Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - 1/4 i auto staje

modzian - |16 Lut 2011|, 2011 11:57
Temat postu: 1/4 i auto staje
witam, mam problem w mondeo zostaly juz 2razy wymienione pompy paliwa jednak pzoostal inny problem zatankuje auto do pelna i jezdze az wskaznik pokaze 1/4 baku czyli minimum 15 litrow paliwa byc musi a auto staje i zachouje sie jakby paliwa nie było, jak rozwiazac ten problem??
sobolaqe - |16 Lut 2011|, 2011 12:00
Temat postu: Re: 1/4 i auto staje
modzian napisał/a:
witam, mam problem w mondeo zostaly juz 2razy wymienione pompy paliwa jednak pzoostal inny problem zatankuje auto do pelna i jezdze az wskaznik pokaze 1/4 baku czyli minimum 15 litrow paliwa byc musi a auto staje i zachouje sie jakby paliwa nie było, jak rozwiazac ten problem??

sprawdzic czy plywak jest OK ?
moze byc wygiety i sie opierac np o dno baku jak masz tam susze a wskaznik bedzie na 1/4.

mozesz zalac powiedzmy 3/4 baku i sprawdzic gdzie masz wskazowke :)

ew inna sprawa, moze wezyk co zasysa paliwo tez jest ze i nie siega dna baku, paliwo by bylo albe by nie zasysal paliwa :)

to tak na szybko co mi do glowy przyszlo

modzian - |16 Lut 2011|, 2011 12:19

sobolaqe napisał/a:
mozesz zalac powiedzmy 3/4 baku i sprawdzic gdzie masz wskazowke :)

przy zalaniu 3/4 paliwa wskaznik pokazuje ze faktycznie tyle jest, co do reszty trzeba bedzie sprawdzic

Rafał A.(antek) - |17 Lut 2011|, 2011 10:36

zamieniony dolot z powrotem, prawdopodobnie. Problem powstał sam z siebie czy tak było? NIc nikt nie gmerał z przewodami przy silniku albo ze zbiornikiem paliwa?
modzian - |17 Lut 2011|, 2011 12:49

Rafał A.(antek) napisał/a:
NIc nikt nie gmerał z przewodami przy silniku albo ze zbiornikiem paliwa?

No własnie były 2 razy wymieniane pompy paliwa, zaczelo sie jednak od tego ze auto albo gaslo albo nie chcialo zapalic i 2 razy trzeba bylo holowac przy 1 razie zmieniono pompe jednak problem powrocil po kilku miesiacach wtedy znow zmieniono pompe jednak auto dalej stawalo wtedy mechanik zasugerowal ze robi sie wakum w przewodach rozwiazaniem mialo byc nie zakrecanie korka wlewu paliwa do konca, pozniej doszlismy do wniosku ze problem powstaje wlasnie gdy paliwo schodzi na 1/4 poziomu baku. Aha auto zaczelo gasna przy pojezdzie do garazu pozniej nawet na prostej. W tej chwili tego nie ma pod warunkiem ze jest 3/4 paliwa.

bingo - |17 Lut 2011|, 2011 18:54

modzian napisał/a:
jak rozwiazac ten problem
- obniżyć pompę lub uszczelnić filtr pompy. Prawdopodobnie pompa słabo zamontowana i lekko jest luźna.

[ Dodano: |17 Lut 2011|, o 18:58 ]
sorki, nie doczytałem, że to mondeo - nie wiem, jak tam jest zbudowany układ paliwowy.

Waski - |17 Lut 2011|, 2011 19:20

bingo napisał/a:
sorki, nie doczytałem, że to mondeo - nie wiem, jak tam jest zbudowany układ paliwowy.

identycznie jak w scorpio :)

Grześ - |2 Mar 2011|, 2011 06:54
Temat postu: Re: 1/4 i auto staje
modzian napisał/a:

A jesteś pewien, że to od braku paliwa ? Sprawdzałeś ciśnienie paliwa ?

Proponuję wyjąć cały zespół pompy paliwa (do tego przydaje się dziura w bagażniku nad tym zespołem :-D !!) i sprawdzić na sucho np. w jakimś słoiku. Może to być dość kłopotliwe, ale po wyjęciu zbiornika paliwa można zespół pompy włożyć do takiego słoja i popatrzeć co się dzieje.

W baku jest taki charakterystyczny plastikowy mini-zbiorniczek z kanałem naokoło - po to, aby przy większych przechyłach pompa miała co zassać, choćby przez pół minuty. Paliwo z rurki powrotnej spełnia przy tym ciekawą funkcję "pompowania" do tego zbiorniczka.

Jeszcze jedno - jak pompka zaciąga powietrze, to jej dźwięk zmienia się dość mocno. Zaobserwowałeś to ?

Pzdrw.