| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Co to jest? Moduł komputer czy co?
sajan666 - |11 Lut 2011|, 2011 12:01 Temat postu: Co to jest? Moduł komputer czy co? Witam ponownie-dalej nie mam iskry w swoim skorupiaku więc szukam dalej. Dziś natrafiłem na takie "coś" pod kierownicą o oznaczeniu "92gg 15k600 bc". Jest to jakaś mała skrzyneczka z 2 wtyczkami. Najprawdopodobniej myślę, że jest to jakiś moduł/sterownik. Pytanie pierwsze co to właściwie jest? Po drugie czy może być przyczyną moich problemów? Nadmienię, że prąd dochodzi do tego tylko na 2 z bardzo wielu przewodów we wtyczce.
Ok sory pytanie było głupie-wujek google pomógł;] Jednak pozostaje pytanie dlaczego nie mam iskry??
Adam73 - |11 Lut 2011|, 2011 14:38
| sajan666 napisał/a: | | Jednak pozostaje pytanie dlaczego nie mam iskry?? | bo to zapewne jest immo uwalone i uno odcina iskre.
gw21 - |11 Lut 2011|, 2011 14:43
| Adam73 napisał/a: | | sajan666 napisał/a: | | Jednak pozostaje pytanie dlaczego nie mam iskry?? | bo to zapewne jest immo uwalone i uno odcina iskre. |
Immo nie powinno odcinać zapłonu tylko paliwo. Sprawdzałeś czujnik położenia wału?
sajan666 - |11 Lut 2011|, 2011 17:09
no właśnie sprawdzałem czujnik. Immo u mnie ma jakieś obejście (nie pytajcie-tak było;]) gdyż nie mam kluczyka programowanego tylko zwykły i obejścia z elektryki kierownicy na rozrusznik i klakson. Uprzedzając pozostałe sugestie-wymieniałem kabel WN, moduł wzmocnienia zapłonu, map sensor, cewki, komputer. Wszystko wymieniane na używane ale czy wszystko w dowolnych kombinacjach było by uszkodzone??
[ Dodano: |11 Lut 2011|, o 17:10 ]
no właśnie sprawdzałem czujnik. Immo u mnie ma jakieś obejście (nie pytajcie-tak było;]) gdyż nie mam kluczyka programowanego tylko zwykły i obejścia z elektryki kierownicy na rozrusznik i klakson. Uprzedzając pozostałe sugestie-wymieniałem kabel WN, moduł wzmocnienia zapłonu, map sensor, cewki, komputer i rzeczony czujnik położenia wału. Wszystko wymieniane na używane ale czy wszystko w dowolnych kombinacjach było by uszkodzone?? I pytanko-czy na przewodach obu przy wtyczce do czujnika powinien być prąd (4,1V i 4,8V)??
lukas2 - |11 Lut 2011|, 2011 17:16
Jeżeli to auto co w opisie masz to może by tak skrzynki bezpieczników zrobić? U mnie też zabrakło iskry kiedyś i niezbędna okazała się regeneracja powyższych. 6 lat temu o było i do tej pory wszystko działa.
sajan666 - |11 Lut 2011|, 2011 17:23
kurde nie chciał bym tego znów robić bo skrzynkę regenerowałem z półtora roku temu (masakra była) i zapchałem ją dosyć dobrze wazeliną. Najlepsze jest to że prąd dochodzi aż do cewki a potem dupa. Cewka jest ok bo na krótko daje i podłączona z "na krótko" od aku też bije-anemiczna ta iskra ale jest
A co z wiązką? Mogła zdechnąć czy gdzieś się z nią coś popieprzyć?? Stał dłuższy czas na polu na mrozie i deszczu więc może trzeba rozcinać po kolei i szukać pękniętego kabelka?? Choć prąd do wtyczki czujnika dochodzi podobnie jak do wszystkich modułów itp itd. chyba że to zwarcie
lukas2 - |11 Lut 2011|, 2011 17:30
U siebie osobiście nie mierzyłem niczego (nie znam się na tym) ale spec działał miernikiem i stwierdził że nie ma zasilania na kable WN. Wszystko inne działało. Regeneracja i spoko jest. Przed remontem skrzynki 2 razy podniósł się z niebytu sam, a za trzecim razem stanął i tyle tego było.
sajan666 - |11 Lut 2011|, 2011 17:40
ok w takim razie jutro najpierw trochę poszperam przy wiązce a jak nie wyjdzie to znów gehenna ze skrzynką:/
bingo - |11 Lut 2011|, 2011 17:59
zasilanie na ceke ciągłe nie da ci iskry, musi być odcięcie, by iskra poszła. Jezeli jednak masz iskrę na samej cewce (bo coś takiego napisałeś), to zostaje do zrobienia tylko wysokie napiecie.
Skrzynka duża moze być problemem.
sajan666 - |12 Lut 2011|, 2011 10:51
ok słuchajcie dzisiaj jeszcze szperałem a że mam zapasową wiązkę to znalazłem w niej taką kostkę z 3 bezpiecznikami. Bezpieczniki spore (20-25) i kilka cienkich i 3 grube przewody z niej wychodzące. Niestety już w samochodzie nie mogę tego zlokalizować. Pytania to czy mogą one być przyczyną i gdzie je znaleźć. Jeszcze jedna rzecz o której nie wspomniałem: "ręczne wzbudzanie";] czujnika położenia wału metalowym kluczem nie powoduje "cykania" w żadnym miejscu a wyczytałem, że powinno.
|
|