| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - podłaczenie podciśnień
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 15:58 Temat postu: podłaczenie podciśnień Wklejam miniaturki zdjęć mojego silnika po zdjęciu przepustnicy, mam zastrzeżenia co do podłżczenia podciśnień. Proszę o zerkniecie na to i pomoc mi w dojściu z tym wszystkim do ładu:)
[ Dodano: |9 Lut 2011|, o 15:59 ]
ten z lewej strony wąż wchodzący do trójnika od strony pasażera nie był nigdzie wpięty, to normalne?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 16:04
omg - a któż Ci taki burdel tam zrobił z tymi wężykami ?
ma być tak http://www.fordscorpio.co.uk/vacuumpipesg.htm
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 16:06
nie wiem, prawdopodobnie jak juz go kupiłem to tak było, ostatnio gość co mi wymienial uszczelki pod deklami to te króćce w baranach zaślepił bo powiedział ze jak nie ma EGR to powinne być zaślepione. Co musze poprawić żeby było dobrze?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 16:10
| Gregory napisał/a: | | Co musze poprawić żeby było dobrze? | jw.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 16:15
o kurcze to brakuje mi trójnika jednego:(
[ Dodano: |9 Lut 2011|, o 16:16 ]
a gdzie ma iść ten lewy wąż z tego dużego trójnika bo u mnie nie jest nigdzie wpiety a na tej stronie nie pokazali gdzie on idzie
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 16:17
brakuje Ci trójnika, brakuje Ci też połączenia podciśnień między baranami.
Pytanie gdzie miałeś podpiętą ta grubą rurkę gumową co teraz jest skierowana ku przodowi - ma być złączona z plastikową rurką idącą do zaworu pochłaniania oparów paliwa.
A tekst gościa z EGR-em nie na miejscu absolutnie, bo żadna z tych rurek podciśnienia akurat nie ma związku z EGR-em jako takim.
[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 ]
| Gregory napisał/a: | | gdzie ma iść ten lewy wąż z tego dużego trójnika bo u mnie nie jest nigdzie wpiety a na tej stronie nie pokazali gdzie on idzie | no to masz niezłą lewiznę zatem.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 16:21
w którym miejscu jest ten zawór pochłaniania oparów? bo ta rura była niepodpięta nigdzie. Co do trójnika to juz wiem jak ma być
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 16:24
zawór jest mniej więcej na podłużnicy prawej na samym dole ( czyli po lewej stojąc przed maską ) To się powinno łączyć z taką plastikową rurką gdzieś poniżej akumulatora mniej więcej.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 16:25
| Cytat: | | brakuje Ci też połączenia podciśnień między baranami. |
chodzi o te wezyki do baranow idące od małego trójnika?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 16:32
| Gregory napisał/a: | | chodzi o te wezyki do baranow idące od małego trójnika? | tak - o te chodzi. One są dosyć istotne.
Generalnie od biedy można by to inaczej pospinać, ale najlepiej zrób jak fabryka przewidziała.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 16:47
juz kupiłem trójnik i przewody, ale nie dostalem podciśnieniowych tylko paliwowe od diesla, średnica pasuje narazie na nich poskładam, a z czasem jak dostane podciśnieniowe to zmienie. Już znalazlem rurke od oparów paliwowych. Jak skręce wszystko to dam znać czy operacja się udała i przyniosła efekty.
[ Dodano: |9 Lut 2011|, o 17:07 ]
zrobiłem tak:
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 18:47
| Gregory napisał/a: | | nie dostalem podciśnieniowych tylko paliwowe od diesla | a to do podciśnienia są jakieś inne/specjalne ? to co kupiłeś pewnie przeżyje to auto
[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 ]
| Gregory napisał/a: | | zrobiłem tak: | elegancko.
Zwróć jeszcze uwagę, czy aby ten biały ( gruszy ) trójnik się nie rozpada i czy nie jest nadłamany. Po tylu latach lubi się to w rękach skruszyć. Jak jest lichy to od razu wymień.
gorgo - |9 Lut 2011|, 2011 19:36
To widzę że w moim cossie też podciśnienie jest pomieszane... i już będzie co w weekend robić...
A pamięta może ktoś jakie mają być te trójniki mały i duży (chodzi o wymiary oczywiście), bo bym sobie zakupił a nie mam dostępu do samochodu do piątku.
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 19:42
mały to zwykły ( w sensie taki sam z każdej strony - 6mm powinno siąść spoko)
Natomiast ten duży to wydziwus nieco, bo ma skrajne otwory duże, a odnogę cienką.
gorgo - |9 Lut 2011|, 2011 20:06
Ok, może coś podobnego znajdę w jakimś sklepie. A zastanawiałem się czemu ten duży trójnik był u mnie zaślepiony...
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 20:30
| gorgo napisał/a: | | A zastanawiałem się czemu ten duży trójnik był u mnie zaślepiony... | bo ktoś musiał już tam norać i albo się rozpadł ( o czym wspominałem ), albo porozpinał i nie wiedział jak poskładać to zrobił jakoś żeby było
ja u siebie mam ten gruby zrobiony z mosiężnych rurek - spokój na wieki
gazownicy mi dorobili przy montażu LPG bo się rozsypał oryginalny w rękach przy demontażu.
gorgo - |9 Lut 2011|, 2011 21:12
To jest myśl Jak nie uda mi się kupić to może się uda coś wylutować z kształtek miedzianych.
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 21:14
u mnie zrobili to tak, że dali jedną grubszą rurkę ( taka, żeby pasowała średnicą do grubszych węży ) i nawiercili się w połowie jej długości, nagwintowali otwór i wkręcili wkrętkę od LPG ( akurat pasuje na cieńszy wężyk ). Wkrętka posadzona na loctite i szafa gra.
gorgo - |9 Lut 2011|, 2011 21:28
W weekend się coś zapewne wykombinuje... Potrzeba matką "wynalazków"
Dziękuję za sugestie.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 22:17
poskładałem juz wszystko, auto jakby lepiej chodzi na jałowych ale nie miałem już czasu wyjechać na próbę. Jutro będę testował i podłączę pod OBD i zobacze czy coś się zmieniło w tych długich korektach, ale nadal mnie zastanawia dlaczego mi się sprężarka klimy załącza przy każdym odpaleniu.
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 22:24
| Gregory napisał/a: | | nadal mnie zastanawia dlaczego mi się sprężarka klimy załącza przy każdym odpaleniu. | a pokrętło wiatraka w jakiej pozycji ?
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 22:27
na auto i nastawione na szybe+nogi więc nie powiina ruszyć, guzior A/C się nie pali, sam nie wiem co z tym jest grane, już mi się pomysły skończyły
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 22:31
ustaw na zero ( żeby kreski były na wyświetlaczach ) i wtedy spróbuj.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 22:33
robiłem tak i nie włączyła się klima, ale dlaczego na auto mi się załącza? wcześniej tak nie było
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 22:45
| Gregory napisał/a: | | robiłem tak i nie włączyła się klima | to dobrze | Gregory napisał/a: | | ale dlaczego na auto mi się załącza? wcześniej tak nie było | zrób reset klimy - powinno pomóc
http://www.fordscorpio.co.uk/ccreset.htm
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 22:54
hhmmmm ciekawe co oni tam piszą bo właśnie opisują na końcu problem z wyświetlaniem błędu 03. Taki właśnie kiedyś miałem, ale po resecie klimy znikał i znow po jakims czasie się pojawiał, ale zawsze robiłem reset i sie na troche naprawiało. Piszą dalej jak tą usterkę naprawić, ale chyba moj angielski nie jest zbyt dobry. Wiesz co oni dokładnie tam piszą o tych modułach i jak zrobić by było cacy?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 23:06
napisano tam, że może być to efektem "niedopasowania" modułu SATC do czujnika temp. zewnętrznej ( być może ktoś u Ciebie podmieniał moduł, lub czujnik z innego auta o innej wersji softu/modułu/czujnika )
sugerują tam wymianę modułu i czujnika na nowe, bo nowe są już na 100% pasujące do siebie. No ale to oczywiście dosyć utopijna wersja. Ja bym podmienił moduł lub czujnik na próbę. Czujnik zapewne najtańszą opcją jest.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 23:10
czujnik mam izolowany ręcznie i widać, że go ktoś już zmieniał kiedyś, muszę sprawdzić numery na nim, bo mam 2 taki czujnik gdzieś, kiedyś kupiłem w celu wymiany i mi zeszło:P heheh Ale sprawdze jutro i może przelutuje. Ale to chyba nie da mi nic w sprawie załączającej sie sprężarki klimy?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 23:20
| Gregory napisał/a: | | Ale to chyba nie da mi nic w sprawie załączającej sie sprężarki klimy? | nie powinno, załączająca się klima to moim zdaniem złe wypozycjonowanie potencjometrów. Niby masz selektor na nogi i szybę, a system to traktuje jakby było na szybę - a wtedy klima z definicji startuje ( nawet jak AC nie świeci ) - jesli mu tylko de-ice nie zabroni. A że jest nieco cieplej, to de-ice nie "broni" więc się włącza.
Zrób reset z pozycjonowaniem ( oba pokrętła na max w lewo ) - powinno pomóc.
Gregory - |9 Lut 2011|, 2011 23:22
zrobie reset i bedzie wiadomo, a reset robić na odpalonym czy na zapłonie?
Struna - |9 Lut 2011|, 2011 23:23
na odpalonym.
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 12:09
robiłem reset dziś, na wyświetlaczu temp. pasażera migało przez 3 sek 00 i przestało.Włączyłem potencjometr na AUTO i pokazały się temperatury na wyświetlaczach. Niestety nic to nie pomogło na włączanie się klimy. Po jakimś czasie jazdy i rozgrzaniu silnika klima się rozłącza i później na ciepłym przy uruchomieniu już nie startuje. Jakieś pomysły?
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 12:12
Gregory, zrobiłeś wedle instrukcji z podanej strony ?
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 12:14
odpalilem slnik, pokrętła w lewo na maksa, i na 10 sec. włączyłem 2 guziory od A/C obiegu wewnętrznego i trzymałem. po czym wyskoczyły mi taie wartości jak wyżej pisałem. gdzieś błąd popełniłem?
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 12:25
no tak - bo to dopiero połowa procedury
no to po kolei
1. odpalsz auto
2. pokrętła na max w lewo
3. trzymasz około 10 sek wciśnięte oba guziory ( recyrkulacja i AC ) aż się zera pojawią
4. jak sie pojawią puszczasz guziory i prawym selektorem temp wybierasz na wyświetlaczu 50
5. wciskasz guzior recyrkulacji - ma sie pojawić znowu 00
6. znowu dusisz oba guziory ( recyrkulacja i AC ) przez około 10 sek aż wyświetli sie migające 00
i to jest dopiero koniec procedury.
to migające 00 zniknie po około 5 sek i pojawią się kreski.
Wtedy sobie już normalnie ustawiasz selektor nawiewu i siłę wiatraka jak chcesz.
Z tym, że pamiętaj o tym, że jak dajesz wiatrak z jakiejkolwiek pozycji na AUTO to klima z definicji włączy się ( powinno AC sie zaświecić - choć w starszych sterownikach chyba jest nieco inaczej )
No i kolejne "pamiętaj" - wybór nawiewu "na szybę" powoduje również włączenie klimy, nawet jeśli AC się nie pali.
Oczywiście powyższe kwestie uzależnione są od zabezpieczeń układu, czyli czujniki ciśnienia i de-ice. Niemniej jeśli te czujniki nie wstrzymują systemu, to będzie się włączać jak napisałem.
Dodatkowo - po ponad godzinnym postoju system po uruchomieniu auta ponownie odpala AC ( nawet jeśli przed zgaszeniem auta AC było wyłączone )
Do godziny czasu pamięta poprzedni stan.
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 12:32
no tak, próbowałem w sumie zmienić na 50 na wyświetlaczu pasazera, ale nie mogłem, tzn. przyciskając nic się nie zmieniało. Co do włączania klimy po godzinie, to ja mam podobno stary sterownik w którym tak nie ma, przez okres 4 lata od kiedy go mam nigdy nie właczał się godzinnym postoju. Ojciec ma 96 rok i on ma juz ten nowszy sterownik i u niego jest tak jak piszesz. Sprawdze jeszcze ten reset pełny, czy uda mi sie nastawić na to 50 i dam znać jak efekty.
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 12:39
a to tak - jak masz stary to ten podobno pamięta na stałe.
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 20:02
niestety próbowałem wedle Twojej instrukcji i nie moge za chiny ludowe ustawić 50 na wyświetlaczu pasażera:( Czy to wina tego starszego sterownika?
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 20:06
a co się daje ustawić ?
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 20:09
w sumie nic, miga 00 i tyle
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 20:15
ale to chyba trzymasz za długo i dlatego.
Gregory - |10 Lut 2011|, 2011 22:41
trzymam dopóki nie zacznie migać 00, to do którego momentu mam trzymać?
Struna - |10 Lut 2011|, 2011 23:54
w sumie to masz starszy sterownik - może on ma jakieś zachowania.
Gregory - |11 Lut 2011|, 2011 13:09
Też tak myślę, bo dzis próbowałem wielokrotnie zrobić ten reset i nie ma opcji żeby wybrać 50. Muszę kupić sterownik nowszy i zamienić, może to coś pomoże. Trzeba wywalać dechę do jego wymiany?
Struna - |11 Lut 2011|, 2011 13:44
sprawdziłem specjalnie wczoraj procedurę u siebie.
Jest jak napisałem, trzymam guziory aż się zaświeci 00 u pasażera ( nie miga ) wtedy selektorem temp. u pasażera ( chyba w górę, ale to bez znaczenia - klikasz jak chcesz, byle się ustawiło 50 ) ustawiam 50, potem recurkulacją klik i znowu jest 00, potem znów guziory, aż zamruga 00, zostawiam i za sekundę, dwie pojawiają się kreski i voila.
W trakcie jak się zaświeci 00 to uważny słuchać powinien usłyszeć jak silniczki klapek zaiwaniają w te i wewte, a po zamruganiu 00 przestają.
Gregory - |11 Lut 2011|, 2011 15:48
u mnie zaczynają od razu migać 00, nie ma momentu kiedy świeci się na stałe:/
Struna - |11 Lut 2011|, 2011 15:53
hgw jak to z tym starszym modułem - może ten typ tak ma.
Musiałby ktoś ze starszym zweryfikować.
Choć angole wiedząc o dwóch typach nic nie napisali o różnicach w procedurze - więc po prostu może coś zwalone jest ( lub jakimś cudem robisz coś źle )
Mam jedną koncepcję jeszcze - nie "przycina" Ci się czasem guzik AC lub recyrkulacji ?
Bo u mnie się zdarzyło z raz czy dwa, że jak dusiłem do reseta podczas jazdy autem, to jakoś tak wcisnąłem że się przycięło, dopiero kilkukrotne pstryknięcie go odblokowało.
Gdyby tak było, to by mogło tłumaczyć to miganie 00.
Gregory - |11 Lut 2011|, 2011 15:57
nieraz sie przycina A/C, ale zwracałem uwagę na to przy robieniu reseta, żeby wycisnąć go tak aby nie zblokował się na obudowie, spróbuje jeszcze wyjąć panel klimatrona od ojca i wrzucić do mnie i zobaczymy co się stanie. U mnie po wciśnięciu recyrkulacji i A/C na dwóch wyświetlaczach pojawia się migające 00, mignie 3 razy dosłownie i przestaje, po czym pojawiają się kreski samoistnie.
Struna - |11 Lut 2011|, 2011 16:25
no to jakby się wogóle nie chciał wprowadzić w tryb odczytu błędów. Tak chyba może być jak jest coś uwalone.
Co do kwestii wymiany modułu - bo pytałeś. Do wymiany starczy demontaż "drewna". Nie trzeba deski rwać.
|
|