L019BA. Obydwie czesci made in czech republic.
Tak wyglada/wygadal moj (w sumie raczej poprawny nie byl,bo lekko haczył o reflektor):
Nowe wyciecie zrobilem sobie pod tego typu (tak mi sie wydaje,bo podobnie jest otwor ulozony jak te zaslepki), pierwsze foto to wlasnie wykonane przeze mnie wyciecie
a na internecie znalazlem jeszcze tego typu:
Bardzo prosze o pomoc...
Zysio - |14 Mar 2011|, 2011 22:14
Dwa rodzaje poliftowych zaślepek było, jakiś czas temu temat omawiany był.
WieSiu - |14 Mar 2011|, 2011 22:15
Zysio, no ja niestety nie znalazlem tego tematu,choc szykalem, a obydwa rodzaje maja takie samo wyciecie ? No i ta zaslepka co ja mielem to chyba do zadnego z tych nie pasuje ?
Zysio - |14 Mar 2011|, 2011 23:04
jutro zerkne za tym tematem, na pewno byl nawet ze zdjęciami. dzisiaj nie dam już rady.
Ale wydaje mi się, ze dziury do obu zaslepek roznily się.
Struna - |14 Mar 2011|, 2011 23:21
Rafał opisywał bodajże, w TIS-ie też pokazane dwa rodzaje.
WieSiu - |14 Mar 2011|, 2011 23:25
Zysio, będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu tematu.
Struna,w tis znalazłem tylko jakiś tekst z 1995,ale tylko 1 rysunek mi się pokazał,a ja potrzebuje coś z 98. Albo nie wiem gdzie tam tego szukać.
Ciekawi mnie czy były też 2 rodzaje spryskiwaczy lub czy obydwie zaślepki pasują do jednego rodzaju spryskiwaczy ?
Struna - |14 Mar 2011|, 2011 23:48
spryski były dwa rodzaje na 100% - jedne do zderzaków przedliftowych, drugie do poliftowych, tego jestem absolutnie pewien, autopsja
WieSiu - |14 Mar 2011|, 2011 23:55
tak to wiem,miałem i mam spryrki do polifta,tyle że wygląda że w polifcie były dwa rodzaje zaślepek,pytanie tylko czy same spryskiwacze też były różne w polifcie ?
Po wstępnym przymierzeniu spryskiwacza do innego rodzaju otworu na sprysk wygląda że będzie poprawnie pracował,tylko czy zaślepka jak kiedyś znajdę będzie do niego na pewno pasowała ?
Waski - |14 Mar 2011|, 2011 23:59
tak w polifcie były dwa rodzaje zaslepek
z tym że nie pamiętam czy dwa rodzaje sprysków
Struna - |15 Mar 2011|, 2011 00:07
| WieSiu napisał/a: | | wygląda że w polifcie były dwa rodzaje zaślepek | to też sie zgadza, są dwa rodzaje.
robkom - |16 Mar 2011|, 2011 08:36
w polifcie mam zaślepki z pierwszego zdjęcia ale występowały też te na 4 i 5 zdjęciu
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 09:03
A czy spryski z przed lifta podejdą do polifta, bo zaślepki chyba nie bardzo bo będą odstawać.
robkom - |16 Mar 2011|, 2011 09:47
spryski nie wiem, podobno inne a zaślepki nie pasują zupełnie
WieSiu - |16 Mar 2011|, 2011 10:01
spryski sa inne w polifcie, moze wygladaja podobnie,ale mocowanie na pewno maja w innym miejscu
robkom - |16 Mar 2011|, 2011 10:15
WieSiu, przepraszam za OT ale nie masz więcej fotek tego scorka trzeciego od dołu? ładne ma felgi
WieSiu - |16 Mar 2011|, 2011 10:37
robkom, ale zes wybral akurat zdjecie robilem printscreena akurat tylko tego i nawet nie wiem jak sie plik nazywal,a zdjec bylo wiecej na tej stronie. Ciezko bedzie mi znalezc, zobacze w domu moze w historii znajde,bo po haslach w google ktore uzywalem nie umiem ponownie tego znalezc. A bardzo ladny byl ten scorpio, tylko te dokladnie nie kazdemu moga sie podobac.
EDIT: ale masz farta, akurat jak tego posta napisalem,to przez przypadek znalazlem
http://www.cardomain.com/...96-ford-scorpio
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 11:45
| WieSiu napisał/a: | | spryski sa inne w polifcie, moze wygladaja podobnie,ale mocowanie na pewno maja w innym miejscu |
Nie wiesz czy są adaptowalne te spryski sprzed lifta do polifta czy odrazu już szukać sprysków do polifta.
WieSiu - |16 Mar 2011|, 2011 12:00
zelazny_gst,widziałem tylko że mocowanie jest na pewno przesunięte i to znacznie,więc rzeźba byłaby spora,do tego nie wiem jak wygląda mocowanie zaślepek spryrkow,ale same dysze wyglądają podobnie. Także ja bym szukał jednak poliftów
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 12:29
To mnie nie pocieszyłeś, jak kupowałem zderzak poliftowy sprzedający zapewnił że spryski mocowane są do pasa przedniego i tylko wystarczy otwory zrobić, zdejme mój i porównam te mocowania i ile rzeźby trzeba zrobić może nie będzie tak źle.
kondzio508 - |16 Mar 2011|, 2011 12:41
| zelazny_gst napisał/a: | | jak kupowałem zderzak poliftowy sprzedający zapewnił że spryski mocowane są do pasa przedniego |
Przepraszam bardzo ale nic takiego nie mówiłem , przynajmniej nie przypominam sobie . cena ogólnie tez miała być 450 wyszła tyle tylko ze z przesylką która kosztowała 70 ....
co do spryskiwaczy to mówiłem napewno tylko otym ze są zaznaczone na zderzaku od wewnetrznej strony gdzie ciąć , bo Pytałeś mnie o to czy da sie spryski w zderzak posadzić i onic wiecej , dla tego pisze .
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 12:54
Pamięć masz słabą albo się nie dogadaliśmy i nie za bardzo czuje wene żeby się na ten temat wypowiadać i temat rozwijać a i jakoś podniety nie mam na to że mogą spryski nie pasować pod ten zderzak jak trza będzie zrobi się rzeźbę, bo i tak jestem bardzo zadowolony raz że poszedłeś mi na rękę i poczekałeś dwa że zderzak ładny dostałem jak ta lala i to w dobrej cenie i do tego po fachowemu zapakowane i wysłane, więc luz.
kondzio508 - |16 Mar 2011|, 2011 13:02
ja tez sie nie denerwuje , tylko napisałem malutkie sprostowanie ze raczej chodziło mi o to ze jest mozliwosc wyciecia dziór na spryski , nie mam pojecia nawet czy i które pasują do czego wiec napewno bym takich rad ze cos pasuje nie udzielał .
Dobra koniec tego OT bo nie oto w tym temacie chodzi
Struna - |16 Mar 2011|, 2011 13:12
| zelazny_gst napisał/a: | | Nie wiesz czy są adaptowalne te spryski sprzed lifta do polifta czy odrazu już szukać sprysków do polifta. | musiałbyś sobie dorobić nowe mocowania jakoś, bo sa na innej wysokości po prostu te uszy do przykręcania do zderzaka. Zauważ, że zderzak przedlift opada zaraz za maską w dół, a polift idzie jeszcze kawałek równolegle do podłoża i dopiero gleba. I właśnie ten kawałem powoduje różnice w wysokości osadzenia sprysku.
System mocowania zaślepek jest taki sam
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 14:08
Jeśli da rade to wytne ze starego zderzaka mocowania i będe rzeźbił, hota do plastików mam więc to nie problem troche pogrzebać.
Struna - |16 Mar 2011|, 2011 15:03
ale w zderzaku mocowania są, tylko uszy na wtryskach są inaczej osadzone.
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 15:13
Może uda się mocowania dorobić do tych uszu które są na spryskach a jak nie to będzie trzeba spryski wymienić na poliftowe.
Struna - |16 Mar 2011|, 2011 15:40
w zasadzie starczyłoby dorobić takie adaptery, które przykręcisz do zderzaka i nieco wyżej przykręcisz przedliftowy sprysk. Dobrać tylko odpowiednio długość takiego adaptera no i żeby było to wystarczająco sztywne i powinno być ok.
zelazny_gst - |16 Mar 2011|, 2011 15:51
Dzięki struna ,czyli sprawa do ogarnięcia,z ciekawości zadzwoniłem do aso za tymi zaślepkami do sprysków to za sztuke wychodzi 460zł i sprzedają tylko z dyszą.
gufer-posepny - |16 Mar 2011|, 2011 16:22
ano tak jest .
Struna - |16 Mar 2011|, 2011 16:35
zaślepek solo nie ma , tylko w komplecie z całym spryskiem sprzedają - nieźle popieprzona kwestia.
robkom - |16 Mar 2011|, 2011 20:31
to zdrożały bo w zeszłym roku jak pytałem to za 300zł za sztukę chcieli mi sprzedać
Rafał A.(antek) - |17 Mar 2011|, 2011 01:33
Sa spryski przedliftowe i zaslepki przedliftowe - do 11.97 i te pasuja do okraglych zderzakow
pozniej sa spryski poliftowe, do konca produkcji, i pasuja tylko do zderzakow poliftowych, roznia sie tym ze maja przesuniete mocowanie do zderzaka w dol, w stos do przedliftowych.
Zaslepki sa 2 rodzaje, kazda pod inny otwór, jedne takie pardziej trojkatne podobne do przedliftowych ktore szły od 11.97 do powiedzmy 03.98 i drogie bardziej prostokat/trapez ktore szły do konca produkcji. Zaslepki maja inne otwory, ale pasuja na te same poliftowe spryski.
Jak by ktos szukał to jakies zaslepki sie u mnie znajda, ale tanio nie bedzie.
WieSiu - |17 Mar 2011|, 2011 06:58
Rafał A.(antek), mówiłem Ci że szukam od dawna i tanio nie musi być. Jak coś to proszę o info.
|
|